Мариано Сигман

Вашите зборови можат да го предвидат вашето ментално здравје

2,310,235 views • 12:14
Subtitles in 32 languages
Up next
Details
Discussion
Details About the talk

Може ли, начинот на кој зборуваш и пишуваш денес, да го предвиди твоето идно ментално здравје, па дури и настанокот на психоза? Во овој фасцинантен говор, невронаучникот Мариано Сигман се навраќа на древна Грција и потеклото на интроспекцијата за да покаже како зборовите говорат за нашиот внатрешен живот. Воедно, тој зборува за алгоритам кој ги мапира зборовите и кој би можел да ја предвиди појавата на шизофренија. "Во иднина можеби ќе имаме многу поразлична дијагностика на менталното здравје," вели Сигман, "базирана на објективна, квантитативна и автоматизирана анализа на зборовите кои ги пишуваме и на оние кои ги изговараме."

About the speaker
Mariano Sigman · Neuroscientist

In his provocative, mind-bending book "The Secret Life of the Mind," neurologist Mariano Sigman reveals his life’s work exploring the inner workings of the human brain.

In his provocative, mind-bending book "The Secret Life of the Mind," neurologist Mariano Sigman reveals his life’s work exploring the inner workings of the human brain.