Zagreb
x = independently organized TED event

Theme: Change

This event occurred on
December 19, 2020
Zagreb, Grad Zagreb
Croatia

Tema ovogodišnjeg TEDxZagreba bila je promjena odnosno CHANGE. U godini koja je na svjetskoj razini bila vrlo izazovna te je pandemija koronavirusa utjecala na živote svih ljudi, TEDxZagreb je želio približiti tu temu konstantne promjene. Osim same pandemije koronavirusa, Zagrepčani su bili suočeni i s velikim potresom koji ih je pogodio u ožujku te im je donio novi stres i nesigurnost. Kako prihvatiti promjenu i fokusirati se na pozitivne strane same promjene, kako se nositi sa stresom i nesigurnosti koju donosi budućnost, ta i mnoga druga pitanja bila su inspiracija za govore TEDxZagreb 2020.

Oaza Joyfull Kitchen
Radićeva ulica 9
Zagreb, Grad Zagreb, 10000
Croatia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Zagreb events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ariana Vela

CEO at AVELANT LTD
Ariana je jedna od vodećih hrvatskih konzultantica za EU fondove, strateško planiranje, pripremu i provedbu projekata te javnu nabavu. Kada je posao u pitanju ne voli mlatiti praznu slamu, a ključne osobine zahvaljujući kojima ostvaruje zadivljujuće poslovne rezultate su kreativnost, upornost, snalažljivost, kritičko razmišljanje, problem solving, brzina i efikasnost, te ekspertiza u području u kojem radi. Pokreće je mogućnost ostvarivanja konkretnih postignuća, a kroz više od 17 godina iskustva uspješno je provela preko 500 projekata s vrijednošću portfelja od više od pet milijardi eura te mentorirala izradu više od 250 projekata. Osnivačica je prvog hrvatskog portala o EU fondovima, vlasnica prvog hrvatskog učilišta o fondovima EU, a napisala je i prvu knjigu o pripremi i provedbi projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sve što radi voli raditi u društvu svoje dječice koja su joj motivacija da bude još bolja i uspješnija.

Goran Vrabec

CEO at VolimLjuto.com - chili pepper farm, hot sauce manufacturing, sales and distribution
Goran Vrabec, 36 godina, rođen i odrastao u malom mjestu Igrišće, tek tridesetak kilometara udaljenom od Zagreba. Osnovnu školu je završio u susjednom mjestu Jakovlje, a srednju prirodoslovno matematičku gimnaziju u Zagrebu. Nakon toga upisuje FER, no nikada ga nije završio jer su mu se prioriteti u životu promijenili i odlučio je krenuti u poduzetničke vode. 2010. s dvoje prijatelje pokreće audio-video rental tvrtku, a 2013. brand Volim ljuto što mu nakon 3 godine postaje glavni i jedini posao. Tokom odrastanja nije bio usmjeravan prema poljoprivredi nego je želja za time došla tek mnogo kasnije, na pragu ulaska u tridesete godine života kada je shvatio da je to ono što želi raditi. Osim poljoprivrede voli marketing i IT što je bilo od velike pomoći kod kreiranja branda Volim Ljuto. Kroz udruge poljoprivrednika pokušava pomoći drugim poljoprivrednicima i educirati mlade da u poljoprivredi mogu napraviti karijeru i dobro živjeti.

Ivan Kunjašić

Interaction Designer and Creative Technologist
Jeste li ikada pomislili zarobiti osjećaj tuge ili radosti? Ovaj dizajner i istraživač želi da svoje suze ne skrivate. Kombinirajući dizajn i biologiju u suradnji s biolozima, izradio je artefakt koji suze pretvara u zlato, doslovno i metaforički. Tijekom kontakta suza s artefaktom, dolazi do bio-kemijskoga procesa u kojem artefakt mijenja boju zbog rasta zlatnih nanočestica. Kao takav, artefakt se manifestira kao način obilježavanja životnih uspona i padova, destigmatizirajući ljudske emocije, u ovom slučaju plakanje, gdje suze umjesto signala slabosti predstavljaju ljudsku snagu i ljepotu emocija. Ivan je diplomirani dizajner interakcija s Umeå Instituta za Dizajn koji kroz svoja istraživanja i projekte, provocira norme i nastoji dati odgovore na tehnologiju koja je održiva i pozitivna za naše mentalno zdravlje. Uz akademska istraživanja radio je u dizajnerskoj konzultantskoj firmi IDEO kao praktikant, te je suosnivač startup-a baziranom na kružnom gospodarstvu.

Jan De Jong

Co-founder Webpower Adria | CROP | DNA Croatia
Jan de Jong moved from the Netherlands to Croatia in 2006 at age 22, where he founded his first business. With his roots in the Netherlands, but his heart and future in Croatia – Jan is a strong believer that positive change in Croatia will not come from politics but will come from its entrepreneurs – and he is a proud member of that exciting community. Some people would say he is stubborn. If you ask him, he would say that he is persistent. He believes that what separates successful individuals from the rest is that those that are successful did not quit when times got tough. He chooses to try new things and to walk unpaved roads to new terrains – and that in a country that was once a foreign land to him. The skill he values the most in people and companies is their ability to rapidly adapt to new circumstances. A skill that comes in handy in a year where lots of things have changed for our society when facing a global pandemic.

Kristina Ivanuš

Studentica na Visokoj poslovnoj školi Zagreb
Kristina ima samo 22 dvije godine, a proživjela je već jako puno stvari u svom životu. Sa samo 4 godine došla je u SOS Dječje selo, ali se vrlo brzo prilagodila novom životu. Sa 6 godina dijagnosticirana joj je teška bolest neurološka bolest zbog koje je imala otežano kretanje. Ali Kristinu ništa od toga nije zaustavilo da ispuni svoje snove - kroz svoje bavljenje sportom njezina dijagnoza je u potpunosti nestala, danas ona studira Marketing i svojim radom financira svoj studentski život, san joj je postati instruktorica ronjenja, a ove godine dobila je i svjetski priznatu nagradu Herma Gmeiner Award koja se dodjeljuje uspješnoj djeci iz SOS Dječjeg sela svake 4 godine.

Mirko Logožar

Osnivač i idejni začetnik platforme Different
Mirko Logožar je idejni začetnik i osnivač Differenta, edukativne platforme za zdrav način života kroz koju na jednostavan i zabavan način educira o svim aspektima zdravlja. Njegova ljubav prema edukaciji rodila se još za vrijeme rada u korporaciji gdje je između ostaloga, radio kao edukator prodajnih vještina u pozivnom centru za poslovne korisnike. Istu je nadogradio sudjelovanjem na Erasmus+ treningu "It's up to me 5" gdje je stekao dodatne kompetencije u sferi neformalnih metoda edukacije. Prije no što je otkrio svoju strast prema različitim oblicima edukacije, njegova prva ljubav je stvaranje rap glazbe društvene tematike. Izdao je album 2011. godine i uskoro priprema povratnički singl. Generalno, voli stvarati nove stvari, od pisanja poezije, preko snimanja rep pjesama, pa sve do raznih, finih obroka u kuhinji.

Vuk Vuković

CEO and co-founder of Oraclum
Vuk je jedan od osnivača i izvršni direktor tvrtke Oraclum Intelligence Systems koja koristi društvene mreže za predviđanje rezultata izbora, kretanja na tržištu, potražnje za proizvodima i ponašanja kupaca. Uz pomoć te nove metodologije uspješno su predvidjeli Brexit i Trumpa 2016, te Bidena 2020, uz preciznost od 1%. Od ožujka 2020. je osnivač i član upravnog odbora Udruge Glas Poduzetnika. Vuk je doktorirao političku ekonomiju na Sveučilištu u Oxfordu, magistrirao na London School of Economics te diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu. Pohađao je ljetne škole na Berkeleyu i Harvardu, a bio je i gostujući istraživač na Sveučilištu u Cambridgeu. Sretno je oženjen i otac dvoje djece.

Organizing team

Karlo
Matic

Zagreb, Croatia
Organizer

Andrej
Hanzir

Zagreb, Croatia
Co-organizer
  • Katarina Habek
    Operations
  • Mislav Mesek
    Production
  • Sara Ćetković
    Curation
  • Tea Glumac
    Marketing/Communications