Youth@Budapest
x = independently organized TED event

Theme: The Creative Genius

This event occurred on
November 18, 2011
8:00am - 7:00pm CET
(UTC +1hr)
Budapest, BU
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Corvin Budapest Filmpalota
Corvin köz 1.
Budapest, BU, 1084
Hungary
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Budapest events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Zsanett Adámi

17 éves, a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium tanulója. Az iskola egyetlen kerekesszékkel közlekedő diákja, aki az ép emberek között tanul és él, így számára a befogadás és elfogadás nagyon fontos szempontok. A kreativitás számára mindennapos dolog, hiszen számtalan olyan hétköznapi problémát kell megoldani egyedül, vagy családja, illetve barátai, gyógytornásza (aki az ő élet projekt managere!) segítségével, ami másnak fel sem tűnik. 10 éve úszik, sokszoros magyar és nemzetközi bajnok, illetve VB 5. és EB 3. helyezett válogatott sportoló. Életében fontos szerepet játszik a sport, de emellett komoly tervei vannak a jövőt illetően. Előadását azoknak ajánlja, akik kíváncsiak arra, hogy a kreativitás mennyire fontos a mozgásukban korlátozottak életében. És azoknak, akik kíváncsiak rá, hogy az élettől új esélyt kapva, hogyan lett belőle „sorsfordító gyerek”.

Marton Balassi

Informatikushallgató az ELTE-n, az Eötvös József Collegium tagja, és közgazdász hallgató a BME-n. Társával, Horváth Dáviddal negyedik éve foglalkozik táplálékhálózatok szimulációjával, munkájuk 2010-ben elnyerte az Európai Unió Fiatal Tudósainak Versenye I. díját. Jelenleg oktatási célra fejlesztenek interaktív szoftvert, amelynek segítségével a diákok olyan kérdésekre kereshetik maguk a választ, mint például, miért van szüksége a zsákmánynak a ragadozóra, miért építünk vadátkelőket vagy mikor „egészséges” egy ökoszisztéma.

Marcell Bartók

2005-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán. Bár közgazdász diplomát szerzett, egy ismerőse felkeltette érdeklődését a tudományok iránt, s ma a THE Hyperion Group Kft. ügyvezető igazgatójaként negyedik éve foglalkozik a műszaki- és természettudományok népszerűsítésével. Eddigi legfontosabb projektjei a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen működtetett THE Program és a Tudományok Hídja. Előadásával szeretné megmutatni, hogy az ember képes megvalósítani a terveit, ha hisz bennük, és hajlandó is tenni értük. Mivel úgy látja, sajnos hazánkban a fiatalok jó része nem mer vállalkozni, a történetét azoknak a fiataloknak ajánlja, akikben megvannak a kreatív és alkotó energiák, de még nem találták meg az útját.

Bence Bogár

Mióta az eszét tudja, nagyon érdeklik a szem számára láthatatlan összefüggések. A Kitchen Budapest munkatársaként az ötletbe vetett hit, a csapatmunka, a szaktudás és ezek kapcsolatait, vagy egyszerűbben: a sikeres startup vállalkozások receptjét kutatja, illetve arra keresi a választ, miként lehet a munka játék, és hogyan tudjuk megvalósítani az álmainkat. Történetét azoknak ajánlja, akik kíváncsiak, hogy milyen csodákkal teli út vezet álmaink megvalósításhoz.

Zsófia Geréby

MOME textil szakán végzett 2011-ben, jelenleg UrbanLegend néven városi biciklistáknak tervez ruházatot a mindennapokra, és a következő kérdésekre keresi a válaszokat: Mi köze van egy esőkabátnak a Nyugatihoz? Mi köze van a divattervezőnek a macskakőhöz? Honnan tudjuk meg igazán, hogy hol élünk? Hogy jön a választójog a kerékpárhoz? Miért hord egy divattervező szemeteszsákot? Ajánlja előadását minden kerékpárosnak, gyalogosnak és autósnak, akit érdekel, hogyan lehet egy ember szenvedélyeit, hivatását és álmait összegyúrni egy nagy projektbe.

Soma Hajnóczy

Bűvészvilágbajnok, igazi varázsló. A szórakoztatás, a színpad és az utazás határozza meg az életét. Előadásában szeretné megosztani velünk, mi rejtőzik az illúziók mögött. Ajánlja előadását mindenkinek, aki kíváncsi, mi mindenre tanította meg őt az illúzió világa az életről, és érdekli, milyen a bűvész, ha az életet varázsolja. Hiszen nem minden az, aminek látszik!

Kun Péter Partali Csaba

A Hiperaktív Sportegyesületben 2005 óta foglalkoznak olyan „más”, hátrányos helyzetű gyermekekkel, akik beilleszkedési problémáik miatt kikerültek más közösségekből , vagy fel sem vették őket. A víváson és természetjáráson keresztül próbálják helyes útra terelni, illetve megtartani őket, nem csak a sportban, hanem az életben is. Vívópalántáik hamar eljutottak arra a szintre, hogy megállják helyüket vívástudásban és viselkedésben is a hazai és nemzetközi versenyeken.  Reménytelennek tűnő gyerekekből varázsolnak reményteljes, sikeres sportolókat, embereket. Sport, sportszerű küzdelem, elfogadás és a természet ereje – ebből merítik és adnak erőt a fiatalok számára.

Bandi Meszerics

17 éves, harmadikos gimnazista. Az iskola mellett a kórusimprovizációval és világzenével is foglalkozó Soharóza kórus tagja. Előadása a „saját hang”, az „önálló éneklés” fogalmait járja körül, és az ezekkel kapcsolatos kérdéseket dolgozza fel: Hogyan énekeljünk alkotva, improvizálva és kreatívan, még akkor is, ha egyébként nem szoktunk vagy nem tudunk? Kulcsszavai: figyelem, kitartás, Keresés, és a legfontosabb: a lazaság és játékosság! Előadását ajánlja mindenkinek, aki énekel, és annak is, aki nem. És bárkinek, aki csak szórakozni szeretne egy picit.

Dóri Pásztory

Kétszeres paralimpikon úszó, a Suhanj! Alapítvány önkéntese, az Eurosport kommentátora. Örök optimista, aki nagyon hisz a pozitív gondolkodás erejében. Születésétől fogva végtaghiányos, de szerinte a fogyatékosság nagyon relatív dolog. Előadása a hétköznapi kreativitásról, az akaraterőről és a céltudatosságról szól, és arról, hogy a testi-lelki harmónia nem a végtagok fejlettségétől függ. Előadását ajánlja mindenkinek, aki valaha is érzett sajnálatot fogyatékos ember láttán, aki nem akarja elhinni, hogy lehet teljes életet élni végtaghiányosan is, és azoknak, akik készen állnak elengedni a fogyatékos emberekről kialakított sztereotípiáikat.

Józsua Pfeffer

Nyitott, érdeklődő fiatalember, aki szeretné, hogy az emberek odafigyeljenek egymásra, és örömüket leljék mindennapjaikban. A Színes Város Projekt és Zöld Kakas Líceum által 2010-ben közösen elindított oktatási programban diákkoordinátorként tevékenykedett. A program részeként önkéntes diákok kifestették a Pöttyös utcai metrómegállót és környékét. Ráadásul a látványterv elkészítéstől az átadási ünnepség lebonyolításáig szinte minden a Líceum tanulóinak munkáját dicséri. Aki kíváncsi, hogyan vélekedik egy középiskolás az együttműködésről, az irányításról, a közérdekű cselekedetek fontosságáról, élvezni fogja az előadását.

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer

Krisztina
Szörnyi

Budapest, Hungary
Co-organizer
  • Timea Ihász
    Event