Сузана Херкулано-Хоузел

Зошто е толку специјален човечкиот мозок?

2,487,309 views • 13:31
Subtitles in 38 languages
Up next
Details
Discussion
Details About the talk

Човечкиот мозок е загадочен — невообичаено голем имајќи ја во предвид големината на нашите тела, користи огромна количина на енергија за неговата тежина и има невообичаено густ церебрален кортекс. Но: зошто? Невронаучникот Сузана Херкулано-Хоузел ја става нејзината детективска капа и нѐ води низ оваа мистерија. Правејќи "супа од мозок," таа доаѓа до еден запрепастувачки заклучок.

About the speaker
Suzana Herculano-Houzel · Neuroscientist

Suzana Herculano-Houzel shrunk the human brain by 14 billion neurons — by developing a new way to count them.

Suzana Herculano-Houzel shrunk the human brain by 14 billion neurons — by developing a new way to count them.