Sitia
x = independently organized TED event

Theme: MindShift “Upgrade your Thinking”

This event occurred on
October 22, 2023
8:00am - 8:00pm EEST
(UTC +3hrs)
Sitia, Kriti
Greece

«Σκέφτομαι, άρα υπάρχω», είναι η γνωστή φιλοσοφική διατύπωση του Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος). Η σκέψη μας καθορίζει την ύπαρξή μας, τις επιλογές μας, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε καταστάσεις, τον τρόπο που έχουμε δομήσει τη ζωή μας. Είναι η αφετηρία των πιο απλών πραγμάτων και των πιο πολύπλοκων φιλοσοφικών αναζητήσεων. Αυτό που όλοι όμως επιδιώκουμε είναι η εξέλιξη της σκέψης μας! Της σκέψης αυτής που θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε νέους ορίζοντες και να μη μείνουμε εγκλωβισμένοι στα τετριμμένα. Αυτής που θα μας καθοδηγήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν σε διάφορους τομείς. «Άλλαξε τις σκέψεις σου και μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο» είχε πει ο Norman Vincent Peale. Η μεταβολή και αναβάθμιση του τρόπου σκέψης μας είναι αυτή που θα μας εξελίξει ως ανθρώπους και θα επιφέρει αλλαγές σε όλους τους τομείς. Θα μας δώσει τα εφόδια να επισημάνουμε, να εξετάσουμε, να εμβαθύνουμε σε ζητήματα τεχνολογίας, επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης, ψυχολογίας, κοινωνίας και γενικά σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προσέλευση: 9:00-10:00

1η Ενότητα: 10:00-12:00

Βάρδας Γιάννης: «Η σκέψη υπάρχει και στα βουνά»

Αχιολά ‘Αννα: «Ταξίδι στον χρόνο για αναστοχασμό»

Ζαγκότης Νάσος: «Αναστοχασμοί σε 3 θεατρικές διασκευές του Ερωτόκριτου»

Daly Ross Martin: «Αναβαθμίστε την ακρόασή σας»

Καρπαδάκης Εμμανουήλ: «Παράδοση και ποιότητα, συναγωνιστές η ανταγωνιστές?»

1ο Διάλειμμα / 1ο Εργαστήριο: (Μαρία Στέλλα Ζεάκη: «Business Storytelling: Συμβουλές και Καλές πρακτικές »)

2η Ενότητα: 12:30-14:00

Βαρδάκης Κώστας: «Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου»: πόσο αλκοόλ όμως;»

Παπαδάκης Παύλος: «Εξυπηρέτηση πελατών στον ξενοδοχειακό κλάδo»

Σκαναβή Κωνσταντίνα: «Περιβαλλοντική Αφύπνιση»

Δόκας Γιάννης: «Μια Ολιστική Προσέγγιση για Ανθεκτικότητα»

2ο Διάλειμμα / 2ο Εργαστήριο: (Γιάννης Δόκας: «Εργαλεία και μέθοδοι για τη σύλληψη και το σχεδιασμό ενός Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων για την Πρόληψη και το Μετριασμό Καταστροφών»)

3η Ενότητα: 15:00-16:30

Φραγκιαδάκη Γλυκερία: «Επιστημονικά εγγράμματοι πολίτες: ποτέ δεν είναι νωρίς»

Σαμψωνίδης Δημήτρης: «Έχεις πολλαπλά ενδιαφέροντα; Μήπως είσαι Πολυμαθής;»

Κατσαρού Ελένη: «Τεχνητή νοημοσύνη και σκέψη, μάθηση και γνώση»

Παπαδουράκης Γιώργος: «Ηθική και Υπολογιστική Νοημοσύνη»

3ο Διάλειμμα / 3ο Εργαστήριο: (Νάσος Ζαγκότης «Από το άτομο στην ομάδα»)

4η Ενότητα: 17:00-18:30

Marta Noemí Noriega: «Τέχνη: Μια πύλη για την ανθρώπινη σύνδεση »

Νάσκου Περράκη Παρούλα: «Παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου ενώπιον Επιτροπών του ΟΗΕ»

Μαρία Ρουσοχατζάκη: «Mindfulness – Mindshift – Movement – Meaning of life - Motivation»

Μαρία Στέλλα Ζεάκη: «Media Storytelling: Δυναμικές Δικτύωσης»

Παρουσιάστρια: Κατερίνα Καπαρού

Ακολουθεί Σύντομη Περιγραφή των Ομιλιών:

Η ΣΚΕΨΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ
Η σκέψη δεν έχει σύνορα. Δεν περιορίζεται μόνο στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Μπορεί να γίνει και χωρίς δασκάλους. Στις είκοσι του Μάι ανεβαίνω με τα πρόβατά μου στα όρη και κάνω μέχρι την ημέρα της Παναγίας, στις δεκαπέντε του Αυγούστου. Τις περισσότερες ημέρες είμαι μοναχός. Έχω όμως παρέα την λύρα μου, τα βιβλία μου και τα ποιήματά μου. Τη σκέψη μου δεν την αφήνω ελεύθερη για ξεκούραση, παρά μόνο την νύκτα που με παίρνει ο ύπνος. Το επάγγελμά μου δεν είναι ότι καλύτερο, μα μου φαίνεται πως έχει μια ιερότητα από τη στιγμή που προσφέρει κάτι καλό στον άνθρωπο. Μόνο καλό. Όσο για τα ποιήματά μου έχουν και εκείνα τον ίδιο σκοπό. Δίνουν όλα ένα μήνυμα για τον νέο άνθρωπο. Τα κείμενα που έχω γράψει σε πεζό λόγο έχουν και εκείνα την ίδια σκέψη και τον ίδιο σκοπό. Για κανέναν άλλο λόγο. Όχι για να με πούνε συγγραφέα. Αλλίμονο! Μα για να βάλω μέσα στο χαρτί όλη τη ζωή και τις εργασίες των παλιών ανθρώπω.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟ
Τον χειμώνα του 2022, ο Σύλλογος «Μεσαιωνικό Ρόδο» σχεδίασε ένα εκπαιδευτικό, βιωματικό εγχείρημα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Time Travel, εμπνευσμένο από το ποίημα «Το Θανατικό της Ρόδου» του Εμμανουήλ Γεωργίλλα, λόγιου και κληρικού από τη Ρόδο, του 15ου αιώνα. Ήταν η πρώτη φορά που αυτή η μέθοδος θα εφαρμοζόταν από μια ομάδα ανθρώπων της τοπικής κοινότητας και ένα Μεσαιωνικό ποίημα, σχετικό με την πανδημία του Μαύρου Θανάτου του Μεσαίωνα, φαινόταν καλή ιδέα για για να δημιουργήσει ερεθίσματα αναστοχασμού, σχετικά με την πρόσφατη κατάσταση του Covid-19. Στάλθηκε πρόσκληση σε δασκάλους σχολείων και εκπαιδευτές για να δηλώσουν συμμετοχή. Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε ένα παιχνίδι ρόλων, ντυμένοι με ρούχα εποχής και «ταξίδεψαν» στο έτος 1499, όταν η Ρόδος μαστιζόταν από το Θανατικό και ο πληθυσμός της είχε αποδεκατιστεί. Μέσα από αυτή την εμπειρία δημιουργήθηκαν προβληματισμοί για την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού, που κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΣΕ 3 ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ
Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, το μνημειώδες αυτό ποιητικό έργο των 10012 στίχων προκειμένου να παρασταθεί πρέπει να περικοπεί και να προσαρμοστεί ώστε να μπορεί να λειτουργήσει θεατρικά. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή το 2018, παρά τους αρχικούς μας δισταγμούς. Βασικός άξονας της διασκευής ήταν η συσχέτιση του Ερωτόκριτου με την ψυχή που οφείλει να ενωθεί με την αρετή (Αρετούσα) προκειμένου να ολοκληρωθεί. Την επόμενη χρονιά κρίθηκε αναγκαίο, εξαιτίας αποχωρήσεων και αλλαγών στη στελέχωση του θιάσου, να προχωρήσουμε σε μια νέα διασκευή που επικεντρώθηκε στην αυτενέργεια και ψυχολογική ωρίμανση των ηρώων. Μετά τη μετάκληση της παράστασης στη Μπολόνια της Ιταλίας το Φεβρουάριο του 2023, έπρεπε να γίνει μια ακόμη γενναιότερη περικοπή του κειμένου που δεν άφηνε χώρο για ιδιαίτερες αναγνώσεις. Ωστόσο, κάθε ανησυχία είχε πια εξαφανιστεί. Ήταν μια ευκαιρία για όλους στο θίασο να αναστοχαστούμε τη σύνδεσή μας με το ποίημα και τους ανθρώπους που το απολαμβάνουν διαχρονικά.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΑΣ
Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο μουσική όλων των ειδών, αλλά ελάχιστοι άνθρωποι την αφουγκράζονται πραγματικά. Η μουσική μας συνοδεύει στο σούπερ μάρκετ, στο αυτοκίνητο, στο εστιατόριο και σε αναρίθμητα άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών μας, αλλά σχεδόν κανείς δεν την ακούει πραγματικά και οι περισσότεροι δεν «ξέρουν» τι να ακούσουν. Τι σημαίνει να «ξέρεις» τι να ακούσεις; Τι σημαίνει να ακούς; Πού μπορεί να σε οδηγήσει η μουσική και πώς μπορεί να αποκαλύψει και να αξιοποιήσει κανείς την τεράστια δύναμη που διαθέτει να εμπλουτίζει τη ζωή μας;

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ 'Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ;
Ζούμε και παράγουμε σε έναν ευλογημένο τόπο που η έννοια της παράδοσης χαρακτηρίζει την πλειονότητα των καλλιεργειών και των προϊόντων μας, όπως επίσης την διατροφική μας κουλτούρα και την ίδια την καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα για το ποιοτικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτη (Kriti), πιστεύουμε ότι είναι αποτελεσματική ακόμα και σήμερα η εφαρμογή παραδοσιακών μοντέλων και πρακτικών παραγωγής και διαχείρισής του ή θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε το προιόν και την ποιότητά του;

Workshop 1: "Business Storytelling: Συμβουλές και Καλές πρακτικές"
Στο workshop αυτό οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν μέσα από ασκήσεις και παραδείγματα, τα κομβικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της δημιουργικής Επικοινωνίας και marketing μίας επιχείρησης.

«ΟΙΝΟΣ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΡΔΙΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»: ΠΟΣΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΜΩΣ;
Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες μελέτες για τη σχέση αλκοόλ και καρδιοπαθειών καταλήγουν στο κοινό συμπέρασμα ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει ως συνέπεια τη μείωση της εμφάνισης καρδιοπαθειών καθώς επίσης και την ελάττωση της καρδιαγγειακής θνητότητας. Το κρασί ειδικότερα προσφέρει επιπλέον όφελος το οποίο αποδίδεται στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες των υπολοίπων συστατικών (κυρίως των πολυφαινυλών που βρίσκονται άφθονες στο κόκκινο κρασί).Οι ίδιες όμως μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ όχι μόνο δεν προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά αντίθετα είναι καρδιοτοξική. Επομένως, η μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνει κυρίως τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΚΛΑΔΟ
H ομιλία αποτελεί μια εξερεύνηση της αρτιότητας στην εξυπηρέτηση πελατών στον ξενοδοχειακό κλάδο. Εστιάζοντας στην προσωπική επαφή, τις επικοινωνιακές δεξιότητες και την προσαρμογή σε διάφορες ανάγκες, η ομιλία παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εμπειρίας πελατών.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ
Για να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση και να μετατραπούν οι μελλοντικές γενιές σε περιβαλλοντικούς πρεσβευτές, η περιβαλλοντική επικοινωνία θα πρέπει να ενδυναμώσει τους πολίτες όλων των ηλικιών, με εξελιγμένες πρακτικές που οδηγούν στην αλλαγή συμπεριφοράς. Η πρακτική εμπειρία και η εκπαίδευση περιβαλλοντικής συμμετοχής σε συνθήκες πραγματικού χρόνου έχουν εξέχουσα σημασία. Μια εξαιρετική μελέτη που αναφέρεται στην προώθηση της υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς είναι αυτή του διεθνώς πολυβραβευμένου Skyros Project. Το project αυτό γεννήθηκε από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου με στόχο την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την ανάπτυξη μιας οικολογικής κοινότητας στο λιμάνι Λιναριάς της Σκύρου. Περιλαμβάνει δραστηριότητες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης/αειφορίας για παιδιά, κατοίκους, επισκέπτες και επιβάτες σκαφών. Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίσουν όλοι ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η συμβίωση με τη φύση είναι τρόπος ζωής και όχι μόδα. Είναι γνωστό ότι οι μόδες έχουν χρόνο λήξης ενώ η ουσία διαρκεί μια ζωή.

ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μια φυσική ή ανθρωπογενής καταστροφή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δευτερεύοντα καταστροφικά γεγονότα ή αστοχίες. Αυτές οι καταστάσεις ονομάζονται διαδικασίες αλυσιδωτών καταστροφικών γεγονότων. Η κατανόηση της φύσης των αλληλεπιδράσεων και των μηχανισμών αυτών των συμβάντων στο χώρο και στο χρόνο και των πιθανών επιπτώσεών τους είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων. Οι υφιστάμενες προσπάθειες για την καταστολή και πρόληψη όμως περιορίζονται κατά κανόνα μόνο στη μελέτη και ανάλυση των αρχικών περιστατικών. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πιστεύουμε ότι απαιτείται μια διαφορετική - ολιστική -προσέγγιση για την αποτελεσματική καταστολή και πρόληψη τέτοιων αλυσιδωτών γεγονότων. Σε αυτή την ομιλία, θα παρουσιαστεί ένα καινοτόμο, και πρόσφατα αναπτυγμένο κοινωνικοτεχνικό σύστημα που σχεδιάστηκε με βάση την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση

Workshop 2 :
"Εργαλεία και μέθοδοι για τη σύλληψη και τον σχεδιασμό ενός Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων για την Πρόληψη και τον Μετριασμό Καταστροφών".
Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα ορίσουν τις ανάγκες και τις προδιαγραφές και στην ουσία θα σχεδιάσουν ένα καινοτόμο κοινωνικό-τεχνικό σύστημα που σκοπό θα έχει την υποστήριξη αποφάσεων για την πρόληψη και καταστολή φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών στην περιοχή ενδιαφέροντός τους.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΜΑΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ
Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του Πλαισίου για τις Φυσικές Επιστήμες OECDPISA 2025, τονίστηκε ότι η αντιμετώπιση των πολύπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων απαιτεί πολίτες με επιστημονική παιδεία, οι οποίοι είναι σε θέση να σκέφτονται όπως οι επιστήμονες, να θέτουν καλές ερωτήσεις, να αξιολογούν κριτικά τα στοιχεία, να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να αισθάνονται σίγουροι και ικανοί στις φυσικές επιστήμες. Οι ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της πανδημίας και των παράλληλων κρίσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η οικολογική κρίση, αναδεικνύουν τη σημασία της συγκρότησης εννοιών των φυσικών επιστημών, της ανάπτυξης επιστημονικών δεξιοτήτων και της σύνδεσης της επιστήμης με την καθημερινή ζωή και τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου για ένα βιώσιμο μέλλον. Ο επιστημονικός γραμματισμός και η επιστημονική σκέψη μπορούν και πρέπει να ξεκινούν από νωρίς στη ζωή. Ο επιστημονικός γραμματισμός αποτελεί δικαίωμα όλων των μικρών μαθητών όχι για να γίνουν ενεργοί μελλοντικοί πολίτες αλλά, για να είναι σημερινοί επιστημονικά εγγράμματοι πολίτες σε κοινωνίες που συμπεριλαμβάνουν παιδιά. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει βυθιστεί στην τελευταία παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την ικανότητα των μαθητών στις φυσικές επιστήμες με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από το Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών (PISA). Τι μας έχει ξεφύγει και τι μπορούμε να κάνουμε;

ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ; ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥΜΑΘΗΣ;
Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Λοιπόν, αν δεν είσαι σίγουρος ότι θέλεις να κάνεις μόνο ένα πράγμα για το υπόλοιπο της ζωής σου, δεν είσαι ο μόνος. Ο Δημήτρης Σαμψωνίδης θα παρουσιάσει μια αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με το να ακολουθήσεις διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές στη ζωή. Στην ομιλία του, καλύπτει την έννοια της Πολυμάθειας και παρουσιάζει υποδειγματικές σύγχρονες προσωπικότητες με «πολυμαθική» πορεία Σταδιοδρομίας.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ, ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ
Η ομιλία θα επικεντρωθεί στο καίριο κατά τη γνώμη μου ερώτημα: κατά πόσον οι μηχανές με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και τη Μηχανική Μάθηση μπορούν να μας βοηθήσουν να σκεφτούμε βαθύτερα, δημιουργικότερα και πιο κριτικά. Να αναβαθμίσουν δηλαδή τη σκέψη μας και κατ’ επέκταση -στο χώρο της εκπαίδευσης που με ενδιαφέρει άμεσα και με τον οποίο ασχολούμαι- τη γνώση και τη μάθηση. Πιο συγκεκριμένα, θα με απασχολήσουν τρία βασικά ερωτήματα:
α) μπορεί και πώς η ΤΝ να εξυπηρετήσει, να αναβαθμίσει να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την επιστημονική έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες, συγκεκριμένα για την εκπαιδευτική έρευνα;
β) μπορεί και πώς η ΤΝ να αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση ώστε να συμβάλει στην καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων;
γ) πώς μπορούμε να αποκτήσουμε ως πολίτες βαθιά επίγνωση της λειτουργίας της ΤΝ και των εργαλείων της, των τρόπων που επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή και τη σκέψη μας;

ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Η επιστήμη και η τεχνολογία αποτελούν πολύ σημαντικές παραμέτρους στην κοινωνική εξέλιξη. Στην αρχή θα εξεταστεί η ιστορική εξέλιξη της τεχνολογίας και οι συνέπειές της και στη συνέχεια η αντίληψη του Σωκράτη και του Αριστοτέλη για τη μηχανική και την ηθική. Θα εξηγηθεί ο ορισμός της Νοημοσύνης και θα αποσαφηνισθούν οι όροι "Τεχνητή και Υπολογιστική Νοημοσύνη". Στις μέρες μας τα αυτόνομα υπολογιστικά συστήματα είναι ήδη σε θέση να λαμβάνουν μόνα τους αποφάσεις και να διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ηθικές επιπτώσεις αυτής της ραγδαίας εξέλιξης διερευνώνται διεξοδικά στον κοινωνικό, εργασιακό και θρησκευτικό τομέα. Θα αναλυθούν οι ανησυχίες των επιστημόνων, καθώς και προτάσεις για μελλοντικές δράσεις. Σε αντίθεση με το παρελθόν, τα ηθικά διλήμματα που αναδύονται, σχετικά με την υπολογιστική νοημοσύνη και την υπερ-νοημοσύνη του μέλλοντος αποκτούν μεγάλη σημασία. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία τη θέσπιση κανονιστικών κανόνων ηθικής φύσης που θα ρυθμίζουν τη συνύπαρξη ανθρώπων και μηχανών. Η ανθρωπότητα θα πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα τις αξίες της, να αλλάξει και να ενισχύσει την ηθική της συμπεριφορά και να επανεξετάσει τη συμβολή αυτών των ευφυών συστημάτων στην κοινωνία.

Workshop 3: "ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ"
Οι περισσότερες από τις ανθρώπινες επιδιώξεις μπορούν μόνο να επιτευχθούν στα πλαίσια μιας μικρής ή μεγάλης ομάδας. Το άτομο μπορεί να εξελίσσεται, να αναπτύσσεται και να ευημερεί μόνο όταν αυτό συμβαίνει μαζί με άλλα άτομα. Μια θεατρική παράσταση είναι κατεξοχήν αποτέλεσμα συνέργειας και η επιτυχία ή αποτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική της ομάδας που συμβάλλει στη δημιουργία της. Θα εκπαιδευτούμε σε τεχνικές που χρησιμοποιούνται χρόνια στο θέατρο προκειμένου διαφορετικοί άνθρωποι να γνωριστούν μεταξύ τους και να συνδεθούν, αναπτύσσοντας εμπιστοσύνη και βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ τους και την ικανότητα για επαφή και συνεργασία.

ΤΕΧΝΗ: ΜΙΑ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
Καταλαβαίνουμε ότι η δημιουργία τέχνης έχει τις ρίζες της στα εσωτερικά συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια αντίληψη που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της ρομαντικής περιόδου στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Τι ήταν η τέχνη πριν από εκείνη τη στιγμή; Για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς ήταν πρωτίστως ένα μέσο, ένα εργαλείο για τη σύνδεση με το θείο. Γλυπτά, έργα τέχνης και διάφορες δημιουργικές εκφράσεις χρησιμοποιούνταν σε τελετές και τελετουργίες, παρουσιάζονταν ως προσφορές σε θεούς και θεές.
Τι συμβαίνει όταν μετατοπίζετε το επίκεντρο από την αυτοέκφραση του καλλιτέχνη και επιστρέφετε στην ιδέα της τέχνης ως μέσου; Τι συμβαίνει όταν η τέχνη χρησιμεύει ως μέσο για αυθεντική και ουσιαστική αλληλεπίδραση; Η επιδίωξη της καλλιτεχνικής έκφρασης μετατοπίζεται από τον κύριο στόχο σε πρόσχημα για τη σύνδεση με την κοινή ανθρωπότητα που μας ενώνει όλους. Σε έναν κόσμο που συχνά εξυμνεί τους χαρισματικούς ομιλητές, οι μετασχηματιστικές δυνατότητες της γνήσιας, ερευνητικής ακρόασης παραβλέπονται.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Μετά την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το πρώτο παγκόσμιο κείμενο προστασίας του ατόμου στον κόσμο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε εννέα Διεθνείς Συμβάσεις προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου σε ειδικά θέματα, όπως η απαγόρευση φυλετικών διακρίσεων, τα Σύμφωνα για Ατομικά, Πολιτικά, Οικονομικά, Kοινωνικά και Πολιτιστικά δικαιώματα, η εξάλειψη διακρίσεων κατά Γυναικών, η απαγόρευση Βασανιστηρίων, τα δικαιώματα του Παιδιού, τα δικαιώματα των ΑμεΑ, των Μεταναστών και των αναγκαστικά Εξαφανισθέντων. Οι Συμβάσεις προβλέπουν, η κάθε μια, ένα όργανο έλεγχου, μια Επιτροπή, η οποία ερμηνεύει τις διατάξεις, αξιολογεί τα κράτη και το σημαντικότερο, εξετάζει προσφυγές κατά του κράτους όταν τα δικαιώματα παραβιάζονται. Τις υποθέσεις που μέχρι σήμερα εξέτασαν οι Επιτροπές και τη γνώμη τους σε παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου θα παρουσιάσουμε προς ενημέρωση του κοινού.

MINDFULNESS-MINDSHIFT-MOVEMENT-MEANING OF LIFE-MOTIVATION
Upgrade your thinking σημαίνει αναβάθμισε το μυαλό σου, τη Νόηση σου, δηλαδή: διεύρυνε, αλλά και εκβάθυνε τη Νόησή σου (expand+deepen=upgrade). Μάθε να βλέπεις και να διευρύνεις το όλο (Gestalt) μίας κατάστασης και παράλληλα Συγκεντρώσου στη Σκέψη που είναι ωφέλιμη, χρήσιμη, αποτελεσματική για εσένα στο «εδώ και τώρα» που βρίσκεσαι. Μάθε όταν αποφασίζεις να κάνεις shift (αλλαγή πλεύσης), να το κάνεις όχι με τυχαιότητα, αλλά με Νόημα (Meaningoflife), με βαρύτητα γνώσης και απόφασης. Η παρόρμηση ωστόσο, που μπορεί ενίοτε να έχεις, δεν καταργείται, αλλά «δρομολογείται» και αυτή στην υπηρεσία του Νοήματος. Δεν είναι δηλαδή η παρόρμηση μια σαχλαμάρα, μία απερισκεψία, αλλά μπορεί κι εκείνη να υπηρετήσει τη Σκέψη, τη Νόηση, την Επίγνωση, έτσι ώστε όποια αλλαγή υπάρξει να μην στερείται Νοήματος τελικά. MindshiftneedsMindfulness, δηλαδή η αλλαγή χρειάζεται επίγνωση. Επίγνωση, δηλαδή, «Γνώθι σ’ αυτόν» και «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Είναι μία διαρκής διαδικασία, γιατί η ζωή είναι σειρά από αλλαγές και προκλήσεις που απαιτούν μια σειρά από προσαρμογές. Υπογραμμίζεται λοιπόν η ανάγκη για Mindshift, με Επίγνωση του ποιος είμαι, πού είμαι, πού θέλω να πάω. Η αλλαγή και η προσαρμογή πρέπει να στηρίζονται σε σταθερό αξιακό σύστημα, που λειτουργεί ως άγκυρα, όχι ακινησίας, αλλά ασφάλειας. Μέσα από την πορεία αλλαγών και προσαρμογών, καθορίζεται η Σχέση με τον εαυτό μας και η Σχέση με τους άλλους. Το «εμείς» είναι ο Στόχος. Η Συμμετοχή είναι το ζητούμενο. Η διαδικασία της ζωής μας είναι διαλεκτική, κινείται. Και απαιτεί έναν πυρήνα αξιών. Mind-Movement (even crawling)-Meaning-Motivation. Νόηση-Κίνηση (ακόμα και μπουσουλώντας)-Νόημα-Κίνητρο.

MEDIA STORYTELLING: ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
Γιατί λέμε ιστορίες; Γιατί κάνουμε αναρτήσεις; Τι κοινό έχουν οι αναρτήσεις μας με το παραμυθιακό μοτίβο της κοπέλας που μοιράζεται το ψωμί της με τους φτωχούς; Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορίες από τη βεγγέρα στις ιστορίες της οθόνης μας; Πριν πολλά χρόνια, σκέφτηκα το ενδεχόμενο να διαγράψω το προφίλ μου στα social media, όμως προβληματίστηκα έντονα για τους λόγους. Τι ήταν εκείνο που με οδηγούσε να “αυτοεξοριστώ” από την ψηφιακή πολιτεία; Αποφάσισα να παραμείνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μελετήσω πώς επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις σχέσεις των ανθρώπων. Παρατήρησα πως οι δυναμικές της δικτύωσης περιστρέφονται γύρω από τις ιστορίες. Από την αυγή του homo narrans, του ανθρώπου που (πάντα έχει την ανάγκη να) αφηγείται, μέχρι σήμερα, τα μοτίβα της αφηγηματικής τέχνης παραμένουν εξίσου γοητευτικά, πολύτιμα, άλλοτε επικίνδυνα. Σύμφωνα με μία λαϊκή παροιμία: "αυτός που λέει ιστορίες, κρατά τον κόσμο στο χέρι του". Στη συγκεκριμένη ομιλία, δε θα πούμε ιστορίες. Θα πούμε ιστορίες πίσω από τις ιστορίες και πώς μπορούμε να τις αξιοποιούμε για να αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης μας. Ίσως και τον κόσμο γύρω μας!!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΣ (Λυραρογιάννης)
Γεννήθηκα στο χωρίο Κρούστας, το 1946 και τα γράμματά μου είναι μόνο του δημοτικού. Σαν τελείωσα το σχολείο ασχολήθηκα με ό,τι γεωργία έχει ένα χωριό, σε γεωργία και κτηνοτροφία μαζί. Στα 13 μου ξεκίνησα να μαθαίνω λύρα χωρίς δασκάλους. Πέρασε ο καιρός πήγα και γύρισα από το στρατό. Παντρεύτηκα τη Σοφία Καροφύλου και αποκτήσαμε 2 παιδιά, τον Μανώλη και τη Μαρία. Στο στρατό έτυχε να διαβάσω το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, τον Αλέξη Ζορμπά και να πιάσω βιβλίο στα χέρια μου ύστερα από 10 χρόνια. Από εκεί και πέρα έχω διαβάσει πάρα πολλούς συγγραφείς Έλληνες και ξένους. Επηρεάστηκα πολύ από αυτούς και κατάφερα να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. Εγώ πάλι για τους δικούς μου λόγους ασχολήθηκα με την κτηνοτροφία. Πήρα τα ζώα μου, τη λύρα μου, τα βιβλία μου και το στυλό να σημειώνω τις σκέψεις μου, τις μαντινάδες και τα ποιήματά μου. Πέρασε πολύς κόσμος από το μετόχι μου, πολλοί καθηγητές, φιλόλογοι προπαντός. Σε όλα τα κρητικά κανάλια έχω κάνει πολλές κρητικές βραδιές και έχω δώσει πολλές συνεντεύξεις. Η ΕΡΤ 3 με έχει γράψει 4 φορές. Συνεργάστηκα με τη Δώρα Στράτου και τη Δόμνα Σαμίου. Έχω γράψει 2 βιβλία. Ένα σε πεζό λόγο και ένα με ποιήματα.

ΑΝΝΑ ΑΧΙΟΛΑ
Η Άννα Αχιολά μεγάλωσε και ζει στη Ρόδο, όπου διατηρεί γραφείο παραγωγής - οργάνωσης εκδηλώσεων και υπηρεσιών κινηματογράφου. Είναι φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός και Παραγωγή Ντοκιμαντέρ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ειδικεύεται στη δημιουργία εκδηλώσεων ζώσης ιστορίας για την υλοποίηση των οποίων ίδρυσε το 2005 τον πολιτιστικό σύλλογο «Μεσαιωνικό Ρόδο» (M.Ρ.), όπου είναι εκλεγμένη πρόεδρος μέχρι σήμερα. Τα τελευταία 17 χρόνια είναι Υπεύθυνη Δημιουργικού Σχεδιασμού και CEO, του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Ρόδου, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και οργανώνει εθελοντικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του συλλόγου M.P. με θέματα από την πολιτιστική κληρονομιά, που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και γενικά σε ενήλικες. Εκτός από πολιτιστικές, ασχολείται επίσης με διεθνείς εταιρικές και αθλητικές διοργανώσεις, ενώ έχει εργαστεί και σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2021, εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Time Travel, κατά τη διάρκεια ενός εντατικού εκπαιδευτικού προγράμματος και συνεδρίου του διεθνούς δικτύου «Bridging Ages», στην Κερασούντα της Τουρκίας, μέσω του προγράμματος Erasmus+, Courses and Training.

ΝΑΣΟΣ ΖΑΓΚΟΤΗΣ
Ο Αθανάσιος (Νάσος) Ζαγκότης γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1970, στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Γενικό Λύκειο Σητείας, το 1987. Αποφοίτησε από το Οδοντιατρικό τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1993. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Georg August στο Γκέτινγκεν Γερμανίας το 2000, στην Οδοντιατρική. ΠήρεBachelor στις θεατρικές σπουδές (Theatre Studies) το 2020, από το Rose Bruford College,στην Μεγάλη Βρετανία. Δουλεύει στο ιδιωτικό του οδοντιατρείο στη Σητεία, από το 2000.Ασχολείται ενεργά με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι παντρεμένος με την Πολιτικό Μηχανικό Πελαγία Πετράκη και έχει μία κόρη, τη Σοφία.

ROSS DALY
Ο Ross Daly είναι συνθέτης και πολυοργανίστας που έχει μελετήσει τοπικά μουσικά ιδιώματα σε πολλές και διαφορετικές τοπικές παραδόσεις. Είναι ο εμπνευστής του όρου Contemporary Modal Music (Σύγχρονη Τοπική Μουσική) που υποδηλώνει σύγχρονες συνθέσεις με ενσωματωμένα στοιχεία από διάφορες παραδόσεις, χωρίς να ανήκουν απαραίτητα σε κάποια από αυτές. Κατοικεί στην Κρήτη εδώ και 48 χρόνια, όπου ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος,το οποίο διοργανώνει σεμινάρια, master-classes και συναυλίες με επίκεντρο την τοπική, παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 45 δισκογραφικές δουλειές με δικές του συνθέσεις και διασκευές παραδοσιακού υλικού. Ταξιδεύει συχνά σε άλλες χώρες με σκοπό να δώσει συναυλίες, διαλέξεις και σεμινάρια.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΠΑΔΑΚΗΣ
Γεννημένος στα Χανιά της Κρήτης, σπούδασε και εργάστηκε αρχικά ως μηχανικός αεροσκαφών και αργότερα στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Τα τελευταία 17 χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο του ελαιολάδου, από την τεχνολογία ποιοτικής ελαιοποίησης και την επικοινωνία έως την προώθηση και τις εξαγωγές. Έχει εκπαιδευτεί στην ανίχνευση και αξιολόγηση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και είναι μέλος ομάδας δοκιμαστών διαπιστευμένου οργανοληπτικού εργαστηρίου, ενώ παράλληλα είναι κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιόλαδου. Λόγω της αναγνωρισμένης γνώσης και εμπειρίας του, συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής, σε διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια και fora ενώ παράλληλα είναι εκπαιδευτής σε συναφή με το ελαιόλαδο θέματα, κυρίως για τους επαγγελματίες του κλάδου του ελαιολάδου και της εστίασης. Είναι μέλος της επιτροπής AREPO και της ΟΕ ελαιολάδου της Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης. Εκτός από ελληνικά, μιλάει αγγλικά και ιταλικά .

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ
Γεννήθηκε στη Σητεία Κρήτης στις 24 Δεκεμβρίου 1970. Αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (19881994) και υπηρέτησε την υποχρεωτική ιατρική υπηρεσία υπαίθρου (1995-1996) και τη στρατιωτική θητεία ως υπαξιωματικός γιατρός στην αεροπορία. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην καρδιολογία στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (1998-2004) και την εξειδίκευσή του στην επεμβατική καρδιολογία στο νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (2005-2006).Έκτοτε εργάζεται στην ιδιωτική κλινική Creta InterClinic στο Ηράκλειο Κρήτης, ως επεμβατικός καρδιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, παράλληλα με το ιδιωτικό του ιατρείο.Είναι μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επεμβατικής Καρδιολογίας. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες, 14 και 16 ετών. Είναι αδειούχος ραδιοερασιτέχνης και στον ελεύθερο του χρόνο κάνει ποδήλατο και παίζει μουσική (ηλεκτρική κιθάρα).

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Διευθυντικό στέλεχος στον ξενοδοχειακό κλάδο, σύμβουλος σε ξενοδοχειακούς ομίλους σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή, ιδρυτής και CEO ( chief executive officer) της Hoteltraining.gr και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΚΑΝΑΒΗ
Η Κωνσταντίνα Σκαναβή είναι Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, Αγωγής και Εκπαίδευσης, Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Διετέλεσε ως η πρώτη Κοσμήτορας της νεοϊδρυθείσας Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι πτυχιούχος Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας από το California State University Long Beach, και Διδάκτορας Δημόσιας Υγείας με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Υγεία από το UCLA. Τα πρώτα 14 χρόνια της καριέρας της κατείχε θέση Καθηγήτριας στο California State University of Los Angeles. Από το 2001-2019 ανήκε στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κατόπιν στο τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι Διευθύντρια των Μεταπτυχιακών «Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας» και «Περιβαλλοντική Υγεία και Επικοινωνία στην Γενική και Ειδική Εκπαίδευση». Είναι συνιδρύτρια του διεθνώς πολυβραβευμένου Skyros Project. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 εργασίες και δώσει εκατοντάδες διαλέξεις στην Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Έχει τιμηθεί με διακρίσεις, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικής καινοτομίας, προστασίας περιβάλλοντος και ισότητας για ευάλωτους πολίτες.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΚΑΣ
O Ιωάννης Δόκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο γνωστικό αντικείμενο «Ασφάλεια Συστημάτων Μηχανικού». Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Management Force Group και είναι αναπληρωτής συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Safety Science που επικεντρώνεται στην έρευνα για την ασφάλεια των κοινωνικο-τεχνικών συστημάτων. Ο Ιωάννης υπήρξε ερευνητής για οκτώ χρόνια σε κορυφαία Γερμανικά και Ιρλανδικά ερευνητικά ινστιτούτα. Η έρευνά του επικεντρώνεται, αλλά δεν περιορίζεται, στην ασφάλεια των συστημάτων, τις θεωρητικές προσεγγίσεις συστημάτων, την ανάλυση κινδύνου, τα μοντέλα ατυχημάτων και τις τεχνικές διερεύνησης αυτών, τα συστήματα και στις υπηρεσίες έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου, την προληπτική διαχείριση κινδύνου και τη διαχείριση κρίσεων. Είναι επίσης επικεφαλής του προγράμματος «Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ
Η Γλυκερία Φραγκιαδάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη διδακτική των φυσικών επιστημών στην προσχολική ηλικία. Πριν από την εκλογή της στη συγκεκριμένη θέση, κατείχε θέση Ανώτερης Ερευνήτριας στο Faculty of Education, του Monash University στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου ήταν επικεφαλής τμήματος της πρώτης Αυστραλιανής Εθνικής Προγραμματικής Μελέτης για το εννοιολογικό παιχνίδι στις Φυσικές Επιστήμες, τη Μηχανική και τις Τεχνολογίες. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η μελέτη των διαδικασιών εννοιολογικής μάθησης και ανάπτυξης στις φυσικές επιστήμες σε διαλεκτική συσχέτιση με την κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα των μικρών παιδιών. Επίσης, έχει πολυετή εμπειρία ως νηπιαγωγός και προϊσταμένη σε νηπιαγωγεία. Η Γλυκερία έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και 20 κεφάλαια βιβλίων και έχει παρουσιάσει ευρέως το ερευνητικό της έργο. Έχει επίσης εμπειρία ως συντάκτρια σε συλλογικούς τόμους και σε επιστημονικά περιοδικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΨΩΝΙΔΗΣ
Ο Δημήτρης Σαμψωνίδης είναι Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ειδικός σε θέματα Στρατηγικής Καριέρας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε μαθητές/ριες και φοιτητές/ριες ενώ έχει διατελέσει και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, με δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε συνέδρια. Παράλληλα, είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα τη Δημιουργική Πολυμάθεια και τις προεκτάσεις στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και τη Σταδιοδρομία. Υπέρμαχος του εθελοντισμού, προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χερσονήσου, καθώς και όπου αλλού του ζητήθηκε.

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Η Ελένη Κατσαρού είναι Καθηγήτρια Θεωρίας Αναλυτικών Προγραμμάτων και Διδακτικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η τρέχουσα έρευνά της και οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται στη θεωρία της διδασκαλίας, στην εκπαιδευτική έρευνα (ιδίως στην έρευνα-δράση), στους (πολυ)γραμματισμούς και στην προ και ενδοϋπηρεσιακή εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Έχει εκδώσει τρία επιστημονικά βιβλία και πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Σήμερα συμμετέχει στις ερευνητικές ομάδες που υλοποιούν επτά ερευνητικά προγράμματα (5 ευρωπαϊκά και 2 εθνικά). Ορισμένα από αυτά τα έργα αφορούν τη διδασκαλία και τη μάθηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κάποια άλλα επικεντρώνονται στο πώς θα γίνει το σχολείο πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Τα πιο πρόσφατα έργα της διερευνούν τις σύνθετες έννοιες του κριτικού ψηφιακού γραμματισμού και του γραμματισμού στην τεχνητή νοημοσύνη. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΤΑLOS – ΑΙ4SSH (Artificial Intelligence for Social Sciences and Humanities).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΡΑΚΗΣ
Ο Γιώργος Παπαδουράκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Πήρε το προπτυχιακό του δίπλωμα από το Michigan Technological University το 1978, το Master's από το University of Cincinnati το 1981, και το διδακτορικό από το University of Florida,το 1986, ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Είναι καθηγητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι Εφαρμογές Ευφυών Συστημάτων, Εφαρμογές Μικροεπεξεργαστών, Κυβερνοασφάλεια, Μηχανική Εκπαίδευση, Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Είναι συγγραφέας 17 επιστημονικών συγγραμμάτων, 38 δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά και πάνω από 190 δημοσιεύσεων σε διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει ή διευθύνει πάνω από 110 Εθνικά και Διεθνή Ερευνητικά Προγράμματα. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος σε 15 Διεθνή Συνέδρια. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος ΤΕΙ Κρήτης 2012 – 2016. Διετέλεσε Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, Σεπτέμβρης 2017 – Νοέμβρης 2017 και Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, Δεκέμβρης 2017 – Φλεβάρης 2018

MARTANOEMI NORIEGA
Η MartaNoemí Noriega είναι παναμέζα εικαστικός καλλιτέχνης της οποίαςτο έργο περιλαμβάνει εικονογράφηση, τοιχογραφία, συγγραφή, κινηματογράφηση και ανάγνωση ποίησης σε δημόσιες συγκοινωνίες. Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια τέχνης σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό σε μέρη όπως: Μαλαισία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Εκτιμά τον ρόλο της ως StoryListener ακροάτριας Ιστοριών πέρα από ο,τιδήποτε άλλο. Αυτό την ενέπνευσε να μεταφέρει την καλλιτεχνική της πρακτική από το ακαδημαϊκό και πολιτιστικό περιβάλλον στους δρόμους του Παναμά. Ανάμεσα σε όλες τις καλλιτεχνικές της παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, είναι σημαντικό να σημειωθούν οι τοιχογραφίες της. Χρησιμοποιώντας τις δικές της μεθόδους, έχει συνδημιουργήσει τοιχογραφίες με πρόσφυγες, παιδιά με σύνδρομο Down, άτομα με αυτισμό, κοινότητες που ελπίζουν να διατηρήσουν την ιστορική τους μνήμη και πολλούς άλλους. Έχει σχεδιάσει και καθοδηγήσει σημαντικέςπρωτοβουλίες κοινοτικής τέχνης με χρήση μέσω τοιχογραφιών, στον Παναμά. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως εικονογράφος εκδόσεων και εστιάζει το προσωπικό της έργο τέχνης στην παραγωγή εικόνων που αναδεικνύουν τις ρίζες της ως άφρο και ιθαγενή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΠΑΡΟΥΛΑ) ΝΑΣΚΟΥ-ΠΕΡΡΑΚΗ
Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, με σπουδές στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ, στο Σικάγο, Στρασβούργο, Χάγη, Λονδίνο και Μοντοβί, σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, Διεθνών Οργανισμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, όπου δίδαξε από το 1974 έως το 1993, κι από το 1994 ως το 2014 στο Τμήμα ΔΕΣ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ίδρυσε την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής και καθιέρωσε τον θεσμό του ThessISMUN (Thessaloniki International Student Model United Nations). Εισήγαγε τον θεσμό της συμμετοχής φοιτητών Νομικών Σχολών σε εικονικές δίκες Διεθνούς Δικαίου, καθώς και των προσομοιώσεων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Δίδαξε σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, Ευρώπης, Αμερικής και αλλού, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και εκπροσώπησε τη χώρα σε ευρωπαϊκές κι άλλες συνδιασκέψεις. Είναι Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Neophit Rilsky του Blagoevgrad της Βουλγαρίας. Ορίστηκε Δικαστής ad hoc στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών. Μέλος επιστημονικών συλλόγων και επιτροπών επιστημονικών περιοδικών, (EvrYIEL), Πρόεδρος του ΙΜΧΑ, συγγραφέας μονογραφιών και διδακτικών βιβλίων.

ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΟΧΑΤΖΑΚΗ
Η Μαρία Ρουσοχατζάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγάλωσε στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και μετά πήγε στη Βοστώνη, όπου έκανε μεταπτυχιακό στην Παθολογία του Λόγου και τις Διαταραχές της Επικοινωνίας (Boston & Northeastern University ).. Εργάστηκε εκεί και πραγματοποίησε έρευνα πάνω στην ακουστική αντίληψη, με υποτροφία του AcousticalofSociety. Επέστρεψε στο Ηράκλειο το 1991 και από τότε εργάζεται κυρίως εκεί, αλλά και στην Αθήνα. Έχει αξιολογήσει και δουλέψει με πάνω από 25.000 περιστατικά, παιδιά και ενήλικες, με προβλήματα στο λόγο, τη φωνή, την κατάποση και την επικοινωνία. Για 15 χρόνια περίπου, δούλεψε ως η μοναδική λογοπαθολόγος στην Κρήτη, πηγαίνοντας από άκρη σε άκρη, ενημερώνοντας τον κόσμο για τον λόγο, τη μάθηση και τη συμπεριφορά. Ήταν επιστημονικός συνεργάτης στην Ωτορυνολαρυγγική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για 17 χρόνια, μέλος στην πρωτοποριακή ομάδα κοχλιακών εμφυτευμάτων από το 1995, με κλινική και ερευνητική δουλειά και συμμετοχή σε δημοσιεύσεις. Έχει γράψει παιδικά βιβλία, εστιάζοντας στη συναισθηματική νοημοσύνη και στη λειτουργία της αφήγησης και της αναδιήγησης. Τα παραμύθια με τίτλο «με λίγα λόγια» που ξεκίνησαν να εκδίδονται το 2006 μετατράπηκαν επίσης σε εφαρμογή στη Google. Έχει διδάξει σε πληθώρα σεμιναρίων, μεταπτυχιακών μαθημάτων και ομάδων. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Έχοντας τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές, ασχολείται επίσης με τη συμβουλευτική και προπονητική ζωής ατόμων και οικογενειών. Μετά από 32 χρόνια δραστήριας επαγγελματικής ζωής, συνεχίζει να θέλει και άλλα!

ΜΑΡΙΑ-ΣΤΕΛΛΑ ΖΕΑΚΗ
Η Μαρία-Στέλλα Ζεάκη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει σπουδάσει επικοινωνιακή στρατηγική, δημόσιες σχέσεις, διαφήμιση και δημοσιογραφία την εποχή που δεν υπήρχε ακόμη η επίδραση των social media. Συνέχισε μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Λαογραφία και τον Λαϊκό πολιτισμό, μελετώντας παραδοσιακές κοινότητες και εθιμικές πρακτικές, μέσα από την εθνογραφική έρευνα. Συνδυάζοντας τους δύο κλάδους, έκανε διδακτορική διατριβή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και την Ψηφιακή Εθνογραφία, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ερευνώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού χώρου μετά την είσοδο των social media και έλαβε υποτροφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Διδάσκει Επικοινωνία & Marketing σε προπτυχιακούς φοιτητές καινσυνεργάζεται με επιχειρήσεις, αναπτυξιακές εταιρείες και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ευρωπαϊκά/τοπικά αναπτυξιακά έργα. Μεγάλωσε στην Αθήνα, κατάγεται από την Κρήτη και ταξιδεύει σε χωριά και πόλεις καταγράφοντας ιστορίες και μελετώντας παράλληλα τις δυναμικές του Media Storytelling γιατί πιστεύει ότι μέσα από τις ιστορίες ο κόσμος ενώνεται και ελπίζει.

Facilities of the Hellenic Mediterranean University (HMU)
Department of Nutrition & Dietetics
Tripitos area (2nd km Sitia – Palekastro)
Sitia, Kriti, 72300
Greece
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Sitia events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Giorgos Papadourakis

Giorgos Papadourakis was born in Patras, Greece in 1959. He received his B.Sc. degree from the Michigan Technological University in 1978, his Master’s degree from the University of Cincinnati in 1981, and his Ph.D. degree from the University of Florida in 1986, all in Electrical Engineering. He is a professor in the Electrical and Computer Engineering Department of the Hellenic Mediterranean University. His current research interests include Intelligent System applications, firmware and software development, Cyber Security, Engineering Education, and Open Distance Learning. He has authored/edited 17 books, over 38 journals and 190 International Conference publications. He has coordinated or participated in over 110 National, European and International projects. He has been Conference Chair on 15 International Conferences. He has been an academic member of the TEI of Crete Council, 2012 – 2016. He was the Rector of the TEI of Crete September 2017 – November 2017 and Dean of the School of Engineering December 2017 – February 2018.

Martanoemí Noriega

Martanoemí Noriega is a Panamanian Visual Artist whose body of work includes Illustration, Muralism, Writing, Filmmaking and Poetry Reading in Public Transportation. She has conducted art workshops across the nation and abroad in places like: Malaysia, England, Portugal, Spain and Italy. She values her role as a StoryListener beyond anything else. This has inspired her to move her artistic practice from academic and cultural settings to the streets of Panama. Among all of her artistic interventions in public spaces, it is significant to note her murals. Using her own methods, she has co-created murals with refugees, kids with Down syndrome, people with autism, communities hoping to preserve their historical memory, and many others. She has conceived and led the largest community art initiatives using murals in Panama. She is currently working as an editorial illustrator and focusing her personal artwork on producing images that highlight her roots as an afro and indigenous person.

Ross Daly

Ross Daly is a composer and multi-instrumentalist who has studied modal music in a variety of different regional traditions. He is the originator of the term Contemporary modal music which denotes contemporary compositions incorporating elements deriving from various traditions but which do not necessarily belong to any specific one of them. He has been resident on Crete for 48 years where he founded the Musical Workshop Labyrinth which organises seminars, master-classes and concerts focusing on modal music, both traditional and contemporary. He has released over 45 albums of his own compositions and arrange-ments of traditional material. He frequently travels to other countries for the purpose of giving concerts, lectures and seminars.

Αθανάσιος (Νάσος) Ζαγκότης

Ο Αθανάσιος (Νάσος) Ζαγκότης γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1970, στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Γενικό Λύκειο Σητείας, το 1987. Αποφοίτησε από το Οδοντιατρικό τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1993. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Georg August στο Γκέτινγκεν Γερμανίας το 2000, στην Οδοντιατρική. Πήρε Bachelor στις θεατρικές σπουδές (Theatre Studies) το 2020, από το Rose Bruford College, στην Μεγάλη Βρετανία. Δουλεύει στο ιδιωτικό του οδοντιατρείο στη Σητεία, από το 2000. Ασχολείται ενεργά με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι παντρεμένος με την Πολιτικό Μηχανικό Πελαγία Πετράκη και έχει μία κόρη, τη Σοφία.

Άννα Αχιολά

Η Άννα Αχιολά μεγάλωσε και ζει στη Ρόδο, όπου διατηρεί γραφείο παραγωγής – οργάνωσης εκδηλώσεων και υπηρεσιών κινηματογράφου. Είναι φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός και Παραγωγή Ντοκιμαντέρ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ειδικεύεται στη δημιουργία εκδηλώσεων ζώσης ιστορίας για την υλοποίηση των οποίων ίδρυσε το 2005 τον πολιτιστικό σύλλογο «Μεσαιωνικό Ρόδο» (M.Ρ.), όπου είναι εκλεγμένη πρόεδρος μέχρι σήμερα. Τα τελευταία 17 χρόνια είναι Υπεύθυνη Δημιουργικού Σχεδιασμού και CEO, του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Ρόδου, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και οργανώνει εθελοντικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του συλλόγου M.P. με θέματα από την πολιτιστική κληρονομιά, που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και γενικά σε ενήλικες. Εκτός από πολιτιστικές, ασχολείται επίσης με διεθνείς εταιρικές και αθλητικές διοργανώσεις, ενώ έχει εργαστεί και σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2021, εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Time Travel, κατά τη διάρκεια ενός εντατικού εκπαιδευτικού προγράμματος και συνεδρίου του διεθνούς δικτύου «Bridging Ages», στην Κερασούντα της Τουρκίας, μέσω του προγράμματος Erasmus+, Courses and Training.

Γλυκερία Φραγκιαδάκη

Η Γλυκερία Φραγκιαδάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη διδακτική των φυσικών επιστημών στην προσχολική ηλικία. Πριν από την εκλογή της στη συγκεκριμένη θέση, κατείχε θέση Ανώτερης Ερευνήτριας στο Faculty of Education, του Monash University στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου ήταν επικεφαλής τμήματος της πρώτης Αυστραλιανής Εθνικής Προγραμματικής Μελέτης για το εννοιολογικό παιχνίδι στις Φυσικές Επιστήμες, τη Μηχανική και τις Τεχνολογίες. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η μελέτη των διαδικασιών εννοιολογικής μάθησης και ανάπτυξης στις φυσικές επιστήμες σε διαλεκτική συσχέτιση με την κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα των μικρών παιδιών. Επίσης, έχει πολυετή εμπειρία ως νηπιαγωγός και προϊσταμένη σε νηπιαγωγεία. Η Γλυκερία έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και 20 κεφάλαια βιβλίων και έχει παρουσιάσει ευρέως το ερευνητικό της έργο. Έχει επίσης εμπειρία ως συντάκτρια σε συλλογικούς τόμους και σε επιστημονικά περιοδικά.

Δημήτρης Σαμψωνίδης

Ο Δημήτρης Σαμψωνίδης είναι Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ειδικός σε θέματα Στρατηγικής Καριέρας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε μαθητές/ριες και φοιτητές/ριες ενώ έχει διατελέσει και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, με δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε συνέδρια. Παράλληλα, είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα τη Δημιουργική Πολυμάθεια και τις προεκτάσεις στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και τη Σταδιοδρομία. Υπέρμαχος του εθελοντισμού, προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χερσονήσου, καθώς και όπου αλλού του ζητήθηκε.

Ελένη Κατσαρού

Η Ελένη Κατσαρού είναι Καθηγήτρια Θεωρίας Αναλυτικών Προγραμμάτων και Διδακτικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η τρέχουσα έρευνά της και οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται στη θεωρία της διδασκαλίας, στην εκπαιδευτική έρευνα (ιδίως στην έρευνα-δράση), στους (πολυ)γραμματισμούς και στην προ και ενδοϋπηρεσιακή εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Έχει εκδώσει τρία επιστημονικά βιβλία και πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Σήμερα συμμετέχει στις ερευνητικές ομάδες που υλοποιούν επτά ερευνητικά προγράμματα (5 ευρωπαϊκά και 2 εθνικά). Ορισμένα από αυτά τα έργα αφορούν τη διδασκαλία και τη μάθηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κάποια άλλα επικεντρώνονται στο πώς θα γίνει το σχολείο πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Τα πιο πρόσφατα έργα της διερευνούν τις σύνθετες έννοιες του κριτικού ψηφιακού γραμματισμού και του γραμματισμού στην τεχνητή νοημοσύνη. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΤΑLOS – ΑΙ4SSH (Artificial Intelligence for Social Sciences and Humanities).

Εμμανουήλ Καρπαδάκης

Ο Εμμανουήλ Καρπαδάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, σπούδασε και εργάστηκε αρχικά ως μηχανικός αεροσκαφών και αργότερα στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Τα τελευταία 17 χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο του ελαιολάδου, από την τεχνολογία ποιοτικής ελαιοποίησης και την επικοινωνία έως την προώθηση και τις εξαγωγές. Έχει εκπαιδευτεί στην ανίχνευση και αξιολόγηση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και είναι μέλος ομάδας δοκιμαστών διαπιστευμένου οργανοληπτικού εργαστηρίου, ενώ παράλληλα είναι κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιόλαδου. Λόγω της αναγνωρισμένης γνώσης και εμπειρίας του, συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής, σε διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια και fora ενώ παράλληλα είναι εκπαιδευτής σε συναφή με το ελαιόλαδο θέματα, κυρίως για τους επαγγελματίες του κλάδου του ελαιολάδου και της εστίασης. Είναι μέλος της επιτροπής AREPO και της ΟΕ ελαιολάδου της Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης. Εκτός από ελληνικά, μιλάει αγγλικά και ιταλικά.

Ιωάννης Δόκας

O Ιωάννης Δόκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο γνωστικό αντικείμενο «Ασφάλεια Συστημάτων Μηχανικού». Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Management Force Group και είναι αναπληρωτής συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Safety Science που επικεντρώνεται στην έρευνα για την ασφάλεια των κοινωνικο-τεχνικών συστημάτων. Υπήρξε ερευνητής για οκτώ χρόνια σε κορυφαία Γερμανικά και Ιρλανδικά ερευνητικά ινστιτούτα. Η έρευνά του επικεντρώνεται, αλλά δεν περιορίζεται, στην ασφάλεια των συστημάτων, τις θεωρητικές προσεγγίσεις συστημάτων, την ανάλυση κινδύνου, τα μοντέλα ατυχημάτων και τις τεχνικές διερεύνησης αυτών, τα συστήματα και στις υπηρεσίες έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου, την προληπτική διαχείριση κινδύνου και τη διαχείριση κρίσεων. Είναι επίσης επικεφαλής του προγράμματος «Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Κωνσταντίνα Σκαναβή

Η Κωνσταντίνα Σκαναβή είναι Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, Αγωγής και Εκπαίδευσης, Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Διετέλεσε ως η πρώτη Κοσμήτορας της νεοϊδρυθείσας Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι πτυχιούχος Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας από το California State University Long Beach, και Διδάκτορας Δημόσιας Υγείας με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Υγεία από το UCLA. Τα πρώτα 14 χρόνια της καριέρας της κατείχε θέση Καθηγήτριας στο California State University of Los Angeles. Από το 2001-2019 ανήκε στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κατόπιν στο τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι Διευθύντρια των Μεταπτυχιακών «Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας» και «Περιβαλλοντική Υγεία και Επικοινωνία στην Γενική και Ειδική Εκπαίδευση». Είναι συνιδρύτρια του διεθνώς πολυβραβευμένου Skyros Project. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 εργασίες και δώσει εκατοντάδες διαλέξεις στην Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Έχει τιμηθεί με διακρίσεις, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικής καινοτομίας, προστασίας περιβάλλοντος και ισότητας για ευάλωτους πολίτες.

Κωνσταντίνος Βαρδάκης

Ο Κωνσταντίνος Βαρδάκης γεννήθηκε στη Σητεία Κρήτης στις 24 Δεκεμβρίου 1970. Αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988-1994) και υπηρέτησε την υποχρεωτική ιατρική υπηρεσία υπαίθρου (1995-1996) και τη στρατιωτική θητεία ως υπαξιωματικός γιατρός στην αεροπορία. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην καρδιολογία στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (1998-2004) και την εξειδίκευσή του στην επεμβατική καρδιολογία στο νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (2005-2006). Έκτοτε εργάζεται στην ιδιωτική κλινική Creta InterClinic στο Ηράκλειο Κρήτης, ως επεμβατικός καρδιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, παράλληλα με το ιδιωτικό του ιατρείο. Είναι μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επεμβατικής Καρδιολογίας. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες, 14 και 16 ετών. Είναι αδειούχος ραδιοερασιτέχνης και στον ελεύθερο του χρόνο κάνει ποδήλατο και παίζει μουσική (ηλεκτρική κιθάρα).

Μαρία Ρουσοχατζάκη

Η Μαρία Ρουσοχατζάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγάλωσε στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και μετά πήγε στη Βοστώνη, όπου έκανε μεταπτυχιακό στην Παθολογία του Λόγου και τις Διαταραχές της Επικοινωνίας (Boston και Northeastern University). Εργάστηκε εκεί και πραγματοποίησε έρευνα πάνω στην ακουστική αντίληψη, με υποτροφία του Acoustical of Society. Επέστρεψε στο Ηράκλειο το 1991 και από τότε εργάζεται κυρίως εκεί, αλλά και στην Αθήνα. Έχει αξιολογήσει και δουλέψει με πάνω από 25.000 περιστατικά, παιδιά και ενήλικες, με προβλήματα στο λόγο, τη φωνή, την κατάποση και την επικοινωνία. Για 15 χρόνια περίπου, δούλεψε ως η μοναδική λογοπαθολόγος στην Κρήτη, πηγαίνοντας από άκρη σε άκρη, ενημερώνοντας τον κόσμο για τον λόγο, τη μάθηση και τη συμπεριφορά. Ήταν επιστημονικός συνεργάτης στην Ωτορυνολαρυγγική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για 17 χρόνια, μέλος στην πρωτοποριακή ομάδα κοχλιακών εμφυτευμάτων από το 1995, με κλινική και ερευνητική δουλειά και συμμετοχή σε δημοσιεύσεις. Έχει γράψει παιδικά βιβλία, εστιάζοντας στη συναισθηματική νοημοσύνη και στη λειτουργία της αφήγησης και της αναδιήγησης. Τα παραμύθια με τίτλο «με λίγα λόγια» που ξεκίνησαν να εκδίδονται το 2006 μετατράπηκαν επίσης σε εφαρμογή στη Google. Έχει διδάξει σε πληθώρα σεμιναρίων, μεταπτυχιακών μαθημάτων και ομάδων. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Έχοντας τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές, ασχολείται επίσης με τη συμβουλευτική και προπονητική ζωής ατόμων και οικογενειών. Μετά από 32 χρόνια δραστήριας επαγγελματικής ζωής, συνεχίζει να θέλει και άλλα!

Παρούλα Νάσκου-Περράκη

Η Παρούλα Νάσκου-Περράκη είναι Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, με σπουδές στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ, στο Σικάγο, Στρασβούργο, Χάγη, Λονδίνο και Μοντοβί, σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, Διεθνών Οργανισμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, όπου δίδαξε από το 1974 έως το 1993, κι από το 1994 ως το 2014 στο Τμήμα ΔΕΣ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ίδρυσε την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής και καθιέρωσε τον θεσμό του ThessISMUN (Thessaloniki International Student Model United Nations). Εισήγαγε τον θεσμό της συμμετοχής φοιτητών Νομικών Σχολών σε εικονικές δίκες Διεθνούς Δικαίου, καθώς και των προσομοιώσεων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Δίδαξε σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, Ευρώπης, Αμερικής και αλλού, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και εκπροσώπησε τη χώρα σε ευρωπαϊκές κι άλλες συνδιασκέψεις. Είναι Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Neophit Rilsky του Blagoevgrad της Βουλγαρίας. Ορίστηκε Δικαστής ad hoc στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών. Μέλος επιστημονικών συλλόγων και επιτροπών επιστημονικών περιοδικών, (EvrYIEL), Πρόεδρος του ΙΜΧΑ, συγγραφέας μονογραφιών και διδακτικών βιβλίων.

Παύλος Παπαδάκης

Ο Παύλος Παπαδάκης είναι διευθυντικό στέλεχος στον ξενοδοχειακό κλάδο, σύμβουλος σε ξενοδοχειακούς ομίλους σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή, ιδρυτής και CEO (chief executive officer) της Hoteltraining.gr και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων.

Organizing team