Расел Фостер:
Зошто спиеме?

TEDGlobal 2013 · 21:46 · Filmed Jun 2013

Share this idea

6,253,627
Total views
TED Talks are free
thanks to support from

Расел Фостер е невронаучник кој го изучува циркадијалниот ритам. Тој ги проучува фазите на спиење во мозокот. И прашува: Што знаеме за спиењето? За нешто на што трошиме една третина од нашите животи, излегува дека многу малку знаеме. Во овој говор, Фостер споделува три популарни теории во однос на тоа зошто спиеме, побива некои митови за тоа колку треба да спиеме на различна возраст — и наговестува дека спиењето може да се користи дури и за предвидување на менталното здравје.

Circadian neuroscientist
Russell Foster studies sleep and its role in our lives, examining how our perception of light influences our sleep-wake rhythms. Full bio

Discuss

418 comments

Enthusiastically agree? Respectfully beg to differ? Have your say here.