Eleni Gabre-Madhin

Елени Габре - Мадин за Етиопијската економија

561,148 views • 20:34
Subtitles in 21 languages
Up next
Details
Discussion
Details About the talk

Економистката Елени Габре-Мадин ја опишува својата амбициозна визија за формирање на првата берза на стоки во Етиопија. Нејзиниот план би креирал богатство за Етиопија, би го минимизирал ризикот за земјоделците и би ја претворил земјата која сега е најголем примател на помош во храна, во земја која ќе стане регионален извозник на храна.

About the speaker
Eleni Gabre-Madhin · Economist

Eleni Gabre-Madhin is working to build Ethiopia's first commodities market. Re-establishing the profit motive for farmers, she believes, could help turn the world's largest recipient of food aid into a regional food basket.

Eleni Gabre-Madhin is working to build Ethiopia's first commodities market. Re-establishing the profit motive for farmers, she believes, could help turn the world's largest recipient of food aid into a regional food basket.