Prague
x = independently organized TED event

Theme: Naše a cizí / Ours and theirs

This event occurred on
October 30, 2016
10:00am - 7:00pm CET
(UTC +1hr)
Praha 8, Praha 8
Czech Republic

Following the topic of the previous meeting, whose central theme was the path to fulfilling our own dreams, this year we will be coming to you with a slightly controversial theme: “Ours and theirs”. Among other things, this also concerns current society-wide issues.
“Ours and Foreign comprises a wide range of topics, from current migration to national identity, from our relationship with our surroundings to immunity, nanotechnology or self-driving cars. Our aim for this year is to bring visitors the most interesting programme that TEDxPrague has ever offered”, says Matěj Novák, head of the organisational team.

Fórum Karlín
Pernerova 51
Praha 8, Praha 8, 18000
Czech Republic
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Prague events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Illusias

Moderně pojatá taneční a žongléřská světelná show.

Alena Vránová

entrepreneur & visionaire
O Aleně Vránové nenajdete na internetu nic, co by ona sama s Vámi nechtěla sdílet. Tedy vlastně skoro nic. Přesto jde o nesmírně vlivnou osobnost: je spoluzakladatelkou SatoshiLabs, firmy, která mimo jiné vyvíjí mezinárodně proslulý TREZOR – fyzickou peněženku na virtuální peníze. Alena není ale jen technologickou revolucionářkou, má za sebou zkušenosti s rozvojem businessu a vedením lidí v největších finančních institucích.

Dana Potočková

mediator
Dana is a professional mediator, assisting and facilitating conflict resolution around the world in different languages, from families to big corporations. She participated in the preparation of the long expected Mediation Bill nr. 202/2012 and is an active ambassador and trainer of alternative dispute resolution. She is the author of a book on mediation and her optimism even in situations that most of us would find hopeless is truly contagious.

Dirk-Jan de Bruijn

manager
De Bruijn is a Dutch businessman, economist and visionary whose biggest hobby is converting a plate of spaghetti into a plate of asparagus. He enjoys making ordinary things into the extraordinary, something which is appreciated by the local government, who hired him for the project European Truck Platooning Challenge. The project aims to make the theme of future logistics more attractive and to make the Netherlands a new age centre of mobility in which humanity will benefit from fully automated vehicles. Dirk means to bring his message to attendees of TEDx Prague and to dazzle them with his liveliness and passion for his cause, which are apparently dangerously contagious.

Erazim Kohák

philosopher
Professor Kohák is one of the most respected Czech philosophers who has spent a large part of his life across the pond as a political refugee. Erazim Kohák was a member of the exiled leadership of the Czech Social Democratic Party, of which he is a proud member. He currently collaborates with the Institute of Philosophy of the Academy of Sciences of the Czech Republic and will present you with a message which relates not only to the current situation here in the Czech Republic, but also across Europe.

Gery Rowen

Hudební vystoupení kapely Gery Rowen.

Guy Standing

Guy Standing pracuje na School of Oriental and African Studies – SOAS na University of London. Je autorem mnohých knih, z nichž nejznámnější je asi „Prekariát: Nová nebezpečná společenská třída“, která byla přeložena do 16 jazyků. ---- Guy Standing is a Professorial Research Associate at the School of Oriental and African Studies - SOAS, University of London. His most recent books are The Corruption of Capitalism: Why Rentiers Thrive and Work Does Not Pay (2016), Basic Income: A Transformative Policy for India (2015), with S. Davala, R. Jhabvala and S.K. Mehta; A Precariat Charter: From Denizens to Citizens (2014); and The Precariat: The New Dangerous Class (2011; third edition 2016). The Precariat has been translated into 16 languages.

Hana Herrmannová

teacher
Hana Hermannová je vystudovaná bohemistka. Učila češtinu na střední škole, češtinu pro cizince na zahraniční univerzitě, dnes vyučuje především soukromě. Kromě toho vedla pěvecké sbory a učila děti hrát na piano, flétny a kytary. Jako knihovnice ve své vsi pořádala pro děti kurzy čtení s porozuměním a dnes se považuje zejména na redaktorku. Na své rodné zemi Hana miluje kosmopolitnost Prahy, naši intelektuální a kulturní pacifistickou a poetickou tradici a taky to, že jsme, přestože to chvílemi tak nevypadá, národ veskrze demokratický. "Vzdělávání je pro mě celoživotní proces,” říká Hana, “překrásný dar, který chápu v původním smyslu latinského colere, tedy pěstování či zušlechťování. Věřím, že si máme být učiteli navzájem i sami sobě.”

Iva Pekárková

writer
Autorka knih a taxikářka na obou stranách silnice. Málem se stala mikrobioložkou, ale čtyři a půl roku před sametovkou utekla přes Rakousko do USA, kde, tak jako každý své cti dbalý americký spisovatel, měla holou řiť a vykonávala sto a jedno zaměstnání, včetně řízení pravých newyorských žlutých taxíků. V roce 1997 se na čas vrátila do Prahy, krátce působila v redakci MF Dnes, v roce 2005 opět uprchla, tentokrát do Anglie, kde několik let řídila nepravý londýnský taxík (minicab). Ráda cestuje, píše, poznává lidi a svět. K jejím nejznámějším knihám patří Péra a perutě (1989), Dej mi ty prachy (1996), Najdža hvězdy v srdci (2003), Šest miliard Amerik (2005), Sloni v soumraku (2008), Levhartice (2013), Postřehy z Londonistánu (2015), Pečená zebra (2015).

Jana Frantíková

mother
Jana Frantíková si brala svého stejně starého muže ještě na střední škole. Ona chtěla mít hodně dětí, on toužil po dobrodružství. Svoje vize spojili. I dnes jsou stále spolu, žijí dobrodružný život se spoustou dětí a nyní už i vnoučat. V rodině vyrůstá postupně dvanáct dětí. Pět se jich do rodiny narodilo a sedmi dětem poskytli pěstounskou péči. Některé děti už založily vlastní rodinu. Jana v životě stojí pevně nohama na zemi, ale přesto neztratila ideály. Má zkušenost s výchovou romských dětí i dětí s postižením, ale spíše než o handicapech mluví o tom, jak každý pokrok s sebou nese svoji vlastní radost. Péče o dítě s traumatem jí spíš než těžká, přijde prostě jiná, možná i dobrodružnější. Ze zkušenosti ví, že každé dítě se potřebuje cítit milované a přijaté, bez ohledu na svoje schopnosti. A to je to, co chce svým všem dětem poskytnout.

Jaroslav Flegr

biologist
Profesor Jaroslav Flegr je biolog a pedagog, na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy přednáší evoluční biologii, evoluční a ekologickou parazitologii a praktickou metodologii vědy. Se svým týmem provozuje portál http://pokusnikralici.cz s mnoha zajímavými on-line dotazníky, díky kterým se může do pokusů zapojit široká veřejnost.

Jeník Tyl

actor / producer
Jeník Tyl se odmala točí okolo divadla. Byl členem DRDS (Dismanův Rozhlasový Dětský Soubor) při Českém rozhlase, kde přičichl k herectví, rozhlasové práci, dabingu, dramatické výchově... Díky působení v souboru měl možnost navštívit zajímavá místa v Evropě a podíval jsem se i do Japonska. Herectví se dále věnoval v souboru OLDstars a to ho nasměrovalo na dráhu divadelní produkce. Tento obor (produkce) úspěšně vystudoval na pražské DAMU. V současné době pracuje pro divadlo VOSTO5 a producentskou jednotku DAMÚZA.

Kamila Vodochodská

fashion coach & designer
Kamila Vodochodská je módní návrhářka, stylistka a koučka s mnohaletou praxí. Má za sebou stovky navržených modelů a zrealizovaných stylingů, na které spotřebovala přes devět kilogramů špendlíků. Móda však pro ni znamená mnohem více, než slepé následování toho, co právě venku ve světě frčí. Pomáhá svým klientům najít takový osobní způsob oblékání, který bude sloužit a pomáhat jim samým k tomu, aby se cítili dobře. "Móda je víc, než trendy a pozlátko přehlídkových mol. Chci ukazovat, co se skrývá za oponou; měnit zmatenost v radost, radost v sebevědomí a sebevědomí ve vyrovnanost,“ říká Kamila. Pouští se ale ráda i do boření dalších mýtů, například toho, že osobní stylový šatník je rozsáhlý a nákladný. Může tomu být právě naopak, Kamila podle svých záznamů pomohla už ušetřit svým klientům skoro jeden a čtvrt milionu korun

Martin Balcar

activist
During his studies of sociology, Martin was researching behavior of hooligans but he also took the great opportunity to take part in the building of Wild Geese Foundation. After seven years, he switched to the Emergency Safty Line to learn more about crisis management. Then he moved to campaign management and donators relatonship for Diaconia ECCB. At the moment, he is a campaign director for Amnesty International CR and his task is not only to „impress“ but to „get people on board“. Martin strictly complies to the rule that you have to enjoy your work. In the Spring od 2016, he made a bet to run a half-marathon in order to raise money for Zaatari refugee camp. He succeeded and he claims he’d like to take his son to the camp one day, to enjoy the experience that you can happily play football with anyone, anywhere.

Marwan Alsolaiman

musician
Hudebník

Petr Jan Juračka

photographer
Petr Jan Juračka se narodil s velice špatným zrakem a lékaři mysleli, že o něj přijde úplně. Rodiče nad ním však nezlomili hůl a dnes vidí velmi dobře. Až tak dobře, že se stal profesionálním fotografem. Vystudoval hydrobiologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kromě níž je úzce spojen s Národním parkem České Švýcarsko, českým zastoupením Nikonu, Centrem FotoŠkoda anebo a pražskou Zoo. Každou svou práci dělá Petr s obrovským zanícením a umí o ní skvěle vyprávět. Rozhodně má o čem, neboť zažívá velká dobrodružství jak ve sněhové bouři na K2, tak i ve světě, který se měří na milimetry (když třeba potřebujete ve špatném osvětlení zaostřit na vzácného parazita za uchem neklidného slona). V posledních letech propadl Petr kouzlu rádiem řízených vrtulníků (neboli “dronů”) a filmu. Co s člověkem udělá, když chvíli zkoumá svět pomocí elektronového mikroskopu a chvíli ho zase vidí z výšky? O to se Petr chce podělit i s publikem TEDxPrague.

Remi Martin

dancer
Remi is an exceptional German pole dancer.

Tigran Hovakimyan

standup comedian
Tigran Hovakimyan pochází z Arménie a mluví plynule čtyřmi jazyky. Po středni škole vyzkoušel mnoho zaměstnání, byl například učitelem ve školce, barmanem, krupiérem, administrátorem na Malajském velvyslanectví, trenérem boxu i dělníkem na stavbě. Nakonec začal pracovat jako amatérský herec v divadle pro děti. Díky tomu získal mnoho zkušeností s tím, jak a na co reaguje publikum. Divadlu také vděčí za posun k sólové stand-up comedy, ktere je mu blíž, protože se na pódiu spoléhá jen sám na sebe. Vystupuje nejen v Praze ale i např. v Brně, Plzni, ČB, Hradci Králové.

Yemi Akinyemi Dele

dancer / choreographer
Syn české matky a nigerijského otce se v 16 letech osamostatnil a přestěhoval do Prahy, aby si splnil svůj sen a mohl tančit. Už v 18 odletěl na vlastní pěst studovat tanec do LA a po svém návratu do Prahy založil taneční skupinu JAD Dance Company, se kterou obletěl svět. Během své kariéry se z libereckého tanečníka vypracoval v choreografa, režiséra a producenta a na svém kontě má řadu ocenění jako cenu MTV za nejlepší videoklip, cenu za nejúspěšnější evropskou konferenci a MF Dnes ho v roce 2010 zařadila na seznam nejúspěšnějších Čechů. Dnes patří k nejvyhledávanějším kreativním tvůrcům shows na světě, i díky jeho několikaletému působení v týmu americké superstar Kanye Westa, se kterým spolupracoval na desítkách koncertů a tour.

Organizing team

Matěj
Novák

Praha, Czech Republic
Organizer

Samuel
Titera

Kolin, Czech Republic
Co-organizer
  • Barbora Krakorova
    Operations
  • Elena Shubik
    Partnerships/Sponsorship
  • Eliska Pacaltova
    Team member
  • Iveta Pelikánová
    Post production
  • Jiri Vodicka
    Partnerships/Sponsorship
  • Lukas Smol
    Team member
  • Michaela Plesnikova
    Partnerships/Sponsorship
  • Ondřej Suchánek
    Operations
  • Ondrej Suchanek
    Team member
  • Pavel Sustr
    Marketing/Communications
  • Petra Krákorová
    Production
  • Robert Renč
    Operations
  • Tereza Černá
    Production