FDV

x = independently organized TED event

Theme: Utrip družbe

Ljubljana, Slovenia
May 22nd, 2012

About this event

TEDxFDV je samostojni dogodek, ki deluje pod TED licenco. Odvijal se bo na Fakulteti za družbene vede, 22. maja 2012. Namen dogodka je širiti ideje, ki navdušujejo, in začutiti utrip družbe. TEDxFDV prav tako želi razširiti prepoznavnost koncepta TED med študenti in TEDx razširiti tudi v akademsko okolje. Dogodek bo zanimiv za že sedanje navdušence TEDa, prav tako za vse družboslovce ali le ljubitelje družboslovja, ki si želijo slišati kakšno malo drugačno zgodbo ali domiselno novo idejo.

Confirmed Speakers

 • Mojca Markizeti
  Socialni management, marketing, odnosi z javnostmi, treningi, ukvarjanje s človeškimi viri, izobraževanje, človekove pravice. Njena strast sta trajnostni razvoj in antidiskriminacija, v življenju pa jo vodita predvsem radovednost in čut za pravičnost. Pravi, da pot trajnostnega razvoja in blaginje za vse ni enostavna, je pa zagotovo edina pravilna. Mojca nam bo predstavila projekcijo pomembnosti aktivnega državljanstva, njegovega vpliva na zadovoljstvo posameznika in s tem na stanje v naši družbi. Kaj za družbo kot je naša lahko pomeni negativni trend aktivnega državljanstva? Kako prebuditi Kralje Matjaže in speče Trnuljčice?
 • Viljem Gogala
  Bivši novinar, prevajalec, turistični vodič, akviziter, borzni špekulant, diplomant prava in magister sociologije se je nekega dne v Ženevi vprašal, kako živeti, brez da bi mislil na denar. Svojo strast je našel v hoji po romarskih poteh in se za 10 let umaknil iz družbe. Kaj je med tem spoznal o sebi, svetu in ljudeh, bo z nami delil Viljem Gogala.
 • Sašo Jovanovič
  Arhitekt, ki v svojem delu povezuje znanje iz arhitekture, oblikovanja in komuniciranja. V arhitekturi vidi priložnost oblikovanja aktivnega bivalnega prostora – ustvarjalnega in razvojnega orodja, namenjenega bodisi razvoju posameznega uporabnika bodisi skupine. Vitalnost bivalnih, edukativnih ali poslovnih prostorov je po njegovem mnenju danes v veliki meri odvisna od zmožnosti učinkovite komunikacije med uporabniki. Sašo je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in je ustanovitelj ter solastnik studia GaberJovanovič arhitekti, z nami pa bo delil idejo o prostorih intenzivne komunikacije.
 • Črt Podlogar
  Magistrski študent sociologije na FDV, politična participacija, Latinska Amerika, revolucionarna gibanja in politične preference mladih. Debater, predavatelj javnega nastopanja, zmagovalec številnih mednarodnih turnirjev, radijski moderator, tekstopisec in poznavalec spletnega oglaševanja. Zmagovalec natečaja za govorca na TEDxFDV med študenti bo z nami delil idejo o boljši družbi.
 • Marko Grobelnik
  Je strokovnjak na področju analiziranja velike količine kompleksnih podatkov z namenom, da iz tega pridobi neko uporabno znanje. Njegova strokovna področja delovanja vključujejo ekstrakcijo informacij, analizo povezav, vizualizacijo podatkov, poleg tega pa tudi semantični splet ter upravljanje znanja in umetne inteligence. Poleg raziskav teoretičnih vidikov analize podatkov ima veliko izkušenj tudi na področju prakse in razvoja poslovnih rešitev. Zaposlen je na oddelku za tehnologije znanja na Inštitutu Jožefa Štefana v Ljubljani. Njegov glavni poudarek pri raziskavah je analiza podatkov, ki presega klasične statistične pristope – informacije želi prepeljati čez meje jezika. Poleg tega je tudi ustanovitelj in predsednik uprave podjetja Quintelligence, katerega osnovna dejavnost je prenos in odkrivanje upravljanja znanja.
 • Luka Stanovnik
  Luka Stanovnik je 22-letni študent ter soustanovitelj in vodja v multimedijskem podjetju Bright Visuals. Da bi zaslužil za prvo kamero je pri 16-ih letih čez poletje delal v avtopralnici, danes pa ustvarja in sodeluje z večjimi, tako slovenskimi kot tujimi podjetji in imeni kot so Rok Trkaj, Marko Grilc, Perpetum Jazzile in drugi. V zadnje pol leta je službeno prepotoval skoraj ves svet. Vedno strmi k boljšemu in ne pozna nemogočih stvari. Največ mu pomeni konstruktivna kritika in to da mu naročniki rečejo, da se vidi, da so stvari narejene s srcem.
 • Simona Lampe
  Magistrica ekonomije in nekdanja bančnica, ki jo je strast do ustvarjanja in mode spodbudila, da je kljub začetni negotovosti in dvomu svoj hobi modnega oblikovanja spremenila v poklic. Na začetku modne poti, ki je bila zapečatena predvsem z ekstravagantimi kolekcijami večernih oblek, je sočasno vodila marketing na regionalni televiziji in ustvarjala TV oddaje o prenovi stanovanja. V petih letih delovanja se je na trgu pozicionirala kot oblikovalka, usmerjena v poslovno modo in širjenje zavesti racionalne potrošnje oblačil med poslovnimi ženskami z modno znamko EKO. Za njo je mnogo modnih revij, med drugim se je lani odvila že druga razstava Reciklirane, s katero je poslovnim ženskam prikazala uporabnost reciklaže konkretno na njihovih starih oblačilih, ki jih donirajo in po želji odkupijo nazaj. Tako gradi nov, trajnostni vidik mode, katerega idejo bo delila z nami.

Venue and Details

Fakulteta za družbene vede
FDV, Kardeljeva ploščad 5
Ljubljana, 1000
Slovenia
More about the venue »

Event Type (what is this?) University

This event occurred in the past.
See more TEDxFDV events »

Organizer 157361

Ura Svetelj
Ljubljana, Slovenia

View Profile »

Organizer 161977

Matej Golob
Ljubljana, Slovenia

View Profile »

Team

Tamara Simončič
Programme assistant
Ana Pisar
PR and promotion responsible
Maša Butara
Logistics and sponsorship responsible
Maja Pozvek
Programme
Maja Kirbiš
Programme
Sandra Murnik
Programme
Jan Zavrl
Web page and design responsible
Nina Dajčer
Programme
Lina Antolič
Programme
Alja Bitenc
Programme
Teja Rajšp
PR and promotion & sponsorship and logistics
Nikki Trnovec
PR and promotion
Alenka Bizjak
Programme
Staša Podgoršek
Programme
Patricija Premrov
PR and promotion
Neža Gerden
PR and promotion
Tjaša Kikelj
Logistics and sponsorship
Sabina Velič
Logistics and sponsorship
Boris Henezi
Logistics and sponsorship
Alenka Bone
Logistics and sponsorship
Tjaša Ornik
PR and promotion

Past TEDxFDV Events

See More »