Youth@ATA
x = independently organized TED event

Theme: Role Play

This event occurred on
February 20, 2016
1:00pm - 6:00pm EET
(UTC +2hrs)
Seyhan, Adana
Turkey

Everybody has goals and roles in their lives. While we are trying to achieve our goals, we should be passionate and do with love.We should be passionate with life, learning, innovations, productivity,success...etc

“Herkes kaçınılmaz olarak kendi hayat hikâyesinin kahramanıdır” (John Barth)

Yaşam boyunca hepimizin üzerine biçilmiş rolleri vardır. Kimi zaman, bu roller ağır ve dayanılmazdır. Kimi zamanda, sahip olduğunuz role öyle “değer verirsiniz ki” aşk ve tutkuyla yaparsınız. Kimileri, sahip olduğu rolü limitsiz bir hayal gücüyle birleştirerek hiç bilinmeyen yepyeni bir dünyanın kapılarını açar. Walt Disney’inde dediği gibi “Hayal edebilirseniz yaparsınız, her şeyin bir fareyle başladığını aklınızdan çıkarmayın”. Bazen de sahip olduğumuz rol, içimizdeki “öğrenme tutkusuyla” birlikte bizi yüceltir ama bir dakika bütün bu rollere yetişmeye çalışırken “anı kaçırıyor” olabilir misiniz?

İnsanoğlu varoluşunu ve hayattaki rollerini ararken peki ya siz kendi gökyüzünüzde aşk ile uçabiliyor musunuz?

TED Adana Koleji
Tapantepe Yolu, Seyhan/Adana, Türkiye
Seyhan, Adana, 01200
Turkey
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­A­T­A events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aytaç AÇIKALIN

Güncel Eğitim Dinazoru
Benim öz geçmişimi, benden başkaları pek bilmez, hele “tüm” yaşamamı hiç kimseler bilmez. Beni tanıyanlar var, onlar diyor ki: “Aytaç Açıkalın bir eğitim efsanesidir.” Benimle bir iletişim ortamında olanlar, algıladığım kadarı ile içtenlikle, “Üstat” diye hitap etmeyi tercih ediyorlar. Ben, Guru ya da CEO olmaktansa “USTA”, üstat olmayı bir iltifat olarak kabul etmeyi yeğlerim. Beni benden sorarsanız, “Ben güncel bir eğitim dinazoruyum.” 1955 yılında Diyarbakır Kabi (Bağıvar) Köyü İlkokulu stajiyer öğretmeni ve başöğretmen vekili olarak göreve başladığımda 20 yaşındaydım. Gerçekte 19 yaşında başlamam gerekirdi bu göreve ancak ortaokulda hastalık (sıtma) nedeni ile bir yıl okula gidemedim. Sıtma, yokluk, kıtlık, savaş ve her tür yoksunluk vardır benim kuşağımın özgeçmişinde. 1958 yılından başlayarak 12 yıl, İlköğretmen okullarında “essah öğretmen” yetiştirmeye gönül verdim, emek verdim. Hatay İl Milli Eğitim müdürlüğüne atandığımda 35 yaşımda, Dante’nin deyişi ile “ortasındaydım ömrün”

Filiz ÜSTEL

Girişimci Kurucu
Küçük Kulüp ve Uluslararası Bilim Eğitim Kültür okulları kurucusu. Eş ve anne... Her şey,2006 yılında Küçükyalı ‘da açılan ilk şubemiz ile başladı. Küçük Kulüp Okullarımızı kurarken aklımda ve kalbimde tek bir düşünce vardı. “İyi ve nitelikli insanlar yetiştirmek”…Daha sonra ailelerimizden gelen talepler üzerine Karşıyaka, Narlıdere ve Hatay Şubelerimizle büyüyerek daha fazla çocuğumuza ulaşma imkanı bulduk. Eğitim,öğretime bakış açısı olarak, çocuklarımızın gelişimi için aile ve okul arasındaki işbirliğine önem veren ve bu yolda birlikte ilerlemenin vazgeçilmez olduğunu bilen bir anlayış benimsedik.. Bu bağlamda ailelerin okul ortamına katılımı için çeşitli olanaklar sunduk.

Gökhan ÜNEL

Hadron Çarpıştırıcısı
CERN'de ATLAS deneyinde görevli California Üniversitesinden Türk Fizik Profesörü.

Hakan ATEŞ

Genel Müdür
1959'da Ankara'da doğdu. 1976'da TED Ankara Koleji'nden, 1980'de ODTÜ İşletme'den mezun oldu. Bankacılık kariyerine 1981 yılında İş Bankası'nda Müfettiş olarak başladı. 1985 - 1994 döneminde, Interbank'ın çeşitli birimlerinde çalıştıktan sonra Bakırköy, İzmir ve Merkez Şubeleri'nde Şube Müdürü olarak görev aldı. Interbank'ın Nakit Yönetimi sistemini kurdu. 1993 yılında Merkezi Operasyon'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. 1994 Aralık ve 1996 Temmuz döneminde, Bank Ekspres'de Mali İşler ve Operasyon'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Bank of America'nın danışmanlığında Banka'nın yeniden yapılandırılması projesini yürüttü. % 80 hissesi Garanti Bankası, % 20 hissesi IFC'ye ait olan GarantiBank Moscow'u Moskova'da kurdu ve 1996 Haziran'ından itibaren bir yıl boyunca Genel Müdür olarak görev yaptı. 1997 Haziran ayında kurucu Genel Müdür olarak DenizBank'ta göreve başladı. DenizBank Genel Müdürlüğü görevini halen sürdürmektedir.

İclal AYDIN

Sanatçı
1990 yılından beri Tiyatro ve televizyon projeleri üretiminde metin yazarlığı da yapan Aydın’ın ilk kitabı Hayat Güzeldir 2001 yılında okurla buluştu. Ardından Bitmiş Aşklar Emanetçisi (2003), Yaz Bitmesin (2004), Gördüğüme Sevindim (2005), Evlerin Işıkları Bir Bir Yanarken (2009), Senin Adın Bile Geçmedi(2009), Kağıt Kesikleri(2010), Zeynep Lal Büyürken – ”Resimler Rengarenkler” (2011) ve Zeynep Lal Büyürken – ”Kanatlar” (2011) isimli kitapları yayımlandı. İlk romanı ‘’Bir Cihan Kafes’’ ise 2013 Haziran ayında okurla buluştu. Yazarın ‘’Yaz Bitmesin’’ , ‘’Gördüğüme Sevindim’’ ve ‘’Evlerin Işıkları Bir Bir Yanarken’’, isimli kitapları yeni kapak tasarımları ve yeni içeriği ile 2013 yaz ayları sonunda yayımlandı. 2009 ve 2010 yılında yayımlanan ‘’Senin Adın Bile Geçmedi’’ ve ‘’Kağıt Kesikleri’’ isimli kitapları ‘’Aşk ve Acı’’ ismini alarak çift taraflı tek kitap olarak yine yaz aylarının sonunda okuyucu ile buluştu...

İsmet ŞAHİN

Vizyoner
Kahramanmaras/Andırın' da dogdum. Ögrencilik yıllarımda, babamın meslegi geregi (Astsubay) bir çok yerde bulundum. Bu nedenle üniversiteyi (1980) kazanana kadar egitimimi bir çok ilde ve degisik okullarda tamamlamak zorunda kaldım. Mezun olduktan sonra askerlik görevi için beklerken Adana/Incirlikte bir süre çalıstım. Daha sonra kısa süreli askerlik görevimi Burdur'da tamamladım. 1989 yılında esim "Ömür" ile evlendim. 1990 yılında Gaziantep Üniversitesinde göreve basladıktan sonra yine aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora egitimimi tamamladım. 1 Ekim 1998'de Kocaeli Üniversitesine yardımcı doçent olarak atandım. Yegane degilse de en önemli veya hayatımda en çok yer kaplayan hobim dogada olmak ve motorunla gezmektir. Bu nedenle trekking, kamp ve benzeri doga aktivitelere mümkün oldugunca sık katılmaya gayret ederim.

Mete KIZILKAYA

Okul Lideri
Son Yüzyıl’ın son çeyreğini görebildim. Köylerde öğretmenlik yaparken lisansımı, Ankara da evimi sel suyu bastıktan sonra yüksek lisansımı yaptım. Başkent’te dışarıdan insanların gitmeye çekindikleri bir mahalle “Çinçin – Yenidoğan”, mahallenin tam ortasında ismiyle dikkat çeken bir okul “Polis Amca”. İsminin “Yeni Doğan’dan” “Polis Amca’ya” evrildiği 2005 yılında öğretmenlerin polis-ekip arabasıyla gidip geldiği bu okulda çalışmaya başladığımda ise aslında bir “hiç” olduğumu, burada yaşayanlar çocukların ise doktora yaptıklarını fark ettim… Sosyo ekonomik seviyesi düşük, suç oranının yüksek olduğu bölgede, risk altında yaşayan çocuklara, sosyalleşmelerini sağlamak ve kişilik gelişimlerine katkıda bulunmak üzere yapılan bir dizi sportif faaliyetten biri olan buz hokeyi takımı… Eğitimcilerin desteğiyle kaygan zeminde ayakta durmayı başaran çocukların gerçek yaşam öyküsü… Sizleri farklı bir Dünya’ya götürecek…

Ongun TAN

Girişimci Maker
Kariyerine yazılım geliştirme yaparak başladıktan sonra, Türkiye ve dünyada birçok şirkete teknoloji ve strateji danışmanlığı verdi. 2012'de Londra'dan döndükten sonra, Turkcell’de stratejik pazarlama bölümünde çalıştı. Türkiye’nin ilk ve en büyük maker portalı Makersturkiye.com‘un kurucusu, topluluk lideri. Türkiye’de maker hareketini yaygınlaştırmak gibi bir amacı var. Bunun için devamlı olarak yazıyor, konuşmalar yapıyor ve eğitimler veriyor. Yeni nesil için, yeni eğitim mottosu ile Maker Çocuk adında yeni bir girişimi lanse etti. Global vizyonla yola çıkmış beta aşamasında Flyler adında bir tatil ilham motoru girişiminin de kurucularından. Yemek yapmayı ve yemeyi seviyor. Gitar çalıp, söylediği bir rock grubu var. Konuşmacı, Seri Girişimci, Gezgin. Bir dünya tatlısı babası. Gitarist ve solist. Kısa, abuk hikayeler yazarı.

Ozan ULUSOY

Girişimci
AŞKIN ŞARKISI isimli yayınlanmış bir şiir kitabı vardır. Bir çok söyleşi ve imza gününe katılarak engelli duyarlılığı konusunda farkındalık yaratmıştır. BİMEKS Elektronik A-City Mağazasında on ay satış destek elemanı olarak çalışmıştır. Sosyal becerileri gelişmiş olan Ozan ULUSOY grafik tasarım, sosyal medya kullanımı konusunda iyi durumdadır. Ozan ULUSOY’un severek yaptığı grafik tasarım işinde başarılı ve mutlu olacağı, kendi işini kurmakla hem kendisi için hem de Down Sendromlu diğer engelliler başta olmak üzere örnek oluşturacağı düşünülmektedir. Kendi işinde çalışarak gelir elde etmek yoluyla iş hayatına atılmak her engelli bireyin hakkıdır. İŞKUR Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu Engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik projelerden yararlanılması için proje yazılmıştır. Bu proje Down Sendromlu bir gencin kendi işini kurma projesidir. Down Sendromlu ilk girişimci olmanın onurunu yaşamaktadır.

Şebnem BUHARA

Mimar
1975 yılında doğan Şebnem Buhara ,Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunudur.Üniversite yıllarında başladığı çalışma hayatına, 2000 yılında kendi kurduğu Boudesign Mimari Ofisi’ nde devam etmektedir. Mimari eğitim ve yeteneğini tasarım ve uygulamada kullanmaya odaklı villa,residans,otel,ofis,yönetim binaları gibi pek çok projeye imza atmıştır. Ana prensibini; müşterilerinin kimliği, istekleri ve hayallerini, kendi mesleki tecrübe ve hayal gücünü katarak , ‘yalın ve zamansız mekanlar yaratmak’ olarak tanımlar. Bu bağlamda projelerinde kendine has, özel mobilya ve obje tasarımlarıyla da öne çıkıyor. Doğal malzemelerin el işçiliği ile tasarımları oluşturması Mimarın tasarımdaki çıkış noktasını belirleyen en önemli etken.Geçen sene Banu Çoruh’la birlikte Karaköy’de açtıkları BOU tasarım showroomunda, kendi tasarımı olan aydınlatma objeleri ve mobilyaları yeralmaktadır.

Servet ÖZDEMİR

Okul Dönüştürücüsü
Eğitim Yönetimi Profesörü. Şimdiye kadar 40 binden fazla öğretmen ve eğitimciye eğitim vermiştir. Milli Eğitim Bakanlığında görev yaptığı sıralar geliştirdiği projeler ülkenin gündemine oturmuştur. "Haydi Kızlar Okula", "Eğitime %100 Destek" gibi projelerde imzası vardır. Oturup sohbet ettiğinizde sizin mahallenin hoş sohbet amcalarından olduğu izlenimini uyandırır. Halen Başken Üniversitesinde öğrenci yetiştirmeye devam etmektedir.

Ümmiye KOÇAK

Sanatçı
1957 yılında Adana'da Çelemli Köyü'nde doğan Ümmiye Koçak, okumayı çok istemesine rağmen 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonra okula gönderilmedi. Ümmiye Koçak, ilkokulu bitirdikten sonra okuduğu kitaplarla kendisini geliştirdi. İlk okuduğu kitap Maksim Gorki'nin "Ana" adlı kitabı oldu. Evlendikten sonra Mersin'in Arslanköy'üne taşınan Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında "Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu"nu kurdu. 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde galası yapılan filmi Ümmiye Koçak'a New York Avrasya Film Festivali'nde "Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı" ödülünü kazandırdı.1 tiyatro oyunu yazdı. Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile yaklaşık 500 kez sahneye çıktı ve oyunlarını Türkiye'nin dört bir yanında 30 bine yakın kişi izledi.

Organizing team

Can
SERDAR

Ankara, Turkey
Organizer