Plzeň
x = independently organized TED event

Theme: Pohled z druhé strany

This event occurred on
October 15, 2016
2:00pm - 8:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Plzeň, Plzeň-město
Czech Republic

You take on many roles during your life. You are a child. You become a pupil, a student. Then you probably become an employee. But there are also those who make it possible for you: parents, teachers, professors, employers. They seem to stand "on the other side“, they tell you something, want something from you, maybe restrict you in some way. And they also give you a lot. But you often don’t understand them, think they’re wrong, think you’d do better. When you grow up, you maybe become a parent, teacher, boss yourself. And some magic happens: you realize that it’s all far more complicated than you used to think. You see how complex it is to carry „the other role“ and maybe you even think „oh, if I had known, I would have listened more carefully to what my parents said“.

But there are areas which you can’t enter yourself. You only see them from outside, never get a chance to go see what is there „behing the curtain“. Then someone has to tell you.

Moving station
Koperníkova 574/56
Plzeň, Plzeň-město, 30100
Czech Republic
See more ­T­E­Dx­Plzeň events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Andrea Vedralová

metodička, konzultantka vzdělávání, učitelka
Andreu Vedralovou můžeme bez nadsázky označit jako odbornici na vzdělávání. Vystudovala pedagogiku na Pedagogické fakultě UJEP v Ústí nad Labem a řadu let se věnovala učitelské profesi na státní základní škole. Byla ředitelkou a učila ale i na waldorfské škole a soukromém gymnáziu. Ve státní správě působila jako úřednice probační a mediační služby a také jako propagátorka interkulturní mediace. V soukromém sektoru pak jako mediátor se zaměřením na rodinné právo. A všechny tyto zkušenosti ji velmi posunuly v náhledu na vzdělávání a školství. Dlouhou dobu si průběžně rozšiřovala obzory a znalosti pod vedením zahraničních lektorů. Je také autorkou vzdělávací koncepce „Škola Můj Projekt“, která vede k tomu, že školy vypadají přece jen jinak, než si běžně představujeme. V posledních letech se věnuje neuropedagogice, metodické práci a koučování pedagogů i vedení škol.

Daniel Georgiev

Vědec, učitel a podnikatel
Daniel Georgiev je vědec, učitel a podnikatel. Podstatnou část svého života prožil v různých končinách USA, kam se s rodinou v dětství přestěhoval. Před několika roky se po dvaceti letech vrátil zpět do své rodné Plzně. Stejně jako migroval fyzicky, migroval i v odvětvích, na která se ve své profesní dráze zaměřoval. Po doktorátu z teoretického inženýrství se vrhnul do oblasti syntetické biologie, opustil akademickou půdu a přidal se do technologického startupu. Později začal na Fakultě aplikovaných věd ZČU vyučovat modelování buněčných systémů. V první laboratoři syntetické biologie v České republice umožňuje studentům z technických oborů aplikovat inženýrské přístupy při tvorbě nových biotechnologií. A stejnou příležitost jim dává i v nedávno založené společnosti zaměřené na uplatnění těchto biotechnologií v praxi.

Davído Cháb

biolog a milovník hudby
Davído vystudoval biologii a chemii a v rámci doktorátu pak molekulární biologii a genetiku rostlin. Na Akademii věd zkoumal geny kvetení a působil také jako aplikační specialista pro molekulární biologii. Dlouhou dobu ho trápily bolesti zad, se kterými si klasická medicína nedokázala poradit. Proto se začal zajímat také o masérství a chvíli ho i vyučoval. Jeho srdce ale vždy patřilo hudbě, starodávným kamenným svatyním, za kterými jezdil po celé Evropě i mimo ni, a zkoumání lidské mysli. Davído se nechal například zavřít na týden do tmy a ticha, experimentoval s dlouhodobou spánkovou deprivací, tranzem a také autohypnózou. Dnes se věnuje především hudbě. S dětmi bubnuje na šamanské bubny, na píšťaly “koncovky” hraje ve školách a školkách, anebo s dospělými v rámci pracovních kolektivů. Zároveň provozuje pět webů, které může obsluhovat odkudkoliv, protože svou kancelář si nosí na zádech v podobě dvoukilového batůžku.

Eva Lukavská

Lektorka, pedagožka, psycholožka
Výčet odborných zkušeností Evy Lukavské by vydal na pořádně dlouhý seznam. Přes třicet let se totiž věnuje pedagogice a psychologii, a to zejména dětem a učitelům na základních školách. Během své kariéry doprovázela řadu studentů na cestě k jejich budoucí pedagogické dráze a také byla koordinátorkou alternativního programu Začít spolu. O výuce zaměřené na dítě napsala Eva knihu Pozor, děti! V současné době funguje jako mentorka pro učitele na základních školách, vede osobnostně rozvojové skupiny a také kurzy zaměřené na budování partnerského, respektujícího a nenásilného vztahu mezi lidmi. Eva Lukavská se s posluchači podělí o část svého životního příběhu a s odvahou a otevřeností vyzdvihne význam „pohledu z druhé strany“.

Jan Krauskopf

sportovec
Jan Krauskopf, odjakživa nadšený sportovec a aktivní člověk, studoval v Plzni dopravní průmyslovku a poté pracoval několik let jako výpravčí. Pár vteřin a souhra hloupých náhod. Tak popisuje Honza den, kdy se mu změnil život. Dopravní nehoda ho upoutala na invalidní vozík a on se musel začít učit žít jinak. Úraz mu ale rozhodně neubral na elánu ani aktivitě – studuje Elektrotechnickou fakultu na ZČU, působí jako ambasador projektu VZPoura úrazům a výčet sportů, kterým se věnuje, je snad ještě širší než dříve. Honza hraje florbal za českou reprezentaci, jezdí na koni a na handbiku, potápí se, hraje badminton, jezdí na vodních lyžích a vodním skútru, a dělá dokonce i wakeboarding a paragliding.

Josef Formánek

Spisovatel a cestovatel
Josef Formánek je spisovatelem a zakladatelem časopisu Koktejl. Jako reportér procestoval více než 30 zemí světa. Osudovou pro něj byla cesta na ostrov Siberut, kde nalezl kmen Mentavaj. Naučil se jazyku domorodců a oni jej přijali za svého. Tato cesta ho hluboce ovlivnila a jak sám říká, umožnila mu pocítit svou malost, ale i obrovskou vnitřní sílu a klid. O své cestě pak napsal knihu Prsatý muž a zloděj příběhu, jež se stala debutem desetiletí. Celkem napsal sedm knih. Jeho poslední kniha se jmenuje Dvě slova jako klíč. Je o lásce, posledních věcech člověka a též o hledání smyslu života - až k hranici tajemného, kde se realita rozpouští v iluzi.

Ľubomíra Dvořáková

matematička
Ľubomíra Dvořáková se pro životní dráhu na poli matematiky rozhodla hned po střední škole. Vystudovala matematické modelování na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze a na akademické půdě zůstala i po svém absolutoriu. Kromě výuky se zabývá i výzkumem v oblasti teoretické informatiky. Nadšeně spolupracuje se studenty středních škol a popularizuje matematiku všude, kde je to možné. Za svůj největší úspěch na vědeckém poli považuje získání stipendia pro ženy ve vědě L’Oréal-UNESCO, ve kterém v roce 2013 uspěla s projektem Aplikace kombinatoriky na slovech v kryptologii.

Martin Nemrava

lektor, kouč, projektový manažer
Martin Nemrava life's career is like a flyby of a galaxy. He had studied mechanical engineering at the CVUT in Prague, worked in a research field and cosmic technology development, in the Interkosmos space program. He ran an international trade business, where he represented many of international companies - from packing to optical astronomy devices. He worked as a manager in different automotive and aerial industries as well. Nowadays, he is using his interdisplinary skills as a consultant, a personal coach, a lecturer, a facilitator and as a project manager. Martin participates in charity and educational projects and he is a chairman of executional board in Asociaton of birth centers.

Martin Šíp

bitcoinový nadšenec a popularizátor, fyzik, architekt
Záběr odvětví, kterým se Martin Šíp ve svém životě věnuje, by bohatě stačil pro více než jednoho člověka. Martin vystudoval teoretickou fyziku a architekturu a působil několik let ve stavebnictví. Osudným se mu stal zájem o Rakouskou ekonomickou školu a zkoumání podstaty finančních trhů, které ho přivedlo k vnímání peněz jako komplexní společenské technologie. V roce 2011 se poprvé setkal s pojmem Bitcoin a od té doby se mu bez přestávky věnuje. Bitcoin, jakožto první decentralizovaná digitální měna, ho doslova učaroval, a tak začal pracovat pro startup SatoshiLabs, který je celosvětově známý jako vynálezce první hardwarové bitcoinové peněženky, tzv. TREZOR. V současné době Martin pracuje jako hlavní koordinátor Paralelní Polis v Praze, kde mimo jiné pořádá pravidelné týdenní meetupy věnované bitcoinu, kryptoměnám a decentralizaci obecně.

Viliam Poltikovič

dokumentarista a spisovatel
Viliam odmalička hledal odpovědi na věčné otázky – proč tu jsme, odkud jsme přišli a kam kráčíme. Touha po poznání ho v materialisticky pojatém socialismu dovedla ke studiu jaderné fyziky na ČVUT, ale po bližším poznání konceptu matematiky a vědy školu záhy ukončil a vystudoval dokumentární tvorbu na FAMU. Dnes pracuje jako režisér a náměty jeho filmů souvisí právě s otázkami, které ho zajímaly už v dětství. Hodně cestuje a hledá inspiraci v jiných kulturách – natáčel například s jogíny vysoko v Himálaji, s tibetskými mnichy, s dalajlamou a s šamany v Indonésii, Mongolsku a Amazonii. Zajímá ho vše, co lidskou duši povznáší a osvobozuje. Největším projektem poslední doby je seriál pro Českou televizi Brána smrti, který ukazuje smrt ze zcela jiného pohledu, než jak je dnes v naší společnosti běžné. Viliam pracuje i jako kameraman, fotograf a píše i knihy.

Organizing team

Petra
Krákorová

Pilsen, Czech Republic
Organizer

Samuel
Titera

Kolin, Czech Republic
Co-organizer
  • Barbora Krakorova
    Production
  • Eva Zoubková
    Marketing/Communications
  • Veronika Feifrlikova
    Team member