Џејмс Флин:
Зошто нашиот коефициент на интелигенција (IQ) е поголем од оној на нашите баби и дедовци

TED2013 · 18:40 · Filmed Mar 2013
Watch next...
Barry Schwartz: Our loss of wisdom
arrow

Share this idea

2,896,318
Total views
TED Talks are free
thanks to support from

Се нарекува "ефектот на Флин" — фактот дека секоја генерација постигнува повисоки резултати на тестовите за интелигенција во споредба со претходната генерација. Дали всушност стануваме попаметни или пак само размислуваме поинаку? Во ова брзо патешествие низ когнитивната историја на 20от век, моралниот филозоф Џејмс Флин сугерира дека промените во начинот на кој размислуваме довеле до изненадувачки (и не секогаш позитивни) последици.

Moral philosopher
James Flynn challenges our fundamental assumptions about intelligence. Full bio
This talk was presented at an official TED conference, and was featured by our editors on the home page.

Discuss

313 comments

Enthusiastically agree? Respectfully beg to differ? Have your say here.

2000 characters remaining
Don't have an account? Sign up now — it's fast and free.
Sort comments by
There are currently no comments for this talk.