Стјуарт Фајерштајн

Потрага по незнаењето

1,817,293 views • 18:33
Subtitles in 29 languages
Up next
Details
Discussion
Details About the talk

Како изгледа вистинската научна работа? Како невронаучник Стјуарт Фајерштајн се шегува: многу помалку наликува на научниот метод, а многу повеќе наликува на "прдење наоколу ... во темнината.'' Во овој духовит говор, Фајерштајн допира до срцето на науката, до она како навистина се практикува и сугерира дека треба да го цениме она што не го знаеме — или "високо-квалитетното незнаење'' — исто толку колку што го цениме она што го знаеме.

About the speaker
Stuart Firestein · Neuroscientist

Stuart Firestein teaches students and “citizen scientists” that ignorance is far more important to discovery than knowledge.

Stuart Firestein teaches students and “citizen scientists” that ignorance is far more important to discovery than knowledge.