Youth@Budapest
x = independently organized TED event

Theme: Chaos

This event occurred on
November 22, 2014
9:00am - 7:00pm CET
(UTC +1hr)
Budapest, Budapest
Hungary

We are living in chaos. Life is uncertain and fast. We have to accept it as it is and not trying to control it. You can not control Chaos, but you can control yourself, your thoughts your actions. Do not hesitate. Go!

Vajon születhet-e kreativitás a rendetlenségből? Mi történik, ha elfelejtjük a korlátokat, ha elfogadjuk, hogy semmi sem biztos, ha meglátjuk a lehetőséget az ismeretlenben? Ha elengedjük a jövővel kapcsolatos aggodalmakat, és a biztonságra törekvés helyett végre elkezdünk szabadon játszani? Ha nem ijedünk meg az összeomlástól, hanem újult erővel építünk új, stabil alapokat? A TEDxYouth@Budapest konferencián idén felfedezzük a káoszt, megbarátkozunk a bizonytalannal, újraértelmezzük a rendet. Merészség. Szenvedély. Egyéniség. Fókusz. Célunk felfedezni és bemutatni egy fiatal, erős alkotó szellemi közösséget és integrálni a fiatalokat egy inspiráló, hazai gondolkodó közösségbe, amelyben lehetőséget kapnak további fejlődésre, kutatásra, alkotásra.

Csörsz u. 18
Budapest, Budapest, 1124
Hungary
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Budapest events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Maia és Jotám Ben-Yami

Maia és Jotám Ben-Yami a 15 és 17 éves izraeli testvérpár 9 éve él Magyarországon. A Lauder-Javne gimnáziumban tanulnak, és szinte minden érdekli őket: zenélnek, matekoznak, sportolnak.

Passed

Ha van új, friss és izgalmas zenekar a magyar könnyűzenében, akkor a Mesmerize című dallal feltűnt, majd A Dal műsorában országosan is ismertté vált Passed egészen biztosan az.

TEDxYouth@Budapest 2014

Összefoglaló

Abbas Alexandra Maha

Egyetemre jár, dolgozik és a Kairos Society magyarországi szervezetét vezeti – mindössze 20 évesen a 40 évesek munkatapasztalatát tudhatja magáénak. Dolgozott már marketingesként, projektvezetőként, tanácsadóként, aszisztensként, alapított céget és indított el társadalmi megmozdulást. Mi ez, ha nem exponenciális karrier?

András Eszes

Gépészmérnök hallgató a BME-n. Általános iskolás kora óta érdekeli a fizika és a gépészet. Már gyerekkorában megtanult bánni a fával, amelyet a fémmegmunkálás követett. Középiskolában fizikai mérőműszereket épített, amelyekkel képes volt pontos mérések végrehajtására. Addig megszerzett fizikai, gépészeti és anyagismereti tudására alapozva épített egy cyclotront, ami egy fajta részecskegyorsító. Az egyetem mellett már aktív dolgozóként is igyekezett minél több gyakorlati tudásra szert tenni, majd bekerült a CERN-be, ahol az SPS gyorsító LIU upgrade program egyik tagjaként egy mérőberendezés kivitelezését kapta feladatul, amelyet hamarosan befejez.

Babarczi Katica

Jelenleg szabadúszó grafikus-tervezőként dolgozik. A bölcsész háttérrel rendelkező designer a Tep mobilalkalkalmazás csapatának alapító tagja és kreatív vezetője.

Bakonyi Panni

Szabadúszó marketinges, kkv-védőangyal és jógaoktató. Lételeme, hogy inspiráljon, akár céges keretek között hatékonyabb, kreatívabb munkára vagy a személyes fejlődés útján. A testet egy laboratóriumnak tekinti, ahol megismerhető és megváltoztatható a belső önvaló. A belső fejlődés eszköze pedig a mozgás.

Benke Hunor

Újságíróként kezdte pályafutását, majd két évig élt Bécsben, ahol előbb grafikus, később online reklámmenedzser lett belőle. Hazatérése óta vezetett rádióműsorokat, tucatnyi zenekar állandó fotósa, esetenként videoklipet is készít a számukra.

Bogdán Norbert- Rózsa Béla

Bogdán Norbert 22 éves, Nagykanizsán élő fiatal tehetség. A Snétberger Zenei Tehetségközpont egyik legrégebbi diákja, aki 10 éves kora óta foglalkozik intenzíven a zenével – elsősorban gitározik, dalokat szerez és énekel. Négy éve a felőörsi központban találkozott Rózsa Bélával, a 19 éves, nyírségi fiúval. Mindkettejüket László Attila és Snétberger Ferenc művésztanárok képezték tovább az elmúlt években.

Bori Kovács

2009-ben az ELTE angol szakán, majd 2012-ben a MOME formatervező szakán végzett a társadalmi problémák iránt elkötelezett tervezőként. 2010 óta aktív tagja a MOME fenntarthatósági kutatócsoportjának, az EcoLabnak, akik hátrányos helyzetű közösségek életében kívánnak pozitív változásokat elérni a tervezés és a design eszközeivel. Diplomamunkáját, a CÓKMÓK-ot az állami gondozott gyerekek életének megismerése után önállóan készítette. Olyan terméket és szolgáltatást tervezett, amely közösségteremtő erővel bír a családokban és az állami gondozásban felnövő gyerekek között is.

Csaba Partali

Farkas Teodóra

24 éves, mesterszakos hallgató. Gyerekkorát és fiatal éveit a lomizás, piacozás határozta meg, így hamar megtanult különbséget tenni értékes és értéktelen között. Ebből kifolyólag nem tudta elfogadni a cigányságához kapcsolódó sztereotípiákat sem.

Fejes Kriszta- Gottlieb Réka

Fejes Kriszta és Gottlieb Réka divattervezést tanulnak a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola mesterképzésén. Alapfokú diplomájukat öltözék- és kiegészítő-tervezésből szerezték.

Géza Csire

Csire Géza imádja az átalakítható dolgokat és különleges szerkezeteket, ezekből PhD-zik a BME-n. A Maform design stúdió alapítója és terméktervezőjeként tárgyakat alkot. Szabadidejét is ennek szenteli, ezen jár az agya, ezeket rajzolja és építi. Első terméke fél év alatt Ázsiától Amerikáig 11 ország piacán lett sikeres. A konferencián fotelágya történetét meséli el.

Hajas Ádám

Hajas Ádám 23 éves kreatív gondolkodó, aki hisz abban, hogy a vágyálmok tudatosan megvalósíthatók. Gimnazista éveiben félszáz tudományos versenyt nyert meg, nyolc évig verseny táncolt.

Heimann Zoltán

Heimann Zoltán borász 6 év világlátás után tért haza Szekszárdra, hogy beálljon a családi borászatba. Diákévei alatt Német-, Francia- és Olaszország legjobb borászati egyetemein tanult és számos borvidéken dolgozott és szerzett tapasztalatot.

Hovanyecz Tamás

Világjáró evangelista. Közgazdasági és jogi tanulmányait követően a nonprofitok és a nagyvállalatok világával is megismerkedett. Később Hollandiában azt vizsgálta, milyen formában kell szabályozni a technológiát a társadalomban. A startupok világába a Brickflow oldalán csöppent bele, a társadalmi vállalkozások iránt azonban Új-Zélandon kötelezte el magát.

Jambrik Máté

Jambrik Máté óvodás korában feltétlenül pilóta szeretett volna lenni. Ehhez képest amivel most foglalkozik, abban van pszichológia, fogyasztói magatartás, marketing, reklám és sok minden más.

Katona Klaudia

Katona Klaudia egyetemista, rendezvényszervezőként és grafikusként is dolgozik. Kiskora óta célja a környezetében élők segítése problémáik megoldásában – többek között ezért hozta létre társaival a Pro Nobilitas ösztöndíjat a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Kormányos Péter

23 éves pörgős, kreatív reklámszakember, akinek egyik kedvenc időtöltése egyben a szakmája is. 3 éve dolgozik a digitális reklámiparban, több projektje is díjakat nyert hazai reklámversenyeken. 16 éven át tartó kosárlabda-pályafutása alatt a magyar válogatott tagjaként számos kupát zsebelt be.

Lakatos Dániel

17 éves, a Lauder Javne iskola tanulója. Álma egy saját könyv publikálása, amelyen már keményen dolgozik. Diplomata édesapja hatására érdeklik az emberi jogok, rendszeresen részt vesz az ENSZ munkáját modellező iskolai versenyeken. Több évet töltött Svájcban, ami nagy hatással volt az életére.

Lakatos Viktor László

Lakatos Viktor László ötödéves orvostanhallgató a Semmelweis Egyetemen, ahol tanulmányai mellett aktív kutató- és oktatómunkát végez. Önkénteskedik, zenél és 2012 óta a Középiskolások Szabadegyetemének egyik szervezője

Lambert Tóth

Tóth Lambert gyerekkora óta játékokat készít, az egyszerű labirintustól a komplexebb társasjátékokig. Létrehozta Nemundir fantasy világát – a belőle készült szerepjáték 2007-ben meg is jelent. Jelenleg a BKF media design szakán 3D-s grafikai képalkotást és játékdesignt tanul, víziójában a digitális játékok látványvilága összeér a valós társasjátékok közösségi élményével.

Linda Juhász-Horváth

Barátai szerint álmodozó, pedig csak örök optimista. Hisz az ember kreatív erejében és a folytonos megújulásban. Környezetpolitikát tanult a Közép-Európai Egyetemen, elkötelezett híve a mindennapi fenntarthatóságnak.

Márkus Dávid

Márkus Dávid az élet és a halál küszöbén tevékenykedő 19 éves orvostanhallgató szenvedélye az esélyadás. 2000 embert tanított meg újraéleszteni, félmillió főhöz jutottak el kampányai, saját elsősegély oktató céget vezet.

Márky Ádám

Végzős orvostanhallgató két gyermek boldog apukája, 6 éve dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál, fiatal vezetők lelkes trénere

Mérő Bálint

Mérő Bálint idén tavasszal érettségizett, jelenleg az ELTE Informatikai Karának hallgatója. Általános iskolás kora óta érdekli a programozás és az oktatás.

Mészáros Beatrix

Mészáros Beatrix reklámszakon végzett közgazdász, akinek feltehetően már az oviban is Kft. volt a jele, ugyanis igen hamar megfogalmazódott benne: jövőjét csak vállalkozóként tudja elképzelni. 27 évesen megalapította saját ügynökségét, a Mindeát, ahol csapatával mostanra már számos nemzetközi márka és intézmény közösségi média kommunikációját koordinálják.

Mizsei János

Mizsei János az egyik legfiatalabb konyhafőnök Magyarországon, 2014-ben a Dining Guide az Év Ifjú séftehetségévé választotta. A Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolába járt, sosem tanult hosszabb ideig külföldön, ennek ellenére tehetsége és kreativitása rövid idő alatt az ország egyik legjobb éttermének a konyhafőnöki pozíciójába repítette.

Molnár Ádám

Életvidám energiabomba. Már egyetem mellett saját vállalkozásba kezdett, idén bekerült a világ szabadúszó szoftvermérnökeinek legjobb 3%-ba. Most egy olyan új eszközt fejleszt, amivel bárki képes egyszerű tettekkel jobbá tenni a világot.

Molnár Kata

Molnár Kata a vízdiplomácia szolgálatában a nemzetközi folyók szomszédos országainak együttműködésével foglalkozik. Kutatta a nílusi vízszabályozást, elemzőként vízjogi egyezmények alapelveivel dolgozott. Jelenleg Izrael, Palesztina és Jordánia közös kincsének, a Jordán folyónak fenntartható fejlesztését támogatja.

Molnár L. Péter

Molnár L. Péter a Maform Stúdió alapító tagja és vezetője. Munkája során arra törekszik, hogy őszinte és valóban hasznos megoldásokat tervezzen, amelyek ötvözik a magas szintű műszaki és művészeti tudást.

Palik Júlia

Nemzetközi kapcsolatok szakértő, kiemelt kutatási területe a Szaúd-arábiai Királyság, az iszlám és a biztonságpolitika közötti összefüggések vizsgálata. 2014-ben végzett a Corvinus Egyetemen summa cum laude minősítéssel. Jelenleg az Antall József Tudásközpontban dolgozik és publikál.

Papp Gábor

Papp Gábor magyar, amerikai és holland iskolákban tanult, végzettségét tekintve közgazdász. Kilenc éve foglalkozik marketinggel és digitális üzletfejlesztéssel. Éveken keresztül dolgozott a European Entrepreneurship Foundationben, majd az iCatapultban.

Péter Kun

Pólya Bernadett

6 éve foglalkozik kreatív, interaktív tanulási módszerekkel, hivatalosan „creative learning designer”. A néhány fős önképző körtől kezdve az 1500 résztvevős robotépítő kurzusig, akadémiai és vállalati környezetben is tart képzéseket.

Pusztai Ádám

Frissen végzett vegyészmérnök, aki szerint a kémia nem gonosz tudomány, csak rossz a PR-ja. Sőt, szerinte a mérnöki problémafelismerési és -megoldási módszerek kiválóan használhatók az élet bármely területén. Állítja, hogy a dobozon kívüli gondolkodás inkább hátráltat, mint segít a megoldásban.

Schleer Tamás

Sorozatvállalkozó, üzletfejlesztési szakember, startup mentor és tanácsadó. Eddigi vállalkozásai között megtalálható a sikeres modellügynökségtől a gerillamarketingen át a kutyaparkolók gyártásig sokféle terület.

Seres Szilárd

52 országban járt már, és szívta magába a különböző társadalmi struktúrákat. Egy éve megalapította a Modern Fiatalok (Mofi) civil szervezetet, amely ifjú tehetségekkel foglalkozik. Olyan konferenciákat szervez fiatalok számára, amelyek a jövő lehetőségeivel és kihívásaival foglalkoznak.

Somlyai László

A 27 éves kockázatitőke-befektető már közel 300 projektet látott, és több mint 600 befektetési tárgyaláson vett részt. És még ezek után is hisz abban, hogy az üzleti életben is embernek lehet maradni.A Budapesti Corvinus Egyetem elvégzése után brókerként tevékenykedett, majd egy 6 milliárd forintot kezelő kockázati tőkelap-kezelőnél dolgozott.

Songoro Fatime

Songoro Fatime 7 éves korában kezdte hangszeres zenei tanulmányait. Jelenleg szaxofonos, valamint az általa alapított összművészeti színtér, a Song-óra művészeti vezetője, producere, és az azonos című Tilos rádiós magazin műsorvezetője.

Szabó Dávid

Főiskolai évei alatt több diák- és közösségi szervezetben tevékenykedett, majd 2013 nyarán úgy döntött, olyan dologgal szeretne foglalkozni, ami előre viszi a nagy változások előtt álló társadalmunkat. Zavarta a közöny, és hogy az emberek nehezen nyitnak egymás felé, valamint az a hihetetlen pazarlás, amit a bizalom és az információk hiánya okoz. Egy olyan társadalmat vizionál, amelyben a bizalom, a megosztás és az egymás segítése mellett a barátságos és nyitott hozzáállás dominál.

Szalkai Dani

Szalkai Dani dizájnerként az autizmus és más viselkedészavarok jelenségével foglalkozik – kutatásaiban autizmusbarát környezeteket vizsgál. A Miskolci Autista Alapítványnál végzett munkája a periférián mozgó – a többségi társadalom számára láthatatlan – közösségek helyzetének javítását hivatott előremozdítani.

Tálas László

Tálas László kisgyermek kora óta foglalkozik harcművészetekkel, az E-tox hallgatói munkacsoport szenior fejlesztője, és a PhD-ját írja a Debreceni Egyetemen.

Tóth Gáb

Tóth Gábor

Tóth Gábor amióta csak az eszét tudja, rajong a természettudományokért. 11 évesen kezdett csillagászattal foglalkozni, később pedig a fizika és az informatika felé orientálódott. Szakmai gyakorlatát az Országos Meteorológiai Szolgálat Klímadinamikai szakcsoportjánál töltötte, ez idő alatt ismerkedett meg a klímakutatás alapjaival.

Tóth Zsófi

Tóth Zsófi azaz Mamzel erőssége a látszólag vesztes helyzetek akrobatikus megoldása. Ez a szemlélet biztosít számára motivációt már hat éve díjnyertes reklámszövegíróként, valamint inspirálta publikációit az Index.hu, a Cink.hu és a VS.hu oldalain.

Varga Judit

Varga Judit az utóbbi öt év nagy részét önkéntesként töltötte: Magyarországtól az Egyesült Államokig különböző környezetvédelmi projektek megvalósításán dolgozott.

Vermes Ádám Gábor

Járműmérnök, a Delfti Műszaki Egyetem repülőgépmérnök mesterhallgatója, ezen kívül hobbigrafikus. Hiperrealista portréival tizennyolc éves korára elérte a papír és ceruza határait, ekkor új kihívást keresve a mérnöki pálya mellett döntött.

Viktória Takács

Filozófiát és médiaelméletet hallgatott az ELTE-n, elsősorban az állampolgárság-téma megközelítései foglalkoztatják. 2006-ban önkénteskedni kezdett a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány csapatában. Ma a DIA vitakultúra-fejlesztő programjának vezetője, és azért dolgozik, hogy Magyarországon egyre több fiatal megismerje a demokratikus párbeszéd szemléletét és kipróbálja magát a vita művészetében. Ajánlás: A vitáról ritkán jutnak pozitív dolgok az eszünkbe, a szó hallatán konfliktusokra, veszekedésekre gondolunk. De képzeljük csak el, milyen lenne, ha a vitáink nem a szembenállásról, egymás legyőzéséről szólnának, hanem valami egészen másról…

Zsíros Mihály

Sportevangelista, sportmarketing-szakember, jelenleg saját sportmenedzsment-vállalkozását építi, a Testnevelési Egyetem doktorandusz hallgatója. 15 évig futott versenyszerűen, több országos bajnoki érmet is nyert, de a nagy álom, az olimpia, nem jött össze neki.

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer

Krisztina
Szörnyi

Budapest, Hungary
Co-organizer