Елизабет Лофтус

Фиктивноста на меморијата

3,288,634 views • 17:36
Subtitles in 32 languages
Up next
Details
Discussion
Details About the talk

Психологот Елизабет Лофтус ги проучува сеќавањата. Поточно, ги проучува лажните сеќавања, кога луѓето се сеќаваат или на работи кои не се случиле или пак кога сеќавањето го искривува вистинскиот настан. Овој феномен е многу позастапен одошто претпоставувате. Лофтус споделува неколку потресни приказни и статистички податоци, и поставува неколку етички прашања кои треба сите ние да ги земеме во предвид.

About the speaker
Elizabeth Loftus · False memories scholar

Memory-manipulation expert Elizabeth Loftus explains how our memories might not be what they seem — and how implanted memories can have real-life repercussions.

Memory-manipulation expert Elizabeth Loftus explains how our memories might not be what they seem — and how implanted memories can have real-life repercussions.