Zagreb
x = independently organized TED event

Theme: Ignite the Spark

This event occurred on
October 13, 2022
Zagreb, Grad Zagreb
Croatia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Mozaik Event Centar
Slavonska avenija 6/2
Zagreb, Grad Zagreb, 10000
Croatia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Zagreb events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Antonela Đinđić

Antolena Đinđić, poznatija samo pod imenom Nela, iza sebe broji velik broj singlova i koji su osvajali radijske postaje poput zadnjeg singla „Problem“, te “Netko kao ti” i “Melodrama” po kojoj nazvan njezin prvi studijski album. Zadnji singl „Sto godina“ Nela opisuje kao snažnu baladu za koju vjeruje kako će se zaista i slušati idućih sto godina: “Riječ je o vrlo snažnoj baladi za koju vjerujem da ne samo da će se slušati, već i pjevati idućih sto godina. Matija i Neno su zaslužni za prikaz snažnih emocija kojih ova balada ima, a na meni je bilo te emocije podijeliti s publikom.” Nedavno je imala priliku svoj glazbeni opus predstaviti i publici u Crnoj Gori, gdje je nastupajući na Citty Groove festivalu razveselila svoje mnogobrojne fanove.

Bruno Šimleša

Bruno Šimleša (1979.) autor je 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Po struci je sociolog, a diplomirao je 2003. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ljubavologija i Škola života jedne su od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj i regiji. Njegovi su naslovi objavljeni i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a ukupno je prodano više od 200.000 primjeraka. U desetoj knjizi (P)ostati zdrav istražio je kako naše misli, emocije i odnosi utječu na zdravlje. Tema nije odabrana slučajno jer više od 15 godina pomaže oboljelima od raka da se nose sa svim izazovima pa je dio tih iskustava prenio i u ovoj knjizi, ali se oslonio i na zaključke brojnih znanstvenih istraživanja koja dokazuju utjecaj uma na tijelo. Udruga Sve za nju 2016. godine dodijelila mu je nagradu VAM zbog pomaganja onkološkim pacijentima i senzibiliziranja javnosti za probleme svih koji se bore s rakom. Kao malo dijete liječio se od trombocitopenije na Odjelu dječje hematologije i onkologije. Iz tog vremena pamti poseban odnos s doktorom Tiefenbachom čiji je pristup bio presudan faktor za kreiranje Bruninog odnosa prema zdravlju. U braku je 14 godina i ponosni je tata predivne 13-ogodišnjakinje čijoj generaciji želi da se mudrije brine za svoje zdravlje.

Dijana Vetturelli

Dijana Vetturelli je izumiteljica digitalne platforme za samoorganizirajuće grupno učenje – qohubs i osnivačica istoimenog startupa te višestruko nagrađivane tvrtke VETTURELLI specijalizirane na organizacijske promjene, kulturu i transformaciju sa sjedištem u Zagrebu i Stuttgartu. Aktivno promovira organizaciju budućnosti kroz participativni pristup, humanizaciju rada i suradnje, i dizajniranje okvira za kontinuirano stvaranje dodane vrijednosti. Tijekom proteklih 15-tak godina osmislila je brojne projekte za pokretanje organizacijskih i društvenih promjena kroz poticanje konverzacije te je angažirana na stvaranju uvjeta za promjenu percepcije društva na području raznolikosti i inkluzije. Prije poduzetničkih voda stekla je međunarodno menadžersko iskustvo u koncernu Robert Bosch u Njemačkoj, Austriji i Poljskoj.

Dragan Primorac

Prof.dr. Dragan Primorac, je pedijatar, subspecijalist medicinske genetike i forenzičar. Prvi je nositelj titule “Global Penn State Ambassador” u povijesti tog Sveučilišta osnovanog 1855. godine. Predsjednik je “International Society of Applied Biological Science” jednog od najuglednijih međunarodnog znanstvenih organizacija iz područja kliničke i forenzičke genetike u čijem radu sudjeluje i petero dobitnika Nobelove nagrade. Osnivač je i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina, službene bolnice Hrvatskog Olimpijskog odbora, Hrvatske nogometne reprezentacije. Uz to predsjednik je Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu, Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine, a niz godina je obnašao dužnost predsjednika Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti.

Dubravka Miljković

Rođena je i školovala se u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu diplomirala je psihologiju i pedagogiju, završila poslijediplomski studij u polju psihologije i doktorirala u polju pedagogije. Najprije radila kao školski psiholog / pedagog u osnovnoj školi, školskom centru i gimnaziji, a od 2005.-2020. god. je na Odsjeku za obrazovne znanosti Učiteljskog fakultetu u Zagrebu (u okviru kojeg je držala nastavu i na PMF-u, Edukacijsko rehabilitacijskom i Kineziološkom fakultetu). (Ko)autorica je 63 knjige, mnogih poglavlja u knjigama, 70-ak znanstvenih te više od 500 znanstveno-popularnih i stručnih članaka. Izlagala je na velikom broju znanstvenih i stručnih skupova, održala više od 400 pozvanih predavanja, kao i velik broj seminara i radionica za različite tvrtke u zemlji i inozemstvu. Gošća je u vrlo brojnim, različitim, radio i TV emisijama. Dobitnica je nekoliko nagrada za dostignuća u popularizaciji psihologijske znanosti, uključujući nagradu “Zoran Bujas” za psihologijsku knjigu godine. Tijekom rada kontinuirano se dodatno neformalno i informalno educirala. Završila je trogodišnju edukaciju iz transakcijske analize, više seminara i radionica iz različitih drugih psihoterapijskih pravaca i savjetodavnog rada te iz područja razvoja i vođenja nevladinih udruga (a u SAD-u i USAID Technical Cooperation Program u području menadžmenta nevladinih organizacija). Ima i dvoje djece (ukupno stare skoro 90 godina☺) i troje unučadi (za sada).

Goran Sedmak

Goran Sedmak je izvanredni profesor te pročelnik odsjeka za razvojnu neuroznanost Hrvatskog instituta za istraživanje mozga na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Također, zamjenik je ravnatelja na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga. Trenutno je glavni istraživač na projektu “Misterij subtalamusa – anatomska podjela subtalamičke jezgre”.

Ivan Sever

Mladi, karizmatični kantautor zagrebačkih korijena i zadarske adrese predstavit će se po prvi puta na ovogodišnjem TedX-u. Ivan Sever, polako ali sigurno, gradi svoj glazbeni put i osvaja radijske etere i srca slušatelja svojim pop rock pjesmama. Zbog glazbenih žanrova koji sežu od klasične glazbe pa sve do modernih vrsta pop, rock, soul i funk, stvara autorske skladbe kojima prepričava životne teme proživljene u osobnom životu i životu svojih bližnjih. Mladi dvatesetosmogodišnjak završava i svoj prvi album prvijenac koji će dočekati uskoro i svijetlo dana.

Jelena Godrijan

Jelena Godrijan je znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković čiji znanstveni interesi obuhvaćaju područje biološke oceanografije. Proučava ekologiju i fiziologiju morskog fitoplanktona, razumijevanje dugoročnih promjena fitoplanktonskih zajednica te utjecaj fitoplanktona na kruženje ugljika u morima i oceanima. Opisala je novu vrstu fitoplanktona za znanost, sudjelovala je u otkriću živog fosila, te otkrila da alge mogu preživjeti i u mraku.

Martina Kadoić Balaško

Martina Kadoić Balaško rođena je u Zagrebu 23. rujna 1992. Nakon završene V. gimnazije, upisuje Agronomski fakultet. Tijekom studija zaljubljuje se u znanost o kukcima – entomologiju. Diplomski studij Fitomedicine na Agronomskom fakultetu završava 2017. godine te ima sreću ostati raditi na Zavodu za poljoprivrednu zoologiju i kao doktorand Hrvatske zaklade za znanost baviti se istraživanjem kukaca. Poslijediplomski doktorski studij Poljoprivredne znanosti upisuje 2018. godine i nada se stjecanju doktorske diplome krajem 2022. godine. Kroz svoj rad uvijek se trudila na zanimljiv i edukativan način promovirati entomologiju i približiti svijet kukaca svim generacijama jer jedino se znanjem mogu ukloniti predrasude i strahovi.

Morana Zibar

Morana Zibar rođena je 1977. godine u Zagrebu, gdje se i školovala. 2002. godine diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Također, magistrirala je komparativnu književnost na istom fakultetu. Njezin prvi stalni posao bio je mlađi asistent u Turističkoj zajednici grada Zagreba, od 2002. do 2007. Nakon toga radi kao slobodni prevoditelj, lektor i pisac sadržaja. Kao predana gurmanka, poznavateljica vina i craft piva, neko je vrijeme pisala vlastiti blog, a zatim je suosnivala portal Taste of Croatia. Povremeno sudjeluje u organiziranju ili moderiranju raznih događanja, radionica ili obilazaka vezanih uz hranu i piće. Nakon što je svoj entuzijazam za trivijalnostima javno dokazala na brojnim pub kvizovima te kao natjecateljica u gotovo svim televizijskim kvizovima koji se emitiraju u Hrvatskoj, 2013. godine je angažirana kao jedna od lovkinja u HRTovoj Potjeri. Jako je sretna kada svoje strasti – kvizove, gastronomiju i putovanja – uspije pretočiti u poslovne projekte.

Nela

Antolena Đinđić, poznatija samo pod imenom Nela, iza sebe broji velik broj singlova i koji su osvajali radijske postaje poput zadnjeg singla „Problem“, te “Netko kao ti” i “Melodrama” po kojoj nazvan njezin prvi studijski album. Zadnji singl „Sto godina“ Nela opisuje kao snažnu baladu za koju vjeruje kako će se zaista i slušati idućih sto godina: “Riječ je o vrlo snažnoj baladi za koju vjerujem da ne samo da će se slušati, već i pjevati idućih sto godina. Matija i Neno su zaslužni za prikaz snažnih emocija kojih ova balada ima, a na meni je bilo te emocije podijeliti s publikom.” Nedavno je imala priliku svoj glazbeni opus predstaviti i publici u Crnoj Gori, gdje je nastupajući na City Groove festivalu razveselila svoje mnogobrojne fanove.

Tino Prosenik

Najbitnije što je Tino naučio na Agronomskom fakultetu je da poljoprivreda i nije vrlo primamljiva poslovna opcija. Petnaest godina kasnije, odlučio je toliko izmijeniti način poslovanja u poljoprivredi, da se čak i on njome počeo baviti. Tino Prosenik je nakon završenog fakulteta proveo petnaest godina u nautičkoj industriji, kao osnivač i direktor Yachtmaster Grupe koja se bavi organizacijom inovativnih fizičkih i virtualnih evenata, te razvijanjem digitalnih platformi koje mijenjaju stare poslovne procese i nude alate za poslovanje u 21.st. Prvenstveno mu je fokus na digitalizaciji prodajnih i komunikacijskih kanala; kako za optimizaciju fizičkih sajmova, tako i u trgovini, gdje se globalizacijom i digitalizacijom omogućava neusporedivo veći i brži rast. U poljoprivredu Tino se vraća tek nakon osmišljavanja inovativnog pretplatničkog modela koji omogućava da se kroz digitalno sučelje skraćuje lanac nabave, unapređuje mogućnost planiranja proizvodnje i generalno optimiziraju resursi kupaca i prodavača kako bi poljoprivreda poprimila obilježja modernog digitalnog poslovanja.

Tomislav Kozačinski

Tomislav je Product Design konzultant, predavač, Techstars mentor i stand-up komičar s više od 15 godina iskustva u digitalnom i poslovnom okruženju. Od 2013. kada se pridružio Toptalu kao jedan od prvih dizajnera, Tomislav je usavršio rad na daljinu i razvio freelancing karijeru te je radio s klijentima iz svih krajeva svijeta. Sebe ne smatra “samo dizajnerom”, iako pruža svoje usluge i koristi svoje iskustvo kroz “ulogu povezanu s dizajnom” jer se tu osjeća najpouzdanije i najproduktivnije, te polazi s točke gledišta s koje njegovi kupci mogu steći najbolji uvid to mu daje točku gledišta s koje njegovi kupci mogu steći najveći uvid u poslovne proizvode i usluge. Otkako se preselio u London 2018., Tomislav vodi agenciju za dizajn Meridian Collective, radeći uglavnom s startupima. Također, suradnik je londonske tehnološke i start-up scene. Tomislav nastoji biti mentor kojeg nikada nije imao, a cilj mu je pomoći ljudima s njihovim životima te s vještinama i poslovima.

Vlatko Štampar

Započevši na sada već kultnim open-mic večerima u zagrebačkom Purgeraju, ovaj se neprilagođeni Međimurac ubrzo pokazao kao miljenik publike. Sudjelujući u formiranju stand-up scene Zagreba, Vlatko Štampar prometnuo se u nezaobilazno ime stand-upa “na ovim prostorima”, osim u Mađarskoj. Nastupa na stand-up večerima i festivalima komedije po gradovima diljem bivše naše, te unatoč jezičnoj barijeri (materinji mu je međimurski) uspijeva neobičnom lakoćom pokreta nasmijati na stotine i tisuće ljudi. Vlatko već godinama postojano i neumjereno nasmijava posjetioce zagrebačkog Studija Smijeha, razotkrivajući pritom (vlastito) uvrnuto poimanje svijeta i bogatu maštu napučenu životinjama koje pričaju (gluposti) i zabranjenim perverzijama koje bi se (izvan konteksta) mogle smatrati kaznenim djelom. Za one koji ga nisu “probali”, Vlatko će ostati nikad pronađeno utjelovljenje svih onih suludih misli koje svatko od nas pomišlja u onom dijelu uma koji s razlogom ignoriramo. Za one koji su ga doživjeli, Vlatko je bio i ostaje ventil, pipa, sasvim suludih asocijacija koje u kombinaciji s njegovom nezamjenjivom manirom neizbježno mame smijeh i čine ga jednim od ponajboljih komičara “na ovim prostorima”. Osim u Mađarskoj.

Organizing team

Andrej
Hanzir

Zagreb, Croatia
Organizer

Katarina
Habek

Zagreb, Croatia
Co-organizer
  • Tena Žganec
    Curation