Vršac
x = independently organized TED event

Theme: To be is to do

This event occurred on
June 5, 2016
11:00am - 5:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Vršac, Južnobanatski okrug
Serbia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Centar Millennium
Omladinski trg 17
Vršac, Južnobanatski okrug, 26300
Serbia
See more ­T­E­Dx­Vršac events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Biljana Cincarević

Biljana Cincarević je slikarka, konceptualna umetnica, javna ličnost i aktivistkinja na polju ljudskih prava i civilnog društva. U svom likovnom izrazu bliska je modernom realizmu, gde istražuje prirodu žene dajući doprinos feminističkoj umetnosti. U konceptualnom radu i performansu kritikuje crkvenu administraciju i religiozno licemerje, pronalazi vezu izmedju feminizma i religije. U performansu korisiti elemente rituala u svrhu razvoja duhovne svesti i povezivanja sa prirodom. U Art razgovorima se bavi odnosom žene i religije, kao i duhovnim u umetnosti. Spada u intelektualke naše savremene umetničke scene, zahvaljujući širokom obrazovanju. Pobornica zdravih stilova života, zagovara razvoj ljudske svesti i kontakt sa prirodom. Svojim javnim zalaganjem doprinela je kreiranju javne politike, podizanja rodne osvešćenosti i zaštiti ljudskih prava žena i demistifikacije feminizma, zatim ekologije, organske prozvodnje, održivih izvora energije, humanističkih nauka...

Darko Donevski

Darko Donevski je astrofizičar-istraživač, stipendista francuske fondacije za istraživanje evolucije Kosmosa. Rođen je u Vršcu, školovao se na univerzitetima u Novom Sadu i Lajdenu (Holandija). Trenutno radi u Laboratoriji za astrofiziku u Marseju, gde pokušava da odgonetne pitanje kako se rađaju i razvijaju galaksije, a posebno na koji način je nastala prašina u njima. Kada se ne bavi naukom, onda piše o njoj za časopis Popular Science i web portal Centra za promociju nauke. Voli da smišlja kratke priče i narušava simetrije.

Jelena Kovačević

Jelena Kovačević je rođena u Zagrebu, 1985. Splet životnih okolnosti dovodi je u Novi Sad '95.godine kada počinje sa prvim ozbiljnim kreacijama sopstvenog života. Nakon završene srednje Ekonomske škole započinje poslovnu karijeru. Majka je sedmogodisnje Une. 2013. napisala je svoj prvi roman "Kraj za početak" koji čeka pravi trenutak izdavanja. Dugogodišnjim radom na sebi, svom ličnom i duhovnom razvoju osvestila je i otkrila strast za stvaralačkim i umetničkim izražavanjem što je dovelo do nastanka brenda BARDA 2014.godine i prve izložbe na prvom Fashion week-u. U dela koja je dizajnirala, kao osnovne sastojke unela je životnu energiju i vrednosti koje želi da podeli sa ženama današnjice. Za nju je sreća izbor, životni stil, putovanje do cilja i vodi se rečenicom: "KO U ČUDA VERUJE, TAJ ČUDA I STVARA"

Marija Mitrovanov

Marija Mtrovanov je rođena u Vršcu 1991. godine. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2014. godine na temu „Hjumovo razmatranje problema čuda“, i upisala master studije. Uža oblast interesovanja su joj filozofija kognicije (ljudske samosvesti) i filozofija nauke (izgradnja i postojanost naučnih teorija). U 2016. objavljuje naučni rad „Da li čuda krše prirodni zakon“ u časopisu FDS-a Theoria. Marija je direktor omladinskog portala iSerbia, koji je aktuelni polufinalista European Youth Award. Iza sebe ima brojne uspešno organizovane projekte poput „Studentsko rangiranje fakulteta“, projekat onlajn mentorstva „Srbija na vezi“, „Moj prvi sajt“ i „Moja prva aplikacija“. Autor je onlajn mini kursa „Pravopis srpskog jezika za mlade iz dijaspore“ u okviru projekta „Program jezičke razmene“. Organizovala je umetničku izložbu „Umetnost na iSpitu“ u cilju promocije mladih i neafirmisanih umetnika iz Srbije. Bavi se filozofskom praksom pri Institutu za filozofiju i društvenu teoriju.

Miloš Belčević

Miloš Belčević je digitalni preduzetnik zaljubljen u komunikaciju, jezike i marketing. Radio je za više međunarodnih firmi i klijenata kao SEO menadžer, pisac sadržaja, content strateg, prevodilac i konsultant. Takođe je radio kao novinar, urednik, kolumnista na domaćim portalima. Znanja i veštine je sticao kroz formalno i neformalno obrazovanje - master studije na Rome Business School, Italija; osnovne studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, školovanje na Cambridge International School IT Academy, Srbija; CIM Accredited Study Centre Internet Academy, Srbija; letnji kurs norveškog jezika i kulture na Univerzitetu u Bergenu, Norveška; kao i na različitim radionicama, kursevima, seminarima i konferencijama. Iskreno veruje da tehnologiju i nove medije možemo iskoristiti kako bismo doprineli pozitivnim društvenim i ličnim promenama, kao i u poslovanje zasnovano na ljudskim vrednostima.

Muzička škola Josif Marinković

Nikola Tepić

Nikola Tepić je mladi naučnik, dugogodišnji takmičar na takmičenjima iz oblasti biologije, matematike, geografije, životne sredine, fizike. Najzapaženiji rezultati su Svetosavska nagrada od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 2015. godine, srebrna medalja na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika u oblasti zaštite životne sredine, i zlatna medalja na državnom prvenstvu istraživačkih radova, takođe iz oblasti zaštite životne sredine. Predstavnik na Geografskoj olimpijadi 2014. godine u Poljskoj i 2015. u Rusiji. Na nedavno održanom konkursu pod organizacijom Svetskog zavoda za intelektualnu svojinu, i u saradnji sa Ministarstvom prosvete, njegov projekat na temu ,,Inkapsulacija uree- formiranje sporootpuštajućeg đubriva“ je proglašen za pronalazak godine na nivou srednjih škola. Pored nauke, veliku pažnju u njegovom životu zaslužuje sportski ples, kojim se bavi već 12 godina. Do sada, najzapaženiji rezultat mu je osvajanje Državnog prvenstva u kategoriji do 19 godina.

Oliver Tošković

Oliver Toškovic rođen je 1977. u Ostrovu kod Požarevca. Doktorirao je psihologiju opažanja na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radi na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, a radio je i na Fakultetu sporta i fizičke kulture i na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. Saradnik je Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Instituta za psihologiju u Beogradu, Instituta za pedagoška istraživanja u Beogradu i Istraživačke stanice Petnica. Učestvovao je na većem broju domaćih i međunarodnih projekata. Od 2007. godine se bavi popularizacijom nauke kroz organizaciju Festivala nauke i pisanje naučno popularnih članaka. Oblasti interesovanja su mu psihologija opažanja, eksperimentalna estetika, evaluacija obrazovanja, statistika i metodologija naučnih istraživanja. Objavio je preko 100 naučnih radova u časopisima i na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu.

Žarko Ptiček

Žarko Ptiček je rođen u Beogradu 1977. godine. Završio Prvu beogradsku gimnaziju i Pravni fakultet Univerziteta Union, član je Statutarne komisije RNIDS i arbitar je u Komisiji za rešavanje sporova povodom registracije nacionalnih internet domena pri Privrednoj komori Srbije Privredno društvo Ptiček d.o.o. Beograd osniva 2014. godine nakon višegodišnjeg rada u Advokatskoj kancelariji Ptiček u kojoj se bavio IT pravom. Prateći razvoj i pružajući pravnu podršku IT firmama u Srbiji bio angažovan na zastupanjima pred sudovima u IT pravnim stvarima uključujući i Tužilaštvo za VTK, izradi ugovora specifičnih za visokotehnološko pravo i E-trgovinu, zastupanju firmi u informatičkoj delatnosti, kao i osnivanjima, statusnim promenama i postupcima likvidacija privrednih društava. Učestvovao u izmenama i dopunama nekoliko zakona iz oblasti deviznog i elektronskog poslovanja i izradi vodiča za elektronsku trgovinu.

Organizing team

Snežana
Đenić

Vršac, Serbia
Organizer

Andrija
Ratkovic

Vrsac, Serbia
Co-organizer
  • Gorana Stojković
    Partnerships/Sponsorship
  • Jelena Kliska
    Curation
  • Stefan Savić
    Marketing/Communications