Zemun
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 6, 2016
11:00am - 7:00pm CET
(UTC +1hr)
Belgrade, Beograd
Serbia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Madlenianum
Glavna 32
Belgrade, Beograd, 11000
Serbia
See more ­T­E­Dx­Zemun events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ana Babic

Kroz svoj dizajn, uvek pokušava da svakodnevnim predmetima doda nešto što ih čini zabavnim za upotrebu.Učestvovala je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Creative Space Serbia, Ghost Project, 100% Future Serbia, Belgrade Design Week). Njeni radovi su objavljeni u nekoliko knjiga i časopisa (Design and Design, European Product Design, Architectural Crossovers – MONITOR, Office et culture). Proces se sastoji od kupovine materijala od domaćih kompanija, izrade krojeva, šivenja, štampanja. Svaki proizvod je od početka do kraja dizajniran do detalja. Ono što je bitno da se spomene je saradnja sa velikim brojem malih firmi i preduzeća, jer je cilj da se uposli što više lokalnog biznisa. Sve je napravljeno u Srbiji sa mnogo ljubavi. Škrabac unosi dozu humora u svakodnevicu, jer se kroz duhovitu ilustraciju prenose svima bliske i čitljive poruke.

Bogdan Stevanović

Diplomirani turizmolog sa diplomom Geografskog fakulteta u Beogradu. Završio master "Novinarstvo u turizmu" na Universidad Autonoma de Barcelona. U Srbiji radio kao urednik turističkih magazina, novinar turističkih portala i pisao kolumne u časopisima koji se bave muškim lifestyle-om. Trenutno bloger bez cenzure na ličnom blogu www.blogdan.rs sa prebivalištem u Barseloni.

Branislav Vujović

Branislav Vujović je osnivač i predsednik kompanije New Frontier Group. New Frontier Group osnovana je 2006. godine u Beču i jedna je od najbrže rastućih kompanija u oblasti IT usluga u centralnoj i istočnoj Evropi. Danas kompanija ima preko 2000 visokokvalifikovanih saradnika u 15 zemalja širom sveta i vodeću ulogu u procesu digitalne transformacije u centralnoj i istočnoj Evropi. Pored odgovornosti za poslovanje grupe, g. Vujović je takođe zadužen za strategiju grupe, M&A, sa posebnim fokusom na inovacije i digitalnu transformaciju. Pre osnivanja New Frontier Group, g. Vujović je bio direktor za region centralne i istočne Evrope u dve multinacionalne kompanije: od 2000. do 2006. godine regionalni direktor u EMC, dok je od 1986. do 2000. godine bio viši potpredsednik u kompaniji Computer Associates (CA). G. Vujović je svoju profesionalnu karijeru započeo kao sistem programer u IT službi gradske uprave Grada Beograda.

Dragan Tomic

U profesionalnom životu, Dragan je od 2009 godine direktor razvojnog centra Microsofta u Srbiji (MDCS). Od trenutka kada je Dragan preuzeo ulogu vođe razvojnog centra do sada, tim je porastao sa 18 inženjera do sadasnjeg tima koji broji 200 ljudi. Tokom godina, razvojni centar se specijalizovao u domenima mašinskog učenja i distribuiranih sistema koje su trenutno najtraženije i najsloženije oblasti unutar IT industrije. MDCS tim krasi odličan timski duh koji je proizvod srpske kulture i americke korporativne logike. Vodeći se izrekom: “Ko sme, taj može!”, Razvojni centar je unutar Microsofta razvio reputaciju da iz najtežih situacija ume da izvuče odlične rezlatate. Pre povratka u Srbiju Dragan je radio u centrali Microsofta (Seattle, USA) skoro 10 godina. Završio je školu u Americi (Texas Tech University (BS-Computer Science, BS-Electrical Engineering) i University of Washington (MBA).

Dusan Srdić

Dušan je vlasnik i osnivač Centra za Edukaciju „Novi Ja“. Sertifikovan je od strane dve vodeće svetske NLP Asocijacije (IANLP i IN-NLP) kao NLP Practitioner i tvorac je “Happiness Coach” metodologije. Po formalnom obrazovanju je doktor stomatologije i diplomirao je kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Odmah po završetku studija odlučuje da napusti stomatologiju i da prati svoj san. Svoje dve velike ljubavi – ljubav prema ljudima i ljubav prema rečima, spaja kroz psihologiju, edukaciju i pomoć ljudima da prevaziđu teške periode u životu. Osniva centar za edukaciju “Novi Ja”, koji se za kratko vreme pozicionira među vodeće centre ove vrste u regionu. Od 2014. godine svoje znanje prenosi putem individualnih sesija, predavanja, radionica i pisanjem priručnika.

Hans Buster

Hans Buster is an organizational psychologist, professional coach and entrepreneur. He specialized in behavior in teams and organizations, group dynamics and optimization of the work environment. He worked as a business consultant for Capgemini on projects for top companies such as Philips, Heineken, Red Bull, Ernst & Young. As MBA lecturer at the Institute of Management and Entrepreneurship of Southeastern Europe, he lectured courses about HRM and management skills. He co-founded Vitaverde, a thriving Greek landscaping company specialized in innovative green solutions. Since 2011 he started working in Serbia, growing Synergy Talents as a coaching business, helping companies and people overcome their challenges and achieve their goals.

Igor Rakić

Igor Rakić je tridesetšestogodišnji preduzetnik iz Beograda. Sa suprugom Natašom 2008. godine osnovao je "Školu Intelektualnih veština", koja je tokom osam godina postala najveći regionalni edukativni centar za treninge iz oblasti Efikasnog Učenja. ​ U ovom trenutku, treninge poput "Brzog Čitanja", "Tehnika pamćenja", "Mentalnih Mape" i "Organizacije učenja", u potrazi za razvojem intelektualnih kompetencija godišnje u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini pohađa oko pet hiljada osoba svih uzrasta. Primarna ideja koju zastupa je da svako u sebi poseduje više nego dovoljne resurse da ostvari bilo koji san i da ima odgovornost da ih upotrebi. Ovu ideju, sa grupom predavača "Škole intelektualnih veština" zastupa kao motivacioni govornik, autor tekstova i kao trener na programima razvoja intelektualnih veština.

Marko Mudrinić

Rođeni Zemunac, zaljubljenik u motore, tehnologiju i digitalni marketing. Rođen 1991. godine, kao stipendista US Departament of State završio srednju školu u američkoj državi Kolorado, nakon čega upisuje Fakultet za kulturu i medije, smer novinarstvo. Ljubav prema tehnologiji i pisanoj reči spojio je praksom u regionalnom poslovno-tehnološkom magazinu Netokracija čiji je danas suosnivač, ali i urednik izdanja za Srbiju. Vodeći tim iz Beograda, izveštava o domaćem startap ekosistemu i digitalnoj kulturi koja utiče sve više na našu svakodnevnicu. Dobitnik je nagrade "Aleksandar Spasić: Special Award for The Best IT Journalist" za 2014. godinu, pri čemu su njegove reportaže stigle do renomiranih izdanja kao što su TechCrunch, The Indepentent i New York Times.

Nikola Božić

Glavni je urednik srpskog izdanja magazina „Popular Science“, a više godina je bio urednik rubrike „Nauka“ na b92.net portalu. Autor je knjige za decu „Astronomija“, za koju je dobio i nagradu „Neven“ za najbolju dečiju knjigu u oblasti popularne nauke. Učestvuje i u javnim događajima koji za cilj imaju popularizaciju naučnih dostignuća – Festival nauke, tribine Centra za promociju nauke, aktivnosti valjevskgog Društva istraživača. Član je Upravnog odbora Društva astronoma Srbije. Predvodio je nacionalni astronomski tim 2006. godine u Indiji na Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi kada je Srbija osvojila svoje prvo zlato, kao i 2011. u Kazahstanu. Trenutno je posvećen pomaganju novim mladim istraživačima kroz rad Saveta. Trenutno je član Upravnog odbora. Deset godina radi u Istraživačkoj stanici Petnica, prvo kao rukovodilac Programa astronomije, a kasnije kao rukovodilac Odeljanja matematičko-tehničkih nauka. Trenutno je u Petnici pomoćnik direktora za programe.

Rodoljub Šabić

Po osnovnom profesionalnom opredeljenju advokat. Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti je u svom radu stekao brojna priznaja od domaćih i medunarodnih ogranizacija i institucija za svoju požrtvovanost i i predanost u borbi za prava građana republike Srbije Priznanja: 2006 „Specijalna povelja (Udruženja novinara Srbije), 2007 „Ličnost godine u borbi za slobodu medija" (Misija OEBS-a), 2009 "Vitez poziva" (Liga Eksperata – LEX), 2010 "Reformator godine" (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomskih razvoj - NALED), 2011. Nagrada za doprinos borbi protiv korupcije (Misija EU i Savet za borbu protiv korupcije), „Ličnost godine" (Misija OEBS-a) i Počasni član Nezavisnog udruženja novinara Srbije. 2012. Nagrada za doprinos Evropi (Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret), 2013. Nagrada za instituciju sa najvišim stepenom antikorupcijskog integriteta (BIRODI), 2016 Povelja za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić" (Kuća pravde Strazbur).

Tatjana Vojtehovski

Tatjana je diplomirala bankarstvo i finansije. Iza sebe ima 26 godina autorskog rada na televiziji i 13 godina poslova PR-a. Magistrirala je Neurolingvističko programiranje a trenutno je na master studijama američkog EFT Instituta. Poseduje američku licencu za rad sa EFT tehnikama (emotional freedom technique) Predavač je na Institutu za digitalne komunikacije u Beogradu (drži kurs Advanced Communication, Digital Communications Institute), radi sa pojedinalnim klijentima na prevazilaženju ličnih ili poslovnih problema uz pomoć EFT tehnika i alata. Trenutno je autor emisije Život Priča na TV PRVA.

Organizing team

Milica
Radović

Organizer

Nemanja
Jovanovic

Belgrade, Serbia
Co-organizer