NoviSad

x = independently organized TED event

Theme: Imagine. Innovate. Change. Become.

Novi Sad, Serbia
October 19th, 2013

Watch video from the event

Please install flash player to see this video.

More videos from the TEDx YouTube Channel »

View photos from the event on Flickr

About this event

Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.
Tema vodilja su inovacije – kako na tehnološkom, tako i na društvenom planu. Inovacije u načinu razmišlljanja, inovacije u svim životnim sferama oko nas i način na koji inovacije pomeraju fokus sa ličnog na globalno nazad na lično, način na koji pokreću napredak pojedinaca koji unapređuju
društvo u kome žive.

The guiding theme this year is innovation - technological as well as social. Innovation in mindset, and all spheres of life; the way innovative ideas shift focus from personal and private to global and back to personal again; the way they move individuals to move the society they live in.

Confirmed Speakers

 • Slobodan Šušnjević
  Slobodan je završio Pedagošku akademiju, a živi od fotografije i širenja radosti. Ima svakodnevnu potrebu da popravlja svet, propoveda spasenje kroz stvaralaštvo, veruje u zadrugarstvo i sveobuhvatno pojednostavljivanje života. Kreativno se izražava kroz fotografiju, instalacije, reč i delo. Deluje u okviru neformalne stvaralačke grupe ECCE PILAT. Biciklira, seje i apsorbuje okolinu, neguje samilost i razumevanje običnog. Uz moto CARPE DIEM i organsko posmatranje na svet, koristi poklonjeno mu vreme.
 • Aleksandra Savić
  Rođena je i živi u Beogradu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je biologiju na Biološkom fakultetu u Beogradu, a specijalističke studije je završila na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, na smeru Odnosi s javnošću. Trenutno je doktorant Biološkog fakulteta u Beogradu. Polje interesovanja su joj priroda, nasleđe, komunikacije i odnosi s javnošću. U Prirodnjačkom muzeju u Beogradu radi na poziciji načelnika Odeljenja za edukaciju, komunikaciju i marketing. Kreira i realizuje medijske kampanje muzeja u javnosti (najveći projekat do sada u čijoj realizaciji je učestvovala je Dinosaurusi Argentine – džinovi Patagonije). Autorka je brojnih tribina, okruglih stolova i seminara u oblasti odnosa s javnošću u kulturi. Članica je mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih udruženja.
 • Tamara Važić
  Tamara je osnovne studije završila na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama na Biološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu (Departman za biologiju i ekologiju, modul Hidrobiologija). Bavi se proučavanjem oblasti ekoremedijacije voda, paleoekoloških rekonstrukcija i istraživanjima u oblasti kvaliteta i zaštite voda. Učesnica je mnogih regionalnih i međunarodnih skupova i kongresa. Autor i koautor je nekoliko naučnih radova koji se bave problematikom kvaliteta voda, obnovljivih izvora energije i paleoekološkom rekonstrukcijom.
 • Gudački kvartet Felix Art
  Gudački kvartet Felix Art je nastao 2010. godine sa idejom studenata muzičke akademije da, pored aktivnosti na fakultetu, svoj muzički repertoar obogate autorskim delima, aranžiranjem filmske muzike, tango i popularnne muzike. Inspirisani klasičnim formama i popularnom kulturom, stvaraju jedinstveni sklad u muzičkom izrazu. Tipično za kvartet “Felix Art” je da se muzički tok i tema razradjuju kroz sva četri glasa, čime se postiže ravnopravnost i solistički tretman svih instrumenata tj. deonica koja doprinosi izuzetnoj dinamici kompozicije. Vođeni entuzijazmom i kreativnošću, pored dela klasične muzike izvode i prepoznatljivu muziku različitih žanrova. Kvartet “Felix Art” aktivno učestvuje na kulturnim dešavanjima i manifestacijama u Beogradu gde su do sad stekli veliki broj poštovalaca njihovog muzičkog izraza. Felix Art čine: Anja Popović, I volina Ena Petković, II violina Miloš Rakić, viola Malden Arsenović, violončelo
 • Vladislav Radak
  Vladislav Radak je završio studije matematike i bavi se istraživanjima u razim oblastima finansijske matematike, član je PISA projekta za Srbiju od 2009. godine. Takođe se bavi matematičkom metodikom i istraživanjem različitih pedagoških pristupa ovoj nauci. Sa profesorom Ivanom Anićem i profesorkom Dragicom Pavlović Babić napisao je knjigu „Formula života“ koja je kasnije bila obavezno štivo na jednom ispitu na master studijama. Pored toga, Vladislav je i autor roamana „Plava vežbanka“ i „Noć mrtvih snova.“ Režirao je filmove kratkog metra i šest godina vodio kulturno–obrazovnu emisiju na RTS-u.
 • Milutin Milošević
  Samostalni konsultant, trener, rukovodilac projekata. Bloger, izviđač, putnik, fotograf. Preko 30 godina iskustva u izviđačkom pokretu i nevladinom sektoru, od lokalnog do međunarodnog nivoa. Podržao razvoj generacija mladih. Generalista – stručnjak nizašta, izvrsan u svemu. Nekada i omladinski aktivista, ekolog, folklorac, atletičar… VIP bloger na Blogu B92. Živi i radi između Ženeve i Beograda.
 • Sajber Vanderlast
  Sajber Vanderlast je netizenka, nezavisna blogerka, net-art umetnica i samostalna sajber-feministička aktivistkinja. Polja njenog interesovanja su borba za ženska prava na Internetu i prava marginalizovanih grupa. Na društvenim mrežama promoviše ideju rodne ravnopravnosti, afirmaciju različitosti i govori o problemu prisustva seksizma i mizoginije kako u životu tako i na Internetu. Svojim delovanjem edukuje ljude o specifičnim načinima otpora kroz delovanje na Internetu. Kada nije za tastaturom, radi na socijalizaciji uličnih pasa i svakodnevno koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Polje interesovanja su joj i transhumanističke studije budućnosti.
 • Zorica Svirčev
  Studije biologije je završila 1985. godine na Institutu za biologiju, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, gde je od izbora u zvanje asistenta do današnjih dana izvodila nastavu iz predmeta koji su mahom bili po prvi put uvedeni u nastavu sa Zoricom kao nastavnim profesorom. Inovator u duši, bavi se istraživanjima iz oblasti primenjene algologije, ekoremedijacije voda i toksičnosti mikroalgi i cijanobakterija.
 • Državni Posao
  Državni posao čine: Nikola Škorić (Torbica), Dejan Ćirjaković (Boškić) i Dimitrije Banjac (Čvarkov) Nikola Škorić je diplomirani istoričar, zaposlen u renomiranoj dizajn agenciji Peter Gregson kao kopirajter. Dejan Ćirjaković je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dimitrije Banjac je diplomirani inženjer petrohemije i radi u NIS-u. Početna tačka njihove saradnje bila je TV Vojvodina, gde su vremenom osvojili “prime time” termin serijom Državni posao. Iako nisu profesionalni glumci, ovaj izuzetno talentovani trio je kroz svojevrsnu inovaciju zabavnih emisija kratkog formata vrlo uspešno doveo originalni domaći humor na TV ekrane.
 • Aleksandar Dujin Orchestra
  Aleksandar Dujin Orchestra i Nevena Reljin - Latino Moments. Latino moments je sastav koji na veoma zanimljiv način promoviše latino muziku. Nastao je u Novom Sadu (u džez klubu Wheels) pre tri godine kada je Nevena Reljin prvi put nastupila sa orkestrom Aleksandra Dujina. Prepoznatljivost njihovog nastupa leži u tome što solistkinja peva brazilsku muziku na portugalskom jeziku.
 • Gordana Čomić
  Po struci je diplomirani fizičar. Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu je radila sve do 1999. kao asistent na predmetu Fizika. U Demokratskoj stranci je od njenog osnivanja. Narodna poslanica u Skupštini Srbije od 2000., a u periodu 2001 – 2008. obavljala je funkciju potpredsednice Skupštine Srbije. Bila je članica delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS (2005 – 2012). Od 2006. je predsednica Foruma žena Demokratske stranke. Aktivistkinja je ženskog pokreta i “Ženske političke mreže” od 2000. godine. Udata je i majka četvoro dece. Govori engleski jezik, služi se nemačkim i francuskim jezikom.

Venue and Details

Studio M
Ignjata Pavlasa 3
Novi Sad, 21000
Serbia

Event Type (what is this?) Education

This event occurred in the past.
See more TEDxNoviSad events »

Organizer 171733

Ivana Korom
Novi Sad, Serbia

View Profile »

Organizer 133296

Dejan Radeka
Novi Sad, Serbia

View Profile »

Team

Jelena Ačanski
Curation coordinator
Tijana Gaćinović
Event Manager
Katarina Šarić
Event Coordinator
Srdjan Dokmanović
Production Lead
Dragan Selaković
Design and stage
Boško Eraković
Partnerships assistant
Aleksandar Oparnica
Executive producer
Marko Gaić
Host
Snežana Subotić
PR Manager
Aleksandar Korom
Audio/video manager