BratislavaWomen
x = independently organized TED event

This event occurred on
December 8, 2019
Bratislava, Bratislavský kraj
Slovakia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Nová Cvernovka
Račianska 78
Bratislava, Bratislavský kraj, 83102
Slovakia
Event type:
TEDxWomen (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Bratislava­Women events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Bianka Urbanovská

Instructor of the "empowerment self defense" (ESD)
Ako študentka udržateľného rozvoja na Kostarike sa Bianka dostala na kurz sebaobrany z pocitu bezmocnosti, ktorý tam drvivá väčšina žien a dievčat zažíva na dennom poriadku, keď na ne trúbia, kričia a cmukajú muži na ulici. V tomto kurze však našla viac ako len dobrý spôsob, ako udrieť či kopnúť – naučila sa stanoviť si bezpečné hranice, byť asertívna a sebavedomá a použiť svoj hlas. Tým si rozšírila zručnosti sebaobrany na celé spektrum situácií. Tento silu dodávajúci zážitok ju motivoval sa ďalej zlepšovať, aby mohla sebaobranu nielen vedieť, ale ju aj učiť. Preto sa v lete 2018 zúčastnila inštruktorsého tréningu uskutočneného organizáciou ESD Global v New Yorku, kde sa stala inštruktorkou "empowerment self defence" (ESD). Okrem toho sa zúčastnila aj tréningu IMPACT v Londýne, kde s tímom tréneriek ESD asistovali pri kurzoch adrenalínovej sebaobrany. Popri svojej práci grafickej dizajnérky učí ESD pod názvom ZA SEBA.

Divadelné predstavenie MORENA

Theater performance
Andrea Bučko a Dominika Kavaschová Úryvok z predstavenia Slovenského národného divadla Morena je malá sonda do vnútorného sveta ženy na prelome tridsiatky. Predstavenie prináša mnoho hudby, vtipných i dojímavých situácií a jedného muža v podaní Matúša Kvietika, ktorý na to všetko môže mať úplne iný pohľad. Je to celé príjemne uštipačné, vtipné a zároveň veľmi láskavé.

Erika Mészárosová

Author of the project Women in the Slovak National Uprising
Erika je autorkou projektu Ženy v Slovenskom národnom povstaní, v ktorom sa zaoberá ženami, na ktoré zabudla história. Ženami, ktoré bojovali za vlasť, ženami, ktorým vzdáva hold prostredníctvom historickej revízie a rekonštrukcie pamäte. Vytvára angažované eventy vo verejnom priestore, ktoré sa odohrávajú na konkrétnom mieste, o konkrétnom príbehu, o konkrétnej žene tak, aby obnovila v danej komunite pamäť a zbúrala stereotypný pohľad na ženy v Slovenskom národnom povstaní. Je absolventkou Ateliéru Kocept-objekt-instalace na Fakulte umění v Ostrave a produkčnou a kurátorkou galérie Podlaha.

Matúš Ježo

Professional parent
Matúš je povolaním grafik, kameraman a strihač. Okrem toho je vľak aj profesionálny rodič a otec na rodičovskej dovolenke. Za posledných pár rokov nadobudol veľmi bohaté rodičovské skúsenosti. Okrem dvojnásobnej rodičovskej dovolenky so svojimi deťmi odchoval štyri deti z detského domova ako profesionálny rodič. Počas svojho profesionálneho rodičovstva mal v starostlivosti dvoch novorodencov po sebe a dvoch súrodencov vo veku 2–4 roky. Spätne na toto zatiaľ najnáročnejšie životné obdobie napriek tomu spomína ako na jedno z najdôležitejších a najzmysluplnejších rozhodnutí svojho života. Žije v Bratislave s manželkou a dvoma malými deťmi. Aktuálne je opäť na rodičovskej dovolenke so svojou mladšou dcérou.

Monika Prikkelová

Professional dancer
Monika priniesla na Slovensko tanečný štýl Vogue, ktorý vznikol v LGBTQ komunite v New Yorku v 60. rokoch minulého storočia. Je profesionálna tanečnica, choreografka, učiteľka tanca, manažérka tanečnej agentúry mondance, svetelnej show Tron Girls, a organizátorka Ball of Shame. Od školských čias bolavášnivou tanečnicou, preto po vyštudovaní Fakulty managementu na UK založila tanečnú agentúru mondance, vďaka ktorej sa z jej hobby stala aj jej práca. Popri komerčných projektoch stíha budovať na Slovensku a v Česku komunitu, ktorá sa zaujíma o Vogue. Vogue je tanečný štýl, no Monika ho radšej nazýva terapiou za pomoci pohybu do hudby a módy. Vogue nemení len pohľad na svet, Vogue mení tvoj svet!

Paper Moon Trio

Music band
Paper Moon Trio vzniklo v roku 2013. Jeho členky sa stretli už v roku 2009, kedy spolu začali účinkovať v orchestri Bratislava Hot Serenaders. Vo výnimočnom kolektíve špecializovaných interpretov takzvaného “starého jazzu” si osvojili originálnu techniku spievania, a práve tá je nosným pilierom ich autentického prevedenia piesní z dvadsiatych až štyridsiatych rokov minulého storočia. Aranžmány pre svoje obsadenie si tvoria samé, na základe poctivého odpočúvania originálnych nahrávok. Inšpiráciou sú im skupiny ako Boswell Sisters, Mills Brothers, ale aj Tri dievčatká či Sestry Allanovy. V roku 2015 Paper Moon Trio účinkovalo v programe festivalu “Golden Age Festival” popri jazzových zoskupeniach Fats Jazz Band a Boba Jazz Band. V roku 2016 sa dostalo vďaka diváckemu hlasovaniu medzi “mladé talenty”, ktoré vystúpili v rámci festivalu “Bratislavské jazzové dni” a umiestnilo sa na prvom mieste v súťaži “Jazz START UP”. V roku 2018 vyšiel ich debutový album s názvom Teba vrúcne milujem.

Sandra Giňová

Omama
Sandra, celým menom Alexandra Giňová, má dve deti a žije v Zborove v bardejovskom okrese. Hoci sa narodila v rómskej osade, od mala túžila po lepšom živote a osobnom raste. Vlastným úsilím a samovzdelávaním sa jej nakoniec podarilo preťať bludný kruh generačnej chudoby a dostať sa z chatrče. Dnes býva v nízkoropočtovom domčeku vedľa osady, na ktorý si sama vybavila hypotéku. Je jednou z 10 Omám OZ Cesta von, ktoré pomáhajú a radia rómskym rodičom ako sa starať a stimulovať deti od 0 do 3 rokov. Omamy však nevplývajú len na život malých detí, ktorým včasnou intervenciou pomáhajú zlepšiť štartovaciu čiaru pre život, ale vplývajú aj na život celej komunity, ktorá sa pod ich vplyvom pomaly transformuje.

Sandra Silná

Pastor of the Czechoslovak Hussite Church in Brno
Sandra je 13 rokov farárkou Cirkvi československej husitskej v Brne. Vyštudovala Karlovu univerzitu v Prahe aj Masarykovu univerzitu v Brne, kde si ďalej robí doktorát z enviromentalistiky. Popri vysokoškolskom vzdelaní však považuje za dôležité mať v rukách aj nejaké remeslo, a tak sa tiež učí byť sládkom. Na svojej fare v Brne organizuje spoločné obedy a koncerty. Varí pivo značky Božínku! a farskú záhradu pretvára na komunitnú, v ktorej zároveň chová aj včely. Má syna Heřmana a venuje se budovaniu širokej komunity ľudí okolo svojej farnosti, pretože v tom vidí jeden zo zmyslov cirkvi v 21. storočí.

Veronika Vadovičová

Slovakian paralympic shooter
Ako reprezentantka Slovenska v športovej streľbe zdravotne postihnutých získala Veronika päť paralympijských medailí a je niekoľkonásobnou majsterkou sveta. Narodila sa s rážštepom chrbtice. Napriek tomu vyštudovala Aplikovanú telesnú výchovu na univerzite Palackého v Olomouci a k tomu aj Sociálnu prácu na Vysokej škole sv. Alžbety v Bratislave. Momentálne študuje trénerstvo športovej streľby na Fakulte telesnej výchovy a športu v Bratislave. Jej životným heslom je: "Prekážky sú na to, aby sa prekonávali, nie aby nás zastavili."

WO|V|EN Danica Pišteková a Veronika Michalíková

Shared platform of ideas
WOVEN je tvorivé zoskupenie štyroch architektiek – Anna Cséfalvay, Marianna Maczová, Veronika Michalíková a Danica Pišteková). Spoločne sa venujú rôznym typom projektov, ako sú priestorové inštalácie, výstavné systémy, atypický mobiliár či drobné stavby. Zaujíma ich experimentovanie s rôznym materiálom a testovanie priestorových konceptov. Okrem toho už sedem rokov organizujú letnú školu pre študentov (architektúry, dizajnu, krajinnej architektúry...) s názvom [1:1] WORKSHOP. Pod vedením skúsených lektorov účastníci za dva týždne navrhnú a postavia atypický objekt z dreva, ktorý sa stáva súčasťou verejného priestoru.

Organizing team

Rastislav
Geschwandtner

Bratislava, Slovakia
Organizer

Peter
Jancar

Bratislava, Slovakia
Co-organizer