Burgas
x = independently organized TED event

Theme: TEDxBurgas: Shock the system

This event occurred on
May 25, 2024
Burgas, Burgas
Bulgaria

⚡️ TEDxBurgas се завръща за своето 5-то издание - #shockthesystem⚡️
🔴 Понякога животът искат от нас да мислим и действаме извън рамките на общоприетото, за да се преборим за каузите и идеите си. Това често води до шум в системата, който ни помага, за да привлечем съмишленици.
👥 Отново сме ви подготвили интересни лектори и техните идеи, които променят системата.
✅ Културен Дом НХК отново ни посреща на 25 май от 10:00 ч.
Заповядайте! Очакваме ви!
🔥 Билети и повече информация на www.tedxburgas.com

Културен дом НХК
pl. "Troykata" 1
Burgas, Burgas, 8000
Bulgaria
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Burgas events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Валентин Русалийски

IT експерт
Радиолюбител от дете, израснал с поялник в ръка, минал през електрониката и телекомуникациите на инженерно ниво, успешно изминал пътя от хардуера до софтуера, Валентин от близо от близо 30 години трупа опит в областта на корпоративния софтуер и бизнес анализите, заедно с изграждане и администриране на малки и големи компютърни мрежи за корпоративни нужди. Защита на корпоративната информация от кибер атаки и изтичане на информация вече е приоритет в дейността му. Сертифициран одитор за съответствие на корпоративните системи за управление на киберриска със международния стандарт ISO 27001 и съпътстващите го. Ако искате да знаете как се развива бизнеса в дигиталната ера и навлизането на новите технологии той е точният човек, когото да попитате.

Велислав Величков

юрист
Велислав Величков е магистър по "Право". Адвокат е от 20 години и един от водещите експерт по конституционно право. Общински съветник в Пловдив – 1991 – 1997г. Народен представител в 38-то НС – 1997 – 2001г. Председател на НГИ „Правосъдие за всеки“ 2015 – 2017г. и сдружение в обществена полза „Правосъдие за всеки“ от 2017г. В борбата за съдебна реформа той и екипа на "Правосъдие за всеки" са поставили няколко основополагащи принципа, които да доведат до реална промяна и справедливост в обществото.

Димитър Ангелов

финансов експерт
По образование е капитан на кораб, завършил Висше Военноморско училище в град Варна със специалност Корабоводене. Отговарял е за хиляди хора в морето, но решава, че финансите и инвестициите са неговата страст. Неговата мисия е да дава стойностна, работеща информация за дългосрочните инвестиции на достъпен език и по този начин да достига до все повече българи, които търсят начин да управляват парите си по един по-умен и по-разумен начин и така да спестяват ефективно и да имат финансова свобода. YouTube каналът му е един от водещите източници на информация и знания за инвестициите в България. През 2023 година създава и затворено инвестиционно общество, което е фокусирано върху ползата от дългосрочното инвестиране и събира хора от цяла България всяка седмица в срещи на живо и онлайн.

Димитър Станчев

фермер
Димитър Станчев е родом от Индже войвода, земеделски производител и притежава фабрика за преработка на първична земеделска продукция, която включва мед, зеленчуци, плодове. Произвежда за потребителския пазар разнообразни плодови сокове и плодови сладка. В производството масово се използва медът, който се употребява да замести захарта там, където е възможно. Така продукцията е гарантирано здравословна. Фермата и стоката му стават толкова известни, че получават приз за ферма на Европа за 2022 година. Станчев си извоюва заслужено място на пазара за биологично чисти продукти в света и е поканен на най-престижното земеделско изложение в Германия. На него фермери от цял свят предлагат най-доброто. Той и семейството му възродиха село Индже войвода и напук на системата останаха, за да се борят за запазването на Странджа.

Емил Бурулянов

архитект
Той е Председател на Бургаското дружество на Съюза на Архитектите в България. Неговото Сдружение в Обществена Полза "Посока Бургас" се е фокусирало върху реализирането на скрития потенциал на Бургас, чрез множество социални и артистични инициативи. В Периода 2019-2022 е Главен архитект на Община Бургас. Той е единствения бургаски носител на националната награда „Архитектон“ като Архитект на годината, Бург на годината през 2017та, многократно награждаван на архитектурни форуми, съосновател на творчески работилници по сложно моделиране и дизайн, обучили повече от 200 студенти и млади архитекти. Известен е с международния си опит и нетрадиционните идеи за градско развитие.

Катя Димитрова

предприемач и дигитален номад
Тя е урбанист по професия, магистър “Урбанизъм” и “Бизнес администрация” по образование и радващ-се-на-живота-човек на пълен работен ден. Страстен любител на активния начин на живот, на пътешествията и опознаването на нови култури, привърженик на постигането на баланс между работа и живот. Преди 5 години тя и партньорът й се сблъскват с идеологията на работата от разстояние и по-конкретно с т.нар. “дигитално номадство”, което разкрива един цял нов свят пред тях. В средата на 2022 година, те откриват първият фокусиран върху общността коливинг, със споделено работно пространство в източна България и от тогава насам се радват да споделят живота си с дигитални номади от цял свят и осъзнавайки предимствата на този начин на живот, се превръщат в негови страстни привърженици и адвокати.

Павлин Ковачев

полицай
Той е част от системата на МВР от 1991 г. През 1999 г. е произведен в чин старши лейтенант. От 2008 г. е председател за област Бургас на Международната полицейска асоциация. За своите над 30 години има зад гърба си много успехи, но едно от нещата, с които се гордее най-много е ежегодния благотворителен футболен турнир в подкрепа на деца на загинали служители на МВР. Турнирът започва през 2010 г. В началото започват заедно с тогавашния шеф на Пожарна безопасност и защита на населението комисар Василев, а след това Ковачев със своя с спортен клуб "Свети Никола" поема щафетата. Турнират придобива огромна популярност и става международен. Полицаи от Гърция, Турция, Черна гора, Полша, Румъния, Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и Албания сформират отбори и идват в Бургас, за да се изправят срещу отбори от всички краища на България. През 2018 г. ст. лейтенат Ковачев завършва и магистратура "Защита на културно-историческото наследство на България".

Пламен Николов

Спортен предприемач
Пламен Николов е магистър по Маркетинг и е мениджър в сферата на мобилните услуги. На нашата сцена обаче се качва като председател на Управителния съвет на ФК Нефтохимик Бургас 1962. Любовта му към Нефтохимик го накара да поеме предизвикателството да събере екип, с който заедно да стабилизират любимия им клуб и да го направят отново социално значим. Това става след редица тежки години за един от двата най-обичани бургаски отбора. Така от фен той става човекът, който поема отговорността да запази мечтата, страстта и любовта на много хора, с които довчера е бил по трибуните. А с това да запази и възможността на стотици бургаски деца да заобичат спорта.

Семир Абумелих

здравен предприемач
Той е предприемач в сферата на здравеопазването и собственик на медицински център „Света София“, университетска болница „Дева Мария“ (Болнинца на годината 2017) и национална онкологична болница „Дева Мария“ в Бургас. В края на ноември 2021 г. Семир Абумелих поема предизвикателството да развива бизнеса си, въпреки световните икономически катаклизми и поставя началото на Национална онкологична болница „Дева Мария“, в която се зарича да събере най-добрата апаратура за лечение на онкологични заболявания в световен мащаб. По-малко от две години по-късно обещанията са реализирани, Национална онкологична болница „Дева Мария“ вече приема пациенти, а сградата печели приза за „Сграда на годината“ в сферата на Здравеопазването и лечебните заведения. Мисията му е в България да има място, където пациентите да могат да преборват онкологичните заболявания и да не се налага да отиват в чужбина. Вярва, че Бургас може да бъде лидер в здравеопазването на България, а защо не и в Европа.

Христо Петров

рапър, продуцент и депутат
Той е един българин, който е решил да помага. Един от най-известните в България рапъри, който минава и през трънливия път на политиката, ще се качи на сцената ни, за да каже как можем да променим живота на децата в нужда. Сдружението му „Един българин“ е резултат от обществото, обичта, която е получил и средата, в която е израснал. Благотворителната му инициатива помага на много деца и младежи от центровете на настаняване от семеен тип в цялата страна. Един от големите му успехи е осигуряването на бус за децата с увреждания от ЦНСТ в с. Атия (Община Созопол). Христо Петров е носител на редица музикални награди, автор на едни от най-слушаните песни, продуцент и съсобственик на един от най-големите български музикални канали в Youtube. Музиката е неговата страст. Доброто е негова мисия.

Organizing team

Doncho
Zlatev

Bulgaria
Organizer