Кеолу Фокс

Зошто генетското истражуавање мора да биде поразновидно

816,895 views • 6:48
Subtitles in 28 languages
Up next
Details
Discussion
Details About the talk

96% од истражувањата на геномот се на луѓе со Европско потекло. Остатокот од светот е речиси непретставен — и ова е опасно, вели генетичарот и партнерот на TED Кеолу Фокс, бидејќи реагираме различно на лековите според нашите гени. Фокс работи на демократизација на генетското секвенцирање, поточно се бори домородни народи да бидат вклучени во истражувањето, со цел да се елиминираат здравствените разлики. "Истражувачкото општество мора да се доведе до домородната култура," вели тој, "или да умре обидувајќи се."

About the speaker
Keolu Fox · Geneticist, indigenous rights activist

Keolu Fox explores the links between human genetic variation and disease in underrepresented populations.

Keolu Fox explores the links between human genetic variation and disease in underrepresented populations.