Kranj
x = independently organized TED event

Theme: Razbijanje mitov

This event occurred on
May 25, 2016
7:00pm - 10:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Kranj, Kranj
Slovenia

Kranjski TEDx-ovci smo odvrgli oznako youth in si izbrali drugo prizorišče kot lani. Na neodvisni TEDx dogodek, ki bo tokrat potekal na Bazenu Kranj, vabimo 25. maja.

Na dan mladosti bomo vzeli v roke kladiva, macole in ‘štemarice’, nadeli si bomo zaščitne čelade ter razbijali mite. Poiskali smo govorce, ki svet in življenje vidijo količkaj drugače. Ljudi, ki večinoma niso izredno medijsko izpostavljeni in se ne želijo promovirati, a imajo nekaj povedati o vsakdanjih rečeh, z druge perspektive. Odstrli bomo drugo, morda celo tretjo plat tematik, okrog katerih so se ustvarili nekakšni urbani miti ali zabetonirana splošna prepričanja.

Govorci na kranjskem TEDx dogodku želijo, da z novega zornega kota pogledate na šport, način potovanja, prehrano, jezik, spolnost, nove začetke, aktivno državljanstvo, domoljubje, celo Slovenijo! Verjamemo, da vas bodo njihove besede spodbudile k drugačnemu razmišljanju in vas navdihnile. Ideje in pogledi, ki jih bodo predstavili, so nedvomno vredni širjenja. Nastavite ušesa in odprite oči – morda se vam lepega majskega večera v Kranju odpre nov svet.

Vstopnice za dogodek bodo brezplačne, prijave na dogodek pa se odprejo v nedeljo, 15. maja, ob 20.00. Vstopnico lahko rezervirate prek Eventbrite.

Bazen Kranj
Stara cesta 25a
Kranj, Kranj, 4000
Slovenia
See more ­T­E­Dx­Kranj events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Bassless /

Glasbena skupina
MIT #5: Za glasbo potrebuješ glasbila. Bassless je tipična skupina za poročne slovesnosti … ne, v bistvu za študentske žure. A niso oni bolj za resne prireditve? V resnici jih raznolikost njihovega repertoarja dela precej univerzalne, saj izvajajo a cappella priredbe širokega spektra žanrov: pop, rock, disco, dance, funk, jazz, blues, poleg tega pa še lastno avtorsko glasbo. Izrazit in prepoznaven glasbeni izraz, ki velikokrat vsebuje zanimive vložke popularne komercialne in ritmične tehno glasbe, začinijo z elementi melanholičnega jazza in s tem zadovoljijo še tako izostreno uho glasbenih sladokuscev. Odrski nastop dopolnijo z gibi izvirnih koreografij in s svojo drugačnostjo kot sveža sapica vetrijo slovensko a cappella sceno.

Damjan Popič

Računalniški jezikoslovec
MIT #8: Slovenščina je ogrožen jezik. Slovenščina umira! Damjan Popič pravi, da je postal jezikoslovec predvsem zato, ker je silno dolgočasen človek, a tudi zato, ker verjame, da je slovenščina kul in da je z njo vse v redu. Zaradi tega rad oporeka sivim eminencam, ko ti zaskrbljeno tarnajo nad prihodnostjo podalpske deželice in njenega jezika, še posebno v prevladi ‘internetov’. S tem se distancira od poze zaskrbljenega intelektualca in si s široko kretnjo zapira vrata v jezikoslovni ali kakršen koli drug esteblišment. Ko ni za računalnikom, je na kolesu ali na kaki gori.

Domen Savič

Aktivist
MIT #6: Pametnejši odneha. Domen Savič je komunikolog in medijski aktivist, ki je bil v svojih prejšnjih življenjih novinar in spletni oglaševalec. Leta 2003 je kot eden prvih slovenskih piscev spletnih dnevnikov začel o fenomenu spletnih medijskih vsebin tudi predavati in na temo objavljati strokovne in publicistične članke. To počne še danes. Njegovi članki so objavljeni v publikacijah Medijska preža, Dnevnikov Objektiv in Monitor. V zavodu Državljan D skrbi za približevanje informacijske družbe ljudem in spodbujanje družbene aktivacije. Kadar ni ‘spet ta Savič’, je samo običajen smrtnik, ki rad bere, dobro je, gleda filme in hodi na koncerte.

Jan Lajovic

Permakulturnik
MIT #11: Človeštvo vedno več ve in vidi dlje. Jan Lajovic že od otroštva sanja o življenju v skupnosti in v zadnjih letih se mu te sanje uresničujejo. Trenutno namreč biva in ustvarja na domačiji pr’ Nebavec, kjer v skupnosti odkriva drugačen način življenja od tistega, ki nam ga priuči družba. Njegova strast je raziskovanje modrosti tradicionalnih kultur in življenja skupnosti skozi zgodovino, s pomočjo katerih dobiva navdih za skupno življenje in iskanje novih načinov združevanja ter sodelovanja. Veliko zna povedati oživljanju zapuščenih slovenskih kmetij preko ustvarjanja različnih interesnih skupnosti. Janova strast je postala njegov vsakdan. Česa lepšega si človek skoraj ne more želeti.

Klemen Rojnik

Doktor farmacije
MIT #7: Z evolucijo je človek razvil popolnoma drugačne telesne potrebe. Klemen Rojnik rad pove, da je ortodoksen vernik evolucije. Profesionalni rekreativec je nekoč doktoriral iz farmacije, na “stara leta” pa spoznal, da je prava hrana najboljša tabletka. Hodi v službo, včasih je treniral tri ure na dan, zdaj le še eno – plava, teče, kolesari. Pri tem je uspešen, kajti na najbolj prestižni triatlonski tekmi, na ironmanu na Havajih, je prehitel tudi nekatere profesionalce. Zasedel je drugo mesto v svoji starostni kategoriji in bil 29. v absolutni konkurenci. Pravi, da je ukvarjanje s športom v takšni meri nekakšna odvisnost. Za zdaj bo pri njej vztrajal, nekoč pa namerava s to športno disciplino prenehati.

Kre.aktiv /

Artistična skupina
MIT #10: Ne igraj se z ognjem! Kre.aktiv je sestavljen iz artistov, ki so svoje znanje in izkušnje nabirali na različnih področjih, pred dvema letoma pa so se združili v skupni želji pokazati svetu svoje znanje, ideje, občutke in vizije. Njihova vizija povzdigniti nivo zavedanja o cirkuških dejavnostih ter predstaviti nove ambientalne in promocijske možnosti se uresničuje skozi kakovostne in sveže predstave, polne domišljije in obogatene s kombinacijo različnih posebnih učinkov in kostumografije. Kre.aktiv je rastoča skupina pisanih posameznikov, ki navdih črpajo iz različnih izkušenj, idej in želje po navduševanju.

Marko Roblek

Bosonogi tekač
MIT #1: Dober tekač potrebuje dobro tekaško obutev. Marko Roblek je tekač že od najstniških let, od nekdaj rekreativec, svoje rezultate pa je vedno dosegal z lastnimi recepti za trening. Po tekaških vzponih in padcih je zadnja leta spet zaljubljen v tek, bosi tek, ki se mu zdi človekov naravni izraz. Minimalist po duši in že nekaj let tudi paleo jedec, ker mu je blizu evolucijska teorija prehranjevanja lovcev in nabiralcev. Z veseljem uvaja novince v skrivnosti bosonoštva in paleojedstva, o tem tudi predava in piše. Med bosimi in paleo momenti je podjetnik, družinski človek, organizator prireditev in bloger. Doslej se svetu okoli sebe še ni nehal čuditi.

Milena Miklavčič

Pisateljica
MIT #9: Današnja ženska je bolj zadovolj(e)na od svoje prababice. Milena Miklavčič je pisateljica, raziskovalka preteklosti in vdana poslušalka srčnih težav. Piše že, kar pomni. Največ knjig je namenila otrokom. Po številnih zmagah na različnih literarnih natečajih je prve večje uspehe požela s knjigo Ženske, v kateri je zbrala 52 zgodb sodobnih žensk. Neverjeten odziv med slovenskimi bralci pa še vedno žanje knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače o najbolj skritih, zelo intimnih dejanjih naših prednikov, saj o tem ni pisal še nihče pred njo. Zapisane zgodbe so iskrene, odkrite, povedane brez zadržkov, obenem pa tankočutne, korektne in se zato dotaknejo bralca.

Milica Kotur

Novopečena Slovenka
MIT #2: Slovenija je banana republika. Milica Kotur je bila rojena v Srbiji in tam do 16. leta tudi odraščala. Zaradi novih znanj in izkušenj se je preselila v Slovenijo, ki je postala njena druga domovina. Vmes je tudi Slovenijo iz enakih razlogov kot svojo prvo domovino za nekaj let zamenjala za Belgijo. Navdušenka nad umetnostjo diplomacije in pogajanj v poznih dvajsetih letih trenutno službuje v Evropskem parlamentu. Milica je ljubiteljica dobre kave, lepe besede in zanimivih ljudi, predvsem pa goreča zagovornica miroljubnega reševanja sporov.

Petra Ajdovec

Navdušena popotnica
MIT #3: Na pot nikoli sam! Petra Ajdovec je zrasla ob praženem krompirju in goveji župi, a že kot osnovnošolka ugotovila, da ne more živeti brez občasnega pobega čez planke. Pa tudi če gre na pot sama. Ali morda prav zato? Kadar ne spi na avtobusnih postajah na drugem koncu sveta, študira, piše, improvizira, hribolazi in kupčka cekine za naslednjo pustolovščino. Veliko ljudi misli, da ji je ime Ajda, najraje grizlja korenje, ki ji je polomilo dva spodnja sekalca, in še vedno meni, da ji je najlepše pod Alpami.

Sandi Novak

Slepi tekač
MIT #4: Treba je gledati pod noge. Sandi Novak je bil po poklicu mizar. Življenje se mu je obrnilo na glavo leta 2005, ko je na fantovščini doživel nesrečo, ki ga je stala vida. Danes je invalidsko upokojen, vendar teče. Na vso moč. Svojo ljubezen je namreč odkril v teku, ki je bil v prelomnih trenutkih pravzaprav njegova rešilna bilka. S pomočjo športa je lahko sprostil jezo in prebrodil težko obdobje. Od tam naprej je šla pot maraton za maratonom le še navzgor in danes rezultati, ki jih Sandi dosega, govorijo zase.

Organizing team

Mojca
Jagodic

Organizer