William Noel

Вилијам Ноел: Откривање на Архимедовиот изгубен кодекс

955,172 views • 14:53
Subtitles in 29 languages
Up next
Details
Discussion
Details About the talk

Како ќе прочитате 2000 години стар ракопис кој бил избришан, исечен, над кој одново и одново било пишувано и сликано? Со помош на моќниот забрзувач (акцелератор) на честички, се разбира! Кураторот на антички книги, Вилијам Ноел, ја раскажува фасцинантната приказна која стои позади Архимедовиот палимпест, византиски молитвеник кој содржи претходно непознати оригинални ракописи од античкиoт грчки математичар Архимед и од други.

About the speaker
William Noel · Curator, rare book scholar

William Noel is a curator who believes museums should make their collections free and available on the Internet.

William Noel is a curator who believes museums should make their collections free and available on the Internet.