Youth@Budapest
x = independently organized TED event

Theme: ÉS MOST? Válts, változz, változtass!

This event occurred on
November 19, 2016
8:00am - 9:00pm CET
(UTC +1hr)
Budapest, Budapest
Hungary

Időről időre minden meghaladja kereteit, áttöri korlátait és újraértlemezi mindazt, amit biztosnak, állandónak hittünk. A világban is megjelenő, külső változást azonban minden esetben valami belső átalakulás előzi meg. De mi az ami mindannyiunkat hajt a változás, változtatás felé? Miért akarunk időről időre mást, másként, mással, máshogy? Te meddig mennél el, hogy átformálnád a rendszert, újragondolnád a kiosztott szerepeket, másként nézz az életedre, mindarra, amiben felnőttél? Van-e bennünk elég bátorság végigcsinálni?
Kész vagy szembenézni a tetteid hatásával és visszahatásával? El tudod hinni, hogy túlnőhetsz mindazokon az elképzeléseken, amikkel ma, most rendelkezel magadról és a világról? A változás elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy az élére állunk vagy más ponton csatlakozunk a folyamathoz?

Csörsz u. 18
Budapest, Budapest, 1124
Hungary
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Budapest events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Adrienn Lauter

Pszichológus, mediátor, az Y generáció mentál mentora. Szervezet- és vezetőfejlesztőként dolgozott már nagyvállalatokkal, egyesületekkel, de nem idegen tőle a startup kultúra sem. Kreatív munkahelyi klíma kutatása kapcsán együttműködött a Harvard Egyetemmel is. Szeret tanulni és elmélkedni, küldetésének tekinti, hogy a pszichológia tudományát érthető és minőségi módon közvetítse az emberek felé. Vallja, hogy sosem késő elindulni önmagunk felfedezésére.

Bence Pálóczi

A Budapesti Corvinus Egyetem szociológia szakos hallgatója, ahol a társadalom nemi kérdéseivel foglalkozik. Több tudományos publikáció társszerzője, de önálló kutatást is végzett a mesekönyvekben megjelenő nemi sztereotípiákról. Emellett munkahelyén is fontos szempont számára a nemi egyensúly megőrzése, ezért egy vezetőképző programban tart előadást azokról a megkülönböztetésekről, amelyek egyik vagy másik nemet érhetik a munkában.

Csilla Czene

Nem szereti az átlagos dolgokat, mindig is a határok felfedezése és átlépése inspirálta. A műszaki érdeklődésű lány érettségi után „világgá ment”, hogy főállású önkéntesként dolgozzon egy olasz Alzheimer-otthonban. Itt láthatott bele, milyen emlékek nélkül élni és milyen apró részleteken múlik a jelen boldogsága. Megértette, hogy a jól kitaposott ösvény nem vezet új tapasztalásokhoz, pedig folyton megújuló élményekre van szükségünk.

Csongor Fényes

Szociológia- és kommunikáció-mesterszakos hallgató, az ELTE-n működő ARTSZ szakkollégium tagja. Másodéves egyetemista kora óta - egy filozófia előadásnak köszönhetően - érdeklődik a társadalmi mozgalmak iránt. Az utóbbi években saját, kortárs diákmozgalmakkal foglalkozó kutatásán dolgozik. Interdiszciplináris szemléletű ember, aki imádja áthágni a szigorú, tudományos határvonalakat. Jelenleg a gamifikáció módszerével ismerkedik.

Dávid Pásztor

Designer, a UX Studio alapítója. Csapatával nemzetközi piacra szánt digitális termékeket tervez, amelyek több millió emberhez jutnak el havonta. Dávid nagy rajongója az alulról építkező, önszerveződő közösségeknek.

Dóri Kele

Projektvezető, marketinges, az InstaVers alapítója. Internetes platformján érdeklődési körét és hobbiját, az olvasást szeretné népszerűsíteni a mai igények kielégítésével.

Edina Kump

Környezetkutató, hulladékcsökkentési specialista. Jelenleg hulladékgazdálkodással és környezetvédelmi szemléletformálással foglalkozik, valamint a 2017-es Zöld Országos Találkozót szervezi. Hulladékmentes életmódot folytat, Zöld Életmód című oldalával és Hulladékmentes.hu webáruházával azoknak segít, akik könnyen alkalmazható, kipróbált módszerekkel szeretnék csökkenteni hulladéktermelésüket. Kíváncsiságtól hajtva próbálta ki, hogy a “nulla hulladék” életmód megvalósítható-e.

Edit Böszörményi

búvár, tengeri régész, iparművész. A Debreceni Búvárklub uszonyos és búvárúszójaként nőtt fel. Érdeklődését a víz alatti világ, a művészet és a keleti kultúrák határozták meg. Ázsia megismerésének és számos ösztöndíjnak köszönhetően jelentős interkulturális tapasztalatokra tett szert. A Southamptoni Egyetem végzős tengeri régészeként a délkelet-ázsiai országok víz alatti örökségvédelmével foglalkozik. A Magyar Búvár Szakszövetség Tudományos Bizottságának tagjaként arra törekszik, hogy a búvárrégészet minél több érdeklődő számára elérhető és befogadható legyen.

Fanni Friedrich

Részmunkaidős egyetemista, főállású álmodozó és sminkes. Bloggerként a szépség mindennapos kérdéseire keresi a választ, munkájában a változást, az átalakulás lehetőségeit kutatja. Megszállottan próbál az emberek fejébe látni, és megtalálni, hogyan változtathatja meg a gondolkodásmódjukat is, nem csak a kinézetüket.

Fanni Sallay

Közgazdász, termékfejlesztő, cukrász, a Cake Shop alapítója és tulajdonosa, három gyermek édesanyja. Életében mindig is jelen volt a sütés, azonban az utóbbi 3-4 évben az önkifejező hobbiból sikeres vállalkozást épített fel. Saját cukrászdái mellett mára már az ő sütibirodalma áll jó pár nagyvállalat mögött is, ha édességről van szó. Munkája elismeréseként számos szakmai és civil elismerést, díjat kapott már. Első könyve tavaly jelent meg.

Janka Cserháti-Herold

Termékenységtudat-oktató, a gyengéd fogamzásgátlás szakértője, a hormonmentes.hu alapító tulajdonosa. Küldetése akkor kezdődött, amikor magának keresett biztonságos, hormonmentes fogamzásgátlási módszert. Az egyszerű megoldás megdöbbentette: nemcsak eszközökben bízhatunk, saját testünk ismerete mindennél többet jelenthet. Annyira beleszeretett a témába, hogy elvégezte az angliai Natural Family Planning Teachers Association (NFPTA) Fertility Awareness oktatói tanfolyamát.

László Nemcsák

Gyermekkorának nagy részét városoktól távol, a természetben töltötte. Később, amikor Budapestre került, tájépítészettel, majd településtervezéssel kezdett foglalkozni. 2014 óta a Fontanus Akadémia hallgatója. Kutatása során a természetben és a városban zajló folyamatokat veti össze, és ezek életünkre gyakorolt hatását vizsgálja. Meglátta annak a lehetőségét, hogyan lehet a városi környezetet eszközként alkalmazni saját magunk megismerésére, tanulásra és fejlődésre.

Levente Kovácsik

Építészmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, azóta design irodát működtet testvérével, prezentációkat készít, és vizualitással kapcsolatos témakörökben tart előadásokat. Örök kezdeményezőnek tartja magát, aki szeret több területről inspirálódni. Ezúttal egy olyan kalandról mesél, ami elmondása szerint a legnagyobb hatást gyakorolta személyisége fejlődésére. 2015 telén Szabó Norberttel, négy év szervezés és felkészülés után, páros kajakkal keltek át az Atlanti-óceánon világelsőként. 84 napot töltöttek a nyílt vízen egy 1 méter széles hajótesten evezve.

Lili Lantos

Abudapesti Radnóti Miklós Gimnázium 17 éves tanulója. Gimnáziumi projektmunkáját az őssejtekről írja, de részt vett egy több hetes külföldi biotechnológiai kurzuson is. Az iskola mellett filozófiát és pszichológiát tanul. Mindezek együttes hatására gondolta tovább a biotechnológia csodával határos eddigi eredményeit és lehetőségeit. Milyen változtatási lehetőségeket, mekkora hatalmat jelenthet ez a tudomány? Megállíthatják-e az etikai normák a végtelen technológiai potenciált?

Niki Barta

Barta Niki a KAPTÁR közösségi iroda egyik operatív vezetője, a Business Women’s Network társalapítója. Mindig is szerettek együtt dolgozni, az oktatás, a fiatalok fejlesztése és támogatása közös szenvedélyükké vált, ezért 2014. februárjában útnak indították az „Így dolgozunk mi” nevű kezdeményezésüket, akkor már egy párként.

Péter Halász

Szabadúszó angoltanár, alkalmazott nyelvész, fordító és dalszövegíró. Magántanári pályájának 10 éve alatt a szakma széles skálájával ismerkedett meg. Tanított már katonai laktanyákban, általános iskolában, cégeknél, és rendszeresen tart általános- és szaknyelvi vizsgafelkészítést.

Péter Násztor

(majdnem) profi néptáncos és (hamarosan) spanyol-angol szakos tanár. Az egyetem mellett a Fiatalok a Megértésért Nemzetközi Diákcsere Egyesület tréningekért és önkéntes programokért felelős koordinátoraként dolgozik. A táncot kapcsolatteremtő eszköznek tartja, amit egy meglehetősen extrém helyzetben – középiskolai diákcsereéve alatt Argentínában – is volt lehetősége kihasználni.

Réka Lukoviczki

2014 júliusában, 21 évesen súlyos autóbalesetet szenvedett. Bár az életét nagy nehézségek árán megmentették, a bal lábát ott kellett hagynia a műtőasztalon. Végigmászta a rehabilitáció lépcsőfokait, megküzdött belső démonaival és létrehozta a Lábatlan blogot, hogy szociálisan érzékenyítse társadalmunkat.

Tamás Kőszegi

Film- és animációs rendező, aki szenvedélyesen keresi a történetmesélés új módszereit. Nevéhez fűződik a világ első, fénymásolóval készített narratív filmje, a The Copyist, amely bejárta a legnívósabb nemzetközi filmfesztiválokat.

Tomi Persely

Reklámszövegíró először profi sportolónak, majd zenésznek készült, de végül a képzelet életre keltését választotta hivatásként. Jelenleg egy rendhagyó alkotási műfaj, a mood sztori megteremtésén dolgozik. Vagyis egy olyan, fejezeteként megjelenő könyv elkészítésén, ami a történetmesélésben több alkotási területet egyesít koncepcionálisan – az írást, az illusztrációt, a zenét és a filmet. Ehhez tudatosan használja fel mindazokat az élményeket és impulzusokat, amik különböző életszakaiban érték és inspirálták őt.

Viktor Morandini

Geográfusként végzett, de egy éles kanyarral hamar a shared service centerek világában kötött ki. 5 éve dolgozik egy amerikai vegyipari cégnél, tréningeket szervez és tart, projekteket vezet, emellett a CSR csapat oszlopos tagja. Szabadidejében a tájfutásnak és a nyilvános beszédnek él. Utóbbiban főleg a humoros műfajokat kedveli, legyen az hivatalosabb, jótékonysági vagy könnyedebb tartalmú.

Vivien Viszneki

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi karán végzett, ám egy erős érzés folyamatosan a képzőművészet felé irányította. Tanulmányai mellett párhuzamosan elsajátította a rajz és festészet alapjait, majd egy bátor ugrással belevetette magát az ismeretlenbe - jelenleg szabadúszó festőként tevékenykedik.

Zoltán Major

Major Zoli (Pepe) pedig UX designer, videós/fotós, prezentációs designer. Mindig is szerettek együtt dolgozni, az oktatás, a fiatalok fejlesztése és támogatása közös szenvedélyükké vált, ezért 2014. februárjában útnak indították az „Így dolgozunk mi” nevű kezdeményezésüket, akkor már egy párként.

Zsanett Czifrus

Matematikus, a Matemorfózis ismeretterjesztő előadássorozat alapítója, egy avantgard diszkópunk zenekar énekese. A BGF-en, BME-n és ELTE-n tartott matematika kurzusok mellett igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a matematika mindenkié. Azoké is, akik az érettségit követően bölcsész, művész vagy egyéb életpályákra menekülve örültek, hogy örökre megszabadultak tőle. Nem akarja matematikussá nevelni az emberiséget, sem pedig a matematika mindenhatóságát bizonygatni, mindössze úgy gondolja, hogy a tananyagból kihagyott témák is lehetnek érdekesek és érthetőek mindenki számára.

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer