Cluj
x = independently organized TED event

Theme: Ideas Worth Doing

This event occurred on
November 2, 2013
8:30am - 6:00pm EET
(UTC +2hrs)
Cluj-Napoca, CJ
Romania

This conference is inviting you to receive the IDEAS WORTH DOING theme. At TEDxCluj we talk, but in a special way, which inspire actions, in A GREAT way that make thinks happen. At TEDxCluj providential meetings between people and ideas are happening, at the right moment, with the right people. Here you are inspired to start taking seriously your dreams and aspirations and once you do that you will not put them back in any drawer. THEY MUST BECOME REALITY !

Auditorium Maximum @ Colegiul Academic
Kogalniceanu
Cluj-Napoca, CJ
Romania
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Cluj events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Cristina Bazavan

Cristina Bazavan este jurnalist, a creat blogul cultural S!MPA si face cronica de cinema pentru Europa FM. A fost redactor sef al revistei Tabu. De-a lungul timpului a intalnit si a pus intrebari dificile unor personalitati si repere culturale precum Steve McCurry, Milla Jovovich, Ziggy Marley, Guilermo Arriaga, Rebecca Miller, Gilbert Adair, Milos Forman, Miles Aldridge, Eugenio Recuenco, Olga Kurilenko, Margaret Atwood, Annie Proulx, Victoria Abril, Vanessa Redgrave etc. A facut parte din echipa care a creat brandul Europa FM si care a format si rebranduit Radio 21 la sfarsitul anilor 1990 si a fost consultant pentru lansarea Radio Guerrilla, activitatea sa in radio desfasurandu-se pe parcursul a 12 ani. A prezentat primul sezon al emisiunii Ca-n filme difuzat la Digi 24 TV. Blogul ei este intre primele 30 de bloguri din Romania, conform ZeList.

Stelian Brad

prof dr. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Cercetător, antreprenor IT, promotor al inovației si sustinaror, autor si inventator brevetat, Stelian Brad, este doctor in economie si inginerie. Este coordonatorul Centrului de Cercetare in Ingineria si Managementul Inovarii in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTC-N) iar in activitatea de management academic a detinut mai multe pozitii, intre care rolul de director al Departamentului pentru Managementul Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii in cadrul aceleiasi Universitati in perioada 2008-2012, iar in prezent pozitia de prorector responsabil cu managementul universitar, studiile masterale si doctorale. Este conducator de doctorat intr-un domeniu interdisciplinar: inginerie & management si preda cursuri in robotica si managementul inovarii. Se remarca deasemenea printr-o activitate de peste 8 ani de antreprenoriat si management in mediul privat, ca director sau fondator al unor companii in domeniul dezvoltarii de software. Este membru in Consiliul Director al Clusterului Cluj IT. In domeniul inovarii si dezvoltarii institutionale a coordonat 23 de proiecte, rezultatele sale incluzand dezvoltarea de centre, laboratoare si programe de formare/specializari post-universitare in cadrul UTCN precum si dezvoltarea unei retele europene a organizatiilor de cercetare in domeniul industrial. Este implicat in multe proiecte de consultanta in domeniul inovarii. A publicat peste 130 articole stiintifice in reviste de prestigiu international si la conferinte internationale (inclusiv indexate/cotate ISI Web of Science, ISI Web of Knowledge, Elsevier, Emerald, Scopus, Springer etc.), 7 carti in edituri nationale in calitate de prim sau unic autor, 6 contributii la carti cu caracter de cercetare in edituri din strainatate (IGI Global; InTech; Academy Publish; Springer), 4 contributii la carti cu caracter didactic. A obtinut premiul Traian Vuia in stiinte tehnice al Academiei Romane pe anul 2004 pentru lucrarea Fundamentals of Competitive Design in Robotics. Detine 2 brevete de inventie internationale inregistrate la European Patent Organization (EPO) (in robotica) si a participat la 55 proiecte de cercetare in calitate de director de proiect sau cercetator.

Dragos Bucurenci

Trainer de leadership si comunicare Dragos Bucurenci lucreaza cu lideri care cauta mai multă seninatate si echilibru in vietile lor, care vor sa se simtă bine in pielea lor, sa-si descopere propria voce si sa cultive relatii autentice cu cei din jur. Dragos are un MBA de la Stanford Graduate School of Business si a construit doua dintre cele mai importante organizatii de mediu din Romania, Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Asociatia MaiMultVerde. Dragos are doisprezece ani de experienta in presa scrisa si sapte ani in televiziune. Blogul lui este intre primele cele mai influente 30 de bloguri din Romania, conform ZeList.

Razvan Crisan

Evanghelist @ Indygen + Founder @ Asociatia ORICUM & ShortsUP Razvan Crisan e muncitor si lucreaza in domeniul constructilor! Constructille sale sunt idei, initiative, proiecte sau business-uri in domenii destul de variate dar suprinzator de legate. Spune-i lui Razvan ca ceva nu se poate si se lumineaza la fata pentru ca simte ca e loc de facut cate ceva. Daca ar fi sa-si indexeze numele intr-un motor de cautare ar pune in dreptul sau termeni precum: antreprenoriat, creativitate, economie, inovatie, determinare, people person, funny guy, conector! Dupa ce primii 16 ani de viata au trecut fara realizari impresionante a decis ca timpul nu e pierdut si s-a apucat de treaba. A pus bazele uneia dintre cele mai active organizatii din domeniul industriilor creative ~ Asociatia ORICUM ~, este co-fondator al ShortsUP iar din 2013 face parte din echipa care a primit pe maini probabil cel mai inovativ si provocator proiect din business-ul romanesc: crearea de la zero a unui serviciu de tehnologie mobila dedicat tinerilor adica INDYGEN. Razvan e mandru ca face parte din Topul 30 sub 30 al Revistei Forbes, ca a absolvit programul de leadership ERISMA, ca a inteles mai bine cum functioneaza lumea in Transatlantic Network al British Council si nu-ar fi ajuns prea departe daca nu ar fi trecut prin programul Lideri Mileniului Trei..

Simona Noja

prim balerina, Director Executiv al Scolii de Balet a Operei Vieneze Simona Noja - prim-balerina aplaudata in toata lumea, antreprenoare culturala, ambasadoare a valorilor autentice romanesti. Nascuta la Huedin, langa Cluj, Simona Noja si-a inceput formarea artistica cu gimnastica si dans clasic, continuand cu studii de lingvistica la Universitatea Babes- Bolyai. Dupa o cariera uimitoare de 21 de ani pe mari scene ale lumii, alaturi de dansatori, coregrafi si regizori recunoscuti, ea activeaza din 2010 ca si Director Executiv al Scolii de Balet a Operei Vieneze i este, din 2012, Ambasadoare a proiectului Cluj-Napoca - Capitală europeană a Culturii in 2021. Simona Noja locuieste in Viena cu familia ei, are doi copii si vorbeste cinci limbi.

Iulian Padurariu

Marketing consultant The Marks Om de publicitate si marketing premiat, strateg de business si consultant Trout&Partners pentru Europa Centrală si de Est. A fost director de marketing in companii romanesti importante precum Policolor, Murfatlar sau TVR, partener Trout & Partners pentru birourile din Bucuresti, Chisinau si Viena. Experienta sa numara 11 premii Effie, start-up-ul si dezvoltarea unor agentii de advertising importante si lansarea si pozitionarea unor branduri cunoscute romanesti. Dupa ce a lucrat timp de 7 ani ca si angajat in companii romanesti, in 2005 a deschis la Bucuresti biroul de consultanta al rețelei prezidate de Jack Trout, unul dintre cei mai renumiti strategi de business. Din 2008 coordoneaza activitatea Trout&Partners pentru Europa Centrala si de Est, de la biroul din Viena. Iulian Padurariu activeaza ca si consultant de marketing asociat in echipa The Marks. Inca pastreaza legatura cu Romania, atat pentru clientii Marks, pentru prieteni si familie, dar si pentru a sustine discursuri sau workshopuri in cadrul unor proiecte educationale.

Ioan Aurel-Pop

doctor in istorie, rector al Universitatii Babeş-Bolyai Ioan-Aurel Pop, istoric pasionat si expert al epocii medievale, manager cultural si autor este doctor in istorie si rector al Universitatii Babes-Bolyai, membru al Academiei Romane si din 1993 este directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Romane. In 1994-1995 a activat ca director al Centrului Cultural Roman din New York iar cativa ani mai tarziu a devenit directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia. Domeniul sau de expertiza este in sfera istoriei: istorie medievala, institutii medievale, paleografie latina. Se remarca in activitatea stiintifica in calitate de autor, coautor si coordonator a circa 30 carti si a circa 200 de studii si articole, publicate in tara si in SUA, Italia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Moldova, Anglia, Germania, Argentina etc. De-a lungul timpului a activat ca membru in comitetele (colegiile) de redactie a 9 publicatii periodice cu profil istoric si cultural. Este distins cu premii academice: premiul George Baritiu al Academiei Romane (1991), pentru lucrarea "Institutii medievale romanesti", Cluj, Editura Dacia, 1991; premiul Fundatiei "Magazin istoric" pentru lucrarea "Romanii şi Romania. O scurtă istorie", Bucuresti, Editura Fundatiei Culturale Romane, 1998 etc.

Prashant Soegaard

Google New technologies enthousiast, digital marketing specialist at Google and citizen of the world. Prashant este unul din cei ce cred fara rezerve in potentialul tuturor de a reusi in absolut ce isi propun. Si-a petrecut copilaria pe trei continente intr-o familie indiano-norvegiana si a vazut peste 60 de tari. Este specialist Google in digital marketing, activist pentru youth empowerment and leadership, fost Chief Business Officer al AIESEC International si etern entuziast al noilor tehnologii.

Cristina Flutur

actrita de teatru si film Intre 2004 si 2013 joaca roluri importante in 17 piese de teatru clasice si moderne, sub indrumarea unor reputati regizori, facand parte, in aceasta perioada, din trupa Teatrului National Radu Stanca din Sibiu. Sustine spectacole atat pe scene de teatru din Romania, cat si pe scene internationale, cu ocazia diferitelor turnee ale teatrului. Talentul si ca actrita de film ii este recunoscut inca de la debutul in cinematografie: in 2012, la prestigiosul Festival de Film de la Cannes, juriul ii acorda Premiul pentru Interpretare Feminina pentru rolul Alinei, personaj principal, din drama Dupa dealuri, in regia lui Cristian Mungiu. Preocuparile artistice prind contur in perioada primei facultati studiate (Facultatea de litere, sectia Romana-Engleza a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, 1996-2000), timp de 3 ani facand parte din trupa de teatru studentesc ''Ludic'' din Iasi. Arta devine preocuparea esentiala din anul 2000, cand Cristina Flutur hotaraste sa urmeze cursurile Facultatii de Litere, sectia Actorie romana, la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, la clasa profesorilor Miklos Bacs (Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca), si Irina Wintze (Teatrul National Cluj-Napoca). In 2004, imediat dupa absolvirea Facultatii de Litere, sectia Actorie, Cristina Flutur intra prin concurs in apreciata trupa a Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, Romania. Are aici sansa de a interpreta roluri dintre cele mai variate, lucrand atat cu regizori din tara (Alexandru Dabija, Tompa Gabor, Andrei Serban, Silviu Purcarete etc.), cat si din strainatate (A. Zholdak, Robert Raponja), in piese de Cehov, Shakespeare, Cocteau, Steinbeck, Ionesco si altii. In 2010, pentru activitatea in acest teatru, I se acorda de catre Ministerul Culturii Diploma de Excelenta pentru promovarea si pastrarea patrimoniului cultural sibian, iar in 2013 revista 'Avantaje' din Bucuresti o desemneaza Femeia Anului 2012 la categoria 'Ambasador al Artei Romanesti peste Hotare' pentru rezultatele obtinute pentru rolul Alina din filmul 'Dupa dealuri'.

Carlos L Abbate

invatatorul devenit specialist in relaxare si echilibru Carlos a lucrat ca si invatator de scoală primara, si a servit ca voluntar pentru copiii si seniori fara adapost. In 1989 a parasit orasul de nastere, Buenos Aires, pentru a-si continua calatoria spirituala si a găsi raspuns la intrebarile dificile ale vietii. A calatorit prin toata lumea continuandu-si educatia formală (si informala) cu tehnici legate de miscare si masaj corporal, dar si cu principii fundamentale din filosofie, arte, psihologie si medicina. Ca instructor de pilates si yoga a reusit sa combine cele doua tehnici pentru un stil de miscare elegant si benefic, numit yogilates. In prezent, locuieste in Bucuresti, tine clase de yogilates, oferind o oaza de liniste si auto-cunoastere in mijlocul unui oras agitat. Isi scrie gandurile si reflectiile pe http://blog.yogilates.ro/

Philipp Kandall

co-fondator Skobbler si mobile enthusiast Philipp Kandal este co-fondator si CTO la Skobbler, una dintre companiile de referinta in domeniul dezvoltarii tehnologiei de cartografiere si amplasare pentru dispozitive mobile, ce a cucerit atentia a peste patru milione de utilizatori. Inainte de skobbler a fost manager de produs la Navigon si consultant de tehnologie pentru Siemens VDO. Philipp s-a dovedit a fi o prezenta activa si in lumea startup-urilor fiind implicat in organizarea Startup Weekend Cluj si The Where Camp in Berlin. Deasemenea se dedica, in calitate de mentor, pentru a sprijini cresterea unor startup-uri precum Squirrly sau UseTogether. Este pasionat de tot ce inseamna aplicatii mobile si tehnologie de navigatie.

Aurora Martin

Senior adviser la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in Romania Voce clara si sonora contra discriminarii, Aurora devine un real agent de schimbare al societatii romanesti. A inceput sa publice in Dilema Veche si a continuat virtual pe blogul Stelian Tanase si in revista online Catchy.ro. In prezent, activeaza ca senior adviser pentru Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si ca editor la revista Sfera Politicii. Ca profesor, preda la Russian Presidential Academy for National Economy and Public Administration din Saint Petersburg si este visiting teacher la Moscow State University In trecut, a fost lector la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, researcher la European Center for Security Studies George C. Marshall, precum si Senior Adviser pentru Ministerul Muncii si Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse.

Vlad Muresan

terapeutul relatiilor de cuplu. online Psihoterapeut format in terapia cognitiv-comportamentala, urmeaza un doctorat in Psihologie Clinica, in cadrul caruia a dezvoltat si testat un sistem online de interventie psihologica automatizata (www.psihoterapeutonline.ro). Da, pe Internet. Check it out. Este pasionat de Psihobiologia Sexualitatii si Psihologie Evolutionista, studiaza satisfactia in cuplu si dinamica relatiilor, si isi propune sa transmita si publicurlui larg rezultatele surprinzatoare ale ultimelor cercetari din aceste discipline. Avand o perspectiva bazata pe argumente stiintifice si pe experienta profesionala ca psihoterapeut, incearca sa darame prejudecatile si miturile legate de dating, sexualitate si relatii. Vlad Muresan este psiholog acreditat, practica psihoterapia individuala si consilierea de cuplu de 7 ani �n cabinetul propriu.

Vlad Atanasiu

Learning Architect sau CROSist la CROS - Universitatea Alternativa Vlad, un vizionar ce vrea sa transforme educatia, face parte dintr-o echipa cu o misiune: sa declanseze o transformare profunda a educatiei si sa construiasca pas cu pas o forma de invatamant centrata pe student si pe ideea ca studentii sunt parteneri in propriul proces de educatie, si nu cobai pentru masinarii de predare-examinare. Vlad, impreuna cu prietenii lui din CROS, au inceput sa schimbe lumea, din apartamentul bunicii lui, unde si-au instalat cu ani in urma primul lor birou. Inainte de a deveni CROSist, Vlad a fost Vicepresedinte Educational la ANOSR - Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania - si a coordonat impreuna cu Traian Bruma un proiect national de promovare a Procesului Bologna �n Universitati. Printre alte proiecte in care sa implicat activ se numara: New Media School, Asociatia Culturala Baraka, Designul Mediilor de invatare, Pereți colorati in FPSE.

Florin Piersic Jr

Actor, Producator, Scenarist, Regizor, Autor A inceput teatrul in 1991, dupa absolvirea ATF; debutul ii aduce si primul premiu Best Young Actor Award. Isi defineste un stil autentic si fresh, joaca alaturi de unii dintre cei mai valorosi oameni de teatru si film din Romania si de afara, regizeaza, pune in scena, traduce teatru si literatura, scrie si produce filme in regim independent, pentru un public la fel de independent si deschis la minte. Din 2006 colaboreaza ca traducator din limba engleza pentru revista FHM, iar mai apoi, ca editorialist pentru revistele Eva, 24-FUN, HBO, The One, Max, Unica. Publica trei carti la editura Humanitas: Opere cumplite, volumul unu, in 2009; Romantic Porno, in 2011, si coordoneaza o colectie de povestiri scurte, sub numele Fictuni Reale, in 2013. Printre momentele memorabile din cariera sa de film si teatru se numara: Sex, Drugs, Rock& Roll - o piesa de teatru ce i-a adus trei premii: premiul Actorul Anului in 2002 la UNITER Awards, premiul special la festivalul One-man show din Kishinev in 2003 si Best Show intr-o locatie neconventionala la Festivalul National Directors Head Buzau, tot in 2003. Advertising - un film scris si produs de el primeste premiul special al juriului la Festivalul Alternative, Targu Mures in 2004 Fix Alert - un film pe care l-a scris si produs, i-a adus doua premii: premiul special al juriului la B-Est Film Festival in 2005 si Best Experimental Movie Award la Premiile Uniunii Cineastilor din Romania, in 2006 Eminescu vs Eminem - film in care a jucat dar pe care l-a si scris, regizat si produs, i-a adus in 2006 un premiu pentru debut la Premiile Premiile Uniunii Cineastilor din Romania. Killing time - un lung-metraj, pe care il scrie si il produce in 2012 Tom si Jerry - o piesă de teatru pe care a tradus-o in 1999, montata in 2013 la teatrul Metropolis, in care il joaca pe Tom Freak Show - o piesa de teatru (One-man-show/14 personaje) montata la Theatrul Godot, in 2013

Dragos Iliescu

Cadru didactic, antreprenor, consultant Dragos Iliescu este cadru didactic in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti. Are in acelasi timp si o cariera de consultant si antreprenor, in care combina cu multa convingere stiinta si cercetarea avansata cu antreprenoriatul, in domenii precum psihologia consumatorului si a reclamei, evaluarea psihologica si educationala, sau consultanta in management. Dragos este activ in consultanta de 15 ani, lucrand in timp in proiecte de amploare si cu mare impact pentru mediul de business din Romania. Este fondatorul Testcentral, publisherul roman de teste psihologice, cu o misiune explicita in adaptarea culturala la mediul romanesc a celor mai consacrate metode de evaluare psihologica si educationale din lume. Desi este specializat prin parcursul sau formativ in psihologia muncii si organizationala (este actualul presedinte al Asociatiei pentru Psihologie Industriala si Organizationala), este cunoscut in Romania mai ales ca "the mother and the father" (sic!) al testelor psihologice; expertiza lui Dragos in acest domeniu este recunoscuta nu doar in tara ci si de organizatiile profesionale internationale din care face parte: in prezent este Secretar-General al Comisiei Internationale de Testare (International Test Commission, ITC).

Bogdan Colceriu

marketing consultant & entrepreneur Bogdan Colceriu este product manager al unui produs cu ambitii mondiale, dezvoltat de iQuest la Cluj. In acest produs, Bogdan combina experienta a peste 10 ani de consultanta in marketing cu cea de antreprenor in mediul online dobandita prin Trilulilu si Okian, proiecte in care este cofondator. Ce a iesit din asta, vedem intr-un showcase de 10 minute care promite sa fie si distractiv.

Radu Silaghi-Dumitrescu

Cercetator in chimie, initiatorul proiectului de concepere a sangelui artificial Radu Silaghi este conferentiar dr. la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai si Presedinte al Consiliului Stiintific al UBB. A obtinut doua doctorate: unul in chimie anorganica, in 2005 la UBB si unul in chimie bio-anorganica, obtinut in 2004 la Universitatea Georgia din USA. Conduce o echipa de cercetatori alaturi de care creaza solutii greu de imaginat, intr-un laborator din Cluj, dintre care cea mai rasunatoare este "inventarea" sangelui artificial. Activitatea sa universitara si stiintifica cuprinde un numar de peste peste 150 de articole publicate in reviste de specialitate.

Diana Cosma

profesor universitar doctor in medicina Este profesor universitar doctor in medicina, actualmente profesor asociat la Universitatatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca si medic primar al Clinicii de Psihiatrie III a Spitalului Judetean de Urgenta Cluj. De asemenea, este cea care in 1993 a pus bazele Aliantei Antisuicid Cluj. Este menbru fondator si presedinte in exercitiu al Centrului Antidrog Cluj, dar este si membru al Aliantei Romane de Preventie a Sinuciderii. Activitatea stiintifica a doamnei profesoare Cosman a atins un larg areal al psihopatologiei si psihologiei clinice, acoperind mai multe domenii: depresia, schizofrenia, suicidul, toxicomaniile sau studiul personalitatii si al creativitatii artistice. Viata sa publicistica ca autor si coautor de carti, manuale, tratate, articole cuprinde numeroase lucrari aparute la nivel national si international. Doamna profesor Doina Cosman este si membru al: - Membru in Boardul Asociatiei Psihiatrice Romane; - Reprezentant National in Boardul International Association of Suicide Prevention (IASP) si reprezentant national al Romaniei in IASP; - Membru al Asociatiei de Psihoterapie Cognitiv Comportamental din Romania; - Membru al Societatii Internationale de Studiu al Tulburarilor de Personalitate - Membru in Boardul Sectiunii de Suicidologie a World Psychiatric Association (WPA); - Membru in Boardul Sectiunii de Suicidologie a European Psychiatry Association (EPA).

Organizing team

Cristian
Dascalu

Cluj - Napoca In Transylvania, Romania
Organizer