Plzeň
x = independently organized TED event

This event occurred on
June 5, 2022
Plzeň, Plzeň-město
Czech Republic

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

DEPO2015
Presslova 2992/14
Plzeň, Plzeň-město, 30100
Czech Republic
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Plzeň events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Katarína Vlčková

paliativní lékařka
MUDr. Katarína Vlčková promovala na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, poté krátce pracovala na oddělení LDN v nemocnici Beroun. Po osmileté mateřské dovolené začala pracovat jako lékařka v domácím hospici Cesta domů. V roce 2018 složila atestaci v oboru všeobecné praktické lékařství. S manželem Ondřejem Vlčkem, generálním ředitelem Avastu, společně založili v roce 2015 charitativní organizaci Zlatá rybka, která plní přání těžce nemocným dětem. O šest let později se rozhodli pomáhat vážně nemocným dětem a jejich rodinám strategičtěji a založili Nadaci rodiny Vlčkových, do které vložili 1,5 miliardu Kč. Nadace chce pomoci rozvíjet dětskou paliativní péči v České republice a do roku 2026 vybudovat v pražské usedlosti Cibulka Středisko dětské paliativní péče s lůžkovým hospicem.

Markéta Vacovská

performerka, choreografka
Markéta Vacovská, performerka a choreografka, vystudovala obor Nonverbální divadlo na pražské HAMU. V roce 2020 uvedla v premiéře svůj autorský projekt Odloučení, který vznikl z potřeby autorky mluvit o tolik tabuizovaném tématu, jakým je ztráta dítěte, a podpořit tak pozůstalé rodiče. Je členkou mezinárodně uznávaného souboru Spitfire Company, s nímž vytvořila přes desítku inscenací jako interpret či choreograf. Za inscenaci One Step Before the Fall, která vznikla v její choreografii pod hlavičkou Spitfire Company spolu s režisérem Petrem Boháčem a hudebnicí Lenkou Dusilovou, obdržela mnohá tuzemská a zahraniční ocenění, například Tanečnice roku v rámci festivalu Česká taneční platforma, The Herald Angel Award v rámci festivalu Edinburgh Fringe, cenu Divadelních novin a cenu Next Waves za choreografii, Aerowaves Priority Companies 2014 a také širší nominaci na cenu Thálie.

Pavel Hrabě

učitel hudební výchovy
Pavel vystudoval plzeňskou konzervatoř. Po dokončení studia se ale hudbou profesně neživil. Vykládal vagony, pracoval v pekárně, kde se naučil péct chleba i koláče. Protože láska k hudbě byla stále silnější, Pavel se k ní vrátil jako učitel na základních a uměleckých školách v plzeňském kraji, krátce působil na soukromé škole v Regensburgu. Několik let se pohyboval na volné noze a navštěvoval základní školy s vlastním výukovým programem, kde si děti zkoušely improvizace např. hrou na theremin. V současné době Pavel opět vyučuje hudební výchovu na Masarykově základní škole v Horní Bříze, Základní škole Kladruby a Benešově základní škole v Plzni. Dlouhá léta hrál na saxofon, ale skvěle umí ovládat i dechový nástroj EWI, což je zkratka pro electronic wind instrument.

Petr Hájek

architekt
Petr absolvoval studium na Fakultě architektury na Českém vysokém učení v Praze a Školu architektury na Akademii výtvarných umění v Praze. Spoluzaložil architektonickou kancelář Petr Hájek ARCHITEKTI, s.r.o. Působí také jako pedagog. K nejznámějším realizovaným stavbám patří např. Horní náměstí v Olomouci, Jiřské náměstí na Pražském hradě, Arcidiecézní muzeum Olomouc, úpravy zámeckého návrší v Litomyšli, KCEV – vzdělávací centrum Krkonošského národního parku, Dům Chameleon, expozice národního pavilonu na světové výstavě La Biennale di Venezia, Centrum současného umění DOX+, rekonstrukce vodárenské věže v Praze 7, krematorium pro zvířata Věčná loviště. Za svou práci i pedagogickou činnost získal řadu ocenění.

Radek Laci

manuální terapeut a osobní trenér
Radek vyrostl v dětském domově. Je spoluzakladatelem neziskové organizace Vteřina poté, hájící práva dětí vyrůstajících mimo rodinu. Vystudoval marketingovou komunikaci a je absolventem školy profesora Pavla Koláře, zakladatele centra pohybové medicíny. Stal se také akreditovaným lektorem World Calisthenics Organization a je absolventem trenérské akademie MŠMT.

Simona Bagarová

Zakladatelka organizace MILA
Simona vystudovala sociální práci, ale téměř dvacet let se na volné noze věnuje managementu sociálních služeb. Jejím klíčovým tématem je fundraising a fundraisingové strategie a rozvoj spolupráce mezi firmami a nevládními organizacemi. V roce 2017 absolvovala dvoutýdenní stáž na Floridě, spojenou s možností poznat místní hospice a služby pro seniory. Se svou organizací MILA se původně věnovala vzdělávání manažerů neziskových organizací. Za tři roky MILA podpořila více než tři sta absolventů na jejich cestě za profesionálnější organizací. Zisk z kurzů investovala MILA do svého programu D.O.M.A., který se zaměřuje na zlepšování podmínek pro výkon pečovatelské profese a kvalitnější a důstojnější péči o seniory.

Tomáš Šebek

chirurg
Tomáš Šebek se své práci naplno věnuje téměř 20 let. Zabývá se chirurgií trávicího traktu (mj. u onkologických pacientů v Nemocnici Na Františku) a pracuje jako endoskopista v nestátním zařízení MediEndo. Lékařskou praxi si vyzkoušel i v Irsku. S Lékaři bez hranic se zúčastnil celkem šesti humanitárních misí převážně ve válkou zmítaných oblastech. Zážitky z těchto misí jsou i tématem jeho knih (Mise Haiti, Mise Afghánistán, Africká zima a Nebe nad Jemenem), kterých se prodalo přes 40.000. S oblibou veřejnosti přibližuje medicínskou problematiku a protože je velkým propagátorem vzdáleného přístupu pacientů k lékaři, společně s kolegy založil největší českou telemedicínskou platformu uLékaře.cz. Ze všech ocenění, kterých se mu za jeho práci dostalo, je nejvíce pyšný na cenu za příkladnou péči od Milosrdných bratří nebo na titul Lékaře roku, o němž hlasují sami pacienti.

Organizing team

Petra
Krákorová

Pilsen, Czech Republic
Organizer

Barbora
Krakorova

Pilsen, Czech Republic
Co-organizer
  • Gabriela Kleckova
    Curation