Ostrava
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 8, 2014
9:00am - 6:30pm CET
(UTC +1hr)
Ostrava-Vitkovice, Ostrava-město
Czech Republic

Hidden Potential

Hidden Potential
Ruská 2993
Ostrava-Vitkovice, Ostrava-město, 703 00
Czech Republic
See more ­T­E­Dx­Ostrava events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Loprais

Low

Lp

Anna Audenis

Ne vždy najde talent pochopení u píle a entusiasmu. Jen v takovém spojení se ale dokáže naplno rozvinout a otevřít cestu svému potenciálu. Suverénně nejmladší vystupující na TEDxOstrava dokazuje, jakých výsledků lze dosáhnout v případě, že se tak stane. Dnes devítiletá Anička se ke klavíru poprvé posadila v pěti letech. Zprvu dětská zvědavost a chuť objevovat nepoznané se ale postupně formovala a přeměnila v touhu nejen dokonale ovládnout hru na klavír, ale nástroji a jeho funkčnosti také do hloubky porozumět. Houževnatost jí již několikrát přinesla ovoce - po pouhých pár letech tréninku přijala na několika hudebních festivalech ocenění pro mladé talenty a jako jedna z nejmladších klavíristek v historii vystoupí v roce 2015 na hudebním festivalu v jižní Kalifornii.

Antonín Klaret Dabrowski

Antonín Klaret Dabrowski Nemusíte být mentorem, hercem ani zpěvákem, aby vás lidi milovali. Celá obec vám může naslouchat, i když stojíte zcela mimo pozornost reflektorů. Antonín Klaret Dabrowski by o tom mohl povídat. A taky že bude! Pravidelně plní kostel Panny Marie Sněžné v Praze na Novém Městě a denně se setkává s lidmi, kteří pozorně naslouchají jeho kázání. Ve svém řeholním oděvu se cítí jednoduše jako ryba ve vodě – můžete ho v něm proto potkat nejen v kostele, ale i na poště či v tramvaji. You do not need to be a mentor, actor or singer to make people love you. The whole village can listen to you, even when you're off the attention of reflectors. Antonín Klaret Dabrowski would talk about it. And he will! His masses are fully crowded and he daily meets people who listen carefully to his sermon. He also simply takes to wear his monastic clothes like a duck to water - you can meet him in this clothes not only in the church, but also at the post or in the tram.

Ivan Sakin

Jakub Šindler

Jeho cílem jen být světovým DJem. A pomalu se mu to začíná dařit. Jakub Šindler je nejen DJ a hudební producent, ale i organizátor akcí a promotér, který za úspěch považuje každý další den, kdy se může věnovat tomu, co ho baví. Možná je to tím, že překonal svůj komplikovaný zdravotní stav, možná za to může jeho nekompromisní láska k hudbě, která ho provází už od mládí. Této lásce každopádně obětuje vše a vytrvale si jde za svou vizí i přesto, že ho někdy brzdí přízemnější povinnosti či nepochopení okolí. His dream is to become be worldly famous DJ. And slowly he is getting there. Jakub Šindler is not only a DJ and music producer, but also event organizer and promoter. Jakub consider each additional day when he can focus on what he likes, as a great success. Maybe the reason is, that he overcame his complicated health troubles, perhaps the reason might be also his uncompromising love for music.

Jan Pokorný

"The mission of science is to understand and explain," says Jan Pokorny, biologist and director of the NGO for applied research, which is focused on the impact of the vegetation on the local climate and water quality. In his work, he points on the historical cases of drying caused by poor and inappropriate water use. He studies this issue mainly in East Africa and Australia and among others teaches about his findings at Charles University in Prague, UNESCO-IHE Delft, and formerly at the Technical University in Turku, Finland. „Posláním vědy je poznat a vysvětlovat,“ shrnuje Jan Pokorný, přírodovědec a ředitel NGO pro aplikovaný výzkum, dlouhodobě se věnující vlivu, který má vegetace na místní klima a kvalitu vody. Při své práci poukazuje na historické případy vysychání, způsobené špatným hospodařením s vodou. Tuto problematiku studuje převážně ve východní Africe a Austrálii. Přednáší o ní také na UK v Praze, UNESCO-IHE Delft, a dříve také na Technické univerzitě ve finském Turku.

Jiří Surůvka

Jiří Surůvka je svérázný český malíř, performer, ale také fotograf či kurátor výstav. Působí jako docent a vedoucí ateliéru nových médií na fakultě umění Ostravské univerzity. V polovině 80.let založil s kamarády rockovou skupinu a jelikož měli zpočátku málo písní na samostatný program, prokládali je krátkými kabaretními scénkami s převážně ironickým a absurdním obsahem. Právě tam začala cesta Jiřího Surůvky k performance a avantgardnímu divadlu, se kterým vystupoval nejen v Čechách, ale například také v Polsku či Německu. Jiří Surůvka is quirky Czech painter, performer, but also a photographer and curator of exhibitions. He works as an associate professor and head of the Department of New Media at the Faculty of Arts, University of Ostrava. In the mid-80s, he founded a rock band with his friends and as they had only few songs at the beginning, they fulfilled the program with short cabaret scenes with mostly ironic and absurd content.

Karel Janko

Doktor Karel Janko se vám představil slovy: „Patřím do kmene strunatců, mezi třídu savců, řád primátů a druh Homo sapiens“. To proto, že má nejen smysl pro humor, ale také protože jeho profesí a posláním je evoluční a polární biologie. Karel Janko se konkrétně věnuje problematice vzniku a vývoje pohlavního rozmnožování (sexu obecně) a mimo jiné vyvinul novou teorii pro existenci nepohlavně se množících organismů, která podle něj do jisté míry mění naše chápání toho, proč se rozmnožujeme tak, jak se rozmnožujeme. Dr Karel Janko introduced himself with the words: "I belong to the tribe of chordates, the class of mammals, order of primates and species of Homo sapiens." That's not only because he has a sense of humor, but also because of his profession and mission as a polar evolutionary biologist.

Laura Strakova

Přemýšleli jste někdy o tom, jestli vše neprodat a neodjet do zcela jiné země, jejíž jazyk ani neznáte? Přesně toto udělala Američanka Laura, která již 13 let žije v České republice. Laura se přes 25 let věnuje vzdělávání a v poslední době také sociálnímu podnikání. Je zakladatelkou vzdělávacího programu 2E TheatreLab, jehož smyslem je pomoci naučit mladé dlouhodobě nezaměstnané lidi v Česku a na Slovensku dovednostem, které jsou důležité pro trvalé, dlouhodobé zaměstnání. K tomu Laura používá divadelní pedagogiku, mentoring a stáže. .

Lucia Lukanova

Martin Palkovič

Proč a k jakému účelu se vlastně používají superpočítače a jaký potenciál skrývají pro vědu, komerční a aplikační sféru i prosté obyvatele? Do světa výpočtů, logických operací a simulací nás nechá nahlédnout vědec a ředitel Národního superpočítačového centra Martin Palkovič, který 12 let pracoval v zahraničním špičkovém výzkumu pro komerční sféru. Výstupy jeho práce používají firmy jako Toshiba, Panasonic či Samsung. Nedávno se ze zahraničí vrátil, aby svoje zkušenosti uplatnil v regionu, odkud pochází jeho manželka. Nyní chce pomoci nejen jemu, ale celé České republice stát se vyspělým superpočítačovým státem, který se podílí na zahraničních projektech s renomovanými partnery.

Mourad Ghanem

It was in 2009, when Mourad Ghanem, internationally renowned engineer qualified in various areas of economics and the natural sciences, embarked on the implementation of community-led local development projects in Mouraria – a marginalized and neglected quarter of Lisbon. These projects, as he discovered later, are based primarily on people who have a common goal within active neighbourhoods and communities, contributing to the creation of appropriate conditions for a lively, creative, safe and happy city.

Nuno Franco

Nuno Franco (inhabitant of Mouraria and community mediator)

Peter Živý

Peter Živý je lektor a učitel, který se dlouhodobě věnuje studiu alternativních forem vzdělávání. Svou práci bere jako poslání a nebojí se ukázat své vnitřní dítě, které má rádo hry, pohyb, radost a smích. Jedna z jeho hlavních oblastí zájmu je intuitivní pedagogika, která v nás nenásilně bez vnucovaných postupů pěstuje sebepoznání, rozvíjí náš vnitřní potenciál a buduje v něm skutečný zájem o okolní svět. Tento pedagogický přístup byl rozpracován ve švédské škole Solvik a přináší do společnosti zcela nový pohled na školu a vzdělávání, zaměřený více na člověka a jeho svobodu, lidskost, tvořivost, komunikaci a spolupráci. Peterovým záměrem je začlenit principy intuitivní pedagogiky i do českého a slovenského vzdělávání a podpořit tak vznik nového typu škol příznivých pro současnou společnost a její potřeby.

Petr Bakoš

Petr Bakos Most of us see the design of something as a matter of look and usability, but Peter Bakos has a different view. He looks beneath the surface for numbers, relations and unexpected connections. Moreover, new technologies also allow him to ‘see’ design with the eyes of a sculptor. A circle for him is therefore perfect not only at the moment he is able to draw it, but only when he finds the figure of its circumference and area. That is why his work contributes to the convergence of science and art and creates new connections. Petr Bakos’ portfolio usually includes three-dimensional objects and defines his position on the borders of design, visual arts and sciences.

Petr Koudela

Mohli byste o něm říct, že šéfuje vysloužilé a dávno opuštěné továrně. Ono to ale je všechno trochu jinak. Petr Koudela je výkonným ředitelem sdružení Dolní oblast Vítkovice (DOV), které zastřešuje ostravské skvosty Dolní Vítkovice s majestátní aulu Gong, Hlubinu, Landek Park a Trojhalí Karolina. A právě Petr Koudela je ten, kdo dohlíží, aby se všechny vize, projekty a nápady realizovaly směrem k úspěšnému konci. Ve skutečnosti to ale vypadá, že je to vše teprve začátek. We could say, that Petr Koudela manages very old and long time ago abandoned factory. But everything is little bit different. Petr Koudela is executive director of the association Lower Area of Vítkovice (DOV). And he is the one who oversees that all visions, projects and ideas are successfully implemented. But in fact it seems that all this is just the beginning.

Petra Gherbetz

Petra is artist based in Ostrava and known under the pseudonym Sasanca. Her original and distinctive work is so characteristic and particular, that you notice it immediately – strange creatures and small characters dominate. Sasanca sees the city as a great open gallery, in which she tries to show her inner world to other people. With a slight exaggeration, she says she does almost everything: she paints, illustrates and writes scenarios, publishes books, educates, loves. Susanca’s biggest success is that she proved to herself if someone has a dream and believes in what she/he does, it is possible to do it for a living. As she says, the key is to not think too much and simply jump straight ahead into things we feel in our heart, although the whole world discourages us. Sasanca alleges that, even she has many experience, she is just at the beginning. And she prepares a surprise for all TEDx Ostrava visitors.

vaclav pokorny

Václav Pokorný/principál společnosri Cirkus trochu jinak Na žongléry, klauny nebo kejklíře už dávno jen tak někde nenarazíme. Přesto nebo právě proto nás umělci, kteří i dnes ovládají tato takřka zapomenutá řemesla, dokáží spolehlivě zaujmout a vtáhnout do děje. U zrodu této zábavní, umělecké a artistické společnosti, složené z desítek profesionálů, stála jednoduchá myšlenka - znovuobnovit umění, které je tvořeno přímo před divákem a ve spolupráci s ním. CTJ působí již od roku 2006. Jejich zaklínadlem je originalita. Sami si navrhují kostýmy i rekvizity, sestavují si vlastní hudební aranžmá propojená se speciálními efekty a při vší téhle práci jsou vždy původní a jedineční.

William Low

William Low is the founder and owner of the internationally operating company AUDIOQUEST dealing with audio and video systems. William started to be interested in the world of audio and video components already at high school and he helped his classmates to build dozens of audio and video reports. William himself likes to say, that he never actually had a specific business plan and simply always did what he liked. The main muse and motivation that William always ran forward and not let it never was a unique cultural energies flowing from popular music 50th to 80th years. What he said was the former music and culture really what influenced many aspects of contemporary civilization?

Organizing team

Hana
Ptacnikova

Newport Beach, CA, United States
Organizer

Renata
Ptacnikova

Ostrava, Czech Republic
Co-organizer
  • Kateřina Šebestová
    Onsite coordinator
  • Martina Pilařová
    Speakers coordinator
  • Lukáš Hrňa
    Partners relationships
  • Jaroslav Procházka
    Team coordinator, Partners relationships
  • Lucie Kanurkovová
    Financials
  • Přemek Koudela
    Technical support and ideas generator