Youth@Delft
x = independently organized TED event

Theme: What tickles you?

This event occurred on
November 12, 2013
12:00am - 12:00am CET
(UTC +1hr)
Delft
Netherlands

Why do people do what they do? What makes them tick? What tickles them. At TEDxYouth@Delft we wanted to find out, so we invited some of the most inspiring youngsters to tell what they did and what choices they had to make to be able to do this.

Theater de Veste
Vesteplein 1
Delft, 2611PK
Netherlands
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Delft events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Roza Rashaan

Sopraan Roza Rashaan komt op vanuit het publiek van TEDxYouth@Delft en zingt een stuk uit de opera van Antonín Dvořák: Het stuk Měsíčku Na Nebi Hlubokém (Song to the moon) uit Rusalka.

Thomas van der Want

'Toen ik 14 jaar was raakte ik betoverd door rockmuziek. Voor mij was het maken van rockmuziek het mooiste en knapste dat je als mens kon doen en het begon bij me te jeuken. Ik wilde dat ook! Tien jaar later jeukt het nog steeds. Sterker nog, het jeukt als nooit tevoren en ik ben niet de enige bij wie het jeukt. Als gitarist en zanger van Soul Sister Dance Revolution vertelde hij over zijn avonturen in muziekland.

Esther Peeters

"Bijna alles wat groots is, is gedaan door jongeren" (Benjamin Disraeli) is de lijfspreuk van Esther Peeters. Zij zet zich als voorzitter van de Nationale Jeugdraad dagelijks in om de stem van jongeren te laten horen bijvoorbeeld op het gebied van jeugdwerkloosheid, onderwijs en duurzaamheid. Zoals Esther zelf zegt: 'jongeren hebben de energie om de wereld te veranderen. Wij denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.' Esther werd op de basisschool gepest. Het had een behoorlijke invloed op haar en het had kunnen zijn dat ze een stil en verlegen meisje was geworden. Mede door de steun van familie en vrienden in haar buurt is ze blijven geloven in de talenten die ze van jongs af aan in haar draagt. Als je de talenten die je in je hebt weet te ontwikkelen kun je het verschil maken.

Loekie Mulder

Een creatief beroep willen we eigenlijk allemaal wel. Maar wat is er nodig om een creatief beroep uit te kunnen oefenen? Talent, inspiratie, aanleg. Creativiteit is volgens Loekie Mulder vooral een kwestie van hard werken, steeds maar weer doorgaan, van doorzettingsvermogen. Zij kwam er zelf achter tijdens haar studie. Loekie Mulder studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Tijdens haar afstuderen moest ze antwoord geven op de vraag wat ze nou eigenlijk wilde laten zien met haar afstudeercollectie. Ze wil vrouwen tonen, die als ze haar kleding dragen zich mooi, krachtig en vrouwelijk voelen. Ze besloot kenmerken van vrouwen in de geschiedenis te gebruiken in haar collectie. In 2012 werkte ze mee aan collectie van niemand minder dan Victor en Rolf. In 2013 showde Loekie haar eigen examencollectie op de Amsterdam Fashion Week en de Prague Design and Fashion Week. En onlangs liepen de modellen van Hollands Next Topmodel in de finaleshow in haar ontwerpen!

Remon Beeftink

Normaal gesproken staat Remon Beeftink met zijn band op het podium. Op TEDxYouth@Delft staat hij er alleen voor. Het publiek is daarom zijn "drummer". Remon speelt het nummer 'Gotta be with somebody' van zijn debuutalbum 'Arise!' Rémon Beeftink (Leiden, 1984) studeert in 2011 als songwriter af aan de Fontys Rockacademie. Een jaar later verschijnt zijn EP 'Hold On', een verzameling van akoestische popsongs. Rémon heeft de smaak te pakken en formeert een band. Vaak verliezen jonge singer-songwriters zich in de drang om anders te klinken dan de rest. Rémon Beeftink zet eigenzinnig zijn zeil tegen die wind in. Hij wil ons niet om de tuin te leiden met gekunstelde thema's of holle klankexperimenten. Bovendien is het podium, en niet de partituur, zijn meest geliefde biotoop. Hij beschikt over de gave om een perfect popnummer te schrijven én dat ook op een dito wijze te brengen. Rémon Beeftink is misschien wel de buurjongen die we allemaal willen hebben. We willen hem plots door het raam horen spelen op een vrije donderdagnamiddag, terwijl we gebukt een taart in de oven schuiven, of met een zucht een enveloppe openscheuren met een mes. Zijn pop is een zacht kussen voor de vertwijfelingen van ons soms veel te complexe bestaan.

Lidion Zierikzee

Lidion gelooft dat iedereen bijzonder is, krachtig en dat je goed weet wat je wil. Er zijn ook momenten dat je dat vergeet en dat je je afvraagt of je dat allemaal wel weet. Kinderen in moeilijke situaties zijn ook 'vergeten' dat ze de moeite waard zijn. Lidion besloot na haar opleiding clown te worden. De wijze lessen die ze leerde tijdens deze opleiding 1) Zeg altijd ja. Ja tegen wie je bent en tegen de dingen die gebeuren. Ze gebeuren namelijk toch 2) Als je ja hebt gezegd: durf fouten te maken. Er zal van alles mis gaan en je kan er eigenlijk alleen maar om lachen 3) Blijf dromen Door stug "ja" te blijven zeggen tegen wat er gebeurt benadert Lidion kinderen op een oncologie afdeling. Ze gaat mee in de richtingen die kinderen aangeven te willen gaan. Wat er ook gebeurt in je leven, groot of klein, je kunt altijd jezelf zijn en je bent altijd vrij. Soms heb je even een clownsneus nodig om je daar aan te herinneren. Waar je ook bent, wat je ook gaat doen, wat er ook gebeurt; je bent vrij.

Sjaak Borsboom

Sjaak Borsboom laat zich zijn hele leven al leiden door zijn passies. De twee belangrijkste daarvan zijn snowboarden en eten. Hij begon aan een studie maar kwam er achter dat hij iemand van de praktijk is en werd op zijn 21e chef kok in het restaurant van zijn ouders. Tijdens vele omzwervingen in binnen- en buitenland leert hij van lokale mensen de praktijk van koken. Terug in Nederland organiseert hij op locatie lokale streekproeverijen.

Freek Zonderland

De mens begint perfect: iedereen vind een kind geweldig. Later moet je dingen leren, je moet naar school, je moet cijfers halen. Je moet presteren, aan regels voldoen voordat mensen je weer geweldig gaan vinden. Maar er komt een moment dat je het heft weer in eigen hand kan nemen. Freek Zonderland neemt ons mee met zijn reis die hem heeft gebracht waar hij nu is. Freek stopte met zijn studie om zijn hart te volgen. Hij ging na waarom de beslissing een goede is geweest en kwam uit op de volgende aspecten: 1) intuïtie; alleen jij zelf weet wat goed voelt 2) passie; je kan alleen ergens echt goed in worden als je er enthousiast over bent 3) angsten overwinnen; zonder risico te nemen zul je nooit grote dingen bereiken Door af te wijken van gebaande paden komen mensen op plekken waar ze anders nooit zouden zijn gekomen. Freek's passie is films maken. Dat moet je volgens Freek gewoon doen. De dingen waar je niet goed in bent worden makkelijker en leuker als je weet waarvoor je het doet. Freek's eerste films waren helemaal niet goed maar door stug vol te houden worden zijn films nu op festivals getoond en ontmoet hij interessante mensen.

Jip Eilbracht

Jip Eilbracht ziet in afval dat hij tegenkomt op straat nieuwe gebruiksvoorwerpen. Tijdens een verblijf in Istanbul richt hij zijn kamer in met oude meubels die door anderen waren weggegooid. Hij kijkt op een andere manier naar materialen en omgevingen. In het buitenland is dat makkelijker, terug in Nederland probeerde Jip de vertaalslag te maken naar zijn thuissituatie. Muziek is een andere passie van Jip. Hij is gefascineerd door hoe licht en beeld muziek kunnen versterken. De huidige generatie DJ's staat achter een relatief saai meubel met een doorsnee laptop waar hij de hele tijd in tuurt. Jip besloot hier iets aan te doen. Samen met onder andere ID&T is hij nu de DJ-omgeving opnieuw aan het vormgeven.

Organizing team

Rob
Speekenbrink

Delft, Netherlands
Organizer
  • Mirjam Wesselink
    Curator
  • Gonneke Wegner
    Production