Niš
x = independently organized TED event

Theme: Next level

This event occurred on
May 23, 2015
11:00am - 7:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Nis, Nišavski okrug
Serbia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Univerzitetski trg
Nis, Nišavski okrug
Serbia
See more ­T­E­Dx­Niš events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aleksa Živković

Aleksa, možda poznatiji kao Pirotski Potrčko, će izneti svoju ideju kao pobednik Konkursa za nove ideje. Od 2012. godine biciklom pruža usluge dostave pošte, nabavke, plaćanja računa i mnoge druge svima onima koji ne stižu da to urade sami. Sugrađanima starijim od 70 godina on sve usluge vrši besplatno, nabavlja lekove, dostavlja hranu, preuzima rezultate od lekara i slično. Realizuje i projekat “Solidarna odeća” preko koga prikuplja garderobu za socijalno ugrožene sugrađane. Za svoju humanost je više puta odlikovan: 2013. godine proglašavan je za Mladog heroja, a potom i za Lokalnog heroja a njegovo delo za Podvig godine. Takođe je dobitnik nagrade za Originalnu ideju u omladinskom preduzetništvu 2013. godine. Predsednik je Udruženja građana Leka.

Ana Živković

Ana Živković, nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi “Čegar” u Nišu. Kako sama kaže, ona teži da kao nastavnik usmerava svoje učenike kako da dođu do cilja uz pomoć njihove kreativnosti i ideja. ‚‚Kroz razne onlajn projekte pokušavam da učenike povežem sa vršnjacima iz celog sveta, a elektronski sadržaji koje učenici na časovima kreiraju (prezentacije, kvizovi, video zapisi, onlajn posteri…) spajaju učenje engleskog jezika sa drugim predmetima – biologijom, istorijom, književnošću”, kaže Ana. Ima status Microsoft Innovative Educator Expert 2015. zbog svoje sposobnosti efikasne upotrebe tehnologije u učionici, radi pomoći učenicima u razvoju svih važnih veština za 21. vek a takođe je i Teacher Trainer pa svoje znanje prenosi i kolegama.

Dragan Gajić

Mr Dragan Gajić is a full-time professor at the Department of Physics at the Faculty for Mathematics and Natural Sciences at the University of Niš, Serbia. He received his Masters and PhD from the Faculty of Physics in Belgrade. His pioneer work in the area of plasma physics contributed to creating everlasting bounds with organisations in country and abroad. Due to his and work of his colleagues, the first astronomic observatory at the Faculty for Mathematics and Natural Sciences was founded.

Ivan Blagojević

Ivan Blagojevć završio je Ekonomski fakultet u Nišu i više od dvadeset godina se bavi kulturom. Počeo je sa organizacijom predstava i drugih kulturnih dešavanja poput muzičkih festivala klasične, rok i džez muzike. Svakako najpoznatiji je po osnivanju Međunarodnog džez festivala ,,Nišvil’’ 1995. godine, koji je postao svojevrsni zaštitni znak grada Niša. Proglašen je za najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope na čijoj bini su se našli svetski poznati izvođači, kao što su: Solomon Burk, Candy Dulfer, The Original Blues Brothers Band, Incognito, De Phazz, i mnogi drugi.

Ivan Ćosić

Ivan Ćosić, owner of agency Plain&Hill, a designer, creativist, blogger and a lecturer on numerous domestic and regional conferences. He is the initiator of many online projects, and he was also included in a lot of work in the creative marketing industry, from creating visual solutions for a number of world-renowned clients, accross magazine production, creating and managing web sites, to complete marketing strategies.

Jelena Radanović

Jelena Radanović je rođena u Sremskoj Mitrovici, ali trenutno živi u Beogradu. Ponosno za sebe kaže da je uspešno upisana na desetu godinu sociologije na Filozofskom fakultetu. Od oktobra 2011. priključila se organizaciji Standup.rs, ušla u svet stendap komedije i od tada nastupa širom Srbije i regiona. Nakon četvorogodišnjeg bavljenja stendapom ona kaže da je sebe u potpunosti pronašla u svetu humora i satire.

Maja Volk

Maja Volk, dramaturg, gitarista, scenarista, romanopisac, filmski kritičar, voditeljka i profesor na Faklutetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kako i sama kaže više puta je bila na ivici života sa ozbiljno ugroženim zdravstvenim stanjem, ali je uvek uspela da trijumfuje snagom volje, promenom životnog stava, misli i ishrane. Za sebe sa ponosom kaže da je najzdravija žena u Srbiji.

Martin Jovanović

Martin Jovanović radi kao asistent na Elektronskom fakultetu u Nišu i trener je NLP-a (Neuro-lingvističko programiranje) na NLP Instutu u Beogradu. Student je doktorskih studija i istraživač u oblasti online učenja, zaljubljenik u sve vrste saznanja – posebno na polju ljudskog razmišljanja, ponašanja i muzike.

Nataša Nikolić

Nataša Nikolić je diplomirani sociolog, učitelj joge i meditacije, putnik i tragalac, praktičar različitih energetskih isceljujućih tehnika. Osnivač je joga škole u Nišu koja godinama predstavlja drugi dom maloj zajednici ljudi koji predano rade na sebi, a u kojoj pored časova drži predavanja i organizuje radionice iz oblasti filozofije joge. Nakon završene edukacije u okviru Vidya Yoga škole i sticanja sertifikata za podučavanje od strane Evropske Joga Alijanse, nastavlja da se usavršava i uči od svetski priznatih učitelja joge. Ljubav prema jogi i potraga za srećom i smislom odvode je u Indiju, kolevku joge, gde nastavlja svoje profesionalno usavršavanje.

Nebojša Ozimić

Nebojša Ozimić je kustos Narodnog muzeja u Nišu, profesor istorije i autor više desetina knjiga i publikacija različite tematike, za koje je više puta nagrađivan. U svojim delima obradio je i opisivao značajne događaje i ličnosti iz istorije kako Niša tako i čitave Srbije. Sarađivao je na nekoliko projekta kao što su: Leksikon Niša, Enciklopedija Niša i Enciclopedia Constantiniana (Universita di Bolognia- Tressciani, Roma). Njegovo možda najznačajnije delo je hrestomatija o Konstantinu Velikom „Vojskovoda, car, svetac‟. Dobitnik je nagrade nagrade „11. januar‟, koja se dodeljuje zaslužnim Nišlijama i Nagrade za afirmaciju i negovanje tradicije i baštine grada Niša.

Nebojša Radivojević

Nebojša Radivojević, stručnjak za Internet marketing, glumac i muzičar. Za sebe kaže da je eksperimentator. Inspirišu ga lepota, učenje i moć promene. Temama uspeha, ciljeva i ličnog razvoja bavi se više od 10 godina. Piše blog i autor je tekstova ,,Igra pokreta i pogleda ili kako sam postao manijak iz gradskog prevoza” i ,,Dve životne lekcije koje sam naučio u 2014. godini”, koji su za vrlo kratko vreme privukli veliku pažnju na socijalnim mrežama. Kreator je viralnog nastupa na jednom regionalnom muzičkom takmičenju, gde je proglašen ,,apsolutnim pobednikom društvenih mreža”. Veruje da treba da manje budemo konzumenti, a više stvaraoci i da koristimo Internet kao sredstvo za deljenje svojih ideja, razmišljanja i kreacija. Završio je Fakultet organizacionih nauka u Beogradu.

Organizing team

Jelena
Kostov

Organizer