Zagreb
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 16, 2023
Zagreb, Grad Zagreb
Croatia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Akcelerator Tehnološkog parka Zagreb
Avenija Dubrovnik 15
Zagrebački Velesajam, paviljon 12
Zagreb, Grad Zagreb, 10000
Croatia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Zagreb events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ana Brajković

Business and Sales Trainer
Ana je jedan od vodećih regionalnih trenera s preko 3000 održanih treninga, za koji će polaznici njenih radionica prvo reći da ima nevjerojatnu količinu pozitivne energije. Nakon korporativne karijere kao direktorice razvoja i voditeljice edukacija zadnjih 12 godina radi samostalno na tržištu kao konzultant i poslovni trener te održava treninge na teme prodaje, maloprodaje, asortimana, komunikacije, upravljanja ljudima i niza drugih. Kada ne održava treninge – onda preslaguje trgovine kako bi one prodavale bolje. Školovala se u Hrvatskoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji, magistrica je znanosti s dva MBA-a te trenutno pohađa doktorski studij. Redovito sudjeluje na prodajnim i maloprodajnim konferencijama u svijetu.

Ana Čerenšek

Performance psychologist
Diplomirala je s magisterijem iz psihologije na Sveučilištu u Zagrebu 2003. Poslovna trenerica, certificirana u Neuroleadershipu i Emocionalnoj inteligenciji u sportu od strane Akademije znanosti o vođenju Švicarske. Članica Hrvatske olimpijske reprezentacije u pripremi za Olimpijske igre od 2012. do 2016. Trenutačno radi kao mentalna trenerica, poslovna trenerica, predavačica i kolumnistica. Članica olimpijske ekipe u Riu 2016. kao psihologinja. Posebno se posvećuje dijeljenju svojeg znanja i stručnosti između sportskog svijeta i žena koje teže uspjehu u poslovnom svijetu. Ana je bila trenerica za mentalni sklop i brand ambasadorica za adidas trkački tim u Zagrebu od 2017. godine. Također, ima duboko znanje o javnom nastupu i medijskoj prisutnosti, suradnica je za dvije glavne medijske kuće u Hrvatskoj: HRT-a i RTL-a. Majka troje djece, voli glazbu i putovanja, voli biti slobodna.

Anna Danes

Etičarka za umjetnu inteligenciju
Anna Danés je etičarka za umjetnu inteligenciju koja surađuje s tvrtkama stvarajući okvire i praktične metode kako bi osigurala odgovorni razvoj umjetne inteligencije. Ona donosi svoje prethodno iskustvo kao konzultantica za udaljene timove za organizacije poput Comcasta, Infora i američke vlade svim tehnološkim tvrtkama koje žele uključiti etiku u svoju DNK. Anna čvrsto vjeruje u osnaživanje pojedinaca u organizaciji kako bi probudili svoju etičku maštovitost. S svojom kreativnošću i znanjem, Anna zna kako postići kulturne i strukturalne promjene na organski način, ne narušavajući inovacije. Ima diplomu iz humanistike sa Sveučilišta Pompeu Fabra, diplomu iz komunikacije sa Sveučilišta Ramon Llull, kao i studije etike, tehnologije i inženjeringa sa Sveučilišta Tehnologije u Eindhovenu i etike podataka, umjetne inteligencije i odgovornog inoviranja sa Sveučilišta u Edinburghu.

Arlen Stawasz

Globally charged climate action activist focused on architecture, interiors, and urban design techniques
Arlen Stawasz is a globally charged climate action activist focused on architecture, interiors, and urban design techniques based in Berlin, Germany. He currently serves as an EU Regional Resilience Leader for Gensler Europe advancing ESG design and development for zero energy, carbon, and water projects. He is an expert on resilience planning, climate adaptation, social equity strategies, and emergency disaster response systems. Arlen has conducted extensive research in many countries to learn from the both the modest and most advanced water focused societies and their unique conditions of living with water and extreme heat. He has learned from many communities across the globe in his research spanning over ten countries (e.g., Bangladesh to the Netherlands). He also serves as an adjunct faculty member of the Boston Architectural College teaching advanced resilient design and climate adaptation architectural studios.

Davor Horvatić

Redoviti profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Davor Horvatić je redoviti profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njegova istraživanja usmjerena su na fiziku elementarnih čestica, kao i na fiziku kompleksnih sustava, analizu vremenskih serija i razvoj novih AI modela. Objavio je preko pedeset znanstvenih radova koji su citirani više od dvije tisuće puta. Aktivno se bavi popularizacijom znanosti više od dvadeset godina. Održao je više od tri stotine popularnih predavanja i snimio desetke radijskih i televizijskih emisija. Kao suautor osnovnoškolskih udžbenika iz fizike za sedmi i osmi razred, ima angažman u podizanju svijesti o važnosti znanosti i njenim utjecajem na svakodnevni život. Zadnjih desetak godina aktivno surađuje s Akademijom likovnih umjetnosti i sudjeluje u terenskim radionicama približavajući koncepte moderne fizike umjetnicima. Zajedno s Mirjanom Vodopijom dobitnik je nagrade publike Trijenala hrvatskog kiparstva.

Davor Rostuhar

Pisac i fotograf
Davor Rostuhar rođen je 1982. godine u Zagrebu. Od 2001. godine radi kao pisac i fotograf, te je član Hrvatske udruge samostalnih umjetnika od 2008. godine. Radio je kao novinar i fotograf za brojne časopise, uključujući „National Geographic Hrvatska“, „Meridijani“ i „Geo“. Od 2013. godine fokusira se na vlastite projekte koji se razvijaju po nekoliko godina. Sve projekte stvara unutar udruge Klub za ekspedicionizam i kulturu, čiji je suosnivač i predsjednik. Objavio je osam knjiga, od kojih su četiri prevedene na engleski jezik, a posljedna i na srpski i njemački jezik. Također, autor je dva dokumentarna filma.

Josip Pavliček

Magistar kriminalistike i doktor kaznenopravnih znanosti i kriminologije
Josip Pavliček je magistar kriminalistike i doktor kaznenopravnih znanosti i kriminologije. U 26 godina provedenih u Ministarstvu unutarnjih poslova bavio se istraživanjem najtežih kaznenih djela, upravljao različitim policijskim organizacijskim jedinicama, a 14 godina od toga proveo je kao profesor i voditelj katedre za kriminalistiku na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Kao gostujući profesor predavao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Sveučilištu u Rijeci i Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Autor je više visokoškolskih udžbenika te brojnih stručnih i znanstvenih radova.

Karlo Vulin

Food engineer, baker, entrepreneur
Karlo is a Food engineer and baker focused on scaling artisanal bakery products. He is the owner of Better Bread by Krostula bakery and Co-founder of BreadClub.

Krešimir Macan

Public relations professional and business consultant
Kresimir is a Croatian public relations professional and business consultant specializing in crisis management, strategic communication in politics, and social media. He runs his consulting agency – Manjgura (https://manjgura.hr/en/), one of the first Croatian public relations agencies founded in 1997. Kreso brings years of experience in communication management to every campaign. He led public relations and communications for numerous domestic and international investments, successfully worked on many election campaigns in Croatia and the region, advised two Croatian prime ministers, and helped build the reputation of numerous domestic brands. He was awarded the Grand PRix of the Croatian Public Relations Association (HUOJ) for his overall work in public relations and an exceptional contribution to the development of the profession on March 13, 2019.

Lara Demarin

Lara Demarin je talentirana glazbenica koja dolazi iz Pule.

Marina Martinić Kavur

Znanstvenica
Marina Martinić Kavur je znanstvenica i voditeljica korporativnih komunikacija u Genosu. Od 2018. godine radila je na razvoju i komercijalizaciji prvog testa biološke dobi temeljenog na glikanima koji se danas prodaje u više od 500 partnerskih klinika i institucija diljem svijeta, a i dalje je uključena u brojne projekte s ciljem razvoja novih biomarkera zdravlja te drugih inovacija temeljenih na glikanima. Autorica je i koautorica brojnih znanstvenih i znanstveno-popularnih članaka te nekoliko poglavlja u knjigama. Doktorat iz područja molekularne biologije završila je na sveučilištu u Beču. Za vrijeme doktorskog studija radila je na Institutu za Molekularnu Patologiju u Beču (Austrija) te je dio vremena provela i na Europskom Molekularno-Biološkom Laboratoriju (EMBL) u Heidelbergu (Njemačka) sudjelujući u izradi prvog 3-D modela stanične diobe objavljenog u znanstvenom časopisu Nature.

Mario Valentić

Profesor tjelesne kulture te stručnjak za kondicijsku pripremu sportaša
Mario je profesor tjelesne kulture te stručnjak za kondicijsku pripremu sportaša. Osobni je trener i savjetnik te nekadašnji višestruki prvak države u hrvanju grčko-rimskim stilom i reprezentativac. Pokretač je korporativnog OfficeFIT koncepta i HealthyFIT team bulidinga te je koautor je knjige „Detoks program od A do Ž“. Jedan od najpoznatijih promotora zdravog stila života. Osim profesionalne sportske karijere, Mario je i glumac te voditelj. Njegova najdraža otrcana kaže: „U zdravom tijelu, zdrav duh“, a postiže se još jednom njegovom, nešto originalnijom: „ Kad vam ponestane vjetra – VESLAJTE!“

Zvonimir Galić

Doktor znanosti i Voditelj Katedre za psihologiju rada na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Doktor znanosti, redoviti profesor i “šef” Katedre za psihologiju rada na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te gostujući istraživač na Purdue University, Psychological Sciences u SAD-u (Fulbrightova stipendija) i Australian National University, Research School of Management (Endeavour stipendija), u Australiji. Voditelj je niza znanstvenih i stručnih projekata fokusiranih na primjenu najnovijih istraživanja iz motivacije i donošenja odluka u organizacijskom i potrošačkom ponašanju u suvremenim organizacijama. Njegova znanstvena istraživanja objavljena su u cijenjenim međunarodnim publikacijama organizacijske psihologije te je dugogodišnji član uredništva vodećih znanstvenih časopisa – Journal of Vocational Behavior, Journal of Personnel Psychology International Journal of Selection and Assessment. Suvoditelj je poslijediplomskog studija Upravljanja ljudskim potencijalima na Sveučilištu u Zagrebu.

Organizing team

Andrej
Hanzir

Zagreb, Croatia
Organizer

Katarina
Habek

Zagreb, Croatia
Co-organizer
  • Tena Žganec
    Curation