Szeged
x = independently organized TED event

Theme: Smartly Connecting world

This event occurred on
October 5, 2019
Szeged, Szeged
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

IH rendezvényközpont
6721 Szeged, Felső Tisza-part 2, Magyarország
1.
Szeged, Szeged, 6721
Hungary
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Szeged events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Bácsi Éva, Garai Tímea

Senior Marketing Manager | Senior Loyalty Strategist, Antavo
Egyenesen az Antavotól érkezik a TEDxSzeged színpadára Bácsi Éva és Garai Tímea, akik a vásárlói hűségprogramok világába kalauzolnak el bennünket. Szó lesz arról is, hogy hogyan lehet lépést tartani az álladóan változó vásárlói szokásokkal. Mindketten a Szegedi Tudományegyetemen szerezték meg a diplomájukat és senior pozíciót töltenek be az Antavo szegedi irodájában.

Dr. Ibrahim Ádám

PhD jelölt, társalapító: ExiPay
A modern világ egyik hozadéka a kriptovaluták megjelenése. Te el tudnád képzelni, hogy pár év múlva már nem a hagyományosnak számító fizetőeszközök lesznek az uralkodóak? dr. Ibrahim Ádám előadása a kriptoeszközök egy speciális csoportjára fókuszál, az újdonságnak számító city tokenekre. A tokenek alternatív pénzügyi eszköz mivoltuk mellett, az alapul szolgáló technológia fejlődésével ma már okos szerződések, nyilvántartások, állapotot, adatot, tényt igazoló bizonyítási eszközök, valamint tulajdoni jogviszonyt megtestesítő értékhordozók is lehetnek.

Dr. Karsai Krisztina

Egyetemi tanár, intézményvezető, SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete
Dr. Karsai Krisztina büntetőjogász, a Szegedi Tudományegyetem jogi karán oktat és kutat, továbbá a Bűnügyi Tudományok Intézetét is vezeti. 2011-ben habilitált és 2014 óta professzor. Európai egyetemek állandó meghívottja, vendégprofesszora az Isztambuli illetve a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemnek, valamint Dél-Amerikában is tartott már előadást. Eredményes tehetséggondozási tevékenységéért Mestertanár Aranyérem kitüntetést kapott, viseli az Európai Bizottság által odaítélt Jean Monnet professzori címet, és tudományos munkájáért megkapta a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozata kitüntetést is.

Dr. Lukovics Miklós

Docens, SZTE GTK
Dr. Lukovics Miklós okleveles közgazdász, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának docense, valamint tagja az Arizona State University felelősségteljes innovációval foglalkozó kutatócsoportjának, ahol a feltörekvő technológiák társadalomtudományi vetületeit vizsgálják. Alapító tagja és vezető szakértője az EMFIE – Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesületnek, mely a poszt-szocialista országok vonatkozásában fejleszt és valósít meg innovációs projekteket. Érdeklődési körének fókuszában napjaink legforróbb technológiai újdonságainak gyakorlati aspektusai állnak. Olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy fel vagyunk-e arra készülve, hogy önvezető autókkal találkozzunk az utcán, vagy hogy milyen nem szándékolt negatív mellékhatásai lehetnek a mesterséges intelligencia elterjedésének.

Dr. Prónay Szabolcs

Marketingszakértő
Dr. Prónay Szabolcs az SZTE Gazdaságtudományi Karán végzett okleveles közgazdászként, és 2011-ben itt szerzett doktori fokozatot fogyasztói márkahűség vizsgálatának témakörében. A European Marketing Academy tagja és nemzetközi konferenciáinak rendszeres előadója, továbbá a legjelentősebb hazai marketing közösség (EMOK) elnökségi tagja. Előadásában az újonnan kialakuló fogyasztási szokásokat vizsgálja majd.

Dr. Simon Norbert

üzletember, Toastmasters Szeged alapító tag
Dr. Simon Norbert a Szegedi Tudományegyetemen szerezte meg elsőként gazdasági agrármérnöki, későbbiekben pedig jogász diplomáját. Az üzleti szférában dolgozik mint tanácsadó, de emellett óraadóként a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán is tanít, és megpróbálja gyakorlati tapasztalatait a hallgatóinak átadni.A szegedi Toastmasters retorika klub alapító tagja, egyik ötletgazdája és szervezője a Prezilimpia országos prezentációs tehetségkutató versenynek. Szívügye az üzleti kommunikáció és a vezetői készségek fejlesztése. Munkája során rendszeresen dolgozik együtt vezetőkkel, és szembesül azzal, hogy egyre nagyobb problémát okoz a döntések meghozatala. Válaszokat keres arra a kérdésre, hogy az okos eszközök, alkalmazások mennyiben segítik vagy éppen nehezítik meg a döntéseket.

Dr. Weiczner Roland

anatómus igazságügyi orvostan szakorvos
Dr. Weiczner Roland Szegeden szerzett általános orvosi diplomát, idegrendszert kutatott és orvostanhallgatóknak oktatott anatómiát. Jelenleg az ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézetének egyetemi adjunktusa. Előadásában a következő kérdésekre keressük a választ: Milyen formában létezhetünk tovább a fizikai test halála után? Átültethető-e az emberi fej egy másik testre? Készíthetünk-e másolatot az emberi tudatról számítógépes háttértárolóra

Duda Ernő

Alapító, befektető, tanár, Szikra Iskola
Duda Ernő – a Solvo Biotechnológiai Zrt. vezérigazgatója és alapítója Előadása során olyan manapság égető kérdésekkel foglalkozik, mint a munkaerőpiac és a valós tudás megszerzésének a módjai. Hozzáértését mi sem támasztja jobban alá, mint az a több mint húsz vállalkozás, amelynek alapításához ő is hozzájárult. A Szegedi Tudományegyetem címzetes docenseként pedig többek között vállalkozástant is tanít.

Györgyey János

Növénybiológus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa
Dr. Györgyey János növénybiológus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa az eltelt évtizedek során növényi gének kifejeződését és azok egyedfejlődésben, sejtosztódásban, alkalmazkodásban betöltött szerepét vizsgálta. Munkája során elengedhetetlen a különböző géntechnológiai módszerek eszközként való használata, ennek során szembesült azzal a félelemkufárkodó kampánnyal, ami az ezredforduló óta – Magyarországon különösen hatásosan – a géntechnológiával létrehozott növényekkel szemben folyik. Úgy véli, szemléletváltásra van szükség a közgondolkodásban: a jogi szabályozástól a környezettudatosságig minden területen el kell szakadnunk a jelenlegi, eljáráson alapuló általánosítástól ahhoz, hogy a növényi géntechnológiai fejlesztéseket a helyükön tudjuk kezelni.

Kaszás Zoltán

Vezérigazgató, T-Systems Magyarország
Vezérigazgató, T-Systems Magyarország

Kazinczi Csaba

okleveles pszichológus
Kazinczi Csaba okleveles pszichológus, alapítótagja a Mindset Pszichológia Szeged csoportnak, valamint a diákok tudományos kutatómunkáját támogató StatOkos – Statisztikai és Módszertani Adatbázis is az ő fejéből pattant ki. Előadásának témája az emberi agy adaptív fejlődése a fizikai környezetünkben. Az őskortól a jövőig tartó történetben megtudhatjuk például, hogyan lesz egy post-it-ből memóriatár, a Facebook mely agyi funkcióinkat tehermentesíti, illetve milyen „bizarr szerelem” bontakozik ki a szemünk láttára biológiai és mechanikus intelligencia között.

Kormányos Ákos

Pszichológus, a szegedi Onkoterápiás Klinika munkatársa, költő
Kormányos Ákos pszichológus, író, bölcsész. Természettudósként indult, biológia diákolimpián képviselte Magyarországot az Amerikai Egyesült Államokban, majd egy nagy váltással bölcsész lett. Szegeden végezte pszichológiai tanulmányait, de párhuzamosan filozófiát, esztétikát is hallgatott. Jelenleg Szegeden az Onkológián dolgozik pszichológusként. Idén jelent meg első verseskötete Paraván címmel. Drámáját a Szegedi Nemzeti Színházban mutatták be szintén ebben az évben.

Mészáros Péter

Slam Poetry Szeged főszervező
Mészáros Péter egy olyan fiatalember, aki folyamatosan új dolgokat hoz létre számos közösség számára, szervezői és előadói képességeivel egyaránt nyomot hagy a kulturális és a tudományos élet színterein országszerte. Előadásából kiderült, hogy milyen jövő vár az írott, lírai szövegekre egy online, vizuális ingerekkel telezsúfolt világban!

Podani Krisztina

Pszichológus, Könnyekből Mosoly Pszichológia
Mindig is kerested a módszereket, amelyekkel a boldogság elérhető és fenntartható? Az online világ térhódítása korában ez nem egyszerű feladat, ugyanis a közösségi média befolyása nagyban kihat pszichénkre. Podani Krisztina, a Könnyekből Mosoly Pszichológia okleveles pszichológusa előadásán ezekről a témákról lesz szó

Rátai Dániel

Lead Consultant, EPAM Systems Kft.
Rátai Dániel feltaláló, informatikus. 14 benyújtott szabadalmát jegyzik. Még nem töltötte be huszadik életévét, amikor Leonar3Do elnevezésű találmánya a világon elsőként tette lehetővé, hogy egy teljesen átlagos személyi számítógépet komplett virtuális valóság berendezéssé lehessen alakítani. 2005-ben találmányával az Intel ISEF-en, a világ legnagyobb ifjúsági tudományos versenyén 6 első díjat nyert az arizonai Phoenixben. Magyar indulónak sem előtte, sem azóta nem sikerült ezt elérnie. Többek között átvehette a Gábor Dénes-díjat, a Magyar Örökség Díjat a Magyar Tudományos Akadémián, az Intelius International Enterpreneurship díjat a New York-i tőzsdén, valamint elnyerte a The Tech Award-ot is, ami a Szilícium-völgy egyik legjelentősebb díja, mellyel az emberiség javát leginkább szolgáló technológiák alkotóit jutalmazzák. Jelenleg az ELTE-n egy új programozási paradigma létrehozásán dolgozik, valamint Lead Consultant az EPAM-nál.

Takács Szabolcs

szerző: 30as nyugdíjas blog
Takács Szabolcs 12 éves karrier után, 34 évesen emberkísérletbe kezdett saját magán. A FIRE életmód követője lett, abból próbál megélni, amit korábban félretett pénze hozamként meg tud termelni.💸 Bár ezt az életmódot maga is leginkább a “korai nyugdíjazás” szófordulattal írja le, a napjait közel sem tölti semmittevéssel. Fizetett hobbiként néha kamionsofőr, máskor jógaoktató, esetenként pénzügyi tanácsadó, vagy éppen előadásokat tart pénzügyi témákban. Azt gondolja, hogy sok ember tévesen azonosítja a vágyait, amikor azt hiszi, a semmittevésre vágyik. Tapasztalata szerint a többség sokkal inkább arra vágyik, hogy azt csinálhassa, amit csinálni szeretne, hogy kedvére alkothasson.

Veszprémi Szilveszter

költő, blogger: Egy meleg srác olvas
Veszprémi Szilveszter júniusban végzett az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar magyar szakán. Azonkívül, hogy verseket ír, slam poetry-t ad elő és rajong az olvasásért és az irodalomért, két és fél éve vezet egy könyves blogot, amely az Egy meleg srác olvas címet viseli. Blogján az LMBT+ témát érintő könyvekről és az olvasmány élményeiről mesél egy folyamatosan épülő és fejlődő közösségben. Előadásában a blog létrehozásának szándékairól, körülményeiről és motivációiról fog mesélni. Saját példáján keresztül mutatja be, hogy hogyan lehet kiaknázni egy olyan témát, amelynek nincs még felülete, és hogyan vállhatunk a webkettő által mi magunk is egy olyan tartalom elkészítőjévé, amit mi is szívesen olvastunk volna, és aminek addig csak a hiányát éreztük.

Organizing team

Adél
Szabó

Szeged, Hungary
Co-organizer
  • David Márki
    Operations
  • Gömöri Esther
    Operations
  • János Mikó
    Operations
  • Réka Dr. Dobó
    Operations
  • Zsófia Oláh
    Operations