Ljubljana
x = independently organized TED event

Theme: Živimo prihodnost

This event occurred on
November 16, 2019
Ljubljana, Ljubljana
Slovenia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Cankarjev dom
Prešernova cesta 10
Ljubljana, Ljubljana, 1000
Slovenia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Ljubljana events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ain't Harmony

Performing artist
Skupina Akademije za glas, ki nastopa pod imenom Ain't Harmony, je skupina punc, ki je vsaka za sebe solistka, skupaj pa si delijo strast do petja harmonij. Srednješolka, 3 študentke in pedagoginja v zadnjem času vse več nastopajo na različnih dogodkih. Pravijo, da najbolj uživajo, ko skupaj pojejo različne tuje ali slovenske priredbe, se sladkajo z bonboni ali družijo ob kavicah.

Aleš Špetič

Entrepreneur
Aleš je podjetnik, ki vodi svoje četrto mednarodno podjetje. Trenutno večino časa preživi v Londonu, kjer v podjetju razvijajo naprave za kontrolo dostopa s pomočjo povezanih tehnologij. Je mentor startup podjetnikom in predavatelj podjetništva na Fakulteti za računalništvo v Ljubljani. Aleš je računalničar po duši, ki je svoje znanje nadgradil tudi s podiplomskim šolanjem iz poslovnih ved v ZDA in magisterijem iz hitre rasti tehnoloških podjetij. Rad uživa življenje, 5 let je bil je založnik slovenskega vinskega vodiča, je izšolani slaščičar in odličen kuhar, kot prostovoljec pa sodeluje v projektu Božiček za en dan.

Beti Vidmar

Young Researcher
Beti je mlada raziskovalka na Katedri za mikrobiologijo in mikrobno biotehnologijo Biotehniške fakultete. Zase pravi, da jo je svet mikroorganizmov odnesel že zelo zgodaj. Danes pa, tekom doktorata, z mentorico doc. dr. Mašo Vodovnik in somentorico prof. dr. Romano Marinšek Logar prve v Sloveniji raziskujejo razgradnjo keratinskih odpadkov s pomočjo mikrobov v agroživilski industriji. Beti je zelo aktivna tudi pri ozaveščanju in širjenju znanosti med ljudmi. Je članica ekipe Znanost na cesti, sodelovala je pri večih znanstvenih slamih, med drugim tudi na evropskem znanstvenem slamu, kjer je septembra 2019 predstavljala Slovenijo. Njena vizija je vpeljati čim več projektov iz laboratorija v prakso, na tej poti pa jo vodi le ena misel: »Za radovedno glavo je ves svet laboratorij.«

Brane T. Červek

Certified survival instructor
Brane T. Červek, certificirani inštruktor preživetja v naravi ustanovitelj in vodja prve profesionalne šole preživetja v naravi S.S.F.N. (The School of Survival From Nature - Special Forces Training) z mednarodnim certifikatom v Sloveniji. Deluje že več kot 30 let in zagotavlja strokovna izobraževanja in usposabljanja veščine preživetja v naravi tako na civilnem, kot vojaškem področju. V tem časovnem obdobju je prejel povabilo iz strani avstralske vladne organizacije “Department for Aboriginal Affairs, South Australia” za raziskavo tehnik preživetja avstralskih staroselcev in med njimi živel dve leti. Kot prvi evropejec je bil posvojen v štiri plemena Ngarinyin, Wororra, Wunambul in Kerraywoorroong, ki so ga vzela za svojega. V okviru vojaških programov je uril in usposabljal že številne domače in tuje vojake iz specialnih enot ter izvidnike in pilote. Sodeloval je z vojskami ZDA, Velike Britanije, Avstralije in Francije. Prejel je številne vojaške pohvale in nagrade.

Luka Snoj

Head of the Department of Reactor Physics
Luka je vodja odseka za reaktorsko fiziko, raziskovalec na Institutu Jožef Stefan in izredni profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Po doktoratu je leto dni raziskoval fuzijske reaktorje na Centru za fuzijsko energijo v Culhamu v Angliji. Ukvarja se z vprašanjem, kako kreirati zvezde na Zemlji. Zaveda se pomembnosti energije za razvoj človeštva ter obenem ohranjanja naravnega ravnovesja. Želi si, da bi se o tako pomembnih temah, kot je energijska prihodnost človeštva, pogovarjali v nerazgretem ozračju. Blizu so mu renesančne vrednote in vrednote znanosti. Je večni iskalec resnice in novih spoznanj.

Matevž Dular

Professors at the University of Ljubljana
Kljub temu, da je tematika, s katero se ukvarja in jo raziskuje, poznana že več 100 let, smo njeno potencialno uporabo tudi z njegovo pomočjo bolje spoznali šele v zadnjih letih. Je eden najmlajših rednih profesorjev na Univerzi v Ljubljani in eden izmed 5-ih raziskovalcev v Sloveniji, ki mu je uspelo na razpisu Evropskega znanstvenega sveta (ERC) pridobiti sredstva za bazično raziskovanje kavitacije in njenih možnih aplikacij pri čiščenju voda. Pravi, da je z dinamiko tekočin obseden, saj je to eno najbolj zahtevnih, hkrati pa najbolj estetskih področij strojništva. Pri njegovem delu se redno srečuje z eksplozijami, sicer človeškim očem skritim, posledice le-teh pa so lahko poškodbe na ladijskih propelerjih, razbiti ledvični kamni, uničeni rakavi tumorji. Njegova želja je, da bi lahko s pomočjo kavitacije nekoč razgrajevali viruse in bakterije, ki jih lahko najdemo v vodi.

Milan Gabor

Computer programmer
Nekdanji računalniški programer, ki je po nekaj letih razvoja programske opreme ugotovil, da je programsko kodo lažje razbijati in hekati, kot pa razvijati. Od takrat naprej se je preusmeril v etično hekanje. Je etični heker po duši in telesu in v tem neizmerno uživa. Poleg hekanja se uči vodenja podjetja, loteva izzivov komponiranja vseh aktivnosti v družinsko življenje in skrbi za to, da so predavalnice med njegovimi predavanji vedno polne smeha in hekerskih trikov. Izjemno uživa v predavanjih širom sveta in posredovanju njegovega znanja širokemu spektru občinstva. Poleg tega organizira največje in najbolj zanimive hekerske konference v Sloveniji, podpira podobne dogodke v bližnji in daljni okolici ter rad tekmuje v reševanju hekerskih izzivov. Ko ne dela drugega, pa v svojem okolju vzgaja nove generacije etičnih hekerjev.

Nataša Nahtigal

Vocal coach
Nataša je zdravnica, ki je pustila zdravniški poklic ter svoje življenje posvetila strasti do petja in raziskovanja človeškega glasu ter se v tujini izšolala za poklic “vocal coacha,” t.j. trenerja za glas. Leta 2007 je odprla svoj pevski studio, kasneje pa Akademijo za glas, kjer skupaj z ekipo učiteljev petja širijo sporočili: “Petje je zakon” in “Vsak lahko poje.” Z enostavnimi razlagami želi ljudem predstaviti, kako deluje človeški glas in da je glas kot mišica, ki jo lahko natrenira vsak. S tem znanjem lahko ovržemo mit, da so nekateri z dobrim glasom rojeni, drugi pa ne. Glas je velik del naše entitete in pomembno je, da ga imamo radi. Natašo medicina pomalem še vedno spremlja. Preko delavnice "Nega glasu" pevcem in učiteljem po slovenskih šolah predstavlja vaje, s katerimi lahko vsakodnevno skrbijo za glas in ga ohranjajo zdravega.

Tina Bregant

Doctor of Neuroscience
Tina je doktorica znanosti s področja nevrologije, docentka, specialistka pediatrije, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, zdravnica in mama treh otrok. Že v srednji šoli jo je pričela zanimati kilo in pol težka, želatinozna struktura v naši glavi. Nato pa jo je življenje ob stiku z romunskimi sirotami, ki so drastično občutile posledice totalitarnega režima, postavilo pred najpomembnejšo nalogo, ki jo odrasli lahko imamo: to je skrb za otroke. Od takrat dalje ve, da je to v resnici skrb za našo prihodnost. Tina je zaposlena v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik, veliko predava, piše in je redna gostja v medijih. Njene temeljne vrednote so svoboda, avtentičnost in zvestoba sebi, odgovorna skrb zase in za druge ter enakovrednost vseh živih bitij.

Urša Zgojznik

Ecologist
Urša je radovedna, rada pogleda tudi tja, kamor drugi nočejo, pri vseh stvareh, kamor vlaga znanje in čas, pa jo vodi načelo, da lahko vsak posameznik s pozitivno naravnanostjo in aktivnim delovanjem doda pomemben delež družbi. Zanimajo jo ekologjija, “zero waste” način življenja in krožno gospodarstvo. Z društvom Ekologi brez meja so organizirali največjo okoljsko akcijo v zgodovini Slovenije Očistimo Slovenijo, ki je leta 2012 aktivirala 14% Slovencev.

Younite Project

Band
The Younite band is represented by two young musicians and friends, Iza Leskovšek and Jakob Zlatinšek. The love of music and the desire to create has been around for them since elementary school, when they first performed together in first grade. Over the years, appearances have taken place at cultural events and concerts, including several appearances with Nina Pušlar. In the following years, they both devoted themselves to educating and perfecting their talents. Iza attended singing lessons with Ana Bezjak and Natasha Nahtigal, while Jakob was perfecting his piano skills with Aleš Beriša, from Tabu. A few years ago, the idea of working together was born again. In 2018, under the name Younite, they released the song “Junija” with an associated video and half a year later the song “Noči”. Both tracks became part of the film Julija released this year. Younite is currently making new music, performing at many cultural events and preparing for the future.

Organizing team

Nika
Mocnik

Ljubljana , Slovenia
Organizer

Grega
Čufer

Ljubljana, Slovenia
Co-organizer
  • Marko Cafnik
    Post production
  • Maruša Mali
    Production
  • Matic Jazbar
    Operations
  • Monika Graj
    Marketing/Communications