Zlín
x = independently organized TED event

Theme: Co chceš, můžeš!

This event occurred on
October 17, 2015
1:00pm - 10:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Zlín, Zlínský kraj
Czech Republic

Téma „Co chceš, můžeš" přesně odpovídá historii města Zlín, protože je to jeden z citátů Tomáše Bati jakožto zakladatele firmy Baťa a člověka, který se nejvíce zasloužil o rozvoj města Zlína. Odkazuje tak nejen na podnikatelskou a budovatelskou tradici, ale také motivuje k rozvoji člověka jako osobnosti, jako i celé společnosti. Tohle jsou baťovské základy, které promítneme právě i do tématu našeho TEDx.

TEDxZlín 2015
14|15 BATA INSTITUTE, Vavrečkova 7040
Zlín, Zlínský kraj, 760 01
Czech Republic
See more ­T­E­Dx­Zlín events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Josef Vojta

Expert na neuromarketing a rozhodovací proces. Formální vzdělání získal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Kromě rodné češtiny hovoří i anglicky, francouzsky a rusky. Je vášnivým ambasadorem značky Apple, kondičního běhání a nezřízené četby. Sám o sobě říká, že to nejcennější, co může nabídnout, jsou zkušenosti. V reklamě pracuje přes 20 let, prošel celou řadou velkých i malých reklamních agentur a dnes je považován za jednoho z předních českých specialistů na marketing.

Kateřina Falk

Vědkyně, která pracuje na vývoji největšího laseru světa. Pochází ze Zlína, kde navštěvovala osmileté gymnázium. Střední školu dokončila ve Skotsku, následně začala studovat fyziku na Imperial College v Londýně, odkud se dostala na stáž do laserové laboratoře v USA. Na Oxfordu absolvovala doktorandské studium, v rámci kterého vyučovala studenty druhých a třetích ročníků. Pracovala v amerických laboratořích v Los Alamos, prováděla experimenty také v Japonsku, Francii, nebo UK. Od ledna tohoto roku je zpátky v České republice, kde pomáhá budovat nejmodernější laserové centrum na světě.

Martin Landsberger Pospíšil

entrepreneur
Martin Pospíšil (*1986) vystudoval design na FMK UTB. I když je původem z Brna, po dokončení studia v roce 2009 zůstal ve Zlíně a společně s dalšími absolventy UTB založil digitální agenturu madeo. Podle motta „když se chce, tak to jde“ rozjeli úspěšný celosvětový byznys – dnes mají kanceláře ve Stockholmu, Oslu, v Bratislavě, Zlíně a v Praze.

Ondřej Kobza

Kavárník, který postavil do ulic piána. Narodil se v roce 1979 v Ústí nad Orlicí, nedokončil studia na Teologické fakultě Univerzity Karlovy. V centru Prahy provozuje hned tři úspěšné kavárny. Neustále pracuje na zlepšování městského veřejného prostoru - pomocí pián, šachových stolků nebo třeba poeziomatů. Od září má v nájmu hrad Pirkenštejn, který hodlá využívat „napůl jako chalupu a napůl jako otevřený prostor pro bohulibé aktivity.”

Petr Vabroušek

Nejlepší Ironman ČR. Jen opravdu málo českých sportovců se může pyšnit takovou vytrvalostí a takovými výsledky. Petr Vabroušek má na svém kontě úspěchy nejen na světové triatlonové scéně, ale také na extrémních běžeckých závodech. Během studií na VŠ ekonomického směru se dostal na hranu profesionální výkonnosti a musel se rozhodnout mezi kariérou byznysmena nebo nejistou existencí profesionálního triatleta. Rozhodl se pro sport a ten ho i po 20 letech stále velmi dobře živí a naplňuje touhou pokračovat

Rostya Gordon-Smith

Jedna z top 50 personalistů světa. Narodila se v Havlíčkově Brodě na Českomoravské vrchovině, odkud v roce 1968 odjela do Anglie dělat au-pair. Když se ale zavřely hranice, neměla se kam vrátit a tak začala studovat na Londýnské univerzitě. Ve studiích pokračovala také v Kanadě, v Hongkongu a Austrálii a dosud žila ve zhruba deseti zemích. Dnes patří mezi padesátku nejúspěšnějších personalistů světa, je uznávanou top manažerkou a bojovnicí za práva žen. Je matkou čtyř synů a babičkou osmi vnoučat. Její osobní motto je: Osud není náhoda, ale dosažitelný cíl.

Rudolf Krautschneider

Stavitel jachet a vášnivý mořeplavec. Se sedmimetrovou Velou doplul v roce 1977 až za severní polární kruh, v roce 1982 s ocelovou plachetnicí Polka do Jižní Ameriky, kde se nechtěně přimíchal do války o Falklandy. V letech 1990-94 obeplul na jachtě Polárka Antarktidu. Po návratu z plavby kolem světa začal organizovat plavby pro děti z dětských domovů a pro lidi, kteří se léčí ze závislosti na drogách alkoholu. Poslední roky věnoval stavbě voru Eurica - který ale nevyplul, a nikdy ani nevypluje.

Vlastislav Toman

Spisovatel, scénárista a přes 30 let šéfredaktor ABC. V roce 1956 pomáhal založit časopis ABC mladých techniků a přírodovědců (později jen ABC) a v letech 1959 až 1992 byl jeho šéfredaktorem. Napsal scénáře k mnoha komiksům - nejslavnější jsou nejspíš série o Kruanovi, podle kterých se nyní připravuje filmová adaptace. Pan Toman je pro nás obrovským vzorem - ve svých 86 letech se nebojí nových technologií, píše si s námi maily, je na Facebooku a má smartphone.

Zuzana Holubcová

Odbornice na ženskou plodnost Zuzana pochází ze Vsetína, vystudovala v Brně a přesunula se do Cambridge. Tam pak jako první na světě zmapovala, co se děje uvnitř lidského vajíčka před oplodněním. Šlo o tak výrazný vědecký objev, že s jeho výsledky osobně seznámila i královnu Alžbětu II. Teď se vrátila zpět, a ve své práci bude pokračovat z Česka.

Organizing team

Monika
Zábojníková

Zlin, Czech Republic
Organizer

Jakub Jan
Kučera

Zlin, Czech Republic
Co-organizer
  • Adam Rek
    Team member
  • Jan Škalda
    Team member
  • Jan Herman
    Team member
  • Michaela Mitáčková
    Team member
  • Ondrej Carda
    Team member