Youth@Budapest
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 23, 2013
9:00am - 7:00pm CET
(UTC +1hr)
Budapest, BU
Hungary

Előadóinkkal láthatóvá tesszük a láthatatlan történeteket.
A hagyományokhoz híven, előadóink az élet minden területéről érkeznek: kutatás, innováció, oktatás, társadalmi vállalkozás, vizuális művészet, zenei menedzsment. Ám magukban ezek így üres szavak, mindegyik mögött áll egy ember, és az ő saját, egyedülálló története, ami legtöbbször láthatatlan.
Az, hogy mi a szívügye, miért és mennyi mindent tesz bele a megvalósításba, hogyan gondolkodik, milyen nézőpontból oldja meg a nehézségeket, miért fordít rá annyi energiát, az mindaddig elképzelhetetlen, amíg meg nem ismerjük a személyes történetet.
Az előadókat folyamatosan bemutatjuk itt és a facebookon, kövessetek bennünket.

Csörsz utca 18
Budapest, BU, 1124
Hungary
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Budapest events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Nemes Orsolya

prezentáció-dizájner és tréner. Tipikus Y-generációs pályát futott be: tanult Németországban, Budapesten és Finnországban. Egyetemi éveit azzal töltötte, hogy kiderítse, mit is kezdjen az életével. Diploma után az egyik vezető tanácsadó cégnél helyezkedett el, ahol a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a generációs különbségek hatalmas gátat jelenthetnek a munkahelyi együttműködés során. Előadásában a huszonévesek nem „nehezen kezelhető mai fiatalok”, hanem egy olyan generáció, akiknek csupán más preferenciái és elvárásai vannak – a munkahelyen is.

Palasik Róbert

a 21. Nemzetközi Filozófiai Diákolimpia első magyar győztese, jelenleg az angliai University College London közgazdaságtan hallgatója. Meggyőződése, hogy a filozófia nem kezelhető és kezelendő elvont, elszeparált tudományágként, hanem átszövi és alapvetően meghatározza kultúránkat és hétköznapjainkat. Előadásában irodalmi, történelmi és hétköznapi példákkal bizonyítja, hogy a filozófia olyan szituációkban is felbukkan, ahol egyáltalán nem számítunk rá.

Nászai Anna

a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium biológia szakos végzős tanulója. 2011-ben és 2012-ben sikeresen szerepelt a Fiatalok Európa Erdeiben nemzetközi verseny országos döntőjében, valamint a 11. Európai Uniós Természettudományos Diákolimpián, Luxemburgban. Idén nyáron, egy tudományos diáktáborban a fizika területére kalandozott, ahol különös kapcsolatba került a szupravezetőkkel. Ez a szupravezetők számára végzetesnek bizonyult. Hogy pontosan mit is értsünk ez alatt, kiderül az előadásából.

Farkas Dezső

a Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kari Napok rendezvénysorozat alapítója, jelenleg pedig a Partnerkövető céginformációs rendszer értékesítési vezetője. Tanulmányai során leginkább az foglalkoztatta, hogy a válság következményeként mennyire kerülnek hátrányba a munkavállalásra készülő végzős hallgatók, ezért 12 bank 26 felső vezetőjével készített mélyinterjút a válságról. Előadásában megmutatja, hogy az általuk elkövetett hibák, illetve a megszerzett tapasztalataik miként szolgálhatnak útmutatóul a mai huszonéves korosztály számára.

Rétfalvi Flóra

16 évesen költözött először külföldre, Olaszországba, de azóta tanult Spanyolországban, dolgozott az Európai Parlamentben, és részt vett az Obama-kampányban. Nyilvános beszédet oktat Budapesten, Madridban, Milánóban és a Felvidéken, mellette pedig alelnöke a Young European Leadership nevű nemzetközi diákegyesületnek. Világjárása során sokféle közösségnek lett tagja, sokat tanult másoktól, másokról, de legfőképpen önmagáról és a közösséghez tartozásról. A kérdés, amire választ keres: jobb-e utat keresni, és megtalálni a közösséget, amelyben az ember otthon érzi magát, vagy utat alkotni, és hatással lenni a közösségre.

Mester Tamás

a Prezi.com Learn & Support csapatában gyűjti és vizualizálja az adatokat, emellett az Enetha Learning junior-trénere. A száraz tényeknél jobban izgatja, hogy egy óriási adathalmazból miként szűrhetjük ki a számunkra igazán lényeges dolgokat, és hogy az apró részletek hogyan állnak össze érdekes történetekké. Végül a történetekből hogyan lehet olyan tanulságokat levonni, amelyek határozott és jó döntésekhez vezetnek. Előadásában egyik saját kísérletét mutatja be.

Szántó Péter

igazi közösségi ember, szakterülete a személyes tartalom a tömegkommunikációban. A University of Southern Californián, a világ egyik legjobb startup képzésén tanult, és ért el sikereket, kudarcokat. Kis-, és nagyvállalatoknak ad közösségi média-, és mobil üzletfejlesztési tanácsokat; szakmai konferenciák előadója. Előadásából, amelyben a siker és a bukás közti hajszálnyi különbségről beszél, többek között az is kiderül, miként vezethet egy sikertelen Corvinus-felvételi egyenesen Amerikába.

Várnagy Priszcilla

pszichológai végzettségével startup vezető lett, hogy a kreativitást és innovációt fejleszthesse. A Szilícium-völgybeli Singularity Egyetem regionális Global Impact versenyének győzteseként 10 hetet töltött a NASA Kutatóközpontjában. Az ott megismert módszerekkel Be-novative nevű cégét fejleszti. Előadásában elmeséli, hogyan ötvözi pszichológus énjét a cégvezetéssel, miben változott gondolkodása az innovációról, és hogy miért az befolyásolja legjobban a jóllétünket, hogy mennyi kreatív munkát végzünk.

Fábián Csongor

webdizájnerként kezdte pályafutását, öt éve kötelezte el magát a felhasználó központú dizájn mellett. Azóta azért dolgozik, hogy az emberek ne csak használják, hanem szeressék is az online szolgáltatásokat. Teljes élményt felölelő tervezési projektekkel foglalkozik. Jelenleg a LogMeIn UX designereként könnyíti meg több millió felhasználó mindennapjait. Előadásában bemutatja, hogyan lehetséges javítani, sőt élővé varázsolni ember és gép látszólag merev viszonyát.

Varga Balázs

mechatronikai mérnök, örök nyugtalan, alkotási vágytól fűtött fejlesztő és cégvezető. Rajong a komplex műszaki rendszerekért, a járműfejlesztésért, a versenyzésért. Előadásában bemutatja, hogyan tudunk elszakadni a konvencióktól, más perspektívából tekinteni a problémákra, és ezáltal szokványos dolgokból merőben újakat létrehozni. Rámutat arra, hogy a szürke hétköznapok munkáit is lehet gyermeki lelkesedéssel művelni.

Vaskúti Gergely

kriminológus és pszichológus, a Chance Program egyik ötletgazdája, kidolgozója és vezetője. Meggyőződése, hogy nincsen reménytelen helyzet vagy végérvényesen elrontott élet – hisz a változás lehetőségében. Előadása rövid időre elrepít a távoli Sri Lanka szigetére. Őszintén mesél arról, hogy az egzotikus ország, az ott átélt élmények és megszerzett tapasztalatok, hogyan hatottak saját magára, valamint a programban résztvevő, addig nehezen kezelhető gyerekekre és fiatal felnőttekre.

Lengyel Zsófi és Király Róbert Belián

Zsófi látássérült, válogatott paratriatlonista, Belián hallássérült, siketlimpai bajnok. Mindketten elszánt sportolók, de talán még annál is elszántabb hétköznapi emberek, akik a modern kommunikáció világában előszeretettel használnak egy rég elfeledett nyelvet, az érintés nyelvét. Előadásukban a kapcsolatteremtésről, az egymásról és az egymástól való tanulásról, valamint mindennapi győzelmeikről és kudarcaikról mesélnek.

Németh G. Dániel

Budapesten és Sydneyben végezte környezetmérnöki és közgazdász tanulmányait, egyetemi évei alatt a British Council klímanagykövete és ifjúsági kajakvilágbajnok is volt. Jelenleg fenntarthatósági tanácsadóként dolgozik a Deloitte-nál. Előadásában a fenntartható jelenről beszél, és hivatalosan útnak indítja új projektjét, a Ususty-t, ami egyszerű és kreatív megoldást jelent az e-szemét globális problémájára.

Nárai Csilla

három éve foglalkozik társadalmi vállalkozásokkal, több országban kutatta fejlődésüket a párizsi HEC School of Management programjának hallgatójaként. Ma elsősorban azon munkálkodik, hogy a társadalmi vállalkozások itthon is az innováció és az elismerés érzésével kapcsolódjanak össze. A HUB, a MakeSense és a Climate-KIC nemzetközi hálózatokkal együttműködve közösséget és számos eseményt szervezett, köztük az első hazai, társadalmi hatást célzó befektetésekkel foglalkozó workshopot. Előadása arról szól, hogy nem is olyan lehetetlen sikereket elérni a társadalmi problémák megoldásában.

Berkovics Dalma

öt évig tartó párizsi és chilei kalandok után tért haza Magyarországra. Párizsban a HEC School of Managementen végzett – több évig tanácsadóként dolgozott a BeCitizen munkatársaként fenntarthatóság és környezettudatos vállalatirányítás területén. Két nemzetközi szervezet, az OuiShare és a MakeSense projektmenedzsereként jutott el Chilébe, ahol helyi sharing economy témájú startupokat és társadalmi vállalkozásokat mentorált. Jelenleg az OuiShare és a Collaborative Consumption magyarországi képviselője. Előadásában arról beszél, hogyan definiálja újra fogyasztási szokásainkat a megosztásra épülő gazdaság terjedése.

Jekli Ágnes

tervezőgrafikusként végzett a MOME-n, ahol jelenleg DLA-n folytatja kutatását a vizuális kommunikáció interkulturális szerepéről. Az Open Doors program keretében két építész társával és önkéntes csapatukkal a fóti Károlyi István Gyermekközpont menekült fiataljaival folytat kreatív foglalkozásokat. Projektjének célja, hogy feltárja a menekült fiatalok integrációs lehetőségeit a vizuális kommunikáció, az építészet, és a dizájn segítségével. Előadásában összekapcsolódik az önkéntesség, a társadalmi aktivizmus és a designnal, amelyek együtt hidat építhetnek a különböző kultúrák között.

Punany Massif

az elgondolkodtató üzeneteket hordozó szövegeiről, valamint a sokféle stílusból építkező zenei alapjairól ismert Punnany Massif tagjai ezúttal magát a zenét teszik láthatóvá a színpadon. Az idén tízesztendős zenekar tagjai a tudásmegosztás különleges platformján bepillantást engednek a zeneszerzés kulisszatitkaiba, a csapat dalszerző-producere, Felcser Máté ’Rendben Man’ vezényletével. A közönség az előadás során egy dal megszületésének és színpadi eszközökkel történő életre keltésének lehet részese.

Losonc Csongor

szabad gondolkodó. Teológiai és szociológiai tanulmányai mellett a valódi élettel való találkozást, és az abból merített értékek keresését tűzte ki célul. Dolgozott már drogelvonón Boszniában, árvaházban Erdélyben, karitász intézményben Szerbiában. Az emberré válás útját keresi, mert az iskolában erről senki sem beszél. Az oktatásnak a kioktató, de semmit sem adó mivoltáról, hibáiról és hátrányairól osztja meg a véleményét.

Zeitler Ádám

a magyar diákok külföldi tanulását elősegítő Milestone Intézet társalapítója. A „mini külföldi egyetemi rendszerként” működő oktatási központ évente száz tehetséges magyar középiskolást készít fel, és juttat ki a világ legjobb felsőoktatási intézményeibe. Előadásában a külföldi tanulás és szocializáció előnyeiről beszél, eloszlatva a tévhitet, hogy az a fiatal, aki például egy elit brit egyetemen szerzi meg a diplomáját, végleg elveszett volna Magyarország számára.

Kriván Marcell

kísérletező fotográfus, 2010-ben végzett a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának fotográfia szakán. A képkészítés hagyományos menetének megkerülésével kísérletezik, szkennerből digitális fényképezőgépeket épít. Speciális, saját készítésű kameráinak képei a célfotók képi világához hasonlatosak, azaz az időt és a mozgást próbálják megragadni. Előadásában nem csak a fényképezőgépeit mutatja be, hanem sajátos látványvilágán keresztül a város és ember kapcsolatát.

Taker

a most 27 éves alkotó az elmúlt 9 évben energiája nagy részét fotorealisztikus festmények készítésére fordította. Képei egyes esetekben a média érdeklődését is felkeltették. Ezen tapasztalatai és élményei alapozzák meg az előadását, amelyben felvázolja, hogy szerinte milyen módon lehetne közelíteni egymáshoz a graffitis szubkultúra és a többségi társadalom érdekeit.

Bodnár Réka

huszonkét éves kora ellenére már négy éve foglalkozik művészeti menedzsmenttel. Szakmáját a gyakorlatban tanulta, tapasztalatait és tudását „terepen” szerezte, elsősorban Palya Bea énekesnő menedzsereként, akivel a mai napig együtt dolgoznak. Az évek során Jónás Vera, Szirtes Edina Mókus, Grecsó Krisztián és Soós Kata művészekkel is elkezdte a közös munkát. Szenvedélyesen szereti, amit csinál. Előadásában a vállalt láthatatlanságról, munkájából fakadó örömeiről és sikereinek lelki képletéről mesél.

Mary PopKids

saját meghatározásuk szerint „jövőzenét” játszanak, fittyet hányva a pop, az elektronikus zene, a soul és a rock stílusok közötti határokra. A zenekar „DIY” formában működik: saját magukat menedzselik, és amit tudnak, igyekeznek maguk megoldani. A hazai és a külföldi nagyszínpadok felé menetelő srácok a decemberben megjelenő „The Blue Inside” című kislemezükről játszanak dalokat.

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer

Krisztina
Szörnyi

Budapest, Hungary
Co-organizer