Ruše
x = independently organized TED event

This event occurred on
October 24, 2020
Ruse, Ruse
Bulgaria

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Dohodno Zdanie
4 Svoboda square
Ruse, Ruse, 7000
Bulgaria
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Ruše events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alexander Kumanov

Александър Куманов е магистър Международни отношения в УНСС, а понастоящем съорганизатор на Форум Ключ – мотивационно събитие, което дава сцена и възможност на изявени личности да споделят, какво ги вдъхновява. Той също така е обучител в 42Training и развива собствен подкаст “5 стотинки”. Една от темите, които най-много го вълнува е развитието на уменията на хората, отношението им към обществото и общностите. Това е и причината да е част от платформата на Форум Ключ за десета поредна година и винаги го е вълнувала темата за развитието на уменията организатор на Форум Ключ.

Atanas Enev

Атанас е дизайнер и предприемач, който обича иновациите и минималистичния дизайн. Отличен за един от Forbes 30 под 30 личности, които движат иновацията в България през 2019г. за работата му в сферата на еко дизайн и иновативни устойчиви материали. Съосновател на Biomyc – компания за устойчиви иновации и дизайн, която използва нови материали за създаване на екологично чисти продукти за опаковъчната и авто индустрията. Компанията създава първия продукт с напълно разградима опаковка от гъбен мицел и агрокултурен отпадък на българския пазар в началото на 2020 г. а днес работи с производствено планиране на Мерцедес Бенц, Германия за създаване на 3D принтирана авто част от растителен алтернатив на пластмасата. Biomyc събира множество интернационални отличия като най-добър европейски стартъп в наградите Startup Europe – категория Green, присъдено от европейския комисар по околната среда, морското дело и рибарство, Top30 Cleantech Startups в Еворпа според EIT (Европейски институт по иновация и технологиите) и награден финалист в Clim@ Compatition – където бе избрана от 240 световни компании в зеления сектор. Наскоро Biomyc бе избрана от над 1000 компании да участва в Startup Autobahn by Plug & Play – най-успешната платформа за иновация в Европа, където започна работа по пилотни проекти с Мерцедес Бенз.

Encho Danailov (Bate Encho)

Роден в гр. Русе през 1975 година. Той е художествен директор (Creative manager) на „Парк Боби и Кели – Патиланци“. Учи в НАТФИЗ “ Кр. Сарафов “ в класа на професор Атанас Илков със специалност “ актьорско майсторство за куклен театър“, по-късно става водещ на детското телевизионно шоу „Кой е по-по-най”. Бате Енчо е организатор и участник в много благотворителни и обществени дейности – посещение на домове за деца и болници, залесяване, почистване, работа с Полиция, Пожарна, Червения кръст, УНИЦЕФ, училища, детски градини, читалища, държавни и регионални институции, НПО и др. Освен това той е преподавател в НАТФИЗ по: актьорско майсторство за куклен театър, актьорско майсторство за пантомима, куклен дизайн/куклени конструкции, актьорско майсторство за анимационна режисура. В кариерата си има и много задгранични турнета в Гърция, Индия, Турция, Р. Корея, Македония, Югославия, Хърватска, Румъния, Русия, Чехия, Австрия, Германия, Швейцария, Япония. Бате Енчо е лауреат на десетки български и международни награди.

Georgi Kadrev

Георги Къдрев започва да се занимава с компютърно програмиране през 1995 г., когато е все още само 11-годишен. Няколко години по-късно, през 2004 г., започва и професионалната си кариера като софтуерен разработчик. През 2008 г. от „дивана вкъщи“ започва работа по проекта Imagga, който израства до е една от най-високо-технологичните продуктови софтуерни компании в региона. Към момента компанията е технологичен лидер в областта на разпознаване на изображения на база изкуствен интелект и е получавала множество международни признания, сред които:+ „Най-добър технологичен доставчик“ на конференцията South Summit ’15, връчена от НВ Кралят на Испания Филипе IV;+ Глобален победител в категория „Технологии за новини и медии“ на World Summit Awards ’16 организиран от ОН;+ „Глобален иноватор в областта анализ на изображения“ за 2016 г. според анализ на IDC. Imagga е разпозната като една от най-иновативните компании в България за 2018 г. измежду всички индустрии. Самият Георги е отличен и като един от „30 под 30“ от Forbes България за 2013 г. От 2009 г. насам също така преподава „Технологично Предприемачество“ в СУ, където цели да предаде колкото се може повече от натрупания през годините иноваторски и предприемачески опит.

Georgi Nenov

Георги Ненов e младеж по душа, изпълнен с ентусиазъм и вяра, че човек може да постигне всичко, което пожелае. Възпитаник е на 91 Немска езикова гимназия в София и Университета за Национално и Световно Стопанство. В последствие работи в различни международни компании в България (AECOM Ltd, Lufthansa Technik Logistic Services GmbH) като дори прекарва повече от година в Хамбург, Германия, в централата на Lufthansa Technik. Някъде в началото на 2018г. решава да напусне сигурната си, корпоративна работа и да се завърне в България, за да се фокусира върху своя принос за развитието на средата у нас. Този принос идва от първия му собствен проект – подкастът „Свръхчовекът с Георги Ненов“, на който той е създател и водещ. Свободното си време разделя справедливо между Неда (Жената на живота му!), предприемачеството, бразилското джу-джицу и любимия си мотоциклет. Често може да бъде забелязан да се разхожда със слушалки, защото аудио-книгите и подкастите са любим начин да събира информация и вдъхновение.

Maya Bobeva

Мая Бобева-Атанасова е съосновател на издателство „Клевър Бук“. През 11 от 21-те си години трудов стаж е била наемен служител – мениджър човешки ресурси във „ВМ Финанс Груп“, оперативен мениджър на „НЕТ ИС САТ“, изпълнителен директор на сп. „Мениджър“. Последните 10 години създава, издава, забавлява се и печели в собствената си компания „Клевър Бук“.

Maya Doneva

Мая Донева е изпълнителен директор на „Карин дом“ Варна- един от първите терапевтични центрове в България, който подкрепя деца със специални потребности и техните семейства, основан от Иван Станчов преди почти 25 години. В последните 10 години Мая развива своя размах като обучител към Европейския младежки форум в Брюксел, двигател и управляващ партньор на Социалната чайна във Варна, доброволец в различни социални каузи по света и майка на три деца. Около обучителната и лекторската си дейност е била в почти 40 държави на три континента. Темите за социалните иновации и ефективното управление са нейните теми без значение, в коя нейна роля я видите- на ръководител на 50 души екип в Карин дом, на ментор на младежи без родители в Чайната, като кандидат за общински съветник или като обучител в семинарната зала.

Miglena Hristova

Миглена е специалист “Привличане на участници” в “Заедно в час” от август 2018 година. През 2016 тя става част от шестия випуск участници в програмата на “Заедно в час” и две години преподава в СУ „Христо Ботев“ с. Горна Малина. Там тя е учител в следобедните занимания на ученици в начална степен и учител по предметен цикъл Философия на учениците в гимназиален етап. Миглена вярва, че от всеки член на обществото зависи светът, в който живеем. От личната ангажираност зависи и колко бързо ще постигнем позитивна промяна. Това са нейните причини да работи за каузата на “Заедно в час”. Тя вижда смисъл да работи за децата и вярва, че всяко дете има право да получи качествено образование. Миглена е завършила във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност Философия, Нов български университет със специалност Литература, книгоиздаване и медии и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” със специалност Начална училищна педагогика.

Mitko Kunchev

Mitko Kunchev is a mathematician - a teacher of mathematics. During his pedagogical career he has worked with prominent students in mathematics, who have won first places in national competitions. He is the author of 18 scientific articles on mathematics and various problems of education. His problem solutions have been published in the journal Crux Mathematikorum. As a result of working with Phil Budgel, England published the last article - "General Theory of Education". He currently works as a financial analyst and performs the duties of a municipal councilor in Ruse. He is married and has two children and two granddaughters.

Nikola Orloev

Проф. Никола Орлоев е създател на катедра промишлен дизайн към Русенски университет “Ангел Кънчев”. Той определя себе си като целеустремена личност, човек на идеите и интеграцията, ученолюбив, както се шегува той “до полуда” и стратег. Приема предизвикателството да участва в TEDxRuse, защото там ще срещне млади, целеустремени личности, които за него са “среща с бъдещето”.

Nikolay Sabev

Роден през 1960 година в град Русе, Николай Събев получава основното си образование в училище “Отец Паисий”, а по-късно се премества в гимназия “Христо Ботев”, в родния град. Избира транспорта като своя професия още в ранните си години и постъпва да учи “Експлоатация на флота и пристанищата” във Военноморското училище “Н.Й.Вапцаров” – Варна. Няколко години след това, придобива и втора, икономическа специалност в УНСС, в София. Кариерата си стартира в БРП- Русе, където работи в периода 1983 – 1993 година. Там той заема позиции като помощник капитан, инструктор повишаване квалификацията, съветник по международните въпроси и ръководител направление “Маркетинг”. През 1993 година напуска БРП Русе и основава Еконт.

Peter Zhivkov

Петър Живков e с респираторни проблеми от дете. През 2017 създава AirLief. Компанията създава безплатното мобилно приложение, което надгражда данните за качеството на въздуха със здравна информация и лични препоръки и за кратко време намира потребители в 74 държави в света. Също така компанията започва производство в България на маски предпазваща от вируси, бактерии и фини прахови частици. AirLief е първият български стартъп, участвал в акселетаторската програма на MIT, а в края на април тази година печели българския финал на конкурса PowerUp на Eвропейския институт за иновации. Между 2013 и 2016 година работи като инженер и живее в Холандия, Франция, Испания, Виетнам и Камбоджа. Завършва ТУ Делфт, Холандия. В момента е докторант по приложна информатика в Българска Академия на Науките.

Radina Popova Petar Zaharinov

Технологичното дуо Радина Попова и Петър Захаринов са основатели на стартъп компанията DiFOLD. Тяхната оригами бутилка дебютира в краудфъндинг платформата Kickstarter и набра $136,789 за 30 дни. Радина е маркетолог и има солиден опит в бизнес развитие и брандинг. Завършила бакалавърската степен в Англия, специалност “Маркетинг” и магистърска степен в Барселона, специалност “Иновации и предприемачество”. Петър е изобретателят и продуктовия дизайнер на бутилката. Той е архитект по образование, но истински иноватор по душа. Работата му е вдъхновена от предизвикателните геометрични системи, а трудът му разпознат от издателства като Wired, Fast Company, The Verge и прочее.

Vencislav Gaydarzhiev

Vencislav is a managing director of Alcatraz AI - a platform that develops facial recognition solutions that substitute the traditional badges and cards to grant physical access to venues. Before that he worked at NVIDIA where he's been in charge of integrated multimedia systems for projects like Tesla Model S, BMW and Audi. He's also worked for Apple for a while and assisted in building the first Face ID functions in iPhone and iPad

Yasen Rusev

Ясен Русев- 36 години, от Русе- завършва английската гимназия в града, след това учи във Варна, живее и работи във Виена и се установява в София. Кариерният му път преминава от стажант през търговски директор в голяма австрийска компания до съосновател на собствена компания- ESCREO- няколко години по- късно. Компанията му e разпознаваема с продукти (най- известен от които- боята за бяла дъска), които стимулират продуктивната и творческа работна среда в офисите на малки и големи компании в България, Румъния, Англия, Германия и САЩ. От това лято стартира още един проект, свързан с продуктивност на открито- т. нар. мобилни работни пространства. Първото такова място е Beach Hub Kavatsi- все още единственото по рода си споделено работно пространство на самия бряг на морето в България.

Organizing team

Nikola
Ilchev

Ruse, Bulgaria
Organizer