UniversityofMacedonia
x = independently organized TED event

Theme: Dare

This event occurred on
November 9, 2013
10:00am - 6:00pm EET
(UTC +2hrs)
Thessaloniki
Greece

Το TEDxUniversityofMacedonia είναι μία προσπάθεια φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που βλέπουν τη ζωή με άλλο μάτι. Βλέπουν πέρα από την κρίση, τα προβλήματα και την καθημερινότητα. Με όπλο την όρεξη για γνώση και ζωή αντικρίζουν έναν κόσμο ευκαιριών εξέλιξης, δημιουργίας, γνώσης και σοφίας. Αυτά είναι και τα κύρια χαρακτηριστικά που θέλουν να μοιραστούν μαζί σας μέσα από πρωτοποριακές, καινοτόμες, διαδραστικές και ενθουσιώδεις παρουσιάσεις που ως μόνο στόχο έχουν να κάνουν να δείτε τον κόσμο με μια άλλη ματιά. Τη δική τους ματιά.

Το θέμα: Dare

“Those who dare to fail miserably can achieve greatly.”

John F. Kennedy

Dare ή στα ελληνικά τολμάω. Ο ορισμός που δίνουν τα περισσότερα λεξικά είναι ”ενεργώ χωρίς φόβο, χωρίς δισταγμούς, κάνω κάτι με τόλμη”. Πολλοί ταυτίζουν την τόλμη με την τρέλα και την έλλειψη επίγνωσης του κινδύνου. Άλλοι πάλι με το θάρρος και την ανάγκη για αλλαγή και εξέλιξη. Εμείς, ως οργανωτική του TEDxUniversityofMacedonia, είμαστε θιασώτες της δεύτερης προσέγγισης.

Γιατί τολμηρός δεν είναι μόνο αυτός που ανέβηκε για πρώτη φορά το Έβερεστ, που περπάτησε στη Σελήνη, που διέσχισε τον Ατλαντικό ή που πέταξε για πρώτη φορά με αεροπλάνο. Εξίσου τολμηρός είναι και αυτός που άρθρωσε λόγο με επιχειρήματα ενάντια σε μία παγιωμένη αντίληψη, που τόλμησε να πάει σχολείο ενώ δεν της επιτρεπόταν, που αγάπησε χωρίς να αγαπηθεί, που πίστεψε και έδρασε για μία ιδέα όταν όλοι οι άλλοι την θεωρούσαν ανέφικτη ή απλώς τόλμησε να είναι διαφορετικός.

Τολμάω, σημαίνει κάνω κάτι, επομένως ενεργώ. Σε όλες τις ιστορικές καταγραφές, τολμηρός είναι αυτός που ενήργησε προς μια κατεύθυνση, χωρίς να αναφέρεται αν το πέτυχε ή όχι, γιατί η αξία της τόλμης κρύβεται πρωτίστως στη δράση, και σε δεύτερη μοίρα στο αποτέλεσμα.

Museum of Byzantine Culture, Thessaloniki
Λεωφ. Στρατού 2
Thessaloniki, 54640
Greece
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Universityof­Macedonia events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος

Η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό μου είναι ‘ταξίδια’. Στιγμες που πραγματικά νιώθω χαρούμενος και γαλήνιος. Αυτοί που με ξέρουν, θεωρούν φυσικό να πάω διακοπές στο Ιραν και υποστηρίζουν οτι μπορώ να πιάσω κουβέντα ακόμη και με μία καρέκλα.. Ειδικευόμενος ψυχιατρικής, ακόμη απορώ πώς βρέθηκα σε αυτήν την ειδικότητα. Ισως επειδή καθημερινά πάλευω να τιθασσεύω τα πάθη μου, τα οποία είναι αρκετά... Άλλες φορές τα κατάφερνω και άλλες διελύομαι..τελικά έχω κατέληξει να αρχίσω να τα αγαπώ... Με τους Γιατρούς του Κόσμου ασχολούμαι εδώ και τέσσερα χρόνια, όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερο. Πολύ συχνά πλέον με φαντάζομαι μόνιμα σε αποστολές σαν αυτήν της Ουγκάντας,,,.’ Όπου Υπάρχουν Άνθρωποι’ λοιπόν, όπως είναι και το μότο της οργάνωσης. Ισως ορισμένοι τελικά, να μην είναι φτιαγμένοι να μένουν σε ένα μέρος, ή να κάνουν οικογένεια.. Εγωιστής, αυστηρός, νάρκισσος, ειλικρινής όμως, καλύτερα να σταματήσω εδώ, πριν αρχίσετε να ψάχνετε για άλλον ομιλητή...

Στεφανία Ξυδιά

“Γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα στο Λουξεμβούργο, έχω ζήσει στο Ηνωμένο βασίλειο και την Ισπανία και έχω ταξιδέψει στις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Είμαι κάτοχος Bachelor of Arts από το Πανεπιστήμιο του Cambridge University και μεταπτυχιακού στην Πολιτιστική Πολιτική και Διαχείριση από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Μιλάω αρκετές γλώσσες ώστε να νιώθω σαν στο σπίτι μου οπουδήποτε στον κόσμο και να απολαμβάνω τα τρία αγαπημένα μου συστατικά της ζωής: μαγευτικά τοπία, αυθεντικούς ανθρώπους και πεντανόστιμα πιάτα. Από τότε που επέστρεψα στην Ελλάδα το 2011 έχω διοργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις σε δέκα χώρες με το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο και δραστηριοποιούμαι ενεργά σε συμμετοχικές δράσεις για την αστική αναγέννηση μέσα απ’το δίκτυο Imagine the City. Τον προηγούμενο χρόνο βραβεύτηκα με Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινωνικής Καινοτομίας και από τότε είμαι απορροφημένη με ένα φιλόδοξο project που ονομάζεται ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0: Εδώ οι πολίτες αναδημιουργούν τη Δημοκρατία. Κάθε μέρα που περνάει εμπνέομαι όλο και περισσότερο από τις δυνατότητες αυτής της χώρας να ξαναγεννηθεί και είμαι αποφασισμένη να κάνω ότι μπορώ ώστε να μείνουν τα δημιουργικά μυαλά εντός συνόρων.”

Χάρης Σκαφτούρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1977. Μεγάλωσα μεταξύ Αθηνών και Φιλαδέλφεια και δέχτηκα επιρροές από τον Ελληνικό , Αμερικάνικο και Ελληνοαμερικάνικο τρόπο ζωής. Τελείωσα το σχολείο στην Αθήνα γύρω στο 1995 και σπούδασα naval engineering και αρχιτεκτονική από επιθυμία των γονιών μου. Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο και όντας πάντοτε λάτρης του αθλητισμού ασχολήθηκα επαγγελματικά με το snowboarding, ώσπου αργότερα συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν για μένα. Εκείνη την δύσκολη περίοδο της ζωής μου υπήρξα αρκετά τυχερός ώστε να ερωτευτώ το ποδήλατο. Από την πρώτη μου επαφή με αυτό όλα τα πράγματα στην ζωή μου άρχισαν να μπαίνουν σε τάξη. Η ποδηλασία μου έδωσε μια εντελώς νέα προοπτική και μετέτρεψε την ασαφή, μέχρι τότε, ιδεολογία μου σε στέρεες πεποιθήσεις και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οδήγησε στην γέννηση του πολυαγαπημένου μου παιδιού , Bondexcouriers .

Παύλος Γεωργιάδης

Διανύω, ίσως, την πιο ενδιαφέρουσα φάση της ζωής μου, αποσβολωμένος από τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μου. Ταξιδεύω ασταμάτητα, και αυτό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Γιαυτό όταν με ρωτάνε πού είναι η βάση μου, τους λέω ότι σπίτι μου είναι το μυαλό μου. Μου πήρε καιρό να βρώ τη σωστή απόκριση όταν με ρωτούν με τί ασχολούμαι. Η απάντηση είναι ότι προσπαθώ να χρησιμοποιήσω και το δεξί, και το αριστερό μέρος του εγκεφάλου μου. Έζησα 12 χρόνια στο εξωτερικό, και εξακολουθώ να δραστηροποιούμαι σε πολλές χώρες. Σπούδασα βιολογία-βοτανική, ταξινόμηση φυτών, προστασία του περιβάλλοντος και παραγωγή τροφίμων, και στο τέλος κοινωνικές επιστήμες του αγροτικού τομέα. Η έρευνά μου με πήγε στα Ιμαλάια, στην Κίνα και την Ταϋλάνδη όπου είχα την ευλογία να δουλέψω με αυτόχθονες φυλές, ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο και στα όρια του πολιτισμού μας. Θεωρώ πως δύο πράγματα ξέρω να κάνω καλά στη ζωή μου: να μιλάω και να γράφω. Όμως με συναρπάζει η αναζήτηση και η εξήγηση του συναρπαστικού κόσμου των φυτών. Καθώς και η αλληλεπίδρασή τους με τις κοινωνίες των ανθρώπων.

Μιλένκο Πίλιτς

Γεννήθηκα σε μια χώρα κατεστραμμένη απο τον πόλεμο, όπου και τελείωσα το Λύκειο και παρακολούθησα τον πρώτο χρόνο του πανεπιστημίου. Μια πλήρης υποτροφία με έφερε στην Eλλάδα για προπτυχιακές σπουδές. Εδώ όμως συνειδητοποίησα οτι είμαι ένας ανάμεσα σε εκατομμύρια φοιτητές που μετά την αποφοίτηση τους θα ήταν άνεργοι ? Γιατι τόσοι νέοι ανθρώποι χάνουν την δημιουργική τους ενέργεια και παραμένουν χωρίς εργασία στην εποχή και των απεριόριστων δυνατοτήτων ? Αφού διάβασα το βιβλίο του Brian Tracy , η ζωη μου άλλαξε τελείως . Αξιοποίησα τις ευκαιρίες που υπήρχαν γύρω μου και συμμετείχα σε συνέδρια , φοιτητικά event και internships σε 21 χώρες με μηδενικό κοστος( οι γονείς μου δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν για τέτοια ταξίδια ) . Έτσι γνώρισα αξιοσέβαστες ηγετικές προσωπικότητες αλλά και νέους ανθρώπους απο 150 χώρες . Όλες αυτες οι εμπειρίες με οδήγησαν στην δημιουργία του Generation 21 Coaching , με το οποιο δείχνω σε νέους ανθρώπους πως να μεγιστοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες.

Ben Reade

I am currently Head of Culinary Research and Development at Nordic Food Lab, an organization set on exploring the nebulous concept of deliciousness and sharing the results in an open source format. My career started by washing dishes in a vegetarian diner, followed by education at the culinary powerhouses Ballymaloe Cookery School and The University of Gastronomic Sciences. I have worked as a chef in Scotland, England, Ireland, France and Italy until finding my way to Denmark joining the MAD Symposium team in 2011. Straight from MAD I went to carry out my current work at Nordic Food Lab.

Ομάδα ART Α.Π.Θ.

Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι η ART. Αποτελούμε μια καθαρά φοιτητική πρωτοβουλία και σκοπός μας είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός αγωνιστικού μονοθέσιου, το οποίο λαμβάνει μέρος σε μία σειρά παγκόσμιων διαγωνισμών που ονομάζεται Formula Student. Οι διαγωνισμοί αυτοί αποτελούν ουσιαστικά μια κατηγορία formula που απευθύνεται σε φοιτητικές ομάδες από Πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Ως ομάδα ξεκινήσαμε το 2006 από πρωτοβουλία 7 φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., κι από τότε η ομάδα χαρίζει στη Θεσσαλονίκη σπουδαίες διακρίσεις. Η σημαντικότερη επιτυχία στη σύντομη ιστορία της ART, είναι η 3η θέση στη γενική κατάταξη στο διαγωνισμού της Ιταλίας το 2012 ανάμεσα σε 50 ομάδες από όλο τον κόσμο. Έχουμε στο ιστορικό μας τρία αγωνιστικά μονοθέσια και αυτή την στιγμή είμαστε στην φάση του σχεδιασμού του νέου μονοθέσιου για την σεζόν 2013-2014. Για αυτήν την προσπάθεια θα μιλήσουν εκτενέστερα ο αρχηγός της ομάδας Πασχάλης Σιδερίδης και από το τμήμα Marketing η Μαριάνθη Δημολιάνη.

Κωνσταντίνος Ματσουρδέλης

Γεννημένος το 1989, ανήκω και εγώ στην γεννιά η οποία έζησε την απόλυτη ευφορία στην εφηβεία της, αλλά το ξεκίνημα της ενήλικης και επαγγελματικής μας πορείας μας βρήκε αντιμέτωπους με την οικονομική κρίση και την ανεργία. Τα φοιτητικά μου χρόνια ξεκίνησαν στο πολυπόθητο για εμένα ελληνικό πανεπιστήμιο, σύντομα όμως θέλησα να δοκιμάσω τις δυνατότητες μου σε διαφορετικό περιβάλλον, στο βροχερό Λάνκαστερ της Αγγλίας. Το πείσμα μου όμως με ώθησε να επιστρέψω, πτυχιούχος πλέον, για να πραγματοποιίσω το όνειρο μου. Ξεκίνησα λοιπόν με μια ομάδα επίσης νέων ανθρώπων να δημιουργήσουμε το πρώτο Μουσείο για την Ελληνική Γαστρονομία. Τους τελευταίους μήνες, καθώς προετοιμάζουμε το Μουσείο, βιώνουμε την δημιουργική πλευρά και τις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας για ανάπτυξη, ειδικά στον χώρο του πολιτισμού. Τα προβλήματα υπάρχουν για να μας θυμίζουν ότι πρέπει να προσπαθούμε περισσότερο και να μας δίνουν την χαρά να τα ξεπερνάμε. Καθημερινά τολμώ, κάνω λάθη, τα ξεπερνώ, δικαιώνομαι.

Άρης Χατζηνικολάου

Ξεκινώντας με Οικονομικά, το γύρισα στον Αστικό Σχεδιασμό, έπειτα στην Ανάπτυξη των φτωχών χωρών και τελικά κατέληξα στο Γραφείο Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου εργάζομαι τα τελευταία χρόνια. Οι σκέψεις μου για το περιβάλλον και την κοινωνία συμπυκνώνονταν σε ένα ερώτημα: «Τι μπορώ να κάνω εγώ, τώρα, για να αλλάξω τους όρους του παιχνιδιού;» Με βοήθησε μια από τις αγαπημένες μου φράσεις: «Επανάσταση από μέσα προς τα έξω». Επέλεξα την δράση, αντί για την αντίδραση. Την δημιουργία, αντί για την αδράνεια. Έτσι «μπήκα» στον συνεταιρισμό Βίος Coop. Μαζευτήκαμε 300 συνέταιροι για να πάρουμε την τροφή μας στα χέρια μας. Δημιουργήσαμε το πρώτο μη-κερδοσκοπικό συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ μας, το Βίος Coop. Με φθηνά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, τοπικής προέλευσης, δίκαιου εμπορίου, ποιοτικά και περιβαλλοντικά ελεγμένα. Σκοπός μας, να αλλάξουμε καταναλωτικό μοντέλο και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας.

Κωνσταντίνος Σφήκας

Γεννηθηκα το 1960 στην Κατερινη Πιερίας και σπουδασα Οικονομικά στο ΑΠΘ.Το 1981 ξεκίνησα μια 20 χρονη καρριέρα στον τραπεζικό τομέα -Τραπεζα Μακεδονιας Θρακης και μετεπειτα στην Τραπεζα Πειραιώς. Στο ενδιάμεσο διάστημα απο τις σπουδες μου ακόμα ασχοληθηκα με την φωτογραφια και σταδιακά ξεκίνησα με φωτογραφικές εκθέσεις που αισιως εχουν φτάσει στις 33 εντός και εκτός Ελλαδος-αυτο το διαστημα τρεχει εκθεση στις ΗΠΑ - καθως επίσης και με τον μοντέρνο χορο και την jazz για μια δεκαετια ως χορευτης και αργότερα ως χορογράφος.Το 1999 εκανα τον δευτερο κύκλο σπουδων μου στην Σχολη Ξεναγων Θεσσαλονίκης απο οπου αποφοιτησα δευτερος με αριστα-για πρωτη φορα στην ζωη μου- και ξεκίνησα να εργαζομαι σε ολη την Ελλαδα ως ξεναγός αλλα και ως καθηγητής στην Σχολη Ξεναγων διδασκοντας το μαθημα της Διαδρομικής Ξεναγησης.

Βασίλης Γεωργιτζίκης

Είμαι 24 ετών, “αιώνιος φοιτητής” στο τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι άγνωστο το πότε άρχισα να ασχολείται με υπολογιστές, καθώς τότε δεν υπήρχαν βιβλία, ιερογλυφικά, ή άλλες μορφές καταγραφής (αλλά υπολογίζεται ότι ήταν περίπου το 10.000 π.χ.). Ως φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του, μπαίνοντας στη σχολή άρχισα να ασχολούμαι με τα πάντα εκτός από την σχολή μου. Άρχισα να δουλεύω εθελοντικά στο υπολογιστικό κέντρο της σχολής, όπου έφτιαχνα τους υπολογιστές που χαλούσαν οι υπόλοιποι φοιτητές. Στη συνέχεια άρχισα να ασχολούμαι με την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού της Πάτρας, PLUG, και επειδή αποφάσισα ότι ο ύπνος είναι υπερεκτιμημένος, στη συνέχεια αποφάσισα επίσης να δουλέψω ως ερευνητής (όχι, δεν φορούσα άσπρη ποδιά), και ταυτόχρονα να ιδρύσω μαζί με κάτι φίλους το P-Space, ένα από τα πρώτα hackerspace της Ελλάδας. Πλέον είναι συνιδρυτής του codebender, μιας online πλατφόρμας προγραματισμού μικροεπεξεργαστών (συγκεκριμένα Arduino), που βοηθάει προγραμματιστές και χομπίστες να αναπτύξουν λογισμικό ταχύτερα και ευκολότερα. Στον ελεύθερο μου χρόνο, μου αρέσει να προσποιούμαι πως πηγαίνω στην εξεταστική της σχολής μου.

Κρούση - Ομάδα Κρουστών

Είμαι 24 ετών, “αιώνιος φοιτητής” στο τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι άγνωστο το πότε άρχισα να ασχολείται με υπολογιστές, καθώς τότε δεν υπήρχαν βιβλία, ιερογλυφικά, ή άλλες μορφές καταγραφής (αλλά υπολογίζεται ότι ήταν περίπου το 10.000 π.χ.). Ως φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του, μπαίνοντας στη σχολή άρχισα να ασχολούμαι με τα πάντα εκτός από την σχολή μου. Άρχισα να δουλεύω εθελοντικά στο υπολογιστικό κέντρο της σχολής, όπου έφτιαχνα τους υπολογιστές που χαλούσαν οι υπόλοιποι φοιτητές. Στη συνέχεια άρχισα να ασχολούμαι με την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού της Πάτρας, PLUG, και επειδή αποφάσισα ότι ο ύπνος είναι υπερεκτιμημένος, στη συνέχεια αποφάσισα επίσης να δουλέψω ως ερευνητής (όχι, δεν φορούσα άσπρη ποδιά), και ταυτόχρονα να ιδρύσω μαζί με κάτι φίλους το P-Space, ένα από τα πρώτα hackerspace της Ελλάδας. Πλέον είναι συνιδρυτής του codebender, μιας online πλατφόρμας προγραματισμού μικροεπεξεργαστών (συγκεκριμένα Arduino), που βοηθάει προγραμματιστές και χομπίστες να αναπτύξουν λογισμικό ταχύτερα και ευκολότερα. Στον ελεύθερο μου χρόνο, μου αρέσει να προσποιούμαι πως πηγαίνω στην εξεταστική της σχολής μου.

Παρούλα Νάσκου - Περράκη

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, σπούδασα Νομική στο ΑΠΘ ενώ παράλληλα φοίτησα και στη σχολή Ξεναγών εργαζόμενη όλα τα φοιτητικά μου χρόνια ως ξεναγός. Το 1972-1974 έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο Σικάγο (ΗΠΑ) με υποτροφία του W. S. Deree. Αναγορεύτηκα Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Κομοτηνής και παρέμεινα εκεί από το 1974 έως το 1993. Στην Κομοτηνή ίδρυσα την τοπική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας ενώ παράλληλα δρομολόγησα για πρώτη φορά τη συμμετοχή φοιτητών στο Πρόγραμμα Telders Moot Court Competition και στο Model United Nations. Από το 1994 υπηρετώ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Κατά τη δεκαετία 1994-2004, με την υποστήριξη του Πρύτανη καθ. Γιάννη Τσεκούρα, δραστηριοποιήθηκα στη δημιουργία της Επιτροπής για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Το 2001 θεσμοθέτησα την υλοποίηση του ετήσιου ακαδημαϊκού συνεδρίου Thessaloniki Model United Nations στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κάτι για το οποίο ο ΟΗΕ με αναγόρευσε « φίλη των Η.Ε. ». Το 1997 ορίστικα Γ.Γ. του ΚΔΕΟΔ όπου παρέμεινα έως το 2007 και δραστηριοποιήθηκα σε προγράμματα της ΕΕ για να βοηθήσουμε τις 10 υπό ένταξη χώρες. Έδωσα διαλέξεις και δίδαξα σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού ως επισκέπτρια καθηγήτρια. Μεταξύ άλλων, ήμουν εκπρόσωπος του Υπ. Εξ. στον Διάλογο ΕΕ – Κίνας το 2002 και ΕΕ – Ιράν το 2003, μέλος διαφόρων επιτροπών και συλλόγων, συγγραφέας και επιμελήτρια 60 και πλέον βιβλίων. Το μεγαλύτερο δημιούργημα μου, είναι τα δύο μου παιδιά μέσω των οποίων αφουγκράζομαι τις δυσκολίες που περνάει η σημερινή γενία.

Organizing team

Andreas
Tzekas

Thessaloniki, Greece
Organizer
 • Maria Karyda
  Sponsorships Manager
 • Sofia Nikolaidou
  Production Manager
 • Greg Moschopoulos
  Video & Filming
 • Thalia Rizou
  Marketing - Social Media
 • Anna Tsilidou
  Speakers Coacher
 • Maria Makadasi
  Budget & Legal Director
 • Stefania Kalaki
  TEDx experience