Tallinn
x = independently organized TED event

Theme: Käänaku taga - Virtual event (in Estonian)

This event occurred on
September 26, 2020
Tallinn, Harjumaa
Estonia

Inimestele üldjuhul meeldivad sünnist saati kõiksugu käänakud-kurvid-põiked-metsavaheteed kõige selle põnevuse, uudsuse, avastamisrõõmu ja vallutamiskire pärast, mida neil kogeme. Kuid miskipärast see kirg kaob... Igapäevases elus ja tulevikule mõeldes teadmatus ja pime kurv hoopis takistab mõistusepärast otsustamist ja tekitab tegutsemist halvavat kõhedust, hirmu ja minnalaskmistunnet. Me jätame end passiivselt juhuste hoolde, ohjamata olukorda, arvestamata ohumärke, kainet mõistust ja asjatundjate suuniseid. Loodame hoopis, et järgmise kurvi taga on ootamas hingetõmbeaeg, aga ets kae - ei olegi.
26. septembril jalutame mõtiskledes koos läbi ühiskonna, muusika, tehnoloogia, vaatame maailmas toimuvale disaineri pilguga. Kas järgmise käänaku taga peidab end järgmine keskkonnakatastroof? Kas õnnestub mööda põigata ja avastada hoopis uusi lahendusi kosmoloogiast? Võtame hetke ja vaatame endasse ja küsime: “Kuhu siis edasi?”. Äkki viib nii mõnigi tee - mis siis, et käänuline - ammu oodatud lahenduseni?

Prototehas, Nobeli saal
Peetri 10
Tallinn, Harjumaa, 10415
Estonia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Tallinn events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aveliina Helm

Biodiversity Researcher
Looduseuurija, kes soovib luua tulevikku, kus hea elu ja looduse säilimine on ühendatud. Aveliina toimetab Tartu Ülikoolis vanemteadurina, õppejõuna, bioloogi ja looduskaitseteadlasena.

Daniel Kotsjuba

Designer
Disainer, kes usub, et inimeste mitmekesisuses peitub võimalus kuidas luua uudseid ning paremaid lahendusi, millest võidavad kõik.

Ester Oras

Acheochemist
Tartu Ülikooli arheokeemik ja vastloodud uurimisgrupi Archemy eestvedaja, kes tegeleb minevikupärandi uuringutega kombineerides muinasaegset leiumaterjali kaasaja loodusteaduslike analüüsivõimalustega. Estri peamiseks huvivaldkonnaks on pikaajalised toidukultuuri muutused, sotsiaalsed toitumismustrid ning toidu ja tervise omavahelised seosed. Nende kõigi kohta suudab tema grupp andmeid välja võluda nii vanadest savinõudest, loomaluudest, taimejäänustest kui ka inimskelettidest.

Hilkka Hiiop

Art historian + conservator
Kuidas säilitada kunsti? Hilkka teab, olles kogunud kogemusi ka Berliinis, Amsterdamis ja Roomas. Täna toimetab ta Eestis kunsti uurimisega ning kureerimisega.

Indrek Ibrus

Media Researcher
Indrek on meediauurija, keda huvitab ennekõike, miks ja kuidas meedia muutub ning kuidas neid komplekseid muutusi nügida suundadesse, mis ühiskondadele, kultuurilisele rikkusele ja looduskeskkonnale postiivsed. Teda huvitab seejuures eriti meediasektori koosinnoveerimine teiste valdkondadega, kultuuri ja keskkonna andmestumine ning interneti muundumine ruumiliseks meediumiks. Indrek on ametis Tallinna Ülikoolis meediainnovatsiooni professorina ja juhib samas ka TLÜ meediainnovatsiooni ja digikultuuri tippkeskust.

Jan Kaus

Writer, translator, musician
Mees mitmes rollis: kirjanik, esseist, tõlkija ja muusik. Raamaturiiulitelt leiab tema sulest paarkümmend raamatut, sealhulgas ka seitse romaani.

Kaisa Ling

Musical Artist
Bluusimutt, nagu ta ise end kutsub, on tegelikkuses ka muusik, kirjanduskriitik ja kultuuriajakirjanik. Kaisa hindab mustanahaliste bluusinaiste kogemust ja elutarkust, tänu millele saab ta täna olla täpselt selline nagu ise tahab.

Keiu Telve

Anthropologist
Antropoloog, Rakendusliku Antropoloogia Keskuse asutaja ja Vabamu juht. Keiu kireks on inimeste ja kultuuride mõistmine. Ta on muuhulgas uurinud tänavakunstnikke, Soome pendeltöötajaid, perede argiseid käitumismustreid, et paremini mõista kultuuri, mis meid ümbritseb ja meie iga otsust mõjutab.

Marko Russiver

Designer
Disaineri, aktivisti ja tehnoloogina on ta aastaid loonud ning lõhkunud protsesse, töötades valitsuste, innovatsioonilaborite, idufirmade ja ekspertidega kogu maailmast. Ta on The Global Hack ja Hack the Crisis liikumiste üks vedureid; Euroopa Komisjoni Next Generation Internet ümarlaua liige ja Accelerate Estonia nõukogu liige.

Mart Min

Inventor and Scientist
Mart Min on leiutaja ja teadlane. Tema nimel on üle 40 leiutise nii Euroopas kui USA-s ja üle paarisaja teaduspublikatsiooni. Elektroonikainsenerist TTÜ emeriitprofessori põhiline uurimisteema on elektrilise bioimpedantsi rakendamine meditsiinidiagnostikas, tema teadustulemusi on kasutatud näiteks südamestimulaatorites ja eluskudede analüsaatorites.

Märt-Erik Martens

Material scientist
Materjaliteadlane, kes valmistanud želatiinist kunstnahka, maisist laborilihale alusmaterjali ja filtermaterjali kirurgilistele maskidele. Oma ettevõttega Gelatex on ta töötanud välja uudse meetodi nanofiibrite tootmiseks, mida kasutatakse kõrgtehnoloogilistes rakendustes materjalide loomisel.

Martin Aadamsoo

Digital culture enthusiast
Martin on juhtinud Eesti filmindust, Balti Filmi- ja Meediakooli, käivitanud Eesti Digikeskuse ja Tartu rattaringluse ning korraldab Eesti väikseimat kultuurifestivali RuhnuRahu. Digikultuuriaasta 2020 juhina muretseb ta laste digitaalse loovuse ja meie kultuuripärandi käekäigu pärast digiruumis.

Matis Leima

Musician
Helilooja ja muusik Matis Leima tunneb end koduselt klassikalises, elektroonilises ja pärimusmuusikas. Praegu jätkab ta magistriõpinguid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias ja püüab oma loomingulise tegevusega mõista muusika fenomeni kõige laiemas mõttes. Matis on ka mitmekülgne ja nõutud õpetaja ning folkansamblite Kiiora ja Zetod liige.

Paloma Krõõt Tupay

Constitutional Law Scholar
Saksamaal üles kasvanud õigusteadlane, kes oli mitu aastat Eesti Vabariigi presidendi õigusnõunik. Paloma Krõõt töötab täna TÜ Tallinna kolledžis õigusteaduste lektorina ning keskendub juuras nii riigiteemadele kui ka põhiõigustele.

Sibyl Vane

Musical Artist
Alternatiivrokki, indie ja post-pungi elemente kombineeriv Sibyl Vane sai alguse juba kümme aastat tagasi. Selle aja jooksul on nad hoogsalt tuuritanud, andnud välja plaate ning osalenud Eesti Laulul.

Tarmo Soomere

Marine Scientist
Matemaatik, kes on tänaseks jõudnud teaduse tippu. Akadeemik ja Eesti Teaduste Akadeemia president ja TTÜ rannikutehnika professor; Postimehe aasta inimene 2005a, parim teaduse populariseerija ning ka Valgetähe III klassi teenetemärgi uhke omanik.

Tuul Sepp

Biologist
Bioloog, kes oma teadustöödes analüüsib loomade võimet kohastuda linnastumisega ja reostunud merekeskkonnaga. Uurib, milline on evolutsiooni roll vananemise- või vähiprotsessides. Ta on Eesti Noorte Teaduste Akadeemia asutajaliige ja asepresident ning 2020. a presidendi noore teadlase preemia laureaat.

Organizing team

Annika
Tallinn

Tallinn, Estonia
Organizer

Elo
Kiivet

Estonia
Co-organizer
  • Anna-Maria Mikaberidze
    Partnerships/Sponsorship
  • Anu Leps
    Operations
  • Birgit Lao-Peetersoo
    Team member
  • Carina Kärt Mättikas
    Operations
  • Hede Luik
    Curation
  • Kaarle Kannelmäe
    Production
  • Klen Jäärats
    Curation
  • Madis Sein
    Production
  • Margit Raid
    Curation
  • Markus Maalt
    Team member
  • Oliver Kadak
    Curation
  • Roman Lihhavtsuk
    Production
  • Signe Kadak
    Marketing/Communications
  • taavi torim
    Production
  • Ulrika Rosenblad
    Marketing/Communications