Ostrava
x = independently organized TED event

This event occurred on
October 10, 2015
9:30am - 8:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Ostrava, Ostrava-město
Czech Republic

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Provoz Hlubina
Vítkovická 1708/17
Ostrava, Ostrava-město, 70200
Czech Republic
See more ­T­E­Dx­Ostrava events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aleš Neusar

Aleš Neusar je tatínek, psycholog na volné noze, VŠ učitel, výzkumník, autor článků a knih, lektor workshopů pro pedagogy, sociální pracovníky, firmy i laickou veřejnost. Zajímají ho také interdisciplinární projekty, kde se setkávají nejrůznější lidé s odlišnými motivacemi a zkušenostmi. Snaží se pomoci lidem i sobě vést spokojenější a hodnotnější život a zároveň si uvědomuje, že jeho život utváří i prostředí a lidé kolem. / Ales Neusar is a father, a freelance psychologist, a teacher, a researcher, an author of articles and books, trainer workshops for educators, social workers, companies and the general public. He is also interested in interdisciplinary projects, where various people with different motivations and experiences meet. He tries to help people to have happier and valuable life while he realizes that his life is created by environment and the people around.

Barbora Pilná

Mottem módního e-shopu Zoot, který je oblíben pro své mladé, neokoukané značky se stylem a příběhem, je „Udělejte si radost. Jen tak.“ Takže je jasné, že na letošním TEDxOstrava, který je o radosti, nemůže někdo ze Zoot chybět! Barbora Pilná je jedna z těch, která má v konceptu radosti u Zoot prsty. / The motto of the fashion e-shop Zoot, which is popular for its young, fresher brand with style and story, is "Make yourself happy. Just so. "So it is clear that at this TEDxOstrava, which is about joy, someone from Zoot cannot miss! Barbora Pilná is one of those that cooperates on the concept of joy at Zoot.

Barbora Šťastná

Někdo má to štěstí, že má štěstí i ve jméně. Barbora Šťastná o tom, co ji dělá šťastnou dokonce několik let píše blog. Proto, že jí to dělá radost, ale zároveň si uvědomuje, že osobní pocit štěstí je něco, za co jsme sami zodpovědní. Nejen díky tomu vyšly Barboře dvě knížky (Šťastná kniha a Jak jsem sebrala odvahu) a v letošním roce se stala šéfredaktorkou časopisu Moje psychologie. Some people are so lucky, the word “luck” can be found in their name. Barbora Štastná (Lucky), even started writing her own blog about things that make her happy just few years ago. She writes it not only because it brings her joy, but also because she realizes that personal feeling of happiness is something we are responsible for ourselves. Not only because of that Barbora managed to write and have two books published. “Štastná kniha” (The Happy book) and “Jak jsem sebrala odvahu” (How I mustered up the courage). And this year she even became the chief editor in the journal “Moje psychologie”.

Eva Francová

Být ženou a pravou vládkyní rodinného krbu znamená dělat svět lepším místem pro všechny. Eva Francová žije se svou rodinou uprostřed přírody v Podkrkonoší, oživuje recepty našich babiček, přidává svou esenci vědomého a zodpovědného vaření. Mnoho fanoušků si získala originálním přístupem k vaření a novými, vždy vyzkoušenými a ověřenými recepty, ale i neuvěřitelným klidem a pohodou, které čtenářům předává prostřednictvím svého blogu a vydané kuchařky. Being both a woman and a rightful ruler of a family household means doing the world a better place for everyone. Eva Francová lives, together with her family, in the midst of nature in Podkrkonoší. There she strives to bring back the forgotten recipes of our grandmas while adding just the right ammount of her own essence. Lot of people joined her fandom because of her original approach to cooking and her novel and well-tested recipes, but also the peace she manages to transfer to her readers through her blog and cookbooks.

Eva Katrušáková

Kdy jste naposledy četli svým dětem, neteřím, synovcům, vnoučkům? Ne z povinnosti, ale z radosti ze společně stráveného času? Eva Katrušáková z Českého Těšína stojí za projektem Celé Česko čte dětem, jehož cílem je prostřednictvím společného čtení budovat pevné vazby v rodině, rozvíjet paměť a představivost dětí a podporovat jejich myšlení. O tom, že se jí to daří, svědčí i to, že je držitelkou řady ocenění pro neziskové organizace či výroční ceny Nadace Českého literárního fondu. Eva Katrušáková si nemyslí, že by byl dnešní svět zběsilý a rychlý. Říká, že jaké si to uspořádáme ve své hlavě a nakolik se necháme světem zblbnout, takové to máme. Máme spousty výhod, máme se tak dobře, jako jsme se nikdy neměli, nemusíme nad spoustou věcí přemýšlet a stejně si toho nevážíme. A to říká i přesto nebo právě proto, že jí život nepřinášel jen samé radosti.

Jindřich Fialka

Jindra a jeho tým designerů proto spolupracují s velkými výrobci aut, oblečení, nábytku, dopravních značek a navrhují nové produkty tak, aby využili to, co výrobci už využít neumí. Díky příběhu mohou spolupracovat s firmami jako je 3M, Wiesner Hager nebo Petrof, a příběh je také dostal na Expo 2015 do Milána. Jindra and his team of designers therefore decided to cooperate with major car, clothes, furniture and road signs producing companies in order to design products which utilize the materials that the large manufacturers wouldn´t be able to use themselves. Thanks to the story, they are able too cooperate with such companies as 3m, Wiesner Hager or Petrof and the story is also what got them into Expo 2015 in Milan.

Jiří Rosický

Julie Gaia Poupětová

Julie Gaia je sex kouč a sex educator, expert na pozitivní sexuální edukaci, zřejmě jediný akceptovaný v Čechách i odbornou veřejností. Byla také prvním certifikovaným sex koučem ve východní Evropě. Julie Gaia před léty spekulovala, jak by mohla dělat práci, kterou si vysnila a dnes je ve svém oboru jedním z evropských průkopníků a zakladatelů toho, co bylo původně šíleným snem. Jejím cílem je osvobozovat lidi od bludů, přesvědčení, bloků, a stereotypů v oblasti sexu, stejně jako zbavit je hlubokých nánosů studu a traumat. / Julie Gaia is a sex coach and sex educator, expert on positive sexual education, probably the only one accepted in the Czech Republic also by the professional community. She was also the first certified sex coach in Eastern Europe. Its aim is to liberate people from delusions, beliefs, blocks and stereotypes of sex, as well as remove the deep layers of shame and trauma.

Ondřej Krátký

Dokážete si ještě představit dnešní města bez zácp a dlouhých, pomalu se pohybujících kolon? Hlavní vizí Ondřeje, jako spoluzakladatele Liftago, jsou udržitelná města a doprava v nich, kde služby a doprava nejsou řešeny na úkor někoho, ale naopak přináší větší komfort všem stranám. / Can you even imagine the city without the traffic jams and long, slow-moving columns? The main vision of Ondra, as cofounder of Liftago, are sustainable cities and transport, where services and transport are not solved at the expense of someone, but rather brings more comfort to all parties.

Petr Kožušník

Chcete být v obraze? Petr žije v obraze už víc jak 20 let. Od mládí se obrazem zabývá a to od fotky až po kameru. Co někdo říká, on vidí. Život vypráví v obrazech. Díky tomu strávil dlouhé roky v televizi a u filmu. Podílel se například na filmech od Hřebejka, Nikolajeva, Křístka či Jiřího Svobody. Kromě obrazové tvorby stojí Petr také za projektem Panenkárny, která spojuje rodiče s dětmi tím, že zachytí dětskou fantazii a představivost. Skrze panenku říká rodič dítěti: „vidím tě, všímám si tě“ což dítě přes panenku cítí... Pro dospělého je vzpomínkou na dětství a chvíle dětské radosti. Petr tímto projektem zhmotňuje svět jak ho vidí jen děti. Líbí se vám dětská radost a fantazie? Chcete si je připomenout? Umíte ještě kreslit?

Přemysl Krejčiřík

Přemysl Krejčiřík je krajinářský architekt, spolumajitel projekčního ateliéru a vysokoškolský pedagog, držitel 2 cen Grand Prix obce architektů za obnovu památek (Palmový skleník v Lednici a zahrada Vily Tugendhat). Premysl Krejčiřík is a landscape architect, co-owner of design studio and a university professor, holder of 2 prices Grand Prix for the restoration of monuments (Palm greenhouse in Lednice and Villa Tugendhat Garden).

Stanislav Bernard

„Pivo dobré, majitel magor“ – tvář pivovaru Humpolec, opavský rodák Stanislav Bernard, je národu znám z této billboardové kampaně k vydání jeho knihy. Asi méně už se o něm ví, že je to otevřený a inovativní podnikatel, zakladatel rádia Vysočina, dlouholetý zastupitel města Humpolec či spoluzřizovatel Nadačního fondu proti korupci. / "Good Beer, owner freak" – the face of Humpolec brewery, Stanislav Bernard, is know from this billboard campaign and his book. Probably less people already knows that he is open and innovative entrepreneur, founder of radio Vysocina, a longtime city councillor of Humpolec or cofounder of the National Anticorruption Endowment.

Tomáš Třeštík

Tomáš Třeštík má asi nejznámější balkon v České republice, protože na něm rád fotí známé i méně známé tváře. Svůj ateliér má doma a tak je jeho ateliérem i celý jeho byt, kde žije se svojí rodinou. Syn dokumentaristky Heleny Třeštíkové, absolvent fotografie na FAMU, portrétní a reklamní fotograf, který v poslední době fotí také osobní dokumenty na svůj telefon / Tomas Třeštík has probably the most famous balcony in the Czech Republic because he likes to take pictures of different people on his balcony. He has his atelier at home, so the whole flat, where he lives with his family, is his atelier.

Zdeněk Tůma

Může stav ekonomiky ovlivnit naše vnímání spokojenosti, radosti a bohatství? „Bohatí jsme a budeme podle toho, co jsme schopni vytvořit, nikoli podle momentální úrovně kurzu koruny“, říká Zdeněk Tůma, který v předchozí dekádě výrazně přispěl k její stabilitě z pozice guvernéra České národní banky. / Can the economy affect our perception of satisfaction, happiness and wealth? "We are and we will be rich according what we are able to create, rather than the current level of the exchange rate of the crown," says Zdenek Tuma, who in the past decade has contributed significantly to the stability of the Czech crown as a Governor of the Czech National Bank.

Zuzana Habáňová

Zuzce cukrovka, kterou trpí od dětství, v dospělosti poničila oční sítnici a nyní je těžce slabozraká, vidí zhruba 10 % na pravé oko. Přesto nesedí doma a nežehrá na osud, ale naopak se ráda vydává do vzdálených koutů poznávat místní lidi a kulturu, což ji vždy lákalo. Vykonala také Svatojakubskou cestu z Porta do Santiaga de Compostela (asi 300 km), kam vzala i svého otce, který do té doby nikdy do ciziny na vlastní pěst necestoval. / Diabetes, that Zuzana has from her childhood, damaged her retina and Zuzka is now severely purblind, she sees roughly 10% on her right eye. Still, she does not sit at home, but rather travels around the world, gets to know local people and culture.

Organizing team

Hana
Ptacnikova

Newport Beach, CA, United States
Organizer

Renata
Ptacnikova

Ostrava, Czech Republic
Co-organizer