Andres Lozano

Андре Лозано: Паркинсонова болест, депресија и прекинувачот кој може да ги исклучи

1,292,432 views • 15:34
Subtitles in 28 languages
Up next
Details
Discussion
Details About the talk

Длабоко-мозочната стимулација станува сè попрецизна. Оваа техника им овозможува на хирурзите да постават електроди речиси секаде во мозокот, и да ги појачуваат или намалуваат — како потенциометар или термостат — со цел коригирање на дисфункцијата. Ова е драматичен приказ кој говори за овие брзо растечки техники. Прикажана е жена со Паркинсон која моментално престанува да се тресе и воедно прикажано е како оживуваат мозочните области погодени од Алцхајмер. (Снимено на TEDxCaltech.)

About the speaker
Andres Lozano · Neurosurgeon

The chair of neurosurgery at the University of Toronto, Andres Lozano has pioneered the use of deep brain stimulation for treating Parkinson’s, depression, anorexia and Alzheimer’s disease.

The chair of neurosurgery at the University of Toronto, Andres Lozano has pioneered the use of deep brain stimulation for treating Parkinson’s, depression, anorexia and Alzheimer’s disease.