Cluj
x = independently organized TED event

Theme: What If

This event occurred on
June 29, 2019
Cluj Napoca, Cluj
Romania

Cum ar fi fost acum prezentul dacă nu ne-am fi întrebat în trecut „WHAT IF”? Toate marile descoperiri care au fortificat evoluția noastră sunt meritul unei întrebări puse la timpul potrivit. O întrebare care are puterea să răstoarne tot ce credem că știm despre lume. WHAT IF este fereastra spre o lume mai bună. Este scânteia care ne însuflețește să vedem generozitatea ca pe un sport de anduranță. Este întrebarea care noaptea ne ține treji și ziua ne face viteji.

WHAT IF este imboldul care ne împinge să luăm în calcul toate posibilitățile, să cântărim rezultatele și astfel, să învățăm, să inovăm și să evoluăm.

Toți caută certitudine și siguranță, dar de multe ori acestea reprezintă o barieră peste care nu mulți pot trece. Cei mai îndrăzneți au pus la îndoială credințele vremii și s-au întrebat WHAT IF.

Acum este rândul tău.

Polyvalent Hall Cluj Napoca
Uzinei Electrice
Cluj Napoca, Cluj, 400375
Romania
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Cluj events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Amalia Enache

Television Journalist
Amalia Enache este jurnalist de televiziune de 20 de ani, dintre care 17 ani în echipa Știrilor PRO TV, ceea ce presupune câteva mii de ore in direct. Face parte din echipa specială de reporteri Romania, te iubesc pentru realizarea reportajelor cu români excepționali difuzate de 1 decembrie la PRO TV. Face totul, de la documentare, filmari pe teren, scris până la alegerea cadrelor la montaj. Pentru care a filmat din cele mai luxoase și exclusiviste locuri din lume până în canalele de la Gara de Nord. Face cursuri de media training cu mare pasiune, deoarece crede că e minunat pentru orice jurnalist să aibă parteneri de dialog la un nivel similar de sofisticare în comunicare și nu niște ezitanți. Crede că e de ajutor pentru ambele părți, dar mai ales pentru public, să fie oameni bine antrenați in comunicarea publică.

Carl Honoré

Speaker & Author
Carl Honoré is an award-winning writer and the leading voice of the Slow Movement. After working with street children in Brazil, he covered South America and Europe for the Economist, Observer, Houston Chronicle, National Post and Time magazine. His books on the surprising benefits of slowing down have been translated into more than 35 languages and landed on bestseller lists in many countries. He presents radio and television programs and his TED talk in praise of slowness has been viewed 3 million times. While writing his first book on the Slow Movement, he was given a speeding ticket.

Darie Tică

Social Entrepreneur
La doar 26 de ani, Tică Darie este una dintre vocile puternice ale generaţiei tinere, un promotor al societăţii civile şi al uneia dintre cele mai fierbinţi cauze ale României: Roşia Montană. A pedalat din Copenhaga până la Roșia Montană în 2012. A alergat maratoane, ultramaratoane, iar la 20 de ani a reușit performanța să străbată 101 km într-o singura zi. Apoi a traversat din nou Europa, de data aceasta pe o bicicletă tandem din Copenhaga la Roșia Montană, împreună cu Louisa Hoppe. Din septembrie 2013 s-a mutat la Roșia Montană, pentru a se implica în comunitate și pentru a contribui la dezvoltarea localității. A candidat la alegerile locale din Roșia Montană pentru funcția de primar situându-se pe locul 3 din 9 candidați. Este președintele unui centru local de cercetași și managerul magazinului online Made in Roșia Montană, un magazin cu produse de lâna, creat ca alternativă de lucru pentru femeile din comunitatea de la Roșia Montană.

Irén Arsene Máté

Cultural Entrepreneur
Iren Arsene a avut priceperea și determinarea de a transforma o pasiune într-o afacere de succes. Dragostea pentru cărți și dorința de a acoperi nevoi ale unei societăți în tranziție au făcut-o să pună, în 1998, bazele Curtea Veche Publishing, care astăzi este unul dintre principalii jucători de pe piața de carte din România. Publicand bestseller-ul internațional scris de Dale Carnegie, „Secretele succesului”, Iren Arsene a adus literatura motivațională și cărțile de dezvoltare personală și profesională pe piața de carte din România prin colecția „Cărți Cheie” și a înregistrat nenumărate premiere. A pus bazele unui proiect editorial unic in Romania, ce s-a transformat într-o colecție cu volume dedicate Familiei Regale și o colaborare onorantă.

Irina Margareta Nistor

Translator & Film Critic
Născută la 26 martie 1957, în Bucureşti, Irina –Margareta Nistor în 1980, este absolventă de franceză – engleză, a Universității din Capitală, cu lucrarea de diplomă, „Cocteau şi Poezia cinematografică”. Din acelaşi an, începe să traducă, la Cinemateca Română și să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule la TVR. Dublează, pe video, peste 5000 de filme între 1985-1996, (despre care Ilinca Călugăreanu face un documentar selecționat, la Sundance, în 2015: „Chuck Norris versus Comunism”). Filmează, festivalurile de la Karlovy-Vary, Reims, Stockholm Montreux, comentează pentru radio, TV și presa scrisă de la Cannes, Berlin, Namur, Tokio, San Sebastian, Chișinău, Montreal, Londra, Roma, Veneția etc. De peste 14 ani concepe și moderează emisiunea radio săptămânală „Vocea filmelor”.

Iuliana Stan

Organisational Culture Consultant
Iuliana Stan se ocupă și este pasionată de cultura organizațiilor din România. De 15 ani conduce activitatea locală a Human Synergistics, o companie globală cu o istorie de aproape 50 de ani în domeniul dezvoltării organizațiilor (cultură de organizație, leadership, management, customer service). Este unul dintre primii consultanți care au introdus conceptul de cultură de organizație în vocabularul organizațiilor din România. Iuliana este autorul volumului Bun simț organizațional, o colecție de articole de opinie publicate în revista Business Magazin și inițiatorul volumului CONSTRUCTIV, o demonstrație impresionantă făcută alături de 27 de prieteni și colegi despre firul roșu care leagă aproape toate conceptele hit din literatura de business contemporană.

Kathy Ward

International Mindfulness Teacher, Trainer and Supervisor
Kathy Ward is a British International Mindfulness Teacher and Trainer, Founder and CEO of Mindful Academy International. Her studies at the Centre for Mindfulness Research and Practice, School of Psychology, Bangor University led her to train over 400 teachers in the mindfulness and yoga field worldwide. “When we are living in the present moment, we are more likely to be kind to ourselves” said Kathy, who is training and teaching now on the Mediterranean coast in Spain and Internationally. A Member of the UK Network of Mindfulness Teachers, Kathy’s mission is to bring kindness around the world through her teaching.

Loredana Pădurean

Management Professor
Prof. Dr. Loredana Pădurean is the Associate Dean of the newly established Asia School of Business in Kuala Lumpur, Malaysia in collaboration with MIT Sloan School of Management. She is an International Faculty Fellow at MIT Sloan in Cambridge, MA, USA with global teaching and speaking experience in US, India, Italy, Switzerland, Malaysia, Australia and beyond. She is a serial failed entrepreneur with interesting takeaways from the world of hospitality, consulting and education that are captured in her most recent work Nail it, Scale it, Sail it, a co-authored research that addresses the need to understand the development and evolution of start-ups.

Oana Bogdan

Arhchitect
Oana Bogdan este arhitect și are o experiență de peste zece ani în zona antreprenorială. În 2007 a fondat biroul de arhitectură și urbanism BOGDAN & VAN BROECK cu sediul la Bruxelles, birou premiat la Bienala de Arhitectură BAB 2010 și nominalizat la două ediții ale Premiului European Mies van der Rohe. În tot ceea ce întreprinde, Oana susține dezvoltarea durabilă, adică acea solidaritate la nivel global născută din speranța unui viitor comun, care oferă noi posibilități pentru omenire pentru a-și îndeplini nevoile și aspirațiile în timp ce îmbunătățește starea planetei. Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București și a Universității Anvers, Oana a obținut în 2003 premiul I la Concursul International pentru tineri arhitecti Europan 7, iar din 2005 este membră a Ordinului Arhitectilor din Belgia.

Oana Pellea

Actress
Oana Pellea, fiica Domnicai si a lui Amza Pellea, cunoscutul actor, s-a nascut pe 29 ianuarie 1962 la Bucuresti. In 1984 a absolvit Academia de Teatru si Film, clasa profesoarei Sanda Manu. In 1984-1987 a fost actrita la Teatrul din Piatra Neamt. Intre 1987 si 1999, cand a devenit liber-profesionista, a jucat la Teatrul Bulandra din Bucuresti. Pentru activitatea ei teatrala, cuprinzând peste 30 de roluri principale, a obþinut numeroase premii, printre care: in 2009, Marele Premiu al Festivalului Comediei Romanesti pentru cel mai bun spectacol, Buzunarul cu paine de Matei Visniec, spectacol pe care l-a regizat si l-a interpretat alaturi de Sandu Mihai Gruia; in 2000, Premiul pentru cariera internationala remarcabila, decernat de Fundatia Culturala Romana; in acelasi an, Premiul Uniunii Teatrale din Romania pentru cea mai buna actrita (rolul Catarina din Imblanzirea scorpiei dupa Shakespeare, productia lui Mihai Maniutiu)

Ramin Hasani

Ph.D. research assistant
Ramin is a Ph.D. research assistant in Computer Science at the Institute of Computer Engineering, of TU Wien, Austria. His primary research focus is on the development of interpretable machine learning algorithms for dynamical systems. Ramin has had his brain-inspired machine learning research featured at the TEDxVienna 2018 forum. He was a visiting research scholar at Massachusetts Institute of Technology (MIT), CSAIL, investigating interpretable neural network topologies for autonomous robotic systems. He co-chaired the 1st NIPS workshop on Worm’s Neural Information Processing (WNIP) at the 31st NIPS Conference. Ramin actively collaborates with the Distributed robotics lab at CSAIL of MIT, Institute of Science and technology (IST) Austria, Infineon Technologies, and Zimmer Group at IMP, Austria. He was a visiting scholar at the Department of Computing at Imperial College London, working on developing deep learning solutions for behavioral modeling dynamic systems.

Simona Tivadar

Primary nutrition and diabetes doctor
Simona Tivadar a absolvit Facultatea de Medicină în 1986 şi a făcut stagiatura de medicină internă la Cluj. În 1995 a devenit medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice și şi-a început munca înființând un compartiment de diabet cu paturi la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a rămas până în 2011. Începând din 1998 a colaborat cu diverse clinici și a deschis unul dintre primele cabinete private de diabet-nutriție din țară. Este membru activ în diverse societăți (organizații) de prestigiu, naționale și internaționale, pentru studiul diabetului și obezității. În 2017 editura Humanitas i-a publicat cartea ”Medicină, nutriție si bună dispoziție”. De ani de zile militează pentru o corectă informare a pacientului, pentru introducerea nutriție în școli și pentru autorizarea persoanelor calificate să facă educație, pentru reducerea imposturii și fake news medicale. Cătălin Ștefănescu i-a caracterizat munca drept ”stand-up medicine”.

Ștefan Mandachi

Entrepreneur
Ștefan-Valentin Mandachi este un antreprenor și avocat roman (funcție din care s-a suspendat pentru un an ca formă de protest în cadrul campaniei demarate în martie 2019), fondatorul mai multor francize printre care și cel mai mare lanț de restaurante cu specific grecesc tip servire rapidă din România și estul Europei, Spartan. Este inițiatorul manifestului ”România vrea autostrăzi - #șîeu”, care pe 15 martie 2019, la ora 15.00, a inaugurat simbolic primul metru de autostradă din Moldova. Acestui demers i s-au alăturat sute de companii și zeci de mii de angajați care, timp de 15 minute, și-au oprit activitatea și au strigat în cor ”#șîeu vreau autostradă”. În 2016 a urmat timp de nouă săptămâni cursurile intensive de cinematografie în cadrul școlii de film New York Film Academy, din Los Angeles California. A regizat filmul de scurtmetraj ”The Little Truth” care a fost selecționat în mai multe festivaluri de film.

Vladimir Drăghia

Sportsman / Actor / poet
VLADIMIR DRAGHIA s-a nascut in 1986 la Galati si a fost candva inotator de performanta, multiplu campion national si medaliat cu aur in 2000 in Turcia, la Istanbul. Din lotul olimpic de natatie a facut parte sapte ani, insa printre cuvinte inca mai inoata, fiindca poet a fost dintotdeauna. A mai lansat la apa volumul Dragoste n-are plural, in 2014 - o carticica de 21 de grame, exact cat sufletul. De-a lungul timpului si-a dorit sa le faca bine celor din jur, asa ca s-a implicat in mai multe campanii umanitare si sociale alaturi de organizatiile Ronald McDonald, Mai Mult Verde, Hope and Homes for Children, Maia | Centru medical pentru copii si Fundatia Progres prin Educatie. Cam tot intr-acolo s-a indreptat si premiul de la Exatlon Romania din 2018, asa ca micutii ingrijiti de MagiCAMP au avut un motiv in plus sa se bucure ca vedeta lor preferata a castigat concursul din Republica Dominicana. Mottoul lui este: "Zambetul tau este contributia mea la binele omenirii."

Organizing team

Cristian
Dascalu

Cluj Napoca In Transylvania, Romania
Organizer

Tudor
Pasc

Cluj-Napoca, Romania
Co-organizer