MoraitisSchool
x = independently organized TED event

Theme: Redefining Borders

This event occurred on
September 26, 2020
Athens, Attiki
Greece

The general concept of the event has been inspired by the notion of "Redefining Borders". All speakers and performers will explore the transcendence of “borders” in many different sectors; on a personal level, in society, in science and in art. Their aim will be to illustrate some of the most imminent challenges of our society and provoke constructive dialogue around them in order to find creative and ingenius solutions.

Moraitis School
Agiou Dimitriou & Alexandou Papanastasiou, Psychiko
Athens, Attiki, 154 52
Greece
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Moraitis­School events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Albertos Bourlas

Εμπορικός Διευθυντής, Ειδικός σε Πωλήσεις και Marketing
Ο Αλμπέρτος Μπουρλάς είναι Εμπορικός Διευθυντής της Microsoft. Ο Αλμπέρτος έχει 20ετη εμπειρία στις Πωλήσεις και το Marketing στο χώρο της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου Γενικός Διευθυντής Καταστημάτων Vodafone, Διευθυντής Consumer Marketing Vodafone, Διευθυντής Consumer Marketing στη WIND. Έχει εργαστεί στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Hong Kong. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτης, του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Georgetown, και κάτοχος MBA από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Alexandra Kollarou

Ιδρύτρια του artAZ, Επιμελήτρια Εικαστικών Δράσεων
Η Αλεξάνδρα Κολλάρου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Τέχνη και Design στο Λονδίνο και στη Φλωρεντία, και σήμερα ασχολείται με την προώθηση της σύγχρονης τέχνης, τη συγγραφή και την εξερεύνηση του κόσμου. Είναι ιδρύτρια (2007) του artAZ, της πρώτης online πλατφόρμας τέχνης της Ελλάδας, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια διοργανώνει και επιμελείται εκθέσεις και εικαστικές δράσεις στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Λατινική Αμερική και έχει παρουσιάσει δική της δουλειά σε 4 ατομικές εκθέσεις. Χρησιμοποιεί την τέχνη για να κάνει τη ζωή πιο όμορφη και έχει ιδρύσει 2 φιλανθρωπικές εκστρατείες: το Girl Power (2002-2005) για την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, και την ΕΚΠΛΗΞΗ (2009-2019), για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας. Διατηρεί το blog «The Real Queen of Stuff», αρθρογραφεί με θέμα την τέχνη και το design, και έχει γράψει και εικονογραφήσει το βιβλίο «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω» (Key Books, 2018).

Christina Androulidaki

Ιστορικός Τέχνης, Ιδρύτρια Γκαλερί
Η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη είναι Iστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια και Ιδρύτρια της Γκαλερί CAN Christina Androulidaki. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Courtauld Institute of Art (University of London) και History, Theory and Display (MSc) στο University of Edinburgh. Το 2012 ίδρυσε τη Γκαλερί CAN στο Κολωνάκι με κύριο στόχο της να αναδείξει το έργο νέων δημιουργών, ενώ παράλληλα να επαναφέρει στο προσκήνιο με τη μορφή ετήσιων αφιερωμάτων τη δουλειά σημαντικών, ιστορικών καλλιτεχνών που έχουν ξεχαστεί ή δεν έχουν λάβει την αναγνώριση που τους αναλογεί. To 2015 επιμελήθηκε την έκθεση Εικόνα και Χρόνος: Εικόνες της Κρίσης με θέμα την οικονομική κρίση, τη διάβρωση των ατομικών δικαιωμάτων, την κρίση των φυσικών πόρων, τον θρησκευτικό και εθνικό φανατισμό, την κοινωνική πόλωση κ.ά., η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Christos Stylianides

Πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος
Κατά την περίοδο 2006-2013 υπηρέτησε ως μέλος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (εξελέγη το 2006 και το 2011). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2011-2013) και υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (2006-2011).

Giorgos Papadimitriou

Ακτιβιστής για LGBTQ Δικαιώματα
Ο Γιώργος Παπαδημητρίου είναι ψυχολόγος, κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών “Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική” από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τη Ψυχολογία των ΛΟΑΤΚΙ+ Ταυτοτήτων, εκπονώντας την πτυχιακή του εργασία με θέμα τους μη- ετεροφυλόφιλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς στον εργασιακό χώρο, ενώ η διπλωματική του εργασία διερεύνησε τη σύνδεση της ΛΟΑΤΚΙ πολιτικής κοινότητας στην Ελλάδα με έννοιες όπως η ταυτότητα και ο αυτοπροσδιορισμός. Αποτελεί ενεργό μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας με παρουσία σε οργανώσεις, όπως είναι η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος, καθώς και η IGLYO – International LGBTQI Youth and Student Organisation, της οποίας αποτέλεσε μέλος και Συντονιστής του Διοικητικού Συμβουλίου (2016-2017). Εργάζεται ως ψυχολόγος στη Σάμο, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλευτική σε πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες που διαμένουν στον ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου.

Ilias Kounelas

Σκηνοθέτης, Ηθοποιός
Ο Ηλίας Κουνέλας είναι απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το 2010, έχοντας δουλέψει για το εμπορικό θέατρο και έχοντας συνεργαστεί ως ηθοποιός με πολλούς διακεκριμένους σκηνοθέτες και πολλές σημαντικές σκηνές, αρχίζει να ονειρεύεται ένα θέατρο προσώπου. Δημιουργεί παραστάσεις σε φυσικές σκηνογραφίες που απευθύνονται κάθε φορά σε πολύ περιορισμένο αριθμό θεατών. Παίζει σε αυλές εκκλησιών, σε πλατείες, σε ταράτσες, σε φυλακές και σε νοσοκομεία. Το 2018 ιδρύει τον Οργανισμό Πολιτισμικής Παρηγορητικής Φροντίδας «ΠΡΟΣΩΠΟ», που έχει ως σκοπό να μεταφέρει την αναπαραστατική τέχνη σε θεατές που -στη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής τους- δεν μπορούν να έρθουν στο θέατρο.

Katerina Karaindrou

Μαθήτρια Λυκείου, Cancer Survivor
Μετά από μακροχρόνια μάχη με έναν σπάνιο καρκίνο στα οστά, η Κατερίνα έθεσε ως κεντρική προτεραιότητα στη ζωή της την προσφορά σε άλλους ανθρώπους. Ο στόχος της; Να καταφέρει να δώσει ελπίδα σε όσους την αναζητούν. Εκτός από το δρόμο της ιατρικής, που επέλεξε να ακολουθήσει, η Κατερίνα προσπαθεί να προσφέρει δύναμη μέσω ομιλιών, μεταξύ των οποίων στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Make A Wish το 2019 και στη Βραδιά του Ευχαριστώ 2020 του Make A Wish Greece. Ταυτόχρονα, συμμετείχε στη media καμπάνια 2019 του οργανισμού αυτού. Με κάθε ευκαιρία η Κατερίνα χρησιμοποιεί την ιστορία της σαν πηγή δύναμης και αισιοδοξίας στην προσπάθεια μετάδοσης της ελπίδας στον κόσμο.

Maria Papadimitriou

Εικαστικός Καλλιτέχνης, Καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών
Η Μαρία Παπαδημητρίου είναι εικαστικός καλλιτέχνης και καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Είναι γνωστή ως καλλιτέχνης για την ικανότητά της να ενεργοποιεί συνεργασίες και συλλογικές δραστηριότητες που συνδέουν άμεσα την τέχνη με την κοινωνία. Το έργο της είναι διαδραστικό, ποικιλόμορφο με κοινωνικοπολιτικές αναφορές και κύριο άξονα τον τόπο και τον άνθρωπο. Εκθέτει διεθνώς από τη δεκαετία του ’90 σε διεθνείς Μπιενάλε και σε μουσεία ανά τον κόσμο. Το 2017 σε συνεργασία με τον Αμερικάνο καλλιτέχνη Rick Lowe ίδρυσαν τον κοινωνικό χώρο Victoria Square Project, ένα χώρο πολιτισμού για την γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας. Το 2003 κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και το 2016 της απονεμήθηκε από την Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας το παράσημο του "Αξιωματικού του Τάγματος του Φοίνικα για τους Ακαδημαϊκούς” .

Marina Staboli

Συνιδρύτρια της shift, Εκπαιδευτικός στη Σχολή Μωραϊτη
Η Μαρίνα Σταμπολή είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτος του ΕΜΠ. Έχει συμμετάσχει σε μελέτες αθλητικών, συγκοινωνιακών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών κτιρίων. Μεταξύ άλλων, έχει συμμετάσχει στη μελέτη του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας. Έχει διδάξει σε μαθητές από 5 έως 75 ετών και από το 2011 διδάσκει στη Σχολή Μωραΐτη. Στο Λύκειο ήταν υπεύθυνη των Ομίλων Design και Επιχειρηματικότητας, έχοντας διδάξει ζωγραφική, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο. Στο Δημοτικό, διδάσκει αρχιτεκτονική με LEGO®, βιομηχανικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα Future Lab. Είναι συνιδρύτρια της shift, ενός εκπαιδευτικού οργανισμού που σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα και εκδηλώσεις, για παιδιά και ενήλικες. Ασχολείται επίσης με τον γραφιστικό σχεδιασμό, τον σχεδιασμό αντικειμένων και τη ζωγραφική, έχοντας συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους και πωλητήρια μουσείων.

Markos Veremis

CEO, Ειδικός Marketing
Ο Μάρκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και των Πανεπιστημίων του Warwick και της Οξφόρδης. Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε στο Λονδίνο για τις διαφημιστικές εταιρείες McCann-Ericsson, Grey Advertising και DDB και ανέπτυξε τη διεθνή στρατηγική επικοινωνίας εταιρειών όπως οι Nestlé, The Coca-Cola Company, Smithkline Beecham, Johnson & Johnson και Sony Electronics. Το 2002 επέστρεψε στην Ελλάδα και, μαζί με τον Αλέξιο Βρατσκίδη, ίδρυσε την εταιρεία τεχνολογίας Upstream Α.Ε. Η Upstream γρήγορα αναδείχθηκε σε μία από τις πέντε πρώτες εταιρείες στον κόσμο στην παραγωγή λογισμικού για μάρκετινγκ μέσω κινητών τηλεφώνων (mobile marketing). Παράλληλα, είναι μέντορας της Endeavor και του Openfund, συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ι.Ο.Β.Ε., καθώς και στο εποπτικό συμβούλιο της διαΝΕΟσις. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος και έχει διακριθεί με το Βραβείο της EY Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2013.

Nefeli Birbakou

Υπεύθυνη Σχεδιασμού στη shift, Εκπαιδευτικός στη Σχολή Μωραΐτη
Η Νεφέλη Μπιρμπάκου είναι τελειόφοιτη στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς ρομποτικής ως μαθήτρια, στη συνέχεια ως προπονήτρια και ως κριτής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO. Μεγάλη της αγάπη οι παιδικές κατασκηνώσεις, στις οποίες συμμετέχει ενεργά, με διάφορους ρόλους. Η πρώτη της επαφή με την εκπαίδευση ξεκίνησε μέσα από ομαδικά παιχνίδια και team building activities. Διδάσκει μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Σχολή Μωραΐτη. Της αρέσει η μουσική, το μπάσκετ και τα LEGO Friends. Το μότο της είναι “Children must be taught how to think, not what to think.”. Είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία και τον σχεδιασμό των προγραμμάτων ρομποτικής της shift. Σχεδιάζει και διδάσκει το πρόγραμμα shift junior robotics.

Thomas Maloutas

Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας
Ο Θωμάς Μαλούτας σπούδασε Αρχιτεκτονική στην École Spéciale d’Architecture (Παρίσι) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Paris-X Nanterre, όπου εκπόνησε και τη Διδακτορική του Διατριβή στο πεδίο της Κοινωνικής Γεωγραφίας των Πόλεων. Το 2009 εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Έχει προσκληθεί για διαλέξεις και σεμινάρια στα περισσότερα ελληνικά και σε πολλά ξένα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων τα UCL, Berkeley και City University of New York. Η συμβολή του αφορά κυρίως την ανάδειξη των διαφορετικών μορφών και διαδικασιών κοινωνικού διαχωρισμού στο χώρο της ελληνικής πρωτεύουσας και των τρόπων που αυτές συνυφαίνονται με τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές διεργασίες.

Viron Kaldis

Καθηγητής Φιλοσοφίας
Ο ΒΥΡΩΝ Χ. ΚΑΛΔΗΣ, BA Honours (Kent), D.PHIL. (Oxford), είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας και Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου (ΑΚΕΔ) της Σχολής ΕΜΕΦΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Διευθύνει επίσης το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και Δικαίου, με εξειδικευμένη μελέτη στα πεδία των Mαθηματικών, της Κβαντικής Μηχανικής και της Συνείδησης, καθώς και της Τεχνητής Νοημοσύνης, Robotethics και Machine Learning. Έχει διδάξει ως καθηγητής σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, Βρετανία, Κύπρο και Κίνα. Η ακαδημαϊκή ενασχόλησή του καλύπτει συνδυαστικά την οντολογία, την φιλοσοφία των επιστημών και των κοινωνικών επιστημών, πολιτική θεωρία, και την ηθικο-πολιτική διάσταση της τεχνοεπιστήμης με έμφαση στη νανοτεχνολογία και στην βιοηθική του human enhancement και transhumanism.

Organizing team

John
Diakadonis

Athens, Greece
Organizer

Anthony
Kartalis

Co-organizer
  • Alexandra Konstantinou
    Operations
  • Ariadne Giannakou
    Partnerships/Sponsorship
  • John Dodouras
    Production
  • Katerina Papahela
    Marketing/Communications
  • Marina Fragkouli
    Operations
  • Markos Viagkinis
    Production
  • Sofia Papathanasiou
    Marketing/Communications
  • Stefanos Carras
    Curation
  • Ειδύλλη Σκλιβανάκη
    Partnerships/Sponsorship