UniversityofLjubljana
x = independently organized TED event

Theme: Spregledana perspektiva

This event occurred on
November 10, 2020
Ljubljana, Ljubljana
Slovenia

perspektíva - kar utemeljuje, upravičuje upanje v ugoden potek, izid:; ž, (SSKJ)

Letošnji dogodek TEDxUniversityofLjubljana* se z velikim zamikom vrača v virtualni obliki!
Na dogodku bodo svoje ideje delili štirje študentje Univerze v Ljubljani, skupno pa jim je, da vidijo, kar je ponavadi spregledano. Predstavili bodo svoje perspektive, tiste, spregledane.

Tako kot vsako leto, bodo vstopnice za virtualen dogodek brezplačne.

Kdo so naši govorci? Kako do povezave dogodka?
Vse in še več sledi kmalu!

Mi že komaj čakamo!
❌Ekipa TEDxUL 2020❌

——

*TEDxUniversityofLjubljana je licenčni dogodek organizacije TED. Ob konferencah z zaščitenim znakom TED (ang.: Technology, Entertainment and Design) so zasnovali program TEDx, pri čemer x pomeni neodvisno organiziran dogodek.

——
Ideje, vredne širjenja.

Študentski Kampus
Pivovarniška ulica 6
Ljubljana, Ljubljana, 1000
Slovenia
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Universityof­Ljubljana events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Amir Alibabić

Predsednik društva študentov invalidov Slovenije, paraplesalec, politolog
Kaj je zate spregledana perspektiva? “Beseda perspektiva se največkrat uporablja v likovni umetnosti, kjer se uporablja za način prikazovanja globine prostora. V prenesenem pomenu se besedo perspektiva uporablja za ugotavljanje pozitivne oziroma negativne prihodnosti (nekdo je ali ni perspektiven). Vedno se nanaša na stvari, ki so oddaljene od nas. Danes se vsi sprašujemo kakšna je naša prihodnost in, če je sploh perspektivna.” Včasih so določene perspektive spregledane, nejasne. Amir je paraplesalec na svetovnem nivoju, ki bo v svojem govoru spremenil, razjasnil vašo perspektivo na marsikaj.

Anja Cehnar

Psihologinja
Kaj je zate spregledana perspektiva? “Je pot, ki je še ne vidimo. Perspektivo spregledamo, ko nas je strah neznanega. Ko si dopustimo razmišljati širše, postanemo odprti za neznano in razgrne se nam nova perspektiva. Ta trenutek je fantastičen! Imamo občutek, da smo si osvetlili pot v temi. In z vsako novo perspektivo smo bolj svobodni, saj smo bližje spoznanju, da je poti neskončno.” Ena od tem, ki imajo neskončno perspektiv, so zagotovo psihedeliki. Do kam seže njihova uporabnost in kaj jo omejuje? Anja bo predstavila dejstva, ovire in dileme, ki jih prinaša “renesansa psihedelikov”.

Behare Rexhepi

Biologinja in ekologinja
Kaj je zate spregledana perspektiva? “Spregledana perspektiva je pogled na dogodek, stvar ali situacijo, ki je površinskemu očesu skrit. Je žarnica, ki zasveti, ko se znanja, izkušnje in občutenja povežejo v celoto in ustvarijo magičen trenutek odkritja. In kaj odkrijemo? Odkrijemo nov svet, nove možnosti in novega sebe.” Behare je ena od petih jamark, ki so lani preživele pet dni 1000 metrov pod zemljo. Govorila bo o izzivih in potrebni pripravljenosti, ki jo taka odprava zahteva ter o tem, kaj jamarje žene raziskovati globine podzemlja.

Miha Hafner

Docent na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani
Kaj je zate spregledana perspektiva? “Ljudje se običajno trudimo narediti dober prvi vtis in se pred drugimi pokazati z najboljše plati. Vendar vemo, da prvi vtis ni vedno pravi vtis in ko ljudi spoznavamo bolje in globlje, jih največkrat zanimive dela prav tisto, kar smo pri prvem vtisu spregledali. Verjamem, da enako velja tudi za vse ostalo, kar v življenju spoznavamo in želimo razumeti. Novi pojavi in koncepti, znanstvena odkritja ali družbena gibanja najprej pritegnejo našo pozornost iz najbolj očitne prespektive. Zares zanimivi pa postanejo, ko jih premotrimo iz prespektive, ki je bila na začetku spregledana.” Zares zanimiva tako postanejo razmišljanja ob povezavi nevroznanosti in prava. Miha bo govoril o dilemah in novih perspektivah, ki jih prinaša združevanje teh dveh področij.

Organizing team

Adela
Premate

Ljubljana, Slovenia
Organizer

Martina
Podgorsek

Ljubljana, Slovenia
Co-organizer
  • Aja Kovačević
    Partnerships/Sponsorship
  • Ajda Frankovič
    Curation
  • Anamarija Čuden
    Production
  • Karmen Recer
    Production
  • Lan Štokelj Wu
    Curation
  • Lea Košmrlj
    Curation
  • Mateja Petakovič
    Marketing/Communications
  • Mirjam Mercina
    Curation
  • Sara Pavlović
    Partnerships/Sponsorship