EGER
x = independently organized TED event

Theme: Utak

This event occurred on
November 16, 2019
2:00pm - 7:00pm CET
(UTC +1hr)
Eger, Heves
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Uránia Mozi és Rendezvényközpont
Széchenyi István u. 14
Eger, Heves, 3300
Hungary
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­E­G­E­R events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

András Rázsi

Meteorologyst, Teacher
Rázsi András meteorológus, fizika tanár és szakács. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál viharjelző szinoptikus volt, a neveléstudományok doktorandusza lett, és tanítani kezdett az egyetem fizika tanszékén. Gimnáziumi óraadó. Témája: Az éghajlatváltozás tudatosításának lehetőségei. Tanítja a leendő kisgyermeknevelőket, óvodapedagógusokat és tanítókat természettudományokra és környezeti nevelésre. A Földgömb magazin rendszeres szerzője.

Annamária Kiss

University Student
Kiss Annamária, az Állatorvostudományi Egyetem végzős hallgatója. Szakterülete az állatvédelem, amelyhez egy általa fejlesztett Internetes felülettel járul hozzá. Ennek segítségével a hatóságoknak is könnyebb dolguk lesz beazonosítani az állatkínzásokat, illetve az emberek is könnyebben emelhetnek szót az állatbántalmazás ellen.

Csilla Himer

Financial Educator
Himer Csilla Magyarország egyetlen pénzpedagógusa, aki saját módszer alapján, játékos formában tanítja a pénzügyek fortélyaira a gyerekeket azért, hogy e szociológiai tény változhasson.

Dániel Tóth

Movie Technics Developer
Tóth Dani 2006-ban, tizennégy évesen kezdte gépészsegédként az egri moziban a filmvetítést. Ma otthonról világszerte 600 mozitermet irányít, kapcsolja fel és le a lámpákat, indítja a filmeket és a reklámokat. Persze nem ő, hanem az általa kifejlesztett távfelügyeleti rendszer. Ehhez a hihetetlen teljesítményhez a kreativitáson és a szaktudáson kívül az innovátorok egyik legnagyobb hajtóereje, a lustaság is segítségére volt. Hiszen mi élvezetesebb, mint bemenni a moziba s elindítani egy blockbustert, vagy egy korszakos művészfilmet? Az, ha be sem kell menni.

Gergely Litkai

Comedist
dr. Litkai Gergely (Budapest, 1976. október 19.) jogász, az ELTE jogi karán végzett, gimnáziumi tanulmányait a budapesti Eötvös József Gimnáziumban végezte. Humorista, a Dumaszínház művészeti vezetője és egyik alapítója, aki a Comedy Central Magyarrország csatorna elindulásakor annak főszerkesztője volt. A legfiatalabb Karinthy-gyűrű tulajdonos volt, amikor megkapta a Magyar Rádió elismerését. Fontos szerepet játszott a többszörös Golden Blog nyertes hircsarda.hu álhírportál elindításában, több sorozat írója és kreatív producere volt (Munkaügyek, Fapad, Tóth János). Ott volt az Esti Showder indulásánál íróként, ötletemberként és a Showder Klub első szerkesztőjeként. Élete a humor, és olyan időszakban él, hogy ez nagyon sok ember életére is hatással van.

Géza Ipacs

Designer
Ipacs Géza vagyok. Ez néha sok, néha kevés. Ami körültettem történik, csupán illúzió, csak azt nem tudom minek az illúziója. Nem tudom, mi van, nem tudom, mi a helyzet, de van egy tippem.

Istvan Jank

University Professor
Dr. Jánk István nyelvész, az Eszterházy Károly Egyetem oktatója. Munkájában és általában az életben is szeret gondolkodásra inspirálni, egyes esetekben – jobb híján – késztetni embereket. Nem véletlen, hogy fő kutatási területe a nyelvi tényezők jelentőségének feltárása az oktatási folyamatokban. Ez magában foglalja az otthoni és iskolai anyanyelvi nevelést egyaránt, ugyanúgy mint a nyelvi hátrány, előítéletesség és diszkrimináció témakörét. Főleg ez utóbbiakat.

Judit Kusper

University Professor
Dr. Kusper Judit az egri Eszterházy Károly Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének igazgatója. Imádja a meséket. A meséken át tanítja értelmezni az irodalmi alkotásokat. Most a mesék és a női irodalom kapcsolatáról fog beszélni. Fontosnak tartja, hogy a nők megismerjék saját őstípusaikat s ehhez kiváló anyagot szolgáltatnak a mesék, melyek a személyiségfejlesztés pozitívumait kihasználva a nők önértelmezésére, önelfogadására is nagy hatással lehetnek.

László Gulyás

Music School Head Teacher
Az egri zeneiskola igazgatója. Pedagógus, művész, közösségépítő. Ő az, aki kiviszi a zenét az utcára, dobosokkal tölti meg a Dobó teret, zongorát cipel a térre, hogy mindenki játszhasson rajta. Célja szerény: a legjobb zeneiskolát összehozni. Aztán szembesült azzal, hogy a nagy múltból nem következik a nagy jövő. A sikeres jövőnek egy élvezetes jelen az előfeltétele.

Levente Major

Primary School Head Teacher
Major Levente, az Abasári Aba Sámuel Általános Iskola intézményvezetője. Nyolc évet gimnáziumban tanított, öt éve pedig lakóhelyén tölti be tisztségét. Célja, az állami fenntartásban kialakítani egy olyan iskolát, ahol a srácok határtalan gyermeki boldogsággal képesek készségeiket megismerni, fejleszteni és gyakorlati módon elsajátítani.

Nick Tayler

Blogger
Nick Tayler tanítani jött Angliából Egerbe a nyolcvanas években és azóta él a városban. Felesége, Kati magyar, négy gyermekük van. Nicket mindig érdekelte a történelem, különösön a Kárpát-medencei népek etnikai és nyelvi identitása. A magyaron kívül beszél németül és egy keveset szlovákul is. Blogger, magyarul az otthonmagyarorszagon.blogspot.hu címen történelmi, közéleti témákról posztol.

Zsuzsanna Bak

Screenwriter
Bak Zsuzsanna egri születésű író, már az egyetemi évei alatt három könyv és egy színdarab szerzője; később évekig irodalmi szerkesztő és publicista. Forgatókönyvíróként első nagyjátékfilmje (Curtiz), a 2018-as montreali filmfesztiválon debütált és elnyerte a fődíjat. Jelenleg számos hazai és nemzetközi film készítésében vállal szerepet íróként, rendezőként és dramaturgként. Szabadidejében ugyanezt csinálja, csak ingyen.

Organizing team

Roland
Molnár

Eger, Hungary
Organizer

Zoltan
Weil

Eger, Hungary
Co-organizer