Osijek
x = independently organized TED event

Theme: #ExploreDreamDiscover

This event occurred on
October 10, 2015
12:00am - 9:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Osijek, Osječko-baranjska županija
Croatia

On the 10th of October an adventure will start for all attendees of the #ExploreDreamDiscover conference.
Through combining TED talks and live speakers we search to encourage meaningful discussions and ignite the passion for doing, changing and embarking on an adventure.

Dječje Kazalište Branka Mihaljevića
Trg bana Josipa Jelačića 19
Osijek, Osječko-baranjska županija, 31000
Croatia
See more ­T­E­Dx­Osijek events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Kazalište Sjena

Kazalište sjena je jedna od najstarijih tehnika koju članovi dramske grupe osječke Graditeljsko-geodetske škole kombiniraju sa suvremenim medijima, videom,glazbom, a sam oblik neverbalnog kazališta, gdje se brzo.dinamično izmjenjuju scene( poput sms poruka) su bliske današnjem mladom čovjeku, koji je naučio primati " slikovne" poruke.

VA Brevis

Vokalni ansambl Brevis predvođen svojim dugogodišnjim voditeljima Antoanetom Radočaj – Jerković i Davorom Dedićem, jedan je od najboljih hrvatskih djevojačkih zborova. Osnovan je 1995. godine kao rezultat višegodišnjeg rada na području vokalnog obrazovanja djece i mladih Osijeka. Ansambl broji dvadesetak članica u dobi od 18 do 24 godine. Sve članice ansambla su s glazbeno-vokalnim obrazovanjem započele kao djevojčice, te su odrastanjem unutar edukativnih programa Glazbene radionice mladih Polifonija stjecale neophodno glazbeno iskustvo i razvijale svoje umjetničko-vokalne kvalitete.Ansambl je do sada ostvario niz uspjeha na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Anna Powdrill

Anna Powdrill ima 27 godina i dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva. Provela je posljednjih pet i pol godina u Srbiji vodeći volonterski projekt i pokrećući poduzetnički poslovni koncept sa malom grupom prijatelja. Culture Exchange je kafić i servis bicikala u Novom Sadu, koji je otvoren tri godine, a sada se ta ideja proširila i drugi Culture Exchange otvara se u Grazu, u Austriji. Anna sada živi između ta dva grada, putujući od jednog do drugog kako bi vodila oba projekta.

Hrvoje Jurić

Hrvoje Jurić rođen je 30. travnja 1986. godine i već od ranog djetinjstva pokazivao je sklonost prema pisanju. 2006. upisuje Ekonomski fakultet, ali nakon dvije godine prekida studij i u potpunosti se posvećuje pisanju, od čega i danas živi. Objavio je e-knjigu "Bic bajs putopis", putopisni roman "Marijanov put", a krajem listopada 2015. izlazi mu novi roman "Na rubu". Objavio je niz putopisnih članaka i reportaža i surađivao sa svim najčitanijim portalima.

Jelena Havelka

Jelena Havelka visoko obrazovanje stekla je na Studiju Dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Magisterij završava na prestižnom Westminster University u Londonu - MA Interior Design, kao do sada jedina iz Hrvatske s tom diplomom. Svojim je radom ostvarila značajne uspjehe na mnogim kreativnim poljima, od angažmana za dizajn odore Svetog Oca Ivana Pavla II., preko izlaganja prototipa produkt dizajna na IMM sajmu u Koelnu, predstavljanja na Architectural Digest Home Design Show u New York-u te svjetskog natječaja VII Porcelanosa Awards u Valenciji gdje je uvrštena u finaliste za izvedene projekte. Nakon destetogodišnje prakse u svijetu interijera otvara studio Havelkadesign za projektiranje rezidencijalnih i poslovnih interijera, izložbeni dizajn, fotografske setove, konzultantske usluge i sl.

Livia Puljak

Livia Puljak izvanredna je profesorica Medicinskog fakulteta u Splitu, gdje je diplomirala i doktorirala. Tri godine se usavršavala u SAD-u, na University of Colorado Health Sciences Center i University of Texas Southwestern Medical Center. Bavi se istraživanjem boli i medicine utemeljene na dokazima. Medicinom utemeljenom na dokazima bavi se od 2007. godine kad je na Medicinskom fakultetu u Splitu pokrenuta inicijativa za osnivanje hrvatske podružnice međunarodne udruge The Cochrane Collaboration. Kao rezultat tih napora 2008. godine je osnovala Hrvatski Cochrane ogranak. Prevela je knjigu Gdje su dokazi?, u kojoj se pacijentima i javnosti na jednostavan način objašnjava kako se na objektivan način provjeravaju postupci liječenja te kako se aktivnije uključiti u odluke o liječenju.

Martina Čuljak

Martina Čuljak je studirala međunarodno poduzetništvo u San Franciscu, po čemu je vodila razvoj nekoliko startup kompanija, u području sharing ekonomije, te poslovni razvoj kompanije Instaply. Po povratku u Hrvatsku, 2014 pokrenula je crowdfunding platformu, HelpBalkans koja je personalizirala jednu katastrofu i u humanosti povezala tri države koje su 20 godina ranije bile zahvaćene ratom. Za taj rad nagrađena je od strane Europskog parlamenta.

Petar Lukačić

Petar Lukačić profesor je povijesti i pedagogije te diplomirani knjižničar. Od 2009. godine zaposlen u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica kao voditelj Odjela za odrasle, a iskustvo s knjižnicama ima od osnovne škole. Glavno područje interesa je rad s odraslim korisnicima, elektronička knjiga te rad na društvenim mrežama i njihovoj primjeni u knjižnici. Aktivno sudjeluje u programima za odrasle u vlastitoj ustanovi. Skuplja šalice, živi(o) na selu, čita stripove i knjige (bilo u tiskanom ili elektroničkom obliku).

Predrag Pale

Predrag Pale je strastveni „tehničar“, vjeruje u računalnu tehnologiju i njenu korisnost za društvo, pa ju nastoji primijeniti na što više različitih načina, za dobrobit ljudi. Ali on se prije dva desetljeća zarazio virusom poučavanja. Obožava „aha efekt“ u očima svojih učenika. Neki njegovi studenti kažu da se i najteži predmet može razumjeti ako ga on predaje, a njegove ispite hvale kao ugodno iskustvo na kojem se još može i naučiti. Dvadesetak se godina bavi primjenom računala i mreža u obrazovanju, snažno vjeruje u korisnost tehnologije, ali prije svega u čovjeka kao učitelja. Gradi obrazovne alate, ali posebno istražuje metode učenja i poučavanja. Male i velike organizacije i projekte te pojedince savjetuje o obrazovanju i upravljanju znanjem.

Sara Renar

Sara Renar glazbenica je iz Zagreba. Svojom glazbom sve više izlazi van uobičajenog "djevojka s gitarom" formata te izmiče strogom žanrovskom opredjeljenju. Njene pjesme doživjele su aranžmane rock sastava, blues akustike, trip hopa, brojne elektronske remixeve te čak i jazza. Godine 2014. nominirana je za Porina u kategoriji novog izvođača godine. Iste godine osvaja nagradu žirija festivala "Poezika" u Novom Sadu, nagradu za najbolju izvedbu na festivalu "ROCK OFF" u Zagrebu te nagradu žirija festivala "Kantfest" u Beogradu. Godine 2015. osvaja nagradu struke Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Debitantski album "Djeca" izdan 2013. izazvao je pozitivne reakcije publike i kritike, a EP "Jesen" izdan 2014. potvrdio je očekivanja proširivši zvučnu sliku.

Srećko Gajović

Srećko Gajović je redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pročelnik Katedre za histologiju i embriologiju, Odsjeka za neurogenetiku, citogenetiku i razvojnu genetiku Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, te voditelj Centra za elektronsku mikroskopiju. Prvi je u Hrvatsku donio genetski preinačene miševe u čijem je dobivanju i sam sudjelovao. Bavi se istraživanjem uloge gena, upale i matičnih stanica tijekom oštećenja i obnove mozga. Voditelj je Europskog FP7 projekta GlowBrain (Svjetleći Mozak) pod nazivom „Primjena matičnih stanica i biomaterijala u oporavku mozga - unapređivanje mogućnosti postojećeg istraživanja mozga kroz inovativno in vivo molekularno oslikavanje“ kojim se u Hrvatskoj želi uspostaviti praćenje matičnih stanica u mozgu živih miševa. Glavni je urednik Croatian Medical Journala.

Vedran Ristić

Vedran Ristić rođen je u Osijeku 1984. gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je 2008. godine i od tada radi u III. gimnaziji Osijek. Isprva je predavao etiku i povijest, a posljednje tri godine samo povijest. Oženjen je i ima sina, a hobiji su mi sviranje gitare, biciklizam i fotografiranje.

Organizing team

Just
AGuy

Virgin Islands, British
Organizer

Senzos
Osijek

Osijek, Croatia
Co-organizer