UniversityofLjubljana
x = independently organized TED event

Theme: Student event - Sapere Aude/Dare to...

This event occurred on
February 14, 2013
12:00am - 12:00am CET
(UTC +1hr)
Ljubljana
Slovenia

Students sharing what they dared to do and how it changed them and the world they live in.

Gospodarsko razstavišče, dvorana Urška
Dunajska cesta 18
Ljubljana, 1000
Slovenia
See more ­T­E­Dx­Universityof­Ljubljana events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Urša Strehar Benčina

Absolventka etnologije in kulturne antropologije je že v rani mladosti vstopila v gledališče. V začetku gimnazijskih let je spoznala gledališko improvizacijo, ki se je izkazala kot na kožo pisana zgovorni in hiperaktivni ljubiteljici Pike Nogavičke. Kmalu je začela dobivati priložnosti tudi v vlogi mentorice in sčasoma ugotovila, da je poučevanje pravzaprav tisto, kar jo najbolj veseli in kjer se tudi sama največ nauči. Naj bodo to osnovnošolci, dijaki, študentje ali zaporniki, otroci s posebnimi potrebami ali učitelji – delavnice gledališke improvizacije izvabljajo iz ljudi nekaj, za kar sami pogosto ne vedo, da imajo v sebi. Zato se vedno bolj ukvarja s tem, kako gledališka improvizacija vpliva na razvoj posameznikovih veščin in predvsem, kako z njeno pomočjo malce bolj igrivo pristopati k vsakodnevnim zagatam.

Katarina Veselko

Ravno v tistih prelomnih letih, ko ni več prepričana, ali naj komentar “Deluješ starejša.” vzame kot kompliment ali kritiko. Kot študentka je v iskanju priložnosti za pridobivanje izkušenj na noge postavila delovno skupino PsihoMOČ v Društvu študentov psihologije Slovenije, ki organizira in vodi treninge, delavnice in izobraževanja na različne psihološke teme. Kmalu za tem je prestopila meje domovine in nastopila kot vodja trenerjev mehkih veščin v evropskem združenju študentov psihologije (EFPSA). Sveže diplomirana se pravkar privaja identiteti mlade psihologinje v svetovalnem in izobraževalnem podjetju O. K. Consulting. Oči se ji svetijo na delavnice, njena druga velika ljubezen pa je improvizacijsko gledališče. Oboje iz istega razloga – vedno znova jo očara zmožnost človeške transformacije.

Filip Muki Dobranić

Nekdaj klasični kitarist, filozof, sociolog kulture. Uspešno oddebatiral nekaj evropskih in svetovnih prvenstev v debatiranju, veliko predaval, še več potoval. V srcu na veke vekov heker si na Hekovniku obkrožen s startupi upa sanjati in graditi novo univerzo.

Gal Jakič

Slovenski reprezentant v alpskem smučanju za športnike invalide, ekstremni športnik, študent, mož, bloger, fotograf in še kaj. Vse to in hkrati samo človek, ki vas bo prepričal, da ste lahko vse, kar si želite in morda še več. V visokooktanskem popotovanju po vzponih, padcih in ljubezni bo z vami GAL JAKIČ.

Petra Merčun

Novopečena zdravnica, ki se rada predaja neznanemu in zajema življenje s polno žlico. Pred kratkim se je ravno vrnila s humanitarno-medicinske odprave na Madagaskarju. Čim bolj nazorno vam bo poskusila predstaviti svojo izkušnjo z ljudmi, ki imajo manj, kot ima večina in so ji dali več, kot le redki.

Uroš Zupančič

Modifikacija celic ni ravno del večinskega študentskega vsakdana. A ekipa študentov medicine, biotehnologije, biokemije ter računalništva je preteklo leto dihala za sintezno biologijo. V polletnem raziskovanju na Kemijskem inštitutu so preizkušali idejo o novih načinih zdravljenja z biološkimi zdravili in jo predstavili na mednarodnem tekmovanju iGEM. Izmed 191 ekip so zasedli 2. mesto in pometli z elitno konkurenco. Predstavili vam bodo svojo pot do uspeha in razložili, kako so si drznili povzpeti na vrh MIT-a.

Tilen Kegl

Mlad fant, bojda podoben pevcu iz fantovske skupine One direction. Oglaševalec, marketingar, podjetnik, inovator, kreativec, študent. Ker mu je šlo na živce, da delodajalci ne vabijo več na razgovor ali pa celo sploh ne odpisujejo na prijave, se je odločil, da si bo izmislil nov in predvsem drugačen pristop, s katerim bo dosegel ravno nasprotno. Odkar se tega pristopa drži, so ga toplo sprejeli na Google v Londonu, na Wieden + Kennedy v Amsterdamu ter ga povabili kot predavatelja na Severno Irsko. Z vami bo delil svoj prvi drugačni pristop oz. kako se je vse začelo in kaj se lahko danes iz tega naučimo.

Urban Iglič

Študent, ki svoja študijska leta preživlja ne samo za knjigami, ampak predvsem na odbitih avanturah na različnih koncih sveta. Ko je prekolesaril Evropo in se prenehal ukvarjati z jadralnim letenjem, je bicikel in padalo zamenjal za cepine ter se vrgel v alpinizem. Ljubezen do gora ga je pripeljala do ekipe Freeapproved, s katero so lani organizirali raziskovalno-alpinistično odpravo na Aljasko. Z vami bo delil, kako je, ko klopi Narodne univerzitetne knjižnice zamenjaš za večni led in sneg ter kakšna čustva človeka prevzamejo, ko v sončnem zahodu stopi na vrh še nikoli osvojene gore.

Organizing team

Urška
Simonišek

Krško, Slovenia
Organizer
 • Demjan Vester
  IT
 • Matic Kašnik
  FR
 • Maja Burja
  social media
 • Barbara Vode
  speaker preparation
 • Katja Kosec
  /
 • Kaja Kuštrin
  /
 • Denis Štaleker
  logistics
 • Janja Brčić
  /
 • Eva Požar
  Fr, speakers
 • Manja L. Božič
  speakers
 • Tina Runko
  /
 • Janja Brčić
  /
 • Kristina Bogataj
  /
 • Špela Dolinar
  /
 • Tamara Korat
  /
 • Urška Simonišek
  main organizer/licence holder