Tarragona
x = independently organized TED event

Theme: Batecs

This event occurred on
May 18, 2019
Tarragona, Tarragona (ca)
Spain

Al món hi ha més de 8.000 milions de cors humans bategant en aquest precís instant. Cors que, ara mateix, en llunyanes latituds estaran marcats pel ritme lent de la nit; mentre que d’altres, impulsaran cossos al frenètic ritme circadià que marca la llum de les ciutats. En el pròxim minut milers de cors estaran aprenent a bategar i altres, sense desitjar-ho, sentiran que van silenciant-se poc a poc. La vida és aquest lapse de temps marcat per la percussió batent dels batecs d’aquest tambor intern anomenat cor.

Encara més enllà d’aquest fascinant òrgan, amb la seva imprescindible funció física, un batec simbolitza la profunditat de les emocions de l’ésser humà. Perquè no oblidem que les emocions i l’expressió de les mateixes a través del llenguatge són allò que ens diferencia dels nostres companys de viatge al planeta, els animals.

¿I quina relació hi ha entre l’òrgan físic i l’emoció? Senzill: el batec de molts d’aquests cors s’accelerarà per la por paralitzant en aquells llocs en què l’horror i la guerra sigui l’escenari de les seves vides. Mentre que en altres confins, en els quals néixer sigui tota una fortuna, els cors bategaran amb el ritme alegre que marca el compàs de l’esperança. Mentrestant alguns cors, gèlids com l’Antàrtida, viuran les seves vides cap a les emocions; altres, càlids com el tròpic, es deixaran atrapar cada dia per un arc de sant Martí de delirants sentiments. Els d’aquest altre “cor” situat en el sistema límbic que, guiat per les emocions més profundes, ens porta a prendre decisions més enllà de la raó. Un cor que, qui sap si dirigit per la por, la ràbia, la ira, l’agressivitat, l’alegria o potser el plaer, ens farà actuar i relacionar-nos d’una manera o altra amb els nostres semblants.

I això és el que volem compartir aquest any al TEDx Tarragona: batecs de diferents intensitats que cada un, amb el seu ritme, la seva cadència i el seu color puguin perpetuar el so de les seves idees a la nostra comunitat.

Palau de Congressos de Tarragona
Arquitecte Rovira, 2
Tarragona, Tarragona (ca), 43001
Spain
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Tarragona events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ada Sánchez

TED-Ed Club Sant Sebastià
Alumne del col·legi Sant Sebastià de Pallaresos

Aitana Aragonés

TED-Ed Club Sant Pau

Antonio De la Orza

Funcionari de presons, poeta i filòsof
Antonio de la Orza, poeta, filòsof i cap del mòdul de dones de la presó de Mas Enric. Antonio de la Orza afirma que es va enamorar de la poesia quan li va caure a les mans un llibre de William Blake, del qual recorda alguns versos; sobretot, un: «Veure un món en un gra d’arena». Es va llicenciar en Filosofia però va acabar on el seu pare sembre havia pensat que acabaria: a la presó (com a funcionari, però!), on ha treballat durant més de 30 anys. Afirma haver estat vinculat sempre als calabossos, penitenciaris o de la pròpia ànima.

Beatriz Muñoz

Educació
Beatriz Muñoz és assistent Montessori AMI, guia de comunitat infantil, educadora en l’àmbit de pares i experta en educació de disciplina positiva. Es descriu com una viatgera incansable, surfera del caos, amant de la xocolata i fan absoluta de la infància. Creadora de tendències de quatre petites grans mestres i fervent creient en què l’educació basada en l’amor i el treball canviarà el món. S’expressa, entre d’altres altaveus, a través de ‘Tigriteando’ (tigriteando.com), un blog de temàtica infantil sobre criança, educació i pedagogies alternatives.

Doble Rombo

Music
De tocar al carrer a esgotar en menys de dos dies les entrades per un showcase que els organitzava Los 40 Principales. Doble Rombo està format pels joves músics reusencs Rafa i Pol i sol arrassar per allà on passa. La fama els va enganxar treballant, ja que cap a l’any 2016 es van embarcar en una gira de més de 60 concerts en bars, en 40 dies. El seu disc A puño y letra, que es va presentar fa poc més d’un any, ja es considera un dels àlbums amb més repercussió dins de la música emergent i s’ha guanyat, fins i tot, els durs cors de rockers durs com Tequila o Los Rodríguez. Pur rock & roll!

Irina Cohí

TED-Ed Club Mare de Déu del Carme
Alumne del Col·legi Mare de Déu del Carme

Lluís Miquel Hurtado

Journalist
El periodista Lluís Miquel Hurtado va néixer a la Canonja l’any 1986. Després de treballar en diversos mitjans, l’any 2012 va decidir posar cap per avall la seva vida i canviar la seva feina d’oficina a Madrid per l’aventura de ser periodista autònom a Turquia. Des d’aleshores ha cobert la guerra de Síria, el sorgiment de l’Estat Islàmic, el conflicte kurd, el cop d’estat contra Erdogan i el drama dels refugiats a Turquia i les illes gregues. Des de finals de 2017 viu a Teheran. Actualment treballa amb mitjans com El Mundo, Cadena SER, RAC1 i el Diari Ara, entre d’altres. En un context de crisi als mitjans, el seu objectiu és seguir transmetent realitats llunyanes a les seves audiències, amb tota la cura possible.

Miguel Angel Hurtado

Activista en contra dels abusos a menors
Quan tenia 16 anys, Miguel Ángel Hurtado va ser víctima d'abusos sexuals per part del monjo benedictí Andreu Soler, responsable del grup scout de l'Abadia de Montserrat. Durant els últims cinc anys, Hurtado ha participat activament en campanyes pro-drets humans, nacionals i internacionals, per tal de lluitar contra la pederastia a l'Església. És un dels fundadors i portaveu de l'associació Infància Robada. A més, ha estat un dels representants de les víctimes davant de les Nacions Unides i del Vaticà. És promotor d'una recollida de més de mig milió de firmes per aconseguir que els delictes de la pederastia no prescriguin. Ha participat, també, en el documental de Netflix 'Examen de Conciencia', sobre la pederastia a l'Església catòlica espanyola. Actualment, treballa com a psiquiatre infantil a Londres.

Neus Oliveras

Feminisme

Neus Roig

Antropòloga
L'antropòloga Neus Roig és doctora en Ciències Humanes i Socials. La investigació i la tesi doctoral sobre els nadons robats va portar a la creació de l’Observatori de Desaparicions Forçades de Menors, organisme que presideix i que està vinculat a la Càtedra Interuniversitària de la Comunitat Valenciana i a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. El seu llibre "No llores que vas a ser feliz" va ser finalista a la Semana Negra de Gijón com a llibre de no-ficció i va guanyar el premi Rodolfo Walsh.

Ramon Gras

Investigador sobre innovació
Ramon Gras és investigador en Innovació Urbana a la Universitat de Harvard, on ha desenvolupat la seva tesi sobre criteris de disseny per a districtes d’innovació. Ha analitzat els 50 districtes d’innovació de més impacte dels Estats Units, així com quins són els factors clau fonamentals que permeten als centres intensius en coneixement alliberar el potencial humà de les persones i els col·lectius. Ell és Master in Design Engineering per Harvard University, Master Engineering Program en Systems Engineering pel Massachusetts Institute of Technlogy (MIT) i Enginyer de Camins, Canals i Ports per la UPC-BarcelonaTech.

Sani Ladan

Activista drets d'inmigrants
El camerunès Sani Landan és activista per la defensa dels Drets Humans, especialment en el camp de les migracions. Va marxar del seu país i va arribar a Espanya després de diversos anys de travessia. El seu testimoni representa el de molts dels immigrants que un dia van decidir sortir de la seva terra per arribar a una altra on, suposadament, els esperaven més oportunitats. Actualment estudia Relacions Internacionals a la Universidad Loyola Andalucía i és responsable d’una casa d’acollida de l’associació Espacios Berakah a Dos Hermanas (Sevilla). Sani també és Vicepresident de l’associació Elín de Ceuta, entitat que lluita pel reconeixement dels drets humans, la cerca de la jústicia i la protecció dels drets de les persones migrants.

Organizing team

Agustí
López

Tarragona, Spain
Organizer
  • Albert Martínez
    Operations
  • Jordi Planas Manzano
    Curation
  • Patxi Castillo
    Curation
  • Sara Bardají Benach
    Production
  • Xavi Chamorro
    Marketing/Communications