Youth@Budapest
x = independently organized TED event

Theme: You inspire the world!

This event occurred on
November 20, 2010
10:00am - 9:00pm CET
(UTC +1hr)
Budapest, BU
Hungary

Our aim is to build a platform for invaluable and talented young people in order to provide them with the opportunity to introduce themselves to a wide audience, to build connections and think together. It is important to create a permeable channel between talented young people and open-minded organisationsand leaders.

Program
1. My world – presenting the world of Generation Y and Z, the world as they see it with their focuses. What motivates them and what do they think about the older generation.
2. The varied nature of talent – young people who discovered the strength of their capabilities and found the creative character hidden in them mark out from their peers. They capture the moment of the discovery of their talent from several different perspectives.
3. Great works – presenting of projects which have reached the phase of becoming reality or are already in the making
4. Effecting the world – social responsibility, shaping of the world and the self stimulated by the project
5. Free flow of imagination – creative way of production – creativity without obstacles, productions and their creators inspired by a creative perspective on the world

Presenters

Our presenters are either actively involved in education as students or have recently graduated from a high schools, college or university who captured attention by participating competitions, submitting applications for projects, or as a result of their studies or hobbies where
– they stand out from the others thanks to their innovative ideas
– they are capable of acquiring the mentality of TED and
– they manage to capture the interest of society and the audience of TEDx

Communication

Introductory campaign
What do you think the key for future lies in? How about green energy? How about the convergence of communities? The 4G? Creation through free source code? A new culture of organisational structure? Or plainly, a screw in the brain?
Anyone can express his or her opinion about future which will be recorded in a one-minute video (continuous media presence on community portals starting from September)

Application for candidates for presenters
Young people aged 10-28 can apply with 2-5 minutes videos in topics which fit the thematics of TEDxY@BP and come up with a groundbreaking theory, idea, thought or a project that has already happened. The decision will be made by a jury and by the votes of the public.

Mini events on the countryside
In 5 university cities (Szeged, Debrecen, Pécs, Miskolc, Győr) talented youngsters are collected by the local communities who will have a chance to introduce themselves at the event of the selection – the best ones can get into the main conference.

Katona Józse Szinház
Petőfi Sándor u. 6.
Budapest, BU, 1052
Hungary
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Budapest events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Márton Borzák

5 éve foglalkozik komolyabban tervezőgrafikával, egyszemélyes stúdiójában leginkább arculatok és nyomatott anyagok tervezésével tölti idejét. Fiatal kora ellenére megrendelői között tudhat jó néhány nagy céget, akiknek különleges megoldásokat dolgoz ki. Az utóbbi időben érdeklődése a generatív grafika és a vizuális rendszerek felé fordult. Kísérleteit próbálja az ügyfelek számára készült munkákba csempészni. Ajánlás: Azoknak ajánlom az előadásomat, akik úgy gondolják, egy szakma lehet több is egy mindennapi munkánál. Érdekes, megvalósult tervezőgrafikai megbízásokon keresztül igyekszem bemutatni azt a gondolkodásmódot, amit szerintem ez a kreatív alkotómunka igényel.

Vera Fónagy

18 éves, 5 éve a kajak-kenu válogatott tagja. Bár még „csak” 6 éve kajakozik versenyszerűen, 3x-os Világbajnok és Európa-bajnok. Jelenleg mentőápoló szakon tanul, hogy jövőre felvegyék az Általános Orvosi Karra. Ajánlás: Azon túl, hogy betekintést engedek az élsport világába, újraértelmezem a testmozgás fogalmát is. Megmutatom, hogy mindenkiben megvannak a sporthoz szükséges képességek és készségek, és hogy kell élni ebben életformában. Ajánlom mindenkinek, aki valaha elgondolkozott azon, mit is jelent az, hogy egészségesebben élni, vagy szívesen meghallgatná, mivel is jár az, ha valaki az élsportot választja hobbijának.

Miklós Hajnal

15 éves tanuló az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolában. Eddig két magyar és egy németországi általános iskolában, illetve egy magyar gimnáziumban tanult. Ajánlás: Vannak dolgok, amik zavarnak engem az oktatási rendszerben, ezért szeretném elmondani, szerintem hogyan lehetne sikeresebbé tenni, hogy még több, a TEDxYouth-on felszólalókhoz hasonló, nagy eredményt elérő fiatal legyen az országban. Bemutatom, milyennek látom az oktatási rendszert, milyen fontos dolgok hiányoznak belőle, és hogyan lehetne javítani rajta.

Máté Kajtár

Kajtár Máté 3. éves gépészmérnök hallgató a Budapesti Műszaki Egyetemen. Fiatal kora óta foglalkozik földalatti üzemanyag-tároló tartályokkal. „Veszélyes folyadékok biztonságos tárolása a földalatt” című pályamunkájával megnyerte a 18. Ifjúsági Innovációs Versenyt, majd az (EUCYS) Európai Ifjúsági Innovációs Verseny különdíját Párizsban. Eddigi legnagyobb sikere egy aranyérem a Fenntarthatósági Olimpiáról (I-SWEEEP), Houstonból.

Noémi Cintia Kiss

Első éves orvostanhallgató, a KEKSz csoport diák kapcsolattartója, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány önkéntese. „5 évvel ezelőtt találkoztam az alapítvánnyal és a munkásságával. Felötlött bennem a kérdés: „ Miért jó ez nekik? Ingyen dolgozni?” , és tudtam, csak egy módon kaphatok választ, ha én is kipróbálom. Kipróbáltam és életem kiadós részét azóta is ez határozza meg: megmutatni másoknak az önkéntességben rejlő erőt és szépséget.” „Ezek a mai fiatalok...” - hangzik el gyakran az elégedetlen félmondat. Számtalanszor hallottam már korombeliektől és idősebbektől is. Valóban annyira élhetetlenek, passzívak, anyagiasak és elutasítóak vagyunk mi, mai fiatalok, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy rossz a megközelítés? Én az utóbbi mellett voksolok. Tapasztalataim szerint a fiatalság megmozgatható. Hogyan, és miért jó nekik ez? Ezekre a kérdésekre szeretnék válaszolni előadásomban, azzal a nem titkolt céllal, hogy a fentebb említett mondat kevesebbszer hangozzon el, hangoztatói pedig kedvet kapjanak ahhoz, hogy önkéntesként is kipróbálják magukat, a fiatalokkal együtt.

Anna Molnár

Természettudományi tagozaton tanuló 17 éves lány. A molekuláris biológia terén végzett kutatásával kijutott a lisszaboni EU Fiatal Tudósok Versenyére. Zongorázással, festéssel, színjátszással, jazz-balettezéssel, madárvédelemmel, énekléssel foglalkozik. Ajánlás: Ornitológia ovisoknak, éneklés szólóban és kórusban, génazonosítás mikrochipekkel, jazz-balett, 400 növény- és állatfaj latinul, dupla női főszerep egy színdarabban, túravezetés, négykezes zongoradarabok. Ez az én világom. Te nyitott vagy a világra?

Viktória Takács

Filozófiát és médiaelméletet hallgatott az ELTE-n, elsősorban az állampolgárság-téma megközelítései foglalkoztatják. 2006-ban önkénteskedni kezdett a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány csapatában. Ma a DIA vitakultúra-fejlesztő programjának vezetője, és azért dolgozik, hogy Magyarországon egyre több fiatal megismerje a demokratikus párbeszéd szemléletét és kipróbálja magát a vita művészetében. Ajánlás: A vitáról ritkán jutnak pozitív dolgok az eszünkbe, a szó hallatán konfliktusokra, veszekedésekre gondolunk. De képzeljük csak el, milyen lenne, ha a vitáink nem a szembenállásról, egymás legyőzéséről szólnának, hanem valami egészen másról…

Milán Újvári

Tánc- és előadóművész, kezdő koreográfus és táncpedagógus. Tanulmányait a dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola táncművészeti tagozatán és a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte. Eddigi pályája során dolgozott többek közt a Frenák Pál Társulattal, a Cirque du Soleil-el és a Krétakör Színházzal. Ajánlás: Az előadásomat kiváltképp olyanoknak ajánlom, akik mernek játszani, képesek akár önmagukon is nevetni, és szeretnének többet megtapasztalni a tánc- és előadóművészet közvetlenségéből.

Csenge Zalka

Zalka Csenge Virág, a Tarkabarka Hölgy, nemzetközi mesemondó. Külföldi fellépésein magyar meséket mond három nyelven; cserébe hazahozza más országok, más kultúrák történeteit. Kellner- és Fulbright-ösztöndíjas; több nemzetközi mesemondó szervezetben ő képviseli Magyarországot. Könyveket ír, énekel, táncol, utazik. Éli a vándor mesemondók kalandos életét. Ajánlás: Az előadás mindazoknak szól, akik szeretik és élvezik a meséket – és azoknak is, akik úgy gondolják, már kinőttek belőlük. Egy valódi mesemondó történetei mindenkihez szólnak; rajtuk keresztül kapcsolódik össze több tucatnyi ország több ezer színes lelkű művésze. És ha esetleg nem tudnád, mit is jelent az, hogy valaki "valódi", "hivatásos", "nemzetközi" mesemondó; ha eddig nem is sejtetted, milyen sokan vannak, és mennyi mindent tesznek a világért nap mint nap, hát hallgass meg! Van számodra egy történetem.

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer
 • Krisztina Szörnyi
  Program
 • Tímea Ihász
  event
 • Dóra Cseh
  web project
 • Ági Mideczky
  communication
 • Gergely Kovács
  event
 • Kinga Patterman
  Coach
 • György Kaszás
  Presentation Trainer
 • Gábor Juhász
  Design
 • Sándor Kardos
  Web
 • Viktor Arnóczki
 • Dia Deli
 • Dániel Gergely Faragó
 • Petra Götz
 • Ágnes Kiss
 • Judit Katonáné Kovács
 • Ádám Máté
 • Csaba Miskolczy
 • Zoltán Papp
 • Renáta Szili
 • Maya Vértesi