Решна Саујани

Да ги учиме девојките на храброст, не на совршенство.

3,387,522 views • 12:39
Subtitles in 35 languages
Up next
Details
Discussion
Details About the talk

„Ги воспитуваме девојчињата да бидат совршени, додека момчињата ги воспитуваме да бидат храбри“- вели Решна Саујани, основач на „Девојки кои програмираат“. Саујани се зафати со задачата да социјализира млади девојки да преземат ризик и да учат програмирање-две вештни кои им се потребни да го придвижат општеството напред. „Доколку сакаме да создаваме вистински иновации тогаш не смееме да запоставиме половина од населението“-вели таа. „Сакам секој од вас да им каже на сите млади жени кои ги познавате, да се чувствуваат удобно во нивната несовршеност.“

About the speaker
Reshma Saujani · Education activist

Through her nonprofit, Girls Who Code, Reshma Saujani initiates young women into the tech world. Her goal: one million women in computer science by 2020.

Through her nonprofit, Girls Who Code, Reshma Saujani initiates young women into the tech world. Her goal: one million women in computer science by 2020.