Žetale
x = independently organized TED event

Theme: V Halozah se bodo širile ideje!

This event occurred on
October 10, 2015
4:00pm - 8:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Žetale, Žetale
Slovenia

Čeprav so Haloze ena izmed ekonomsko manj razvitih območij v Sloveniji, verjamemo, da ima tako lokalna kot širša regionalna skupnost dosti zanimivih idej, ki bi jih bilo vredno predstaviti širši javnosti. Z organizacijo TEDxŽetale želimo obiskovalce spodbuditi, motivirati k spremembam, jih spodbuditi k razmišljanju in odkrivanju potencialov. Naši govorniki bodo z območja Haloz, predstavili pa bodo zelo raznolike vidike, področja delovanja in ideje. Dogodek bo tako pripomogel k prepoznavnosti Žetal in Haloz v širšem kontekstu, prepoznavanju priložnosti v Halozah.

TEDxŽetale is the first event ever organized in this area. The goal in hosting an event is to bring something new, different in our community. In our area and region a TEDx event has never been organized. Because Haloze was declared as less developed area we want to show the public that everything is possible if you truly want it.Main goal is to make people aware that they are able to choose what needs to happen or how they need to react, behave. To show them that they have the ability and power in their hands to do something or change. With the goal of self-responsibility we want to try to make public understand how their choices (actions, attitude, thoughts) influence and create their lives. Also we want to inspire them to integrate their ideas, standards and behaviour into their lives daily, both at work and privately.

Žetale 1
Žetale, Žetale, 2287
Slovenia
See more ­T­E­DxŽetale events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aleksander Brezlan

Umetnik
Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost. Vzporedno z uspešno oblikovalsko kariero je začel raziskovati tudi širše področje vizualnih komunikacij, predvsem ilustracije in slikarstva. Je prejemnik priznaj Hinka Smrekarja in avtor številnih uspešnih razstav. Zaposlen kot učitelj grafičnega oblikovanja, ki se v času poletnih počitnic se poda na dolga in zahtevna potovanja po vsem svetu. Od tam izvira navdih za nova umetniška dela. Projekt o katerem je Aleksander Brezlan spregovoril na TEDxŽetale združuje umetnost, arhitekturo ter ljubezen in videnje potenciala v domačih Halozah.

Darinka Fakin

Županja/ redna profesorica
V prvi vrsti jo poznamo kot županjo občine Majšperk. Sicer redna profesorica Fakultete za strojništvo, ki predava na Oddelku za oblikovanje in tekstilne materiale. Avtorica in soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov in študij. Lokalno politiko vidi kot izziv in prostor številnih priložnosti. Občino Majšperk uspešno vodi že četrti mandat. Je ena izmed zgolj desetih županj v več kot 200 slovenskih občinah.

Franc Pohleven

Biolog/ patologija in zaščita lesa
Ustanovitelj in direktor številnih društev, med drugim Tehnološkega inštituta za lesarstvo. Sodeluje s priznanimi raziskovalnimi inštitucijami po vsem svetu. Leta 2004 je v Cankarjevem domu organiziral 35. svetovni kongres o lesnih škodljivcih in zaščiti lesa 2007 pa je organizator mednarodnega kongresa o gojenju zdravilnih gob. Razvojno tesno sodeluje z industrijo, ki proizvaja zaščitna sredstva za les ter s podjetji za impregnacijo, kakor tudi z restavratorskimi centri. V zadnjem času se intenzivno ukvarja s promocijo lesa in poudarjanjem pomena lesno-predelovalne industrije ter lesnih izdelkov za obvladovanje klimatskih sprememb.

Igor Kopše

Gozdar/ športnik, amaterski kolesar + nutricionist
Poleg svoje dokaj običajne službe revirnega gozdarja je njegovo življenje vse prej kot običajno. Čeprav sta bila njegova prva strast alpinizem in športno plezanje in je že pri 21 letih osvojil 7015m visoki Khan Tengri v vzhodno himalajskem pogorju Tien-Shan, je kasneje odkril kolesarstvo. Pri 38 je prvič postal svetovni amaterski prvak in do danes osvojil kar pet naslovov svetovnega prvaka in je v športni sferi znan predvsem kot strasten nutricionist, ki strogo zagovarja začela zdravega prehranjevanja. Na odru TEDxŽetale je domačin Igor Kopše predstavil svojo idejo, da brez zdrave hrane ni absolutnega zdravja, ki je predpogoj za uspeh na področju športa.

Jan Haložan

Razvijalec programske opreme
Pri svojih 22 letih je voda iOS razvojne ekipe v ameriškem startup podjetju Databox, ki ima prostore tudi na Ptuju. Prihaja iz Majšperka in je študent računalništva na mariborskem FERI-ju. Zraven polnega delavnika v vlogi razvijalca programske opreme in zahtevnega študija, ki ga opravlja s čistimi desetkami pa najde čas tudi za tek in košarko. Vsem nam je na dan danih 24 ur, kako jih izkoristimo pa je v prvi vrsti odločitev vsakega posameznika.

Tomaž Galun

Samostojni podjetnik/ frizer
Trdi, da mora vsak v življenju zamenjati najmanj štiri poklice, ne zgolj služb – in temu sledi tudi v praksi. Po 10 letih dela kot frizer se je odločil, da bo svoje znanje in izkušnje nadgradil še z ekonomsko izobrazbo in tako je od leta 2001 do 2009 delal v podjetju za trženje lasne kozmetike kot strokovni sodelavec in kasneje kot vodja prodaje. Tomaž Galun danes vodi lastno podjetje in frizerski salon v osrčju Haloz, s čimer dokazuje, da so tudi Haloze privlačno okolje za novo nastajajoča podjetja.

Organizing team

Alenka
Mlakar

Ljubljana, Žetale, Slovenia
Organizer

Tomaž
Gajser

Co-organizer
  • Sabina Intiher
    Sponsorships manager
  • Nina Jazbec
    Marketing - Social Media
  • Nejc Rodošek
    Web Designer
  • Roman Medved
    Co-Organizer
  • Tanja Veg
    Co-organizer
  • Andrej Hajšek
    Co-organizer
  • Deyana Ivanova
    Co-organizer